Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2023 10:12 7 352 91

Разрушаването на язовира лишава Украйна от потенциален път за атака

  • язовир-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива-
  • москва-
  • нова каховка-
  • херсонска област

Разрушаването на язовира може да доведе до пресушаване на богат селскостопански регион

Разрушаването на язовира лишава Украйна от потенциален път за атака - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Умишлен взрив вътре в язовир "Нова Каховка" най-вероятно е причинил срутването му вчера, твърдят експерти по инженерни науки и боеприпаси, според които структурна повреда или атака отвън са възможни, но по-малко вероятни обяснения, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА в преглед на печата.

В продължение на месеци всяка от страните във войната многократно е обвинявала другата, че има планове да извърши саботаж на язовира, без да предоставя доказателства за това - обвинения, които рядко се издигаха над мъглата от твърдения и контратвърдения, както истински, така и фалшиви, коментира изданието.

Възможно е поне едната от страните да е казвала истината, но в разгара на военните действия в региона има слаби изгледи за независимо съдебно разследване на разрушаването на язовира, който наводни обширна територия надолу по течението, заключава "Ню Йорк таймс".

Разрушаването на язовира може да доведе до пресушаване на богат селскостопански регион в Южна Украйна, да изхвърли замърсители във водните пътища и да разруши екосистемите, които са се развили около огромното водохранилище, чиито води сега бързо се изливат надолу по течението, въпреки че пълното въздействие може да стане ясно едва след месеци или дори години, пише в. "Вашингтон пост".

Изтичането на огромния запас от вода от язовира ще преобрази картата на Украйна, нейните местообитания и поминък, като представлява особено голяма опасност за общностите, които зависят от водата за пиене и отглеждане на култури, посочва изданието и добавя, че наводнението ще принуди земеделските стопани да прекратят дейността си, ще принуди градовете да се преместят и ще наруши деликатните екологични баланси. Вестникът цитира украински официални лица, които предупреждават, че най-малко 150 тона машинно масло, съхранявано във вътрешността на водноелектрическата централа в язовира, са били отмити от водната стихия. Водата от язовира захранваше и охлаждащите басейни на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, в Запорожие, въпреки че ядрените експерти смятат, че няма непосредствена заплаха, посочва "Вашингтон пост".

Вероятно ще са необходими години, ако не и десетилетия, докато фауната и флората в наводнените райони се възстановят, пише в. "Гардиън". Вестникът цитира старшия преподавател в катедрата по архитектура и строително инженерство в британския университет в Бат Мохамед Хайдарзадех, който смята, че "разрушаването на този язовир определено ще има обширни дългосрочни екологични последици, както и негативни последици за околната среда, не само в Украйна, но и в съседните страни и региони". "Гардиън" обръща внимание и на изявление на селскостопанския мозъчен тръст "ИйстФрут" (EastFruit), според което язовирът "Нова Каховка е бил "сърцето на една от най-големите напоителни системи в Европа" и водата му е давала възможност "да се отглеждат до 80% от всички зеленчуци в Украйна и значителен процент от плодовете и гроздето".

Разрушаването на язовир Нова Каховка е шок. Но то не би трябвало да е изненада, пише британският в. "Телеграф". За руснаците – армия, която се отбранява, която очаква предстояща атака и не се притеснява от съпътстващи щети - това има много смисъл, коментира изданието. За украинците това сериозно ще затрудни всякакви планове за преминаване на Днепър като част от лятната офанзива.

Разрушаването на язовира лишава Украйна от потенциален път за атака, подсигурява левия фланг на руснаците и им позволява да концентрират отбраната си в Запорожие, Донбас и по границата на север, посочва британското издание. И все пак новините за Кремъл не са изцяло добри, коментира "Телеграф". Вестникът отбелязва, че съпътстващите щети от наводнението са огромни и повечето от тях са на левия бряг на реката, който е под контрола на руснаците.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупаци

    18 41 Отговор
    Еми то за това беше разрушен язовира копейки.

    Коментиран от #73

  • 2 кнаус 485

    40 2 Отговор
    водолазна работа1 както при северен поток.......
  • 3 ТЪПОТАТА НА УКРО НАЦИСТИТЕ

    57 17 Отговор
    е абсурдна. Вицовете за Нане и Вуте са просто детска приказка

    Коментиран от #14, #62

  • 4 Бонев

    55 10 Отговор
    От този пасквил научих една новина. Пролетната контраофанзива вече е лятна контраофанзива.

    Коментиран от #39, #75

  • 5 Ами

    25 46 Отговор
    Където има забъркани руснаци е само мизерия, терор и катастрофа. Без изключения!

    Коментиран от #86

  • 6 ВАЖНОТО Е ДА ГИ ПОТУПАТ ПО РАМОТО

    28 3 Отговор
    както нашите "лидери" за снимка с Белия вожд. ТЪиквата е наредил цялата стена с такива снимки
  • 7 Урюрвкос

    40 5 Отговор
    явно са знаели за това събитие защото получиха от Запада много инженерна техника за сглобяване на тежки понтони
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12343211

    25 2 Отговор
    Коя ли трета страна е виновна!?

    Коментиран от #35

  • 10 Кой разбрал, разбрал!

    13 11 Отговор
    Това не е единствената подобен похват, но за останалите почти не се говори. Същата сутрин (преди 13 часа) в Запорожка област район Якимивсики: В района на селата Переможне и Анновка окупационните сили взривиха верига от езера, като предварително ги напълниха с вода до максимум. Пътят за Херсон, ниви с насаждения са напълно наводнени.

    Коментиран от #22

  • 11 стоян георгиев

    13 16 Отговор
    Водата ще се оттегли до седмица и файдата не я виждам във военен план.речния водооток ще се върне в старото си русло и старите си граници така че украинците ще могат отново да заемат старите си позиции.

    Коментиран от #29

  • 12 ПРОЛЕТНАТА ОФАНЗИВА

    20 2 Отговор
    СТАНА ЛЯТНА СЕГА

    Коментиран от #13

  • 13 КАКТО ЗИМНАТА

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "ПРОЛЕТНАТА ОФАНЗИВА":

    СТАНА ПРОЛЕТНА
  • 14 А бре

    4 15 Отговор

    До коментар #3 от "ТЪПОТАТА НА УКРО НАЦИСТИТЕ":

    Щом ватенките са толкова умни, ще ги подпукат по въздуха!
  • 15 гост

    5 17 Отговор
    Лишава , ама друг път , ватнишки мечти !! Ако беше зимата можеше да изтрае 5-6 месеца , сега за две седмици максимум водата ще се оттече и до края на юли най-много ще изсъхне от слънцето и няма да личи , че е имало разлив !! Даже ще напълни ямите с кал и ще стане равно като тепсия !! Даже ще улеснят украинците !!
  • 16 Окраин4ев

    32 4 Отговор
    Разрушиха язовира за алиби защото знаят, пе нямат налягане за контраатака.
  • 17 терористи руски мародери

    7 26 Отговор
    Адолф путин е по жесток и от Хитлер!
  • 18 Бесен-_ Язовец

    36 5 Отговор
    В Рамщайн това ли измислиха да срутят стената за да замажат колко са жалки на фронта?

    Коментиран от #44

  • 19 леопардите ще се издавят

    15 3 Отговор
    сега само крокодили вършат работа в това езеро - секи язовир се строи с две цели - едната е да пречи на някой !
  • 20 Христо

    20 3 Отговор
    Сега си имат оправдание за не-настъпването

    Коментиран от #38

  • 21 Исторически парк

    8 3 Отговор
    Как ги лишава бе.. като унищожи първата и втората руски бетонни отбранителни линии и издави цяла руска бригада ли 😆🤣😂😂😂😂
  • 22 А бе

    7 17 Отговор

    До коментар #10 от "Кой разбрал, разбрал!":

    А дано и ти да разбереш! Интересно е, как западните съюзници и американците в частност как тестват масковията бавно и методично. На час по лъжичка. Първо само малко артилерия, после само малко системи за ПВО, после само малко танкове, само малко самолети, сега вече няма ограничения за използването на произведени на запад оръжия на раZZийска територия. И всеки път оставят време на орките да свикнат с поредната порция удоволствие оставяйки им все пак мъничко надежда, за да не вземат да избягат преждевременно. Точно както се вари жаба - на бавен огън

    Коментиран от #85

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ще има още наводнения , гърмели и щети !

    7 8 Отговор
    защото путин е в кома !

    Коментиран от #30

  • 25 Още ли

    7 19 Отговор
    има идиоти, които могат да вярват на путин или изобщо на варварски руснаци?

    Коментиран от #87

  • 26 Зельо

    24 1 Отговор
    Тюх да се не види, тъкмо почнах масирана контраофанзива и потече тая вода да ме спре. Нищо де, ще щурмуваме есента А дотогава, да не забравите да пращате пари. Кеш определено е за предпочитане пред военна техника.

    Коментиран от #81

  • 27 Абсолютна лъжа

    13 2 Отговор
    покраинците мачкат Новосибирск и скоро ще стигнат Владивосток…
  • 28 Яне Сандански

    32 3 Отговор
    Защо нито Сащ ,нито Англия ,нито от този сайт споменавате най важната улика кой унищожи язовира .Всички ли имат амнезия ? Думите на ръководителите на Украйна " всички територии които са заграбени от Русия че бъдат унищожени и всичко което се намира на тях".Така ,че Украйна и запада знаят добре ,че губят тази война и никога няма да си върнат тези територии ,а 80% от земеделието е Украйна е точно в този район .Явно на демократите им харесва амнезията .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 18 Отговор
    Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #36, #42

  • 32 пак тука спорим кой го направи

    14 1 Отговор
    а важното е какво направи и колко години ви предупреждаваше че ще го направи ! ето сега го направи ............. и още сигурно е че ще направи за да се разбере кой е гиосподар на укрия !

    Коментиран от #37, #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пешо от панелката

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "12343211":

    1. Намибия
    2. Мианмар
    3. САЩ
    4. Парагвай
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Констатирал

    6 20 Отговор

    До коментар #20 от "Христо":

    Ватенките губят войната и това са последните им стъпки от безсилие, злоба и безпомощност! Язовирите на Днепър са взривявани последно от Хитлер през 1943 г.

    Коментиран от #48

  • 39 Да почакаме

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    До зимата през 2100г тогава ще бъде контраофанзивата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 точно така е

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    преди 9 години укрите не го ли знаеха та си пожелаха заедно със сащ да разграбят психопатите !
  • 43 Хахахаха

    2 10 Отговор
    Айде бе, тия много знаят. Нашите инженери русофили, в коментарите написаха, че стената е ударена с дрон! Хахахаха!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кирето

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "Констатирал":

    И сега последователите му бандеровци да не се различават от него. И по навик обвиняват другите , че са го направили.

    Коментиран от #57

  • 49 До вчера

    16 2 Отговор
    Нямаше проблем за "контраофанзивата", днеска има.
  • 50 Некой си

    23 1 Отговор
    Миналата година Уошингтън Пост публикува статия, в която описа как украинската армия е провела тестове за взривяване на язовирната стена. Предвидено било като крайна мярка за спиране на руското настъпление.
    Миналата година, драги сънародници.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Путин е убиец и Екопрестъпник

    6 12 Отговор
    "разрушаването на този язовир определено ще има обширни дългосрочни екологични последици, както и негативни последици за околната среда, не само в Украйна, но и в съседните страни и региони"

    Свърши се за в бъдеще с туристическите сезони и поминъка по Черноморието !!!
    Черно море се превръща в едно от най опасните радиоактивно замърсеното и отходно море , където западен турист повече няма да стъпи , а местното крайбрежно население ще започне да страда и измира от неизлечими болести !!!
  • 56 Това

    5 18 Отговор
    само показва, че безсилието на руските нацисти може да доведе до фатални последици. Нашите нацисти, харесват това и тук никой не им се противопоставя. Гнусна работа, Факти!

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Слава кокаине

    17 2 Отговор
    От този язовир се подава вода към Крим! Глупаците нямат край!

    Коментиран от #64

  • 60 Ааа не

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "Това":

    Какви нацисти са нашите бре? Гладни и бедни мързеливци, на които и ме втълпено, че благоденствието им ще дойде от Русия! Копейката е хитър, той иска да хване електорат от тази прослойка и от разспадащтата се БСП!
  • 61 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Явно вярваш в маша и мечока.та анимационните филми са за деца до 12 години.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Онзи

    5 10 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Споко язо, украинците и запада си гласят ватенките бавно и методично. Намери ли къде да се скриеш бре? Малко рахатлък ви остава?!
  • 64 А бре

    5 11 Отговор

    До коментар #59 от "Слава кокаине":

    Фашагите от кремъл изобщо не се трогват от факта, че кримляните ще останат без вода. За тях е важно да причинят екоцид!
  • 65 Ццц

    14 2 Отговор
    Руснаците смятат наводнените територии за руски. Отпада варианта да не им пука. Руснаците не разрушиха язовира, когато уж бягаха, а и се намират на по-ниския бряг. Отпада варианта за тактически ход. Руснаците караха вода в Крим с водоноски, когато престъпният киевски режим спря водата на хората, които сега искат да "освобождават" Каква е логиката? Руснаците не дочакаха пролетна офанзива. Очевидно и лятна няма да има. Гръмките изявления на дрогата по цял свят нямат покритие, но западът даде над 100 млрд, вярвайки му. След като опитаха и видяха, че нямат шанс, дрогата и компания стигнаха до извод, че най-лесно ще е да нямат шанс да опитват отново. И още водата не потекла красивия им външен министър започна да грачи колко терористична е Русия. Така беше и с ракетите в Полша, дроновете в Москва и няма да ми стигнат символите за всички примери. Отделно Шойгу каза, че трескаво прехвърлят части и оголват Херсонска област. Така че не те, а украинците трябва да се плашат от пробив там. Дрогата многократно прави всякакви извращения, за да може да продължи да го играе жертва на тероризъм. Но спонсорите му не могат да потвърдят, че руснаците са взривили язовира. Не така беше с Буча например, макар още да чакаме "безспорните" доказателства. Така не можеха да потвърдят превземането на Соледар, Артьомовск, но после успяха. Алчността обаче винаги е била по-голяма от човечността на запад. За това бившите контратерористи сега масово финансират терористи. И както винаги това

    Коментиран от #67

  • 66 Прецедент

    5 16 Отговор
    Всички страни от НАТО трябва да помогнат с жива сила и най-съвременна техника и веднъж завинаги да погребат рушия во всеки веков

    Коментиран от #68

  • 67 Логика Слаб 2

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ццц":

    "Руснаците смятат наводнените територии за руски. Отпада варианта да не им пука."
  • 68 Мишел

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Прецедент":

    Това вече се е случвало на два пъти и няма никаква причина сега краят да не е същия.
  • 69 нннн

    9 1 Отговор
    Марийка, ти от Бесарабски фронт ли преписваш?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Жъээж

    1 0 Отговор
    Хехе, издавиха ги .
  • 72 Филателист

    5 0 Отговор
    Дано укрите пуснат пощенска марка!
  • 73 Тъпак

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупаци":

    А не, ще ви четат вестник, шекели!
  • 74 Моряка

    13 2 Отговор
    Напротив,разлива обезопасява Южния фланг на ВСУ.Предпазва Николаев и Одеса.Дава възможност за хибридна война и плещене а ла Гобелс.Впрочием,Зеленото отдавна надмина Гьобелс по наглост и гьонсуратлък.

    Коментиран от #80

  • 75 Аз пък научих

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Друга новина! Че троловете на Путин до един са без мозък!100 процента!!!!!

    Коментиран от #78

  • 76 Аз пък научих

    2 3 Отговор
    Друга новина! Че троловете на Путин до един са без мозък!100 процента!!!!!
  • 77 Аз пък научих

    2 3 Отговор
    Копейките до сега се занимаваха да рушат правителството и като ядоха бастуна се хвърлиха в един глас да защитават добричкия Путин от злия запад!Елементарни както винаги най долната прослойка в света не само в ЕВРОПА ТОВА СА БОЛШЕВИШКИТЕ УБИЙЦИ!
  • 78 Бонев

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Аз пък научих":

    Радвам се за теб. Винаги е хубаво когато един неграмотен човек малко се поограмоти.

    Коментиран от #82

  • 79 Аз пък научих

    2 3 Отговор
    Копейките до сега се занимаваха да рушат правителството и като ядоха бастуна се хвърлиха в един глас да защитават добричкия Путин от злия запад!Елементарни както винаги най долната прослойка в света не само в ЕВРОПА ТОВА СА БОЛШЕВИШКИТЕ УБИЙЦИ!
  • 80 Гражданин

    1 3 Отговор

    До коментар #74 от "Моряка":

    За сведение на моряците, водите се оттичат! След няколко дни разливът ще свърши, и ватенките пак ще останат по г.о.л г@з.
  • 81 Изумително е

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Зельо":

    Много умно, направо ме насълзи! Пускай отдолу превод че не можем да вникнем в дълбокият ти замисъл!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Гошо

    4 0 Отговор
    Сякаш чета вестник Стършел,това са смешни аргументи.цял Крим се захранва с вода основно от този язовир.кой ще сече клона на който седи!?украинците ще ударят и Запорожката АЕЦ и пак ще обвинят руснаците
  • 84 пенко

    4 0 Отговор
    ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРНО !!!!! НЯМА ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ ЗА УКРО "ПРЕСТЪПЛЕНИЯ " !!!! " ЛЮБИМОТО НИ НАТЮ " - ЩЕ ГО ДУХА !!! УДАРЪТ ВЪРХУ ХАРКОВСКА ОБЛАСТ ЩЕ Е СЪКРУШИТЕЛЕН !!!!!!!!!!!!! ПОСЛЕ Е ОДЕСКА ОБЛАСТ ДО ПРИДНЕСТРОВИЕТО !!!!!!!!!!!!!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Независим от българи

    4 1 Отговор
    Русия е не победима
    Сащ и запада са лъжци и измамници, само наркоманите подържат зеленски мошенника и запад.

    Коментиран от #89

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Про100 Киро и Асан

    1 0 Отговор
    За Украйна ще пратим 6 танкера с вода от САЩ. Всичко го оредихме още оня ден
  • 91 Все пак

    0 0 Отговор
    Каквото сами си направиха укрофашистите, никой не може да им го направи.
Новини по държави: