Отидете към основна версия

1 281 15

Газови проекти! Москва очаква бърза реализация на проекта за газов хъб в Турция

  • газ-
  • турция-
  • русия-
  • газпром-
  • реджеп ердоган

Източник в Анкара каза по-рано на ТАСС, че правната база за пълноценното функциониране на газовия хъб в Турция все още не е готова и създаването му ще отнеме повече време

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на енергетиката смята, че са налице всички условия предложението за изграждане на газов хъб в Турция да се придвижи напред, заяви руският министър на енергетиката Николай Шулгинов в сряда.

"Сроковете (за създаване на газов хъб в Турция) все още не са определени, но се работи. Смятам, че вече са създадени всички условия за ускоряване на разрешаването на въпроса в сътрудничество с нашите партньори, ", заяви министърът.

Източник в Анкара каза по-рано на ТАСС, че правната база за пълноценното функциониране на газовия хъб в Турция все още не е готова и създаването му ще отнеме повече време. "Правната база за дейността на газовия хъб все още не е готова.

Това е много изчерпателен и сложен въпрос, разрешаването му ще отнеме много време. По-специфично е необходима база, за да могат доставчици и купувачи да сключват сделки свободно без участието на правителството. Този въпрос се отнася не само за Русия, но и за всички партньори на Турция, които ѝ доставят газ по тръбопроводи или извършват спот доставки на втечнен природен газ", каза източникът.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-рано в понеделник повтори намерението си да реализира проекта за газов хъб в Турция.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин изложи идея за създаване на газов хъб в Турция, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит по газопровода "Северен поток". Турция показа положително отношение към тази инициатива и инициира процедура за извършване на законодателни промени, за да осигури правната база за дейността на хъба. Центърът за търговия с газ се планира да бъде създаден в Тракия, северозападна Турция.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: