Last news in Fakti

13 Юни, 2023 19:50 4 467 21

Ердоган: Турция е готова

  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • илхан алиев

Турският държавен глава е на официално посещение в азербайджанската столица, първото след избирането му за трети път за президент на изборите на 28 май

Ердоган: Турция е готова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е готова да открие генерално консулство в азербайджанския град Шуша в Нагорни Карабах, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си днес в Баку, предаде Анадолската агенция, пише БТА.

“Готови сме, когато поискате, да открием генерално консулство на Република Турция в град Шуша. Хакан Фидан (новият турски външен министър - б.а.) няма да забави уреждането на този въпрос... Това ще бъде важно послание за Армения на първо място, а също така и за целия свят”, каза Ердоган по време на разговорите между делегациите на Турция и Азербайджан, които се състояха в Двореца на младежта в Баку.

Ердоган е на официално посещение в азербайджанската столица, първото след избирането му за трети път за президент на изборите на 28 май. Той пристигна в Баку с директен полет от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Турският президент е придружаван от делегация, в която освен външния министър е включен и новият началник на турското разузнаване Ибрахим Калън, както и други министри. В делегацията е и Синан Оган, кандидатът за президент на алианса АТА, който подкрепи кандидатурата на Ердоган за балотажа, след като отпадна от първия тур на изборите с подкрепа от 5,2 процента.

“Турско-азербайджанското братство се следи със завист във целия свят. Последен пример за това е солидарността, която оказахте на нашата страна при разрушителните земетресения през февруари т.г., за което съм ви изключително признателен”, е заявил Ердоган в разговор с Илхам Алиев.

Двете страни планират активизиране на сътрудничеството помежду си в образователната сфера, отбелязва Анадолската агенция. Предвижда се да бъде открит нов образователен кампус на азербайджанска територия на турската фондация Маариф.

Ердоган е подчертал в разговора също, че за Турция би било от голяма полза да се справи възможно най-скоро с Транскаспийския среден коридор и в този контекст - железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс.

На 5 януари 2021 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявява град Шуша в Нагорни Карабах за културна столица на страната, след като на 8 ноември 2020 г. градът преминава под контрола на Азербайджан и е освободен от окупация след подновените на 27 септември 2020 г. сражения за Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    27 13 Отговор
    Днеска Шуша, утре Кърджали.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Браво Ердо.

    21 15 Отговор
    От Кавказ до Босна , от Германия до Кюрдистан , от Косово до Босна - Евала !
  • 3 Ами няма да е лошо и в Кърджали

    24 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Да се открие консулство. Ще се спести път до Пловдив за разни формалности.
  • 4 Турчин

    14 1 Отговор
    На церемонията за встъпването в длъжност на Ердоган беше дошъл и арменския премиер Пашинян. Наистина беше интересно. Пашинян слезе от самолета и турски офицер му отдаде "чест" по военному. В социалните мрежи турците коментираха посърналото лице на Пашинян с "язък, айде да се спре с това вече и да отворим границата с Армения..вижте уважи ни Пашинян. И ние да го уважим. И Азербайджан си получи своето няма нужда от повече проблеми"..
  • 5 ХАРОН

    21 4 Отговор
    Разцвета на Османската Империя е видим.... Както и упадъка на Европейския Съюз..... И така пак се оказахме Евроазиатска провинция, пак между чука и наковалнята, както е всъщност от близо хиляда години! Уроци, уроци....
  • 6 Ердо

    18 3 Отговор
    Велик ТУРАН

    Коментиран от #7

  • 7 Родопа планина

    3 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ердо":

    Няма да му се получи Великия Туран защото от засда дебне Великата Мечка.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турчин

    27 0 Отговор
    В Турция манталитетът им е много "особен". Ще видиш някой който събира хартия на улицата и ще му поискаш две лири. Казваш, че си гладен и този човек който си изхранва прехраната като събира бoклyци ще ти даде две лири да си купиш един хляб. В градския автобус ще се качиш без билет и ще тръгнеш да биеш шофьора и всички пътници ще тръгнат да защитят шофьора и ще те направят на парче месо ако не дойде полицията. Аз съм живял в Истанбул. Бях без пукната пара. Без една лира в джоба. Бях гладен. Влязох в един малък магазин и поисках хляб. Казах че идвам от България. Нямам пари. Работя но не съм получил заплата все още. Човекът магазинер в този милионен град Истанбул ми даде не само хляб но и сирене, кисело мляко и няколко вафли в една чанта и ми каза "canın sağ olsun" - "бъди здрав пък когато можеш ще си платиш". Аз това видях в Турция. Тогава бях на 20 години. Една турска лира беше един лев. Не го казвам като реклама на Турция
    Просто там хората ако са добри са наистина ДОБРИ. Разбира се има и лоши. Разбира се след като получих заплатата отидох в магазинчето и си платих. Друго мое впечатление. Когато си купиш дюнер в Истанбул ти дават салфетки, опаковка със сол, една клечка за зъби (в опаковка) и една мокра кърпичка в опаковка. Това в България не съм видял.
  • 10 Турчин

    11 1 Отговор
    Тогава минималната работна заплата в България беше 180 лева. В Турция беше 700 лева. Затова отидох. Бях младо момче. Днес минималните заплати и в двете държави са почти еднакви. В Турция е малко по висока от България. Но в България днес животът е много по лесен отпреди 15 години. И за всичко това е "виновно" членството в ЕС. Така, че обичайте си Русия, обичайте Копейки и рубли но помнете какво беше някога. И високия стандарт в България не се дължи на политиците а въпреки тях.

    Коментиран от #11

  • 11 Мехмед

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Имаш + от мене за отличния и точен анализ. Казваш, че минималната заплата била на времето около 700 лв, да, така е. Лошото е, че все още е толкова. Турция гази на едно и също място, че дори е по-зле.
    Поздрави от Истанбул!

    Коментиран от #12, #20

  • 12 Турчин

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мехмед":

    Да. 700 лева беше в български пари. Аз първия месец получих толкова. На втория месец получих 1400 лири. Без да съм искал увеличение или друго. Просто работодателя беше доволен. Бях сервитьор в скъп ресторант с посещения от туристи. С моето бяло лице, висок ръст и сини очи от човек който реже лук за един месец ме направиха сервитьор. Сложиха ми и вратовръзка. И една година бачках и не съм падал под 1500 лири. Много пари бяха тогава. Но ми писна. Там се работи много. Клиентите са много разглезени. И се върнах в България. Днес е по лесно в България отколкото в Турция.
  • 13 Мехмед

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Разбирам ти опасенията. Ако Турция иска ще си вземе не само Кърджали но и цялата територия на държавичката - българия. Работата е там, че не ще. След 50 години етническите българи ще сте изчезнали или ще сте останали някакво мижаво малцинство сред ромляните.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Турчин

    8 3 Отговор
    Трябва да гледаш чашата на клиента. Аман Заман ако е останало на дъното веднага при него нали дали иска още едно. Клиента иска цигари. Бегом към лавката да му купиш. Да му дадеш огънче. После иска чай. Слизаш долу кюрдът който вари чай казва няма чай айде Бегом от друго заведение да купиш чай. И после се влюбих в едно момиче и понеже съм бил "бyлгap" (тя ме обичаше) но послуша своите родители и си казах "еб...е..м ви мама.....та и се махнах." Сигурно трябваше да им докажа като ударя по масата с оная си отрязана работа. Както и да е. В България си турчин в Турция "бyлгаp"..трудно но вече не ми пука.

    Коментиран от #15, #16, #17, #21

  • 15 Лили

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Турчин":

    Български гражданин си.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българските турци

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Турчин":

    Изгледал си стари турски филми и възоснова правиш тука драматичен колаж !... Няма такива карикатурни "български турчета" лузъри , които да тичат подир празни чаши и пияни клиенти ... Лансираш тука анадолска мизерия от 70 те години , като съдба на прогонените през 89 турци от България ! Или го правиш по поръчка , или си е нормална ауитична злоба ?!...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Забравил си да добавиш

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Турчин":

    И опорката с "обижда ето" на границата.