Last news in Fakti

12 Юни, 2023 22:44 2 422 5

От Гърция за огледалото на Ердоган и грешките на Запада

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море

Пазарлъкът със Запада, както и гръцко-турските отношения, ще вървят с много крачки назад-напред - понякога дори с кризи

От Гърция за огледалото на Ердоган и грешките на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Всички се опитваме да познаем каква външна политика ще следва турският президент Реджеп Тайип Ердоган след преизбирането си спрямо Запада и разбира се спрямо Гърция. За да отговорим на този въпрос, трябва да знаем дали и доколко Ердоган зависи от САЩ и Европа, за да се изправи пред огромната икономическа криза, пред която е изправена страната му, пише "Катимерини".

Някои опитни анализатори вярват, че той ще направи всичко възможно, за да избегне намесата на Запада в евентуална "спасителна" операция за турската икономика, защото той дойде на власт, след като Турция прие програма от Международния валутен фонд и добре знае политическите последици. Те също така посочват факта, че Турция не очаква много повече от отношенията си с Европейския съюз, за разлика от 2000-те години, когато очакванията бяха много високи.

Но има и друг фактор, който влезе в уравнението. Ердоган смята, че е намерил стратегически партньори, финансисти и събеседници извън западния лагер. Катар му предлага пари в брой, Русия му плаща щедро, за да заобиколи западните санкции, а Саудитска Арабия изглежда ще му даде огромен пакет от 50 милиарда долара.

Тези отношения имат значително предимство за Ердоган: те по никакъв начин не зависят от това дали в Турция се нарушават човешките права, дали господства върховенството на закона и т.н. Не им пука. Те имат много цинични и транзакционни отношения с Турция и Ердоган. Тези взаимоотношения не се осъществяват с посредничеството на Конгрес или правозащитни организации - няма никой. Разбира се, никой от партньорите на Турция не разглежда тези отношения през призмата на гръцко-турските отношения. Те не се интересуват от това.

Ердоган обаче не може напълно да затвори вратата към Запада. Не му отива и няма да го направи. В идеалния случай той би искал да осигури финансиране от незападни източници за преодоляване на финансовата криза, да продължи с покупката на F-16 от Съединените щати, защото турските военновъздушни сили изпитват трудности, да бъде основният канал за заобикаляне на санкциите срещу Москва, но в същото време да играе ролята на важна страна-членка на НАТО.

САЩ и Европа ще продължат да правят същата грешка. Страхувайки се да не загубят Турция, те ще оправдават различни поведения, дори когато пряко заплашват интересите на Западния алианс. Какъвто и гняв да има зад кулисите заради ветото на Турция върху членството на Швеция в НАТО или заобикалянето на санкциите, в крайна сметка преобладаващото мнение е "леко с Ердоган!" Това със сигурност е вярно в Берлин, понякога в Брюксел и със сигурност в Съвета за национална сигурност и Държавния департамент във Вашингтон.

Сегашната деескалация на напрежението с Гърция изглежда продължава и е много положително, че начело на външното министерство е много опитен и предпазлив дипломат, защото изкушението за ненужна ескалация винаги дебне. Но нека бъдем реалисти. Ердоган се гледа в огледалото и се вижда като могъщ лидер на нова сила, без нужда да се подчинява на Вашингтон или Европа. Пазарлъкът със Запада, както и гръцко-турските отношения, ще вървят с много крачки назад-напред - понякога дори с кризи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 4 Отговор
    Турция в БРИКС
  • 2 Пич

    41 3 Отговор
    Предатавят ви нещата сложни , а те са много прости !!! Българи , Гърци , Турци , Сърби , и останалите , не се мразят като народи , и може да живеят чудесно на балканите !!! Но точно това няма да допуснат тъмните !!! Техните интереси са войни , омраза , или просто казано - разделяй , и владей !!! Мирът не ги устройства !!!
  • 3 Бих се учудил

    29 7 Отговор
    Ако в гръцка медия се появи достоверен и адекватен материал за Турция. Турският комплекс е здраво вкоренен в гърците.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българските турци

    20 5 Отговор
    Ердоган ,както твърдят гърците, не е никакъв Дон Кихот и няма нужда да се взира в огледала за да проумява реалността на миналото,настоящето и бъдещето на ситуацията ! Колкото ЕС,НАТО и Сащ да се мъчат да се правят , че не го забелязват , колкото и да го сатанизират по подобие на други неудобни политици , колкото и пренебрежително и високомерно да си държат отношенията с Турция... са обречени да се съобразяват с реалността на геополитическата стратегия , която следи упорито , прилага и успешно реализира в региона в който се намира страната му !...Доктрината на Байдън за сваляне на Ердоган не успя , както не успяха всичките планове на Сащ,ЦРУ и НАТО за намеса в Турция и скарването им с Русия и предизвикването на стълкновение между тези две вековни враждуващи сили ! Досега всяко сближаване на Турция със СССР и РФ са били последвани от преврати , пучове и политически балансировки в Турция под егидата ва западните и псевдо съюзници ! Ердоган наруши цикъла на този кръговрат и отношението на колективният Запад към него и неговата доктрина , ще се окаже един от факторите, които ще окажат съдбоносно влияние при оформянето на новото преразпределение на световната политическа,военна, икономическа и финансова стратегия !!!
Новини по държави: