Отидете към основна версия

30 293 218

Мислите, че украинската контраофанзива е започнала? Изчакайте пристигането на масивните бронирани формации

  • руски терористи-
  • бен ходжис-
  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • танкове-
  • бригада-
  • фронт-
  • крим-
  • зсу

ЗСУ разполагат с 12 бригади и могат да освободят Крим до края на лятото

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на бившия командващ силите на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис пред Центъра за анализ на европейските политики (CEPA):

Навсякъде има изявления, че е в ход дългоочакваното контранастъпление на Киев, което предизвиква едновременно вълнение и тревога. Офанзивата е изключително важна за бъдещето на Украйна.

Но когато оценяваме какво всъщност се случва, е полезно да знаем следните ключови факти. Има голяма разлика между началото на офанзива и основната атака или основното усилие на операцията. Офанзивата явно започна, но не мисля, че е започнала основната атака.

Когато видим големи бронирани формации да се присъединяват към атаката, тогава мисля, че ще разберем, че основната атака наистина е започнала. Към днешна дата не мисля, че сме били свидетели на тази концентрация на няколкостотин танка и бойни машини на пехотата.

Един украински танков батальон обикновено разполага с 31 танка. Един пехотен батальон би имал приблизително същия брой. Добавете още бронирани превозни средства, инженерни дейности, противовъздушна отбрана, логистика и т.н. Една бригада вероятно ще има три танкови батальона и един или два механизирани пехотни батальона. Тук говорим общо за над 250 бронирани машини от различни типове.

По мои оценки ЗСУ разполагат от седем до 12 бригади. Някои от тях са въоръжени само с украински машини (и пленено руско оборудване), докато други са хибрид със западно въоръжение.

Когато видим две или три от тези бригади (около 500-750 бронирани машини) съсредоточени на тясна ивица от фронта, тогава ще може да се каже, че основната атака е започнала. Но дори и тогава внимавайте. Украинският генерален щаб ще иска да накара руснаците да гадаят за местоположението на основната атака възможно най-дълго.

Ако Западът осигури всичко, от което се нуждаят украинските въоръжени сили, особено прецизни оръжия с голям обсег, тогава Украйна може да освободи Крим, решаващият терен на тази война, до края на това лято, т.е. до края на август. Смятам, че това е една от целите на офанзивата. В този момент далекобойните прецизни оръжия на ЗСУ биха могли да достигнат до Севастопол, Саки, Джанкой и други ключови цели в Крим. Ето защо беше важно Великобритания да доставят ракети Storm Shadow... Надявам се и САЩ да направят същото [с ATACMS].

Засега изглежда, че украинците все още проучват [руските отбранителни позиции по дългия фронт] и търсят уязвимости, които да използват, затвърждавайки местния тактически успех там, където го намерят или създадат. Това е едно от предимствата от тяхното обучение на тактическо командване в западен стил [което отсъства в руската армия], при което лидерите от по-ниско ниво могат да вземат решения сами. И част от това, което виждаме сега, може би има за цел да обърка руснаците относно това къде в крайна сметка ще бъде нанесена основната атака.

Да използваш танк Leopard 2 на бойното поле на такъв ранен етап вероятно според мен е имало за цел да привлече много внимание към тази област, може би като примамка. Не мога да знам това, но това е нещо, което бих направил аз, имайки предвид какво внимание обръщат медиите на тези западни танкове.

Има много несигурност, но в едно можем да бъдем сигурни — украинският генерален щаб е свършил превъзходна работа, защитавайки изтичането на информация, за да попречи на руснаците да разберат какво се случва и да им позволи да се подготвят за атаката. Тази несигурност сред руснаците бе и причина за техния саботаж на язовир „Каховка“. Освен ужасяващите хуманитарни и екологични последици, наводняването на низините и разширяването на Днепър може да са забавили за известно време настъпателните операции на ЗСУ в този район.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 172 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: