Отидете към основна версия

1 241 12

Шефът на НАТО към Белград и Прищина: Въздържайте се от ескалация на напрежението

  • косово-
  • сърбия-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • алексадър вучич-
  • кейфор

Йенс Столтенберг посочи днес, че КейФОР продължава да изпълнява безпристрастно мандата си, основан на Резолюция 1244 на ООН

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР е изключително важна и призова Белград и Прищина да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация, предаде Танюг, цитирана от БТА.

„Призоваваме двете страни да се въздържат от всичко, което може допълнително да ескалира напрежението и веднага да се върнат към диалога под егидата на Европейския съюз, защото това е единственият път напред“, пише в съобщение на Алианса, цитирано от Танюг.

Косовските сърби в северните общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради. Те протестират срещу албанските кметове, избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

След тези изблици на насилие НАТО реши да изпрати допълнителни 500 войници в Косово.

Йенс Столтенберг посочи днес, че КейФОР продължава да изпълнява безпристрастно мандата си, основан на Резолюция 1244 на ООН.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: