Last news in Fakti

29 Юни, 2023 09:09 1 424 41

Макрон призова Ердоган и Орбан: Деблокирайте присъединяването на Швеция към НАТО

  • франция-
  • нато-
  • еманюел макрон-
  • йенс столтенберг-
  • реджеп ердоган

Време е повече от всякога да се вземат решенията, които позволяват единството и сигурността на континента, каза френският президент

Макрон призова Ердоган и Орбан: Деблокирайте присъединяването на Швеция към НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон призова Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в НАТО преди срещата на върха на Северноатлантическия алианс следващия месец в Литва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Унгарският парламент обаче междувременно отложи ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО за есенната си сесия, което означава, че процесът няма да приключи до форума на 11 и 12 юли във Вилнюс.

На срещата в литовската столица съюзниците ще трябва да "изпратят послание за единство, което е от съществено значение днес" пред лицето на руската инвазия и в подкрепа на Украйна, каза френският президент на среща в Париж с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Присъединяването на Финландия към НАТО преди няколко седмици беше силен жест. Сега трябва да следваме тази логика и да позволим на Швеция да вземе участие в срещата на върха във Вилнюс като пълноправен съюзник", призова Макрон.

"Двадесет и девет държави членки завършиха своите национални процедури (за ратификация) преди много месеци, приканвам двете, които все още не са го направили, да осъзнаят правилно своята отговорност“, отбеляза френският президент.

"Време е повече от всякога да се вземат решенията, които позволяват единството и сигурността на континента", каза още Макрон.

"Дойде моментът да приветстваме Швеция като пълноправен член на НАТО", каза на свой ред Йенс Столтенберг, припомняйки, че ще бъде домакин на среща на 6 юли в Брюксел с високопоставени служители от Турция, Швеция и Финландия с надеждата да деблокира процеса.

Швеция бе поканена да се присъедини към пакта от юни 2022 г., но кандидатурата ѝ, която трябва да бъде ратифицирана от 31-те страни членки, е блокирана от Турция и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 27 Отговор
    на Матушката свършват парите за рушвети-скоро
  • 2 фен

    24 3 Отговор
    Сега, да се присъединяваш към НАТО, е все едно да си купиш фабрика на 9.9.44. То спихна, и всички видяха, че никого не може да защити!
  • 3 РЕАЛИСТ

    29 4 Отговор
    Много активни , да вкарат Швеция в НАТО. Защо не идат до Нидерландия и Австрия да окажат влияние България да влезе в Шенген? Ги ди маскари.
  • 4 КОТарАК

    5 30 Отговор
    като свъшат парите на Матушката , и във ФАКТИ ще изчезнат няколкото русофила с по 10 коментара

    Коментиран от #9, #13, #18

  • 5 ТаУмВзе

    27 2 Отговор
    Макарони заяви, че НАТО е в мозъчна смърт, са присъединявайте се! Деменцията е заразна Болест вече.
  • 6 А ПО ЛЕКО

    29 1 Отговор
    БАБОКЛАТЕЦА НЕ МОЖЕ ДЪРЖАВАТА СИ ДА ОПРАВИ , ТРЪГНАЛ ПО СВЕТА АКЪЛ ДА ДАВА.!
  • 7 Плашимир

    32 1 Отговор
    След вчерашното изпълнение с Корана в Стокхолм!? Макароне ,Ердоган едва ли ще се изплюе в лицето на турците. Това да не си ти!?
  • 8 Швеция в нато

    29 1 Отговор
    След тия изцепки с корана, ще получат комбинация от 3пръста с преобладаващ среден.
  • 9 ПО СКОРО

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    КАТО СПРАТ ДА ИЗХВЪРЛЯТ РИБЕШКИ ГЛАВИЧКИ ПРЕД ПОРТИТЕ НА КОЗЯК ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ ЩЕ СМЕНИТЕ ПЛОЧАТА.!!!
  • 10 С.П.

    22 0 Отговор
    Макарон, недей да поучаваш и призоваваш хора с много по-богат житейски и политически опит от теб, а се учи от тях как се отстоява националния интерес в името на бъдещето на идващите поколения. Всъщност, ти нямаш поколение и затова така безрасъдно и безотговорно си играеш със съдбата на мирионите французи.
  • 11 Призовавам макрон

    20 1 Отговор
    Да спре гражданската война във франция
  • 12 БСП за България и Радев

    19 0 Отговор
    Некрофила да забрави. Орбан и Великият падишах, султан Ердоган са верни приятели на другаря Путин и никога няма да забият нож в гърба

    Коментиран от #15

  • 13 Писе

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    коментарите са безплатни...муцка.
    Забавлявай се.
  • 14 Гост

    23 0 Отговор
    Няма да стане с призив тая работа. Как мислиш му харесва на Реджеп султан да гледа вчера как пак гориха Корана тия в Швеция?
  • 15 Али

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "БСП за България и Радев":

    А спри се малко с тва "падишах"..... Реджеп султан не иска да е падишах. Иска здрава и просперираща Турция. Здрава икономика и гарантирана работа с достойно заплащане за турците.
  • 16 ето ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ОБИЧА ФРАНЦИЯ И

    17 0 Отговор
    АНГЛИЯ - ЗАЩОТО СА ПРОСТИТУТКИ В ПОЛИТИКАТА !

    Коментиран от #19

  • 17 ФРАНЦИЯ И ТЯ ГОРИ КОРАНА И ПЛЮ АЛЛАХ

    16 0 Отговор
    ЗАТОВА И ЕРДОГАН ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТИ !
  • 18 РЕАЛИСТ

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Вината да има в България 70 процента русофили си е на Запада и няма защо да четем глупостите на Лозанов. Правят хората разлика между това да си съюзник на Русия или на ЗАПАД. Когато бяхме с Русия ни третираха, като равно. Русия даваше, а не вземаше, както правят Евроантлантиците. Русия ни изгради заводи, Атомна централа, помагаше във всички сфери. Въоръжи ни с най доброто и не сме задлъжнявали, като сега заради стари ф-16. Имахме 200 бойни самолета. Хората работеха в СССР по специалността си, а не като сега да берат ягоди и да мият задни части на западни старци по домовете. Западът изнася за нас продукция с по ниско качество, щото сме били хора втора ръка. Великобритания напусне ЕС и често си каза, че не иска да вижда българи и румънци. Западни компании купуваха български заводи, за да го затворят и да не да им конкуренция. Вчера Шаламанов вика, че произвеждаме най-добрите калашници. Що така бе Шаламанов, да не си ги измислил ти. Русия ни даде оригиналната технология и за благотворителност сега ги изнасяме за врага ѝ. Един Шенген не ни пускат, дето и пари не им струва. САЩ един безвизов режим не дава. За 30 години от САЩ сме получили само един кораб с мухлясала царевица, а помним времето, когато след една целувка между Брежнев и бай Тошо, към България тръгваха танкери с безплатен петрол.

    Коментиран от #21, #24, #28, #33

  • 19 Аз не

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "ето ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ОБИЧА ФРАНЦИЯ И":

    .харесвам твоите изцепки, които са без основание и платени от кремъл.
  • 20 ШВЕЦИЯ ИСКА РОБИ ,

    9 1 Отговор
    РЕЛИГИЯТА ИМ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА , НО ПЪК МИГРАНТА ИДВА С КОНКРЕТНА ЦЕЛ , ДА СМАЧКА И ЛИКВИДИРА ТУЗЕМЕЦА - КАКТО ПРАВЕХА КОЛОНИЗАТОРИТЕ !

    Коментиран от #22

  • 21 русия

    1 12 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    е най-хищната империалистическа държава. Това, че платени или неуки агитатори разпространяват измислени от централата им лъжи си е за тахана сметка. Който иска да живее като крепостен селянин и да мре в Украйна, да си ходи в русия. Може да получи и пари за убийствата, които са на почит там.

    Коментиран от #23

  • 22 Швеция

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "ШВЕЦИЯ ИСКА РОБИ ,":

    е толкова напред в социалното си развитие, че крепостните, не могат да го разберат. Приличате на моето морско свинче, което се страхува да излезе от клетката си. Това иска русия от нейните сателити.
  • 23 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "русия":

    Едно си баба знае, едно си бае. Ти му излагаш аргументи, то вместо да се опита да ги оспори си пише клишетата. Смешна работа.

    Коментиран от #25, #26, #34

  • 24 Не ни

    1 8 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    пускат в Шенген, заради хората, които не могат да преодолеят заблудите, които са нанесени от руската пропаганда.

    Коментиран от #27

  • 25 Какъв

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    по-силен аргумент от войната в Украйна. Това може да сътвори само едно съвсем оглупяло същество, като вашия идол. Няма по голяма падение от това, да се подържа такова безумие.

    Коментиран от #32

  • 26 НЕ СЕ УЧУДВАЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    .........100% ДОКТРИНАТА ДЪЛЕС Е ПРЕВЗЕЛА КОТарАЦИ И ДРУГИ ПРО СТАЦИ....!!!
  • 27 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не ни":

    Хайде обясни ми, като на прост чиляк, каква е връзката между Шенген и руската пропаганда у нас. Да пътуват хора и стоки без гранична проверка в рамките на ЕС си е един от стълбовете на съюза.

    Коментиран от #30

  • 28 Поредната

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    лъжа, която си сътворил е за Ф-16. Съпротивата срещу него е за това, че няма руска машина, която да му противостои в момента. Блок 70 е супер модерен вариант и няма нищо общо със старите машини. Ама нали трябва да се плюе.. На тези глупости само вие си вярвате.

    Коментиран от #29, #37

  • 29 Няма

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Поредната":

    Ф-16 б 70 , а е на рисунка!

    Коментиран от #31

  • 30 Пробелемът

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "РЕАЛИСТ":

    е, че с таива като вас, хората не искат да си вкарат трън в гащите. Пример Унгария. Един подкупен лидер може да създаде много главоболия. Когато узреем, никой няма да има нищо против нас. Липсва ни всякаква самокритичност и сме заредени с много наглост. Възпитаните хора не обичат това.
  • 31 Ще има

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Няма":

    и руснаци9те ще треперят.
  • 32 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Какъв":

    Ако си ходил на училище преди демокрацията, би трябвало да знаеш , какво е причино -следствена връзка. Путин си гледаше зимната олимпиада, когато Виктория Нюланд раздаваше курабийки на Майдана. Така почна всичко. Както генерал фон Клаузевиц каза" Войната е продължение на политиката с други средства" Украйна със западните си ментори забърка тая каша и както се казва" Каквото си надробил , това ще сърбаш
  • 33 Помня го

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    Интересно ама и клошари и луди нямаше. За всеки се беше погрижила системата та даже и за предателите на каузата и те бяха прибрани по разни места и хранени хаха. Здравеопазването може да не беше най модерното, но всеки беше лекуван от държавата безплатно, оставени на съдбата нямаше. Образование? Ако не е имало най доброто, то сегашните ни управници къде са получили своето? Няма да говоря за кебапчета, кифтета и домати щото тоя вкус вече няма да го усетим никога (жалко за младите, че не го познават) . И за армия няма да говоря щото може всеки да гледа парада ни 81. Лошото беше ревностният надзор на апарата за инакомислие. Всеки трябваше да е съпричастен с каузата на партията иначе ръката на ДС беше много дълга.
  • 34 Твоята

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    реалност е доста илюзорна. Или си смени ника или се оправи, ако искаш, ще ти помогна!
  • 35 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    Тоя е живо доказателство за същество с тежки психически разстройства. Геr0Nt0фиl, непостоянен в постъпките си, лъжец( македонския въпрос), като цветарка обикаля различните страни, без да изрази някаква позиция, напълно неадекватни действия. Днес едно, утре друго.

    Коментиран от #36

  • 36 Колко

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ха ха ха ха":

    е лесно да се плюе. Ами ние винаги сме по-добри! Е ако не носим никаква отговорност.

    Коментиран от #38

  • 37 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Поредната":

    Абе я стига пиши глупости. Ф-16 Блок 70 е , като да напудриш и гримираш една стара жена и да я сравняваш с младо момиче. Колкото до руските изтребители, защо F-22 Raptor тръгна да бяга от СУ35 в Сирия. Щото няма никакъв шанс, въпреки че струва безбожно скъпо.

    Коментиран от #39

  • 38 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Колко":

    Нещо се опитваш да опонираш? Де е лъжа нещо в предишния ми пост? Стига с голи празнословия.

    Коментиран от #40

  • 39 С руско

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "РЕАЛИСТ":

    мислене, ще стигнем до кривата круша. После не се оплаквайте, че ви игнорират.
  • 40 Твоите

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха ха":

    представи не са абсолютни. Не само се лъжеш, но и се самозалъгваш, май?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: