Last news in Fakti

6 Юли, 2023 16:20 5 726 46

Александър Вучич: Заплашва ни война, прекратяваме износа на оръжие

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово-
  • армия-
  • кейфор

Сръбският президент обяви, че ще изиска да се свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предвид, че животът на сърбите в Косово и тяхната сигурност са заплашени

Александър Вучич: Заплашва ни война, прекратяваме износа на оръжие  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес в обръщение към сръбския народ, че следващата седмица най-вероятно ще подпише решение за забрана на износа на оръжия и боеприпаси от Сърбия, защото „националният интерес на Сърбия в момента е заплашен в най-висока степен“, предаде агенция Танюг. Той обяви и че ще поиска свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщава БТА.

„Следващата седмица най-вероятно ще подпиша решение за забрана на износа на боеприпаси и каквито да било оръжия от Сърбия, защото жизненият национален интерес на Сърбия в момента е заплашен в най-висока степен. Всичко необходимо трябва да бъде приготвено в случай на агресия срещу Република Сърбия. Логистичната подготовка е в течение“, посочи Вучич.

Това решение идва на фона на изявлението на британския депутат и председател на комисията по външна политика на британския парламент Алиша Кърнс, че Сръбската православна църква участва в контрабанда на оръжия от Сърбия в Косово. КейФОР опроверга твърденията, а министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза днес, че това изказване е част от пропагандната война, която се води срещу Белград и има за цел да изгони Сръбската православна църква от Косово.

Сръбският президент обяви, че ще изиска да се свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предвид, че „животът на сърбите в Косово и тяхната сигурност са заплашени“.

„Нещата излязоха от контрол, сръбският народ е притиснат до стената и затова ще поискам спешен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг където и да е на планетата Земя, за да обясня каква е ситуацията, да им кажа какво можем и какво не можем повече (да приемем)“, подчерта Вучич.

Той отбеляза, че на заседанието ще поиска от Съвета за сигурност да предприеме спешни мерки, в съответствие с пълномощията си, за защита на живота и свободата на косовските сърби.

„Първо, на терена незабавно да се ограничи по-нататъшното действие на структурите за сигурност и другите структури на временните институции със седалище в Прищина, които застрашават живот свободата, сигурността и съществуването на сърбите в Косово. Второ, да се извърши демилитаризация на всички въоръжени албански формации в съответствие с Резолюция 1244, а в зависимост от отговора им, ще преценим дали трябва да има и трета точка или не“, иска Вучич.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Последната ескалация на напрежението бе породена от назначаването на етнически албански кметове в четирите общини, населени предимно с косовски сърби. Сърбите в общините Звечан, Лепосавич и Зубин поток започнаха ежедневни протести преди месец и половина срещу встъпването в длъжност на кметовете, избрани при рекордно ниска избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха изборите. В края на май в Звечан се стигна до сблъсъци между протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Междувременно в Косово бяха арестувани няколко косовски сърби по различни обвинения, което предизвика протести и в други градове в Косово.

САЩ и ЕС, основните съюзници на Косово, обвиняват най-вече косовския премиер Албин Курти за напрежението в Северно Косово. ЕС наложи санкции на Косово, които бяха възприети от Курти като несправедливи.

Сръбският президент определи ситуацията в Северно Косово като „акция на етническо прочистване, провеждана от Прищина“.

„По-лесно би било да заровя глава в пясъка и да кажа, че няма нищо страшно, още един сърбин е бил арестуван и нищо не се е случило, живели сме и ще продължаваме да живеем с това. (...) Не, не ми идва наум да лъжа собствения си народ, лъжейки и себе си, че нещата не се променят“, подчерта Вучич и допълни, че страните членки на ООН се задължени от международното право да действат и „да предотвратят антицивилизационния изход в Косово“.

Той посочи, че ще бъде обмислено и предложението на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ полицейските и другите структури за сигурност на институциите в Прищина да бъдат обявени за терористични организации.

„Няма да бързаме с това решение, защото носи драматични последици“, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маймай

    22 57 Отговор
    Му свиха сърмите на подлия сръбин, вече няма копейки заради санкциите 100 за долар, а му се ходи на попивка в щатите
  • 2 Бесен-_ Язовец

    67 20 Отговор
    Война на Балканите, а Колаборантското правителство подарява оръжия на краинските фашисти. Чехия и Словакия има повече руско оръжие в складовете обаче краинския фашист доде да проси от България хахаха хахаха хахаха

    Коментиран от #3, #17, #20, #27

  • 3 Ъ...

    21 33 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Пак ли избяга от психодиспансера??? Имат щото си го подариха всичкото на Украйна и сега Гебрев им пълни складовете отново, ама ти нали си на силна руска химия....

    Коментиран от #33

  • 4 Много лошо

    24 9 Отговор
    Война отвсякъде.Поне икономически са добре.
  • 5 Сърбия е руска военна база.

    21 22 Отговор
    Сърбия е натъпкана с руско, сръбско оръжие, руска военна база. Руската военна база в Ниш, е най-показателния пример. От най-малките, до С400, които стигнаха от Русия до Сърбия, благодарение на ГЕРБ, който ги пропусна през нашето небе. Накрая, ще се самоизбият.
  • 6 Има Заповед на Путин!

    24 23 Отговор
    Сърбия пак да ни нападне в гръб както 1885г.!

    Коментиран от #14, #25, #34

  • 7 Така е

    42 11 Отговор
    Където е НАТотО винаги има мир хахахаххаха, Европа ни храни НАТО ни пази тъй ли беше мишоцииии! Малко ви е, той ония рамене няма
  • 8 Гост

    31 6 Отговор
    Викай оркестъра от Беларус! И без това са без работа сега …
  • 9 бай Иван

    32 8 Отговор
    Каква война? Нали американците бяха решили всички проблеми в района? Пак ли ще се бомбандираме?
  • 10 Калитко

    28 8 Отговор
    Остава и тези да се почнат и ще я втасаме.
  • 11 Боруна Лом

    36 17 Отговор
    ЕВАЛА НА ВУЧИЧ, ЕВАЛА НА ОРБАН! А НИЕ,А НИЕЕЕ!

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този смешник

    17 17 Отговор
    Кой ще го напада? Ако сърбите бяха гласували щяха да си изберат сръбски кметове. Ама те се водят по акъла на лумпени.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лондон

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Ти имаш по-важни проблеми да решаваш ми се струва , а именно да поработиш върху своето невежество , ако няма библиотека във вашето село иди до съседното!!!

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да бе

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "Боруна Лом":

    Искаш да сме в групата на идиотите на Европа ли?
  • 20 Ти и на представа си нямаш

    15 13 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Колко оръжие има България. България има танкове колкото Германия и Франция взети заедно

    Коментиран от #35

  • 21 българина

    14 7 Отговор
    а ние опразваме складовете
  • 22 Aлфа Bълкът

    10 8 Отговор
    Направиха си цирка за два дена и обезоръжиха народа, сега с кого ще воюва, с него ли?
    Пак ще изравнят Белград със земята, пък тъкмо го построиха.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Величко Керин

    17 9 Отговор
    Сърбето пак ги засърбе.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИНЖ

    15 13 Отговор
    Колкото Укрнайна нападна РФ, толкова и Косово ще нападне Сърбия!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сеирджия

    20 11 Отговор
    Дойде възмездието за сърбите, заради убийствата и терора, който извършиха в Македония! Господ ще им въздаде справедливост!
  • 29 Кравешки сметки

    12 9 Отговор
    САЩ пак разпалват конфликти, само в това ги бива. Наложиха някакви санкции на Косово, колкото да ги задържат за малко, за да видят накъде ще тръгне войната в Украйна. В момента голямата неизвестна сме ние. И то не нашите Наведени, те са ясни, те се навеждат добре. На кравите и на Хаитянския не им е ясно, ако отпочнат патаклама срещу Русия и Сърбия, българският народ накъде ще тръгне. Не ме разбирайте погрешно, ние сила не сме, но разположението на България е удобно за краварите и за удари срещу Сърбия и за сигурен тил срещу Русия. Ако обаче народа тръгнем в грешната посока, на кравите им заминава сигурния тил и доста ще им объркаме сметките
  • 30 бтр

    22 3 Отговор
    И в СМакедония до ден днешен сърбоманите правят етническо прочистване на всичко българско , но сърбите траят по този въпрос.....сърбите не можело да ги подлагат на етническо прочистване , но българите можело .

    Коментиран от #31, #36

  • 31 Така е

    13 4 Отговор

    До коментар #30 от "бтр":

    Ами правят, обаче заспалия българин блее под звуците на сръбски турбофолк.
  • 32 Трябва да си върнем Македония,

    14 8 Отговор
    Западните покрайнини, Пирот, Ниш, Враня, Лесковац и т.н. С Русия приключвате и вие сърби, бивши българи, станали българомразци заради руският империализъм на Балканите!
  • 33 избягалият си ти, Ъ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ъ...":

    Нищо не вдяваш отвъд по-мия-рщината.
  • 34 Сърбите сега са васали на путинова Русия

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "Има Заповед на Путин!":

    Ако Сърбия иска НАТО отново, да я бомбардира, нека опита да нападне България. Сърбите са известни със своята сепаратистична, самоубийствена политика. Васали са били още от късното Средновековие, когато Сърбия е станала държава.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 много ти е удобно

    14 6 Отговор

    До коментар #30 от "бтр":

    да обвиняваш сърбите за политиката на мак4етата да ни мразят. САМО ТОВА ЛИ ВИЖДАШ????
    А нашата мекушава политика, сори срещу страната ни в полза на макетата? Бедна ти е фантазията как ще ти (мал)третират, като влязат в ЕС. А ние нямаме разбмиране от други големи държави. Германия например, Макарон ни го нявря докато беше председател да отстъпим от ветото. Сега той е цъфнал та вързал, но на, гледа нас да ни прецака.

    Коментиран от #37

  • 37 Костадин Костадинов

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "много ти е удобно":

    От мойти си значително не познаваш историята на балканските войни и на ПСВ.
  • 38 Роза

    13 2 Отговор
    Много пъти съм го писала-титова Югославия беше изкуствено създадена държава и етническите различия мужду съставните и части избухнаха след разпадането и през деветдесетте години на миналия век.Милошевич се опита със сила да потуши различията,но не се получи нищо и много невинни хорица загубиха живота си.Не вървят на добре нещата на Балканите и в цяла Европа-икономическата нищета води до бунтове и военни сблъсъци.Молете се Бог да пази България,да бъде чисто небето над нея и спокоен сънят на нашите деца и внуци!

    Коментиран от #39

  • 39 Костадин Костадинов

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Роза":

    Туй на мойти го кажи , щот за тях там е било няква идилия и после дошли лошите амераиканско-еврейски армии и им развалили идилията. Ко да ги прая прости от възраждането
  • 40 Призовавам

    5 7 Отговор
    нашия седесарогерберски и харвардскоизмамен електорат твърдо да следват англосаксонски морал, оръжия, оръжия и пак оръжия, за да се самоизбиват славяните.
    Научете какво означава "slaves" и евентуално се гордейте.
  • 41 българина

    6 3 Отговор
    а днес парламента опразни складовете
  • 42 Думкай се в гърба

    9 6 Отговор

    До коментар #35 от "Бесен-_ Язовец":

    Русия нищо не е подарила на България.. всичко е платено предоволно на рушляците. Бюджета за отбрана пре бат Тошоу е бил 20% пре сегашни 1.5%...
  • 43 Башиянов

    7 6 Отговор
    Косово е албанско и сърбите нямат място в Косово
  • 44 Българин

    5 7 Отговор
    България ще нападне Сърбия в гръб за да си приберем западните покрайнини.Много шопи ще измрат но си заслужава

    Коментиран от #45

  • 45 Малийййй,

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Смелчага надяващ се смърта да не го засегне, но с никакъв морал.
  • 46 ТАНЮГ

    0 1 Отговор
    Много умно, ще забравява износа на оръжия и боеприпаси от Сърбия за Украйна, щото последната вече има български такива и няма нужда да купува
Новини по държави: