Отидете към основна версия

1 483 41

Макрон призова Ердоган и Орбан: Деблокирайте присъединяването на Швеция към НАТО

  • франция-
  • нато-
  • еманюел макрон-
  • йенс столтенберг-
  • реджеп ердоган

Време е повече от всякога да се вземат решенията, които позволяват единството и сигурността на континента, каза френският президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон призова Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в НАТО преди срещата на върха на Северноатлантическия алианс следващия месец в Литва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Унгарският парламент обаче междувременно отложи ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО за есенната си сесия, което означава, че процесът няма да приключи до форума на 11 и 12 юли във Вилнюс.

На срещата в литовската столица съюзниците ще трябва да "изпратят послание за единство, което е от съществено значение днес" пред лицето на руската инвазия и в подкрепа на Украйна, каза френският президент на среща в Париж с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Присъединяването на Финландия към НАТО преди няколко седмици беше силен жест. Сега трябва да следваме тази логика и да позволим на Швеция да вземе участие в срещата на върха във Вилнюс като пълноправен съюзник", призова Макрон.

"Двадесет и девет държави членки завършиха своите национални процедури (за ратификация) преди много месеци, приканвам двете, които все още не са го направили, да осъзнаят правилно своята отговорност“, отбеляза френският президент.

"Време е повече от всякога да се вземат решенията, които позволяват единството и сигурността на континента", каза още Макрон.

"Дойде моментът да приветстваме Швеция като пълноправен член на НАТО", каза на свой ред Йенс Столтенберг, припомняйки, че ще бъде домакин на среща на 6 юли в Брюксел с високопоставени служители от Турция, Швеция и Финландия с надеждата да деблокира процеса.

Швеция бе поканена да се присъедини към пакта от юни 2022 г., но кандидатурата ѝ, която трябва да бъде ратифицирана от 31-те страни членки, е блокирана от Турция и Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: