Отидете към основна версия

2 719 27

В Швеция: изгарянията на Корана ще продължат

  • швеция-
  • турцияю-
  • турция-
  • коран-
  • ислям-
  • мюсюлмани

Изгарянето предизвика вълна от възмущение в мюсюлманския свят

Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпреки острия протест от страна на мюсюлманските държави срещу изгарянето на Корана в Швеция, Салван Момика - мъжът, който го направи, заяви, че няма да спре. Той е иракчанин по произход и в сряда вече изгори няколко страници от Корана пред джамия в Стокхолм. Както обяви - не действал от омраза, а в името на свободата на мненията.

Неговата акция бе разрешена от полицията, след като през април съд в Стокхолм реши, че забраната за изгаряне на Корана в рамките на протестни действия е противоправна.

"Обидата няма нищо общо със свободата на мненията"

В отговор на изгарянето Ирак и Иран привикаха посланиците на Швеция. Иранският външен министър предупреди в Туитър: "Западът само ще си изгори пръстите". Позицията на неговото министерство е, че изгарянето е особено обидно в контекста на мюсюлманското поклонение Хадж.

Изгарянето породи остри критики и в други държави. Турският президент Ердоган осъди Швеция и Запада като цяло за разрешаването на протестната акция. "В крайна сметка ще научим арогантните хора на Запад, че оскърбяването на светини на мюсюлманите няма нищо общо със свободата на мненията", заяви турският държавен глава.

Арабската лига остро осъди в декларация даването на разрешение за изгарянето от страна на шведските власти. Мароко реагира на "неприемливото деяние" с отзоваване на посланика си в Швеция за консултации за неопределено време.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: