Last news in Fakti

30 Юни, 2023 14:31 2 699 27

В Швеция: изгарянията на Корана ще продължат

  • швеция-
  • турцияю-
  • турция-
  • коран-
  • ислям-
  • мюсюлмани

Изгарянето предизвика вълна от възмущение в мюсюлманския свят

В Швеция: изгарянията на Корана ще продължат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпреки острия протест от страна на мюсюлманските държави срещу изгарянето на Корана в Швеция, Салван Момика - мъжът, който го направи, заяви, че няма да спре. Той е иракчанин по произход и в сряда вече изгори няколко страници от Корана пред джамия в Стокхолм. Както обяви - не действал от омраза, а в името на свободата на мненията.

Неговата акция бе разрешена от полицията, след като през април съд в Стокхолм реши, че забраната за изгаряне на Корана в рамките на протестни действия е противоправна.

"Обидата няма нищо общо със свободата на мненията"

В отговор на изгарянето Ирак и Иран привикаха посланиците на Швеция. Иранският външен министър предупреди в Туитър: "Западът само ще си изгори пръстите". Позицията на неговото министерство е, че изгарянето е особено обидно в контекста на мюсюлманското поклонение Хадж.

Изгарянето породи остри критики и в други държави. Турският президент Ердоган осъди Швеция и Запада като цяло за разрешаването на протестната акция. "В крайна сметка ще научим арогантните хора на Запад, че оскърбяването на светини на мюсюлманите няма нищо общо със свободата на мненията", заяви турският държавен глава.

Арабската лига остро осъди в декларация даването на разрешение за изгарянето от страна на шведските власти. Мароко реагира на "неприемливото деяние" с отзоваване на посланика си в Швеция за консултации за неопределено време.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    17 48 Отговор
    Само така ,браво на братята Шведи ,горене му е майката на тия турски свине

    Коментиран от #12, #16

  • 2 Зелена Зеленска

    52 12 Отговор
    Струва ми се , че Швеция не иска да влезе в НАТО. Мине не мине и изгорят корана. Явно не могат да откажат директно на САЩ и това е начина да действат чрез Ердоган. Поздравления за находчивия подход.

    Коментиран от #5

  • 3 Ердо

    28 6 Отговор
    А така, иначе как ще наложа вето за влизане на Швеция в НАТО. Браво на моите служби.
  • 4 СИНЬОТО

    17 27 Отговор
    И да се изходят върху портрета на ердо феса плешив

    Коментиран от #14

  • 5 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зелена Зеленска":

    Да де ама то тов е по произход от иракчанин дето гори…

    Коментиран от #10

  • 6 Урюрвкос

    12 4 Отговор
    пресъхна северен поток и сега търсят алтернативни източници на енергия
  • 7 оня с коня

    13 11 Отговор
    Това палене на Корана е УМЕЛО ИЗПОЛЗВАНЕ на Демократичните закони в Швеция и изобщо на Запад ОТ РУСИЯ ,за да дестабилизира Европас насаждане на Нетърпимост между Мюсулманския Свят и Западния.А е време ДА СЕ ОГРАНИЧАТ Демокр. Права за да се противодейства Ефективно на подобни Руски действия,като в случая с паленето например- А са видели Полицаите че Друговереца е драснал клечсата да пали Страници от Корана - моментална екстрадация!

    Коментиран от #20

  • 8 Енергийна криза

    6 0 Отговор
    Ясно е , хората търсят алтернативи
  • 9 Ами всъщност

    28 4 Отговор
    Доста тъпо изпълнение на швеците, те май са забравили какво им се случи във Франция на ония кретени от шарли ебдо........!
  • 10 до гост

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ама нали на този иракчанин шведското правителство му разрешава. Той живее там. Без да му дадат зелена светлина нищо не може да направи.
  • 11 От Максуда съм

    5 17 Отговор
    В РАСИЯ ПАЛИМ ПЕЧКИТЕ С ТЯХ ДОБАВЯМЕ И МАЛКО РУБЛИ ЗА ПО ДОБРО ИЗГАРЯНЕ
  • 12 Мдаа

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "СИНЬОТО":

    Недей обижда прадядо си Ибрахим ага
  • 13 ...

    5 7 Отговор
    Алооо.. Ердо.... тоя дето изгаря Корана е на ИЗТОК от вас. Иракчанин е.
  • 14 Ангел

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "СИНЬОТО":

    Разбрахме, че си рядко умен. Спри да пишеш глупости, че злепоставяш големите моралисти от факти.
  • 15 Уса

    11 3 Отговор
    Право на мнение имаш само във фейсбук и то ограничено.Нека някой в демократичните щати си изрази мнението публично и ще разбере къде зимуват раците

    Коментиран от #17

  • 16 до коментар 1

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "СИНЬОТО":

    Какви братя са ти шведите пък на тебе. Те са ледени буци, които не те смятат за човек. Горкия - братя му били ...
  • 17 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Уса":

    И там няма право на лично мнение ,още повече пък американски сайтове всичко се филтрира.Остава само това което изнася на някой си ,някъква луда мода да се провокира и узакони ...Това е поредната безумица ?!бекон и корана??ако спре да се обръща внимание и подминеш все едно нищо не си видял от тези народи с корана и видове меса,карикатури ,просто ще спре провокацията с такива неща.Тука идва лафа за едно кафяво нещо дето казват че колкото повече го ръчкаш то повече мирише.Та и с днешната "култура" между хората.

    Коментиран от #18

  • 18 Бейби..

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Култура,но според едни е Демократична,според други варварска....А там,сред необятното пространство на живота гори нещо,което не загаснало хилядолетия....

    Коментиран от #19, #24

  • 19 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бейби..":

    Не мисля все още сме в една голяма диващина само дето сме открили вилица,нож ,тоалетна,душ ,топлата вода и ходим облечени до там!Възпитанието и да цениш и уаважаваш различните хора от теб са ни чужди все още .Няма как милиарди хора да мислят по един и същ начин ,не може да налагаш на хората какво да прави и чувства .
  • 20 За оня с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Ти ми напомняш за един наш комедиен артист от 70-те .Мирча Кришан и неговият скеч за краставицата...Ученик назубрил урока за краставицата.Какъвто и въпрос да му задава учителя,нашия върти- суче и все рецитира урока за краставицата.И ти така- питат те за шведите,ти краставицата,та краставицата!
  • 21 Мухаа,хаа!

    12 2 Отговор
    Тотална диващина,прикрита зад булото на Демокрацията. Да се гавриш със свещеното писание на която и да е религиозна общност, е варварство,присъщо на тъмното Средновековие.С тази гавра,шведите си гарантират опасни врагове в цял свят. Няма нищо по опасно от мюсюлмани,на който си засегнал Религията.Срещу тях ще се изправят и шиити,и сунити.Това са над два и половина милиарда население.Колкото до комшията, ще ги допусне в Отанчо на 31 Особено в дните на техният най свещен празник.Това е равносилно, някой да разкъса и запали Библията ни,в навечерието на Великден.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Констатираща

    2 0 Отговор
    Това е много интересно! Изгарянето може да има две причини. Едната, да забави съгласието на Турция за влизането на Швеция в НАТО, а другата - протест срещу изискванията на Турция към Швеция, за да получи съгласието й за приемане в НАТО, но във всеки случай, отношенията на Швеция с Турция ще се обтегнат.
  • 24 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бейби..":

    Това не е в интерес на страната. Щом там са разрешени такива варварски актове на расизъм и ксенофобия, можем да си направим извод, какви са кандидатите за алианса и какво може да се очаква. Такива неща са присъщи и за други страни, както и за Украйна, но не и за Русия.
  • 25 Лагрестин

    0 1 Отговор
    Редно е както има закони срещу расизма,етническата и половата дискриминация,така да има и закони срещу проявите на религиозна нетърпимост или оскърбяване на чуждата религия,особено когато се отнася за монотеистична религия,която се изповядва от милиони и милиарди по света.
  • 26 Лагрестин

    2 0 Отговор
    Редно е всички: християни,мюсюлмани и иудеи да се обединят и да бранят вярата,добродетелта и моралните ценности.Не може всеки да се крие зад т.нар."свобода на словото".Има християнски проповеди в които се казва,че човек не бива да прави на другите онова,което не иска да се прави на него;също така никой не трябва да бъде съблазнител и да препъва другите.По тази причина,ако някой има свои житейски виждания и убеждения,които не граничат с морала и добродетелта,редното е да ги проявява само пред хора,които имат същите убеждения.Ако пък всеки нарочно оскърбява и провокира другите,нека поквареният свят не се изненадва когато има сблъсъци.
  • 27 Мюсюлманин

    0 1 Отговор
    Да сте чули или видели,някой от 2,5милиар.мюсюлмани да и горил или поругал някоя свещена книга на друга религия?
Новини по държави: