Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 16:01 1 837 24

Ердоган най-после пуска Швеция в НАТО. А Украйна?

  • швеция-
  • турция-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • реджеп ердоган-
  • володимир зеленски-
  • ес

На 11 и 12 юли в Литва се провежда срещата на върха на НАТО

Ердоган най-после пуска Швеция в НАТО. А Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Това е исторически ден", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса във Вилнюс. След като турският президент Реджеп Ердоган месеци наред се противопоставяше на приемането на Швеция в НАТО, сега даде зелена светлина за присъединяването на 32-я член на Алианса.

Ердоган и шведският премиер Улф Кристерсон постигнаха ново споразумение по отношение на борбата срещу тероризма. Швеция очевидно е склонила да се съобрази с изискванията на Турция за по-строго преследване на предполагаеми кюрдски терористи. Кристерсон обаче уточни, че нови договорки няма, а това е просто налагане на предходните ангажименти на Швеция, които страната пое на миналогодишната среща на НАТО.

Още новини от Украйна

Дата за присъединяване на Швеция към НАТО няма

Турският президент Ердоган пое ангажимент ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО да влезе възможно най-скоро в турския парламент. Докато това не се случи няма как да се определи конкретна дата за присъединяването на Швеция. Има и още една държава, която не е ратифицирала членството на Швеция и това е Унгария. Столтенберг каза, че се надява Будапеща да удържи на обещанията си и да одобри приемането на Стокхолм в НАТО. По думите на генералния секретар на НАТО големият проблем е бил по-скоро свързан с Турция. Сега се очаква унгарският парламент да ратифицира решението възможно най-скоро.

Има ли път за Турция към Европейския съюз?

Изненадващо Ердоган повдигна още един въпрос като част от условията си - подновяването на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Това не изигра сериозна роля - Столтенберг обяви, че Швеция като член на ЕС има желание преговорите да се възобновят. Самият Европейски съюз обаче не е поемал никакви ангажименти.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също се срещна с турския президент Ердоган и нарече разговора им "конструктивен". Преди няколко години Европейският съюз наложи пауза в преговорите с Турция с мотива, че страната има сериозни дефицити по отношение на човешките права и демократичните ценности. Освен това Анкара категорично отказва да признае независимостта на Кипър, част от който е окупиран от Турция. От НАТО обещаха на Турция, че ще бъде назначен специален координатор по борбата срещу тероризма, така че притесненията на Анкара да бъдат изчистени. Това ще бъде изцяло нова позиция в Алианса.

Обединение в НАТО

Швеция и Финландия, които от десетилетия насам са неутрални държави, подадоха молба за членство в западния военен съюз няколко месеца след руската инвазия в Украйна. Финландия успя да се присъедини през април 2023. Така че сега Швеция ще може да я последва скоро, вероятно през есента на 2023 година. По този начин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг спомогна за решаването на голям вътрешен проблем за НАТО малко преди срещата на върха на Алианса, която се състои на 11 и 12 юли във Вилнюс. Дипломати от НАТО с облекчение заявиха, че това ще бъде сигнал за руския президент Владимир Путин, че НАТО все пак е единна и скоро ще има 32 държави членки.

Сега, според желанието на литовските домакини, срещата на върха може да се съсредоточи изцяло върху кандидат номер 33: Украйна, която преди повече от 500 дни бе нападната от Русия. Редица лидери на държави от НАТО, включително президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц, обаче вече дадоха да се разбере, че присъединяването на Украйна ще бъде разгледано едва след края на войната с Русия. Очаква се обаче да бъде изготвен политически пакет за Украйна, който да съдържа възможно най-конкретни ангажименти за по-нататъшни стъпки към членството.

Литва е солидарна с Украйна

Политоложката Маргарита Зезелгите от Вилнюския университет настоява за бързото приемане на Украйна в Алианса. "В Литва хората казват, че руският президент Владимир Путин е страхливец. Той се страхува от НАТО. След като Украйна влезе в НАТО, войната може да приключи, защото Путин просто ще бъде твърде уплашен и няма да си позволи да атакува целия Алианс." Удължаването на процеса на присъединяване вероятно ще бъде възприето от руския агресор като покана за протакане на войната, казва експертката пред ДВ.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън

    11 9 Отговор
    Аз извоювах шанса света да се възползва от руската система "Периметър",бъдете ми благодарни.
  • 2 Красимир Петров

    21 13 Отговор
    Браво на Ердоган
  • 3 Трол

    14 21 Отговор
    Поредният звучен шамар по бункеровия...
    Каква я мислехме,каква стана,тавариш?!
    Вече 2 нови граници с НАТО,скоро като свърши войната и трета...
  • 4 Смешно зеле

    16 5 Отговор
    При какви условия ердо пусна шведите изви ръчичките на всички радетели за демокрация
    Смешни жалки и отчаяни това се вижда отсрани
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ксаниба

    15 8 Отговор
    Турция и Унгария , па и франция дори с един крак са излезли от това недоразумение - натю.
    Шведите нарушиха 300 годипният си неутралитет довел ги до високи стандарти и благоденствие!! Същото се отнася и за финландия. Ясно е че фащ готвчт мощен западен блок срещу Русия, и тези две държави са с цел да се откачи някое парче от богатата Арктика, където вече има 2постоянни руски бази. Та общо взето - Арктика и Тихият океан са двата вектора определящите политиката/икономиката на 21 век. оркраина в този сложен пъзел отсътства. Тя вече несъществува, както далечните звезди на които се радваме...
  • 7 Най-после!

    12 1 Отговор
    Шведите ще престанат да горят публично Корана...!
    А дано...,ама...надали...!
  • 8 Нали знаеш!

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мухаметжон Мухаметжинов 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Искането,не е като даването...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Крис

    6 3 Отговор
    Украйна през крив макарон...
  • 11 Ком

    8 4 Отговор
    Швеция може да се измъкне нещо. А Украйна вече е само ядове. След като от НАТО приключат с утилизацията на старото въоръжение, ще приключат и с Украйна. Глупостите с възстановяване на Украйна ще свършат.
  • 12 РЕАЛИСТ

    11 6 Отговор
    Ето какво пише Борис Долгов. Турция никога не е била надежден партньор на Русия. Ердоган се опитва да тъче на два стана, но Русия има начини да му въздейства. АЕЦ, нефтогазовия хъб, туризма и бизнеса. Ердоган се прецака с предаването на азовци на Киев.
  • 13 Уса

    10 1 Отговор
    Украйна ще воюва до последния украинец,нали се разбрахме

    Коментиран от #22

  • 14 СмЕх в блатото

    6 2 Отговор
    Другаре, сега последно, кефите се на Ердо, че води "независима политика" и е "истински мислещ за страната си" ръководител, или е "ненадежден партньор" и "предател"?
  • 15 незнайко

    4 5 Отговор
    Страните от цяла Европа са членки на НАТО плюс Канада ! Никой не се замисля каква е целта на САЩ с тази тактика ! Защо няма страни членки от другите континенти ? Защото там има здравомислещи управници ! Никоя страна нападана от САЩ няма да стане членка !
  • 16 Наблюдения

    7 7 Отговор
    Мазна фурнаджийска лопата е Ердоган , никога, никога да нямате доверие на турчин-гледа ви, усмихва ви се и после с балтията, няма нищо почтенно в тези хора.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Такива са

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдения":

    Особено към под човеците. Съжалявам, че си го изпитал на собствен гръб.... или беше малко под гърба
  • 19 Българин

    3 5 Отговор
    Пак прецакаха онбашията , той пусна терористи и загуби позиции за в бъдеще пред Москва а неговите "западни партньори" му се подиграха яко , язък чалма но тъй става като се кланяш на англосакси 🤭
  • 20 Въппрос

    5 4 Отговор
    Ако Турция приеме Швеция в НАТО значи не почитат най свещената книга за мюсюлманите КОРАНА която шведите публично оскверниха пред цял свят.
    Въпроса сега е мюсюлмани ли са турците или интереса клати феса?
  • 21 ЕРДОГАН КЛЕКНА

    2 4 Отговор
    Швеция в НАТО....после и Украйна....скоро
  • 22 И РУСИЯ

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Ша воюва до последния руснак.....
  • 23 Мнение

    4 2 Отговор
    Украйна но кукуво лято,по обясними причини! Пледирам за спешно разпускане на милитаристичния блок НАТО както беше разпуснат на времето варшавския договор, като крайно вреден и опасен за света! Амин! Дай Боже!
  • 24 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Медведев

    От двете страни в Съвета НАТО..Украйна едната страна изчезва
Новини по държави: