Отидете към основна версия

4 916 92

Конфронтация в залива! Пентагонът отблъсна опит на Иран да задържи два танкера в Ормузкия проток

  • иран-
  • персийски залив-
  • ормузки проток-
  • сащ-
  • танкер-
  • аятолах али хаменей

Военноморските сили на САЩ твърдят, че през последните две години Техеран е задържал най-малко пет търговски кораба

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран се е опитал да задържи два петролни танкера край стратегическия Ормузки проток тази сутрин и е открил стрелба по един от тях, съобщава "Асошиейтед прес".

От военноморския флот на САЩ посочват, че и в двата случая иранските военни кораби са се отдръпнали, след като американският флот е отговорил на подадени сигнали за помощ, вследствие на което двата търговски кораба са продължили да плават по курса си.

"Иранският флот опита да залови търговски танкери, законно преминаващи през международни води", заяви Тим Хокинс, говорител на Петия флот на ВМС на САЩ. "Военноморските сили на САЩ реагираха незабавно и предотвратиха тези изземвания".

Той отбеляза, че стрелбата по втория кораб не е причинила жертви или големи щети.

Военноморските сили на САЩ твърдят, че през последните две години Иран е задържал най-малко пет търговски кораба. Много от инцидентите са се случили в района на Ормузкия проток в Персийския залив, откъдето преминава 20% от всичкия суров петрол.

Напрежението между САЩ и Иран непрекъснато нараства, откакто администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли от ядреното споразумение от 2015 г. и отново наложи строги санкции на Техеран.

В отговор Иран засили ядрената си дейност - за която уверява, че е с мирни цели - и изпрати бойни дронове на Русия за войната срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 49 гласа.

Свързани новини