Last news in Fakti

7 Юли, 2023 22:00 2 515 11

Стратегическа визита на Ердоган! Анкара очаква 10 млрд. долара инвестиции

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • персийски залив

Ердоган планира да посети лидерите на Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства на 17-19 юли, отчасти за да привлече чуждестранно финансиране, което ще даде тласък на затруднената турска икономика

Стратегическа визита на Ердоган! Анкара очаква 10 млрд. долара инвестиции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция очаква от страните от Персийския залив да осъществят първоначални преки инвестиции в размер на около 10 млрд. долара след пътуването на президента Реджеп Тайип Ердоган в региона след две седмици, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама източници, съобщава БТА.

Ердоган планира да посети лидерите на Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства на 17-19 юли, отчасти за да привлече чуждестранно финансиране, което ще даде тласък на затруднената турска икономика след преизбирането му през май.

Източниците, които говориха при условие за анонимност предвид факта, че разговорите са частни и сделките все още не са финализирани, заявиха, че като цяло се очакват инвестиции в размер до 30 млрд. долара в по-дългосрочен план в енергийния, инфраструктурния и отбранителния сектор на Турция.

Преки инвестиции на стойност около 10 млрд. долара "трябва да дойдат в кратък срок и това е от решаващо значение", каза един от представителите. "Очакванията за посещението в Персийския залив са големи. Някои важни споразумения ще бъдат подписани", добави той.

От 2021 г. насам, когато Анкара започна дипломатически усилия за възстановяване на връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ, инвестиции и финансиране от Залива помогнаха за облекчаване на натиска върху икономиката на Турция и послужиха като буфер за твърдата валута.

Миналия месец турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз и финансовият министър Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ, за да обсъдят "икономически въпроси" и възможностите за сътрудничество с колегите си.

Ердоган назначи Йълмаз и Шимшек след изборите отчасти, за да осъществят обратен завой след години на нестандартна икономическа политика, довела до рязко покачване на инфлацията и намаляване на нетните резерви в чуждестранна валута до рекордно ниски нива през май. Като част от този завой централната банка повиши лихвените проценти с 650 базисни пункта миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    17 6 Отговор
    Реджи Ердоган ще получи кинтите на тепсия.А ние ще ядем к.ра.на Зеления изрУд,който ни прибра двата реактора за да не е валат при визитата му в Колонията.

    Z

    Коментиран от #5, #6, #8, #11

  • 2 Хохо Бохо

    4 4 Отговор
    Ша додат. Швеция в НАТО... и готово
  • 3 да питам

    6 1 Отговор
    Е , що не рубли ?
  • 4 .../..\..

    13 5 Отговор
    Това нещо с подаряването на реакторите от АЕЦ Белене ако беше станало в Гърция или Сърбия ,Атина и Белград щяха да излезнат поне 200 хиляди души по площадите да искат обяснение от правителството си ,но тук в София няма проблеми всичко е спокойно. Европа е решила да затрие окончателно България от картата на света до 5-7 години и всеки си мълчи и се прави на приятно разсеян и се чуди къде ще ходи на море в БГ или в Гърция .
  • 5 ха ха хааа

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Най-новата опорна точка , а ...🤭😁
  • 6 И какво ще ги правиш тези два реактора

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Нито имаш ресурс да ги вградиш в централа, нито след това да я поддържаш и стопанисва. Само ще налива пари дето ги нямаш в нечий джоб. На кой ще я продаваш тази енергия? Нито имаш промишленост която да я ползва, нито имаш пазари на които да я продаваш. Това, че се отървахме от тях е много хубава сделка

    Коментиран от #10

  • 7 И Зеленски ми тръгнал за среща...

    2 5 Отговор
    ...с Ердо,да проси от него...!
    Пък в същото време Ердо ще тръгва да проси от други...!
    Изобще...,Ко да ти разпраям...
  • 8 Освен,че...

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    ...ни прибра двата реактора,ще ни прибере и малкото оръжие за НА,което имаме на склад...!
    Но нали знаете приказката за баницата...

    Коментиран от #9

  • 9 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Освен,че...":

    Знааш ли приказката за гнилата круша ?
  • 10 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "И какво ще ги правиш тези два реактора":

    Абе глупчо. АЕЦ Белене е проектирана с възможност за 4 реактора. Ще имаш атомна централа за чудо и приказ. Без нея ще купуваш ток от Турция и Румъния, които бе си изградиха подобни централи. България изнасяше плодове и зеленчуци, а сега внася. Същото ще стане и с тока, щото има акъллии, като теб.
  • 11 русофилски предатели

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Защо не получава рубли ами долари ?
Новини по държави: