Last news in Fakti

9 Юли, 2023 10:00 2 905 116

Иран в ШОС. Апотеоз на провалената политика на САЩ

  • иран-
  • шос-
  • сащ-
  • аятолах али хаменей

Всъщност преговорите между САЩ и Иран, макар и чрез вече утвърденото посредничество на Оман, продължават да се водят

Иран в ШОС. Апотеоз на провалената политика на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приемането на Иран като пълноправен член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е апотеоз на провалената американска външна политика спрямо тази държава от Близкия Изток. Подобна равносметка се обуславя от редица погрешни решения на Вашингтон спрямо Техеран, но с два водещи, знакови и ключови елемента.

Първият бе онази "ос на злото", която се появи изненадващо в произнесената от Джордж Буш-младши реч "За състоянието на съюза" през 2002-ра година. Тогава американският президент, сравнително скоро след атентатите от 11 септември, приравни Иран с Ирак и Северна Корея. Използването на тази непремерена фраза се случи в много специфичен момент. Тогава на власт е реформистка администрация в Техеран, начело с президента Мохамед Хатами. В мандата на същия, за първи път от революцията през 1979-та година в страната, вследствие на която възникна и заложническата криза с американските дипломати в персийската столица, се създадоха условия за сътрудничество между иначе антагонистично настроените Техеран и Вашингтон. То се осъществяваше в няколко аспекта. Един път, в посока на премахването на правителството на талибаните в Афганистан. Втори път, срещу позициите на ал Кайда в южноазиатската страна, за които иранското разузнаване -и тогава, и сега - е добре информирано (при неутрализирането на Осама бин Ладен през 2011-ва година американците конфискуват документация, в която той изразява притеснения, че Иран са чипирали една от съпругите му и един от синовете му, когато те е трябвало да използват медицински услуги в персийската страна).

Вторият елемент от влошаването на двустранните отношения между Техеран и Вашингтон касае напускането на Ядрената сделка с Иран от страна на САЩ през 2018-ма година по времето на Доналд Тръмп. Това решение бе взето от въпросната американска администрация, въпреки че според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Техеран изпълняваше ангажиментите си спрямо сключеното споразумение. Такава бе оценката и на европейските държави, подписали Ядрената сделка - Франция и Великобритания. Когато през същата година МОСАД успя да изкара от Иран масив от документация (100 хиляди документа по думите на Бенямин Нетаняху), касаеща ядрената програма на Техеран, в нея нямаше нито едно свидетелство, че Иран нарушава Ядрената сделка, сключена през 2015-та година. Тогавашният Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини, заяви, че показаните от израелските власти документи - иначе сигнализиращ как Техеран е нарушавал Договора за неразпространение на ядреното оръжие преди това - не поставят под съмнение изпълнението на ангажиментите по Ядрената сделка от страна на Иран. Но същите бяха достатъчни, за да накарат Доналд Тръмп да изкара страната си от въпросното споразумение малко по-късно.

След 2018-та година насам двустранните отношения между САЩ и Иран тръгнаха отново в добре познатата негативна спирала. За нея допринесоха събития от взаимосвързан характер. Така например, след напускането на Ядрената сделка от САЩ, Тръмп инициира политиката на "максимален натиск" спрямо Иран, олицетворявана от налагането на широк обем от икономически санкции. Впоследствие американският президент взе решението и за неутрализирането на Касем Сюлеймани (ръководителя на външно-политическото звено на Пасдаран, ал Кудс), елиминиран с дрон на летището в Багдат през 2020-та г. Последният обаче бе в основата на интензификацията на обстрела на американски военни бази в Ирак и Сирия след 2018-та г., както и обсадата на посолството на САЩ в Багдад от прошиитски формирования в края на 2019-та г. Впоследствие същата дипломатическата мисия на Вашингтон бе и атакувана с ракети. Макар и не с подобен интензитет като неговия предшественик в Белия дом, Джо Байдън също нареди военновъздушни удари по ирански цели в Сирия. Иранските ракети, полетели било от територията на персийската държава, било от тази на Йемен, в посока Саудитска арабия и ОАЕ, на които САЩ продължават да са основния партньор в сигурността, също допринесоха за "лошия въздух" между Техеран и Вашингтон.

Желанието на Иран да се присъедини към ШОС обаче предхожда във времето сключването на Ядрената сделка от 2015-та година, както и напускането ѝ от страна на САЩ. Техеран вижда в членството в тази организация възможност да преодолее обструкциите, създавани от перманентните западни санкции, както и неудобствата, произтичащи от стандартния антагонизъм на страната с арабските монархии (преди всичко с КСА и в по-умерена степен с ОАЕ). Това обуславя създаването на една все по-видима източна ос на дипломацията на персийската държава, чиито концептуални рамки са развити още от Али Лариджани (бивш Секретар на Върховния съвет за национална сигурност и дългогодишен председател на Меджлиса): така наречената "Look East" (Nagah be Shargh) политика, в основата на която стои желанието за задълбочаване на отношенията с Китай и Русия.

Въпреки че естеството на организацията не предполага толкова икономическо, колкото политическо и дипломатическо сътрудничество, изразяващо се в взаимен обмен на легитимност на авторитарния характер на членуващите държави, приемането на Иран в ШОС е част от материализацията на тази "източна" политика. Такива бяха идруги движения на иранската външна политика в тази посока: сключеното през 2020-та година споразумение между Пекин и Техеран за инвестиции на стойност 400 млрд долара (макар и нереализиращи се все още); военната и икономическа колаборация между Иран и Русия покрай войната в Украйна (трафикът между Техеран и Москва през Каспийско море се увеличава драстично!) и сключените съвсем наскоро споразумения между Иран и Узбекистан (касаещи както възможната търговия на въглеводороди, така и използването на иранския порт Чабахар от Узбекистан). Всъщност членството на Иран в ШОС стана възможно след като именно Узбекистан, заедно с Китай и Таджикистан, преодоляха съображенията си от двустранен характер с персийската държава.

Подобна тенденция на външно-политическо движение на изток на Техеран се акомпанира и от кадровите промени във властовите среди на страната. Неслучайно като наследник на Касем Сюлеймани като ръководител на ал Кудс на Пасдаран бе посочен именно Исмаил Гаани, чийто фокус на внимание преди това бе източният вектор на външната политика на държавата. Хардлайнерът Ибрахим Раиси зае мястото на умерения Хасан Рухани като президент, така както Мохамед Джавад Зариф бе заменен от Хосейн Амир Абдолахиан като външен министър на страната. Преди няколко месеца пък друг ключов политик, имащ отношение към външно-политическите процеси на Иран, Али Шамхани (без самият той да е реформатор, но по-скоро прагматик), бе заменен като Секретар на Върховния национален съвет по сигурността от поредния хардлайнер.

Нещо повече. Буквално през последните месеци се наблюдава как отношенията на Иран с Изтока помагат на държавата да разведрява диалога си с държави, стоящи западно от нея. Пример за това бе "заравянето на томахавката" със Саудитска Арабия, постигнато през месец април тази година чрез императивното посредничество на Китай. В края на миналия месец пък иранският външен министър, Хосейн Амир Абдолахиан, предприе последователни посещения в Катар, Кувейт, Оман и ОАЕ. Това се случва и на фона на споделеното между Иран и Египет желание за нормализация на отношенията им. Общото между тези държави e увеличаващото се влияние, което Китай има върху тях (от това, че Пекин е най-големият търговски партньор на Абу Даби до скорошното споразумение на Китай да получава още повече LNG oт Катар).

Всъщност преговорите между САЩ и Иран, макар и чрез вече утвърденото посредничество на Оман, продължават да се водят. Поне в две посоки: хора срещу пари (освобождаването на задържани американски граждани от иранските власти срещу "отключването" на блокирани ирански средства в чужди банки) и ядрено гориво срещу санкции (снемането на икономически такива при ангажимент на Техеран да не обогатява уран над определен процент). Но в случая от значение са и приближаващите избори за президент в САЩ, които, заедно с допуснатите грешки от предишните американски администрации, допълнително ограничават възможностите за постигане на траен успех в преговорния процес с персийската държава. Която междувременно направи още една стъпка на Изток.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    76 4 Отговор
    Полека лека, но безвъзвратно, светът започва да разбира, че може да се живее и без САЩ. И САЩ и Ко останаха малко над един милиард. Останалите са свободни да правят каквото намерят за добро за страните си.

    Коментиран от #4, #70

  • 2 Краварите вече

    62 3 Отговор
    никой не ги брои за някакъв фатор. Ако ги няма ще има стотици години мир на земята

    Коментиран от #6

  • 3 Историк

    8 61 Отговор
    Изглежда този "блогър" смята присъединяването на един отковено терористичен режим към съюз на терористични диктатури за "провал" на демокрациите, а това всъщност е най-естественото нещо, което може да се случи.

    То е също така и едно от най-добрите неща, които могат да се случат: колкото по-малко илюзии имат демокрациите с какво си имат работа, толкова по-ясно е какво трябва да правят.

    Коментиран от #16, #17, #18, #19

  • 4 Историк

    6 61 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Странно, но във всички страни които "могат да живеят и без САЩ" царят диктатури начело на които са военопрестъпници и масови убийци.

    Коментиран от #7, #24, #27, #95

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не е

    54 3 Отговор

    До коментар #2 от "Краварите вече":

    Баш така ! Трябва да изчезнат и англичаните заедно с краварите , и чак тогава ще има хиляда години мир на земята !
  • 7 фен

    63 2 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Като Байдън ли? Младши, или старши? Или като Буш - 1 000 000 убити цивилни в Ирак? Сърбия, Либия, Афганистан, Сирия, Украйна - милиони избити от САЩ и марионетките им, нито една спечелена война, и затрити за десетилетия страни!

    Коментиран от #11

  • 8 Объркано Атлантиче

    57 2 Отговор
    1) Русия потвърждава, че пуска обезпечена със злато валута от БРИКС . Тази тема ще бъде )включена в дневния ред на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка през август. Много други държави са кандидатствали за присъединяване към БРИКС. Дедоларизацията се ускорява. Това за което бяха съсипани страните на Садам и Кадафи от САЩ, Русия днес го прилага. Войната в Украйна е за хегемонията и долара на САЩ. Каквото и да ви приказват.

    Коментиран от #9

  • 9 Объркано Атлантиче

    47 2 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    2)Изолацията на САЩ и ЕС, от останалия свят, ще придобият още по-големи размери през следващата година. След първи август Китай налага ограничения върху износа на галий, германий и всякакви техни химични съединения за страните от ЕС и САЩ. Тези елементи са незаменими за електронната индустрия, а Китай има практически монопол

    Коментиран от #10

  • 10 Объркано Атлантиче

    41 3 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    3) Западът вече разсъждава за обявения златен стандарт в БРИКС . Беше вече потвърдено най-важното парично събитие след споразумението от Бретън Уудс преди 80 години: БРИКС и ШОС ще приемат златния стандарт за търговия. Това е повече от 50% от световния БВП по ППС и 64% от световното население. $,£,€ ще бъдат препечени, преди напълно да изгорят. 😁
    Всъщност много американски институции все още смятат, че "долара" е лидера на света, и това винаги ще бъде така. Даденост. Скоро реалността ще почука на всички врати и гледката няма да бъде приятна. Процесът вече е необратим! И ако загубим референдума за лева, губим още милиарди от пробитата си държава.

    Коментиран от #12, #47, #68

  • 11 Историк

    1 24 Отговор

    До коментар #7 от "фен":

    С неграмотни хора не разговарям. Намери си друг "събеседник".
  • 12 Любопитен

    4 32 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    Какво образование имаш?

    Защото със сигурност не е финансово.
  • 13 Объркано Атлантиче

    39 1 Отговор
    Не мога да публикувам цял коментар, а трябва да го разделя на части, защото се трие автоматично. Вече имат някаква нова "демократична" цедка за неудобната информация. 😁.. да следи за "свободата" на "правилното" слово.

    Коментиран от #14

  • 14 Любопитен

    4 26 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано Атлантиче":

    Има лимит на броя знаци на пост. Параноята ти е породена от неграмотност.

    Коментиран от #22, #26

  • 15 ФАЩ

    27 1 Отговор
    Опущия коня у ряката
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    КРАЛство с десетки колонии ли е еталон за ДЕМОкрация ❓

    Коментиран от #21

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Или Световен полицай с над
    ОСЕМСТОТИН ВОЕННИ БАЗИ
    на чужда територия ❓
  • 20 неграмотен

    35 1 Отговор
    Няма по - образовани и подготвени по определени теми от хората на Сорос. Факт. Факт е и, вече дори те труднооспяват да манипулират масовото съзнание! Все повече хора и у нас, и в Европа започват да провиждат чудовищната машина зад пропагандата.

    Коментиран от #23

  • 21 Историк

    0 9 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Номер 11

    Коментиран от #32

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Любопитен":

    НЕ грамотният си ти ‼️
    Броят разрешение символи е доста по-голям от това което и аз пиша ❗
    При това в текста НЯМА НИТО ЕДНА
    нецензурна дума ❗
    3-Е се политНЕкоректното за
    посолствоТО съдържание❗

    Коментиран от #25

  • 23 Историк

    3 19 Отговор

    До коментар #20 от "неграмотен":

    Най-важния факт е, че "края на пътя" е, че ако някога диктатурите, за които драпате, постигнат своето, ставате планктон.

    И тогава всичко това, което имате, ще ви бъде ОТНЕТО.

    Това е "тъй просто и логично"

    Коментиран от #29

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Странно , само ШАШт казват кой кога става ДИКТАТОР и масов убиец❗
  • 25 Любопитен

    1 9 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Моя пост е предназначен за друг постър с оплакване, че дължината на постовете му е такава, че трябва да ги разделя (или че не се появяват цели). Май си объркал с кого и за какво да се "дърлиш".

    Коментиран от #40

  • 26 Объркано Атлантиче

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "Любопитен":

    Ами,не, правил съм опит с еднакви по големина текстове - политически и копие от приказка, например. Единият минава,6864 другият не.
    Явно е, че са инсталиран софтуер, който да "цеди" коментарите с наличието на определени "нежелателни" думи и изрази.
    Още ли мислите,че имате демокрация?

    Коментиран от #28

  • 27 Вие умнокрасивите

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    много обичате да я навирате тая демокрация в лицето на неумните и некрасивите.
    Само че тая демокрация е за вътрешна консумация.
    За навън не е.
    САЩ са ужким демократични но 80% от съществуването си са били във война с някоя държава.
    Колко държави унищожиха за последните 30 години?
    Плюс това поддържаха всички диктатори в Южна Америка.
    И същият тоя Иран имаше демократично, про-западно правителство, което обаче си искаше нефта за неговия си народ и съответно последва преврат, организиран от САЩ и сваляне на правителството.
    Така че по-добре се занимавай с история на чеповете за зеле и тяхното технологично развитие през вековете.

    Коментиран от #30

  • 28 Любопитен

    0 15 Отговор

    До коментар #26 от "Объркано Атлантиче":

    Ако има филтър на съдържанието няма да се появява целия ти пост, а не да се "налага да го разделяш".

    Както казах, неграмотността е причина за параноята ти.

    Коментиран от #36, #72

  • 29 Те иракчаните станаха

    20 0 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    планктон.
    Но не от ръката на Саддам а от ръката на американците.
    Либийците също, страната с нй-високия стандарт в Африка.

    Коментиран от #31, #33, #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Историк

    1 21 Отговор

    До коментар #29 от "Те иракчаните станаха":

    Аааах, тези лоши американци, как развалиха напредналата и високоразвита държава Ирак.

    Впрочем, там Иран още ли се опитват да цепят държавата, включително с военни милиции, или след като "лошите" американци се изтеглиха решиха да оставят иракчаните сами да си оправят държавата и обществото?

    Коментиран от #45

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Е като си НЕграмотен защо пишеш глЮпостите си тук ❓❓❓❓
  • 33 Историк

    2 20 Отговор

    До коментар #29 от "Те иракчаните станаха":

    Либийците никога не са били държавата с най-висок стандарт в Африка. Нямаш и бегла представа за какво говориш. За сметка на това, като се има предвид какви залежи на нефт имат, е истинско постижение, как бяха толкова нискоразвити и мизерстващи. Но те диктатурите са известни със своята ефикасност в това да окрадат всичко от народа си.

    Коментиран от #43

  • 34 фен

    20 0 Отговор

    До коментар #29 от "Те иракчаните станаха":

    Те и Украйна скачаха, преди от Вашингтон да са казали хоп, Ами сега, на това, което остане като Украйна, ще му трябват 30- 40 години да се възстанови. Хубавото е, че вече все по - малко правителства по света, ще намират аргументи да провеждат про американска политика.
  • 35 Браво

    12 0 Отговор
    А ние Кога?
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Любопитен":

    Ти на допълнителен курс за НЕумни ли си ходил ❓❓❓❓
    Сравни броя символи в пост.27
    с този в постове 18 и 19 взети заедно ‼️
    Малко по-рано , заедно бяха
    БОЛК И РАНИ
    разделени- още са тук ‼️

    Коментиран от #38

  • 37 Истината

    2 15 Отговор
    Тръмп много бързо нанесе огромни щети на света и съсипва и досега демокрацията. Договорът с Иран костваше 5 години тежки преговори на Европа и САЩ, за да се ограничи ядрената заплаха за света. Тръмп веднага приключи този сериозен успех, като изтегли САЩ, като приключи и крехкото сътрудничество. Сега Иран е първостепенен помаг на Русия в братоубийствената брутална война срещу Украйна. Иран е най-голямата и важна държава в близкия изток и беше от ключово значение тя да е на правилната страна. Тръмп действа като агент на КГБ в световен план. Резултатите от неговото присъствие са ужасяващи за целия свят. Диктатор, който нарича гений Хитлер на 21 век, приятеля му Путин. Той беше против Украйна още през 2016 г.,когато стана президент и рекетираше Зеленски ,за да спре военна помощ на САЩ. Много са доказателствата за обслужване интересите на Кремъл и лъжите му,че не познава Путин.Светът пострада тежко от него политически и икономически.

    Коментиран от #39

  • 38 Любопитен

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Виждам три поста и трите са си налични.
  • 39 Историк

    0 12 Отговор

    До коментар #37 от "Истината":

    Отличен коментар.

    Тръмп е доказтелството какви ще са последиците за демокрацията, ако САЩ по някакъв начин бъде елиминиран от влиянието си върху световната политика.

    Коментиран от #98

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иран си е една изостанала тоталитарна

    1 12 Отговор
    държава от най-прост тип. Само че на мястото на партийните секретари стоят ходжи!

    Коментиран от #50

  • 42 Любопитен

    1 7 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз винаги чета внимателно и не е нужно да е бавно (както явно е други).

    Аз на колегата му отговорих, и му посочих грешката. Ти се намеси с някакво твърдение, което засега поне не си доказал по никаквъ начин, ако не изключим абсолютно непроверимото, че уж постове с едно и също съдържание не били допускани као са заедно.

    Впрочем, последното е и пълен виц - ако имаше цензура, тя нямаше да бъде базирана на държината на постовете, тъй като разделянето на постовете щеше да постига същия ефект, стига да са от един и същи постър.

    Тук цензура има, но не е в посоката в която си мислите. Всъщност, тя е на ваша страна, но вие сте прекалено ниско ниво за да разберете какво се случва.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 Либийците, драги

    18 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    бяха след Южна Африка по стандарт. Като се има предвид че Южна Африка беше развита заради безплатния труд на негрите.
    Либийците бяха на първо място по индекс на човешко развитие, ако това ти говори нещо.
    Здравеопазването им беше европейско, токът евтин, Кадафи даваше жилища на младоженците. И всяко семейство получаваше пари в банковата си сметка от тоя нефт.
    (Апропо, ти колко получаваш от онова злато прословутото?).
    Беше започнал най-големия иригационен проект в света.
    На всичкото отгоре и емигрантите с лодките ги нямаше.
    А сега в Либия има 2-3 правителства, гражданска война, тероризъм и от пазара можеш да си купиш роб.
    Така че или започваш да четеш по-нашироко или чеповете за зеУе.

    Коментиран от #56

  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #42 от "Любопитен":

    КРАЛство с десетки колонии ли е еталон за ДЕМОкрация ❓ Или Световен полицай с над
    ОСЕМСТОТИН ВОЕННИ БАЗИ
    на чужда територия ❓

    Коментиран от #55

  • 45 Може да са били всякакви

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    силно- или слабо развити.
    Факт е, че бяха разрушени.
    Сирия също.
    Либия също.

    Коментиран от #51

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Любопитен":

    Това беше пост 16 или 17 -
    нищо различно ❗
    И нищо лично ❗
    Хубав ден 🍹

    Коментиран от #49

  • 47 Къде ми е нощното шкафче?

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    Референдум на територията няма да бъде допуснат!Това се случва в демократичните държави!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Любопитен

    0 5 Отговор

    До коментар #46 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Както казах, няма никакъв начин да се проверят твърденията ти, но вече посочих защо това е абсолютно безмислено - ако имат еднакво съдържание, дали ще са един пост или два поста не прави никаква разлика. Лек ден.

    Коментиран от #54

  • 50 УСА боклук

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Иран си е една изостанала тоталитарна":

    С ядрена, космическа програми.Сред първите по въглеродни деривати.Автомобилна индустрия...
    Мисли, мисли като пишеш! Ама май ти е трудно мисленето

    Коментиран от #53

  • 51 Историк

    0 16 Отговор

    До коментар #45 от "Може да са били всякакви":

    В Сирия Асад използваше химическо оръжие срещу опозицията. Отново в Сирия руската авиация срина цели градове и продължава да го прави, но това се приписва на "лошите американци".

    Схващаш ли, че си ясен?

    Коментиран от #81

  • 52 фен

    11 0 Отговор
    Бе явно и Сорос свършва парите. И Любопитен, и Историк, един ги играе. Дали е на двойна надница!?
  • 53 Историк

    0 13 Отговор

    До коментар #50 от "УСА боклук":

    Не знаех, че това, което ПРИРОДАТА е дала, е по някакъв начин ЗАСЛУГА на държавата, но когато си руски слуга търсиш и сламката да се хванеш.

    Ядрената енергетика на Иран е изцяло дадена от руснаците, които пък са крали от Запада за тяхната.

    Същото важи и за "космическата" им програма.

    Но поне имат производство на елементарни автомобили - пак от крадени (конфискувани) поточни линии от Запада, но да не ти пука.

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Любопитен

    0 7 Отговор

    До коментар #44 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ние говорим за постове и цензура, той ми говори за бази.

    Абе, господине, нямате ли нещо смислено да правите?
  • 56 Историк

    0 10 Отговор

    До коментар #43 от "Либийците, драги":

    Бяха след всички северноафрикански дръжави по стандарт - след Алжир, Тунис, Египет и т.н. Бяха и след РЮА както си написал, тъй че всъщност бяха МНОГО ДАЛЕЧ от твао, което твърдиш.

    А за индекса на развитие - само ще ти кажа (тъй като съм живял в Либия), че ВСИЧКО в тази държава, което имаше значение, се вършеше от ЧУЖДЕНЦИ, платени с петродолари - инженери, лекари, дори учители, бяха чужденци. Местните са едни от най-пропадналите и неграмотни народи, които аз съм виждал (а аз съм виждал доста). Спести си празните приказки.
  • 57 Хехехе

    14 1 Отговор

    До коментар #53 от "Историк":

    Първият спътник съветски
    Първият космонавт съветски
    Първата жена космонавт съветска
    Първата разходка в космоса съветска
    Извод: Руснаците са откраднали космическата програма от американците.
    Втори извод: Ставаш за цирка ама не като акробат а като клоун.

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Историк

    0 13 Отговор

    До коментар #57 от "Хехехе":

    Първия спътник - съветски - доминацията на американската спътникова програма - смазваща.
    Първия космонавт - съветски - няма НИКАКВИ доказателства, че е летял в Космоса
    Първата жена в Космоса - съветска - жените са хора като мъжете - като няма каква друга пропаганда, и това е нещо.

    Забрави за първото Куче в космоса - съветско. И за първия филм сниман в космоса - съветски, опа, руски.

    Мдааа.

    Коментиран от #60, #61, #65, #78, #79, #80

  • 60 На уеб сайта на НАСА

    11 1 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    пише, че Гагарин е първият космонавт.
    Но щом ти казваш, че няма доказателства, значи няма и не е бил Гагарин.

    Коментиран от #63, #71

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор
    МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В СВЕТА Е ДА БЪДЕ МОСТ
    МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА
    ...
    АКО СИ ИЗБЕРЕМ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ ДА РЪКОВОДЯТ ДЪРЖАВАТА И НЕ СМЕ ЛЕКИ ЖЕНИ
    ...
    ЩЕ СЕ КЪПЕМ В ПАРИ И СЛАВА
  • 63 Историк

    1 9 Отговор

    До коментар #60 от "На уеб сайта на НАСА":

    То и в аналите на ВСВ пише, че за СССР ВСВ е "отечествена война", но всъщност СССР са били съюзник на Хитлер и заедно са нападнали Полша. Също пише, че СССР се е борил срещу фашизма, а режима на сталин е бил де факто фашистки.

    Още много "признати" грешки ще се коригират след като с Русия се приключи като "магучая".

    Коментиран от #82

  • 64 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Браво на иранците,че техния управленски елит се ориентира по добре от нашите дипломирани простаци с претенции. Ако и Турция влезе в ШОС заедно с още 17 желаещи за това страни, със ЕС и САЩ е свършено. Много интересно е какво ще правят израелските измамници и терористи.

    Коментиран от #66

  • 65 Толкова

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    Си "историк", колкото и "умен".

    И кога живя в Либия?
    Мароко и Алжир сега даже са по-зле от Либия преди 35г.

    Коментиран от #67

  • 66 Хмммм

    0 6 Отговор

    До коментар #64 от "Павел пенев":

    "със ЕС и САЩ е свършено"

    И какво ще "стане" тогава?

    Ще се радваш, че вече диктаторчета ще могат да те мачкат както им харесва ли? Или си мислиш, че теб това ще те отмине, защото си много специален?
  • 67 Историк

    1 6 Отговор

    До коментар #65 от "Толкова":

    Живях в Либия през 85/86та. А по сравнението ти виждам, че само си търсиш изява. Абсолютно безинтересен.

    Коментиран от #74

  • 68 Павел пенев

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    Споделям напълно коментара. Натиска да приемем еврото потвърждава това. Ние загубихме основните си отрасли в икономиката, загубихме 1/3 от населението си и ако сега загубим лева - България ще е приключила държава.

    Коментиран от #69

  • 69 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #68 от "Павел пенев":

    България ще е приключила държава с небългари.

    Коментиран от #87

  • 70 Много добре

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    ще стане ако САЩ, ЕС и другите държави които са с тях - Канада, Австралия, Япония, Н Зенладдия, Ю.Корея и др. да се обединят и да затворят границите си за бежанци от "демократичните" държави на ШОС и БРИКС. Трябва още един с мустачки да очисти чрез експулсиране в техните държави икономическите емигранти - араби,африканци, индийци, китайци, руснаци и други азиатци, дошли на социал в джендърския Запад.

    Коментиран от #77

  • 71 Гагарин не е

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "На уеб сайта на НАСА":

    първият космонавт, а първият оживял космонавт по време на полета. Имало е други преди него изгорели на стартовата площадка или в атмосферата при кацане.
  • 72 Объркано Атлантиче

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Любопитен":

    Копирай и събери в един пост коментар- 8 и 9 , и публикувай . След това пак прочети коментар- 26

    Коментиран от #73, #89

  • 73 Любопитен

    6 2 Отговор

    До коментар #72 от "Объркано Атлантиче":

    1) Русия потвърждава, че пуска обезпечена със злато валута от БРИКС . Тази тема ще бъде )включена в дневния ред на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка през август. Много други държави са кандидатствали за присъединяване към БРИКС. Дедоларизацията се ускорява. Това за което бяха съсипани страните на Садам и Кадафи от САЩ, Русия днес го прилага. Войната в Украйна е за хегемонията и долара на САЩ. Каквото и да ви приказват.

    2 Изолацията на САЩ и ЕС, от останалия свят, ще придобият още по-големи размери през следващата година. След първи август Китай налага ограничения върху износа на галий, германий и всякакви техни химични съединения за страните от ЕС и САЩ. Тези елементи са незаменими за електронната индустрия, а Китай има практически монопол

    Коментиран от #96

  • 74 Ако

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "Историк":

    През 85/86, си бил поне на възраст за кърмене, щеше да знаеш повече.

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Историк

    0 4 Отговор

    До коментар #74 от "Ако":

    "Знам", че либийците, които иначе не могат/трябва да пият, си купуваха скришом вино в кутии от обувки - по три в кутия. И други неща знам, защото съм ги виждал лично. Но да не се отклоняваме, виждам, че на теб всичко ти е ясно.

    Коментиран от #83

  • 77 Много

    6 0 Отговор

    До коментар #70 от "Много добре":

    Интересно, що не щат у нас да се задържат тез мигранти?
    Нали сме вече от 33г западнияци?
    Само попаднали, бедни руснаци идват тука и изкупуват Черноморието... От бедност...
    Иначе там външни кен еф и, а тук- по
    150/250 хил евра за апартамент че ръсят....
  • 78 Само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    Коя спътникова програма на краварника с доминация ?
    4 октомври 1957 – първия изкуствен спътник на Земята
    12 април 1961 – първи полет на човек в космоса (Юрий Гагарин)
    18 март 1965 – първо излизане на човек в открития космос (Алексей Леонов)
    19 април 1971 – първата орбитална станция
    1957: Първи изкуствен спътник, Sputnik 1
    1957: Първото живо същество в изпратено орбита, кучето Laika на Sputnik 2
    1959: Първото изстрелване на ракета от орбита, първи човешки апарат напуснал гравитационното поле на Земята, Luna 1
    1959: Първо предаване на данни, телеметрия (telemetry,) към и от космоса Luna 1.
    1959: Първи човешки апарат, който преминава покрай Луната, първи човешки апарат изпратен в хелиоцентричнаорбита, Luna 1
    1959: Първи човешки апарат достигнал до повърхостта на Луната, Luna 2
    1959: Първи снимки на обратната страна на Луната, Luna 3
    1960: Първите живи същества, който излизат в орбита и се връщат живи на Земята – кучетата Белка и Стрелка (Belka and Strelka) на Sputnik 5.
    1961: Първи човешки апарат изпратен до друга планета – Венера, Venera 1
    1961: Първият човек в космоса, Юрий Гагарин на Vostok 1
    1961: Първи човек престоял над 24 часа в космоса – Герман Титов, Vostok 2
    1962: Първи полет с екипаж от два човека, Vostok 3 and Vostok 4
    1962: Първи апарат изпратен до Марс, Mars 1
    1963: Първата жена в космоса Валентина Терешкова, Vostok 6
    1964: Първи екипаж от няколко души (3), Voskhod 1
    1965: Първата разходка на човек извън космически апарат в о
  • 79 какво да се каже

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    1965: Първата разходка на човек извън космически апарат в открития космос – Алексей Леонов Voskhod 2
    1965: Първи космически апарат достигнал повърхността на друга планета – Венера Venera 3
    1966: Първи космически апарат кацнал гладко на Луната и предал данни от там, Luna 9
    1966: Първи апарат в орбита около Луната, Luna 10
    1967: Първото безпилотно скачване на два космически кораба, Cosmos 186/Cosmos 188.
    1968: Първите живи същества обиколили Луната и завърнали се живи на Земята – костенурки на Zond 5
    1969: Първо скачване между космически кораби в космоса и размяна на екипажи, Soyuz 4 и Soyuz 5
    1970: Първи автоматично събрани проби от чуждо космическо тяло доставени до Земята, Luna 16
    1970: Първо роботизирано сухопътно космическо превозно средство, Lunokhod 1 на Луната.
    1970: Първо предаване на данни от повърхността на чужда планета (Венера) към Земята, Venera 7
    1971: Първата космическа станция, Salyut 1
    1971: Първи космически апарат достигнал до повърхността на Марс, Mars 2
    1971: Първи космически апарат кацнал на Марс, Mars 3
    1975: Първи космически апарат в орбита около Венера, кацнал меко на Венера, първи снимки от повърността на Венера, Venera 9
    1980: Първият цветнокож космонавт, Arnaldo Tamayo Méndez на Soyuz 38
    1984: Първата жена разходила се в открития космос извън космически апарат – Светлана Славицкая (Salyut 7)
    1986: Първи екипаж посетил две различни космически станции (Mir and Salyut 7)
    1986: Първи космически апарати спуснали балони

    Коментиран от #88

  • 80 исторически

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    1986: Първи космически апарати спуснали балони в атмосферата на Венера и първи донесли снимки на комета от близо прелитане. Vega 1, Vega 2
    1986: Първта космическа станция с многочислен екипаж, Mir, 1986 – 2001, с непрекъснато присъствие на екипаж (1989 – 1999)
    1987: Първи екипаж прекарал над една година в космоса, Владимир Титов и Муса Маранов на борда на Soyuz TM-4 – Mir

    Коментиран от #86

  • 81 Стига с

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Историк":

    тези амюрикански мантри. Банален си. Твърденията не са доказателство.
  • 82 исторически си много зле

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    ПСВ Полшо отцепва част от Украйна !
    ВСВ Русия връща на Украйна откраднатата от Полша територия !

    Коментиран от #85

  • 83 скъсаняк

    6 0 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    А къде отиде златото на Кадафи за създаването на Африканска банка за развитие ? Коа го открадна ?

    Коментиран от #84

  • 84 Историк

    0 5 Отговор

    До коментар #83 от "скъсаняк":

    Дай ФАКТИТЕ и източниците за тях свързани с въпроса ти.

    За да съм сигурен, че няма пак да си говоря с някой, който е сънувал нещо и го предлага като реалност.

    Коментиран от #99

  • 85 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #82 от "исторически си много зле":

    Има ли ПОНЕ ЕДИН признат източник, който да твърди това, което и ти. Посочи го.

    Коментиран от #101

  • 86 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #80 от "исторически":

    Ако не греша, това е няколко десетилетия, след като американци стъпиха на Луната.

    Добър опит. Малко закъснял, но все пак е нещо.

    Коментиран от #90

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Говориш за СССР

    2 5 Отговор

    До коментар #79 от "какво да се каже":

    в който беше и Украйна с още 13 републики. Руснаците бяха 1/3 от населението на разпадналият се СССР, който имаше поддъжката на още 6 държави със 100млн население от СИВ и Варшавския договор. Сега РФ изстрелва само Союз останал от СССР, новият космодрум на Рогозин "Восточний" е в забрава, Казахстан иска висок наем за "Байконур" и им остава пак съветския "Плесецк". Илон Мъск изстрелва всяка седмица по една Фалкон9, качи 4-местен кораб до МКС, над 4000 спътника Старлинк, прави "Тесли" и умни покриви(солари).

    Коментиран от #102, #104, #105

  • 89 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Объркано Атлантиче":

    Любопитен е, но няма да те разбере , докато не попадне в същата ситуация, като нас ❗
  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #86 от "Историк":

    А дали на Луната не кацнаха с помощта на Холивуд❗🤔🤔🤔❗

    Коментиран от #91, #93, #94

  • 91 А ако е така

    2 3 Отговор

    До коментар #90 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    СССР защо мълча и не разгроми американската лъжа? Имаха радари с които са проследили полета със сигурност и преглътнаха загубата в състезанието.

    Коментиран от #115

  • 92 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #87 от "Е тогава":

    Е, ще е забавно да се гледа какво ще направите вие, "истинските" българи.

    Ние, "небългарите" създадохме семейства и деца и твърдо се ориентирахме към Запада. Готови сме да оставим държавата в ръцете ви в момента в който видим, че постигате мечтата си отново да върнете режима, в който "бяхте 9 милиона". Нищо, че демографскя прираст стана отрицателен в края му, хубаво е да живеете с илюзиите, че този режим ви е направил "цели" 9 милиона. Истината е малко по-друга, но има начини да я разберете както сте си заслужили -трудно.

    Лошото е, че точно тия, които се пишете най-големите защитници на "онзи" режим, живеете на Запад или имате начин да отидете бързо там, когато омажете нещата както трябва в България.
  • 93 Историк

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Определено. Даже оттам им донесоха и проби, които дадоха и на китайците и на руснаците.

    За спомен от Лос Анжелис.
  • 94 7676

    0 3 Отговор

    До коментар #90 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бай ..... , и друг път съм писал. В някои
    градове на родината има планетариуми.
    Жертвай няколко левчета , посети ги и
    астрономите там ще ти обяснят всичко.
    Даже и защо се вее байрака.Но запомни,
    там работят астрономи, а не астролози.
    Да не вземеш да питаш каква ще ти е
    съдбата според някоя зодия и т.н.Защото
    може да увиснеш глупаво.Там се
    занимават с наука, а не с мантрите
    за Холивуд

    Коментиран от #114

  • 95 До историка

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Слаб 2 по история.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Българските турци

    6 0 Отговор
    Абе що се надпикавате тук с неща които са направили "тия или ония" ?!...Кажете какво сте направили вие като "свободен и демократичен" народ от ноември 1989 до юли 2023 година ?!... Къде са "тия и ония" и къде сте вие в пушилката на този хаос ?!..
  • 98 Истината

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Това е мечтата на комунистическите диктатори,но няма как да стане, защото САЩ са номер едно в света икономически и по ред други важни за всяка държава показатели- образование, наука, култура.

    Коментиран от #100

  • 99 кажи разбирач

    6 1 Отговор

    До коментар #84 от "Историк":

    След смъртта на Кадафи изчезват 143 тона злато, 140 т сребро и $160 млрд.
    Това става ясно от хакнатите имейли на Хилари Клинтън по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. “Уикилийкс" публикува съобщения .
  • 100 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #98 от "Истината":

    Твоята истина е ограничена и обхваща в параметрите си само позицията на хегемоните , успелите забогатели колонизатори и експлоататори на чужди ресурси ! Ако има истина въобще ,тя би трабвало да е истината на всички живи същества , които обитават тази планета и имат права над ресурсите и ,толкова колкото има всеки регистриран жив консумиращ кислородната и атмосфера !...Не е ли време вече да оставим законите на джунглата и океанските дълбини на флората и фауната им и да заживеем като Разумна цивилизация ??!.....
  • 101 а ти що не четеш бе

    5 1 Отговор

    До коментар #85 от "Историк":

    През 1919 г., докато съветската Червена армия все още е заета с гражданската война в Русия от 1917-1922 г., полската армия превзема по-голямата част от Литва и Беларус. До юли 1919 г. полските войски установяват контрол над голяма част от Западна Украйна и излизат победители от Полско-украинската война от ноември 1918 г. до юли 1919 г.

    ВСВ Сталин връща на Украйна завзетите от Полша земи .
  • 102 разбирач

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Говориш за СССР":

    Ами то Русия е правоприемник на СССР бе . Пише го и в ООН . И Етническите руснаци не са 1/3 а 50/50 . В състава на Русия има и други етноси , които населяват държавата .

    Като погледнеш космическата програма на СССР освен Руснаци други има ли ?

    Коментиран от #108

  • 103 Объркано Атлантиче

    5 2 Отговор
    Триенето коментари на лична основа е ясен знак, че проволинейният русофоб е на смяна пак 😂😅

    Ехоо, здрасти! 😂😅😂😅
  • 104 бай астронавто

    6 2 Отговор

    До коментар #88 от "Говориш за СССР":

    Руснаците возят краварите като куфари до МКС . И все още . Ония не могат един астронав да качат до там ...
  • 105 щурчо

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Говориш за СССР":

    Космическата програма на СССР да не е на Мозамбик бе ?

    Коментиран от #107

  • 106 Ринсуинд Магесника

    3 0 Отговор
    Дааа, в интересни времена живеем!
    И по-интересни ще стават....
  • 107 Не е на

    0 5 Отговор

    До коментар #105 от "щурчо":

    жалката РФ която още разчита на постиженията на СССР. РФ заграби 100% от ядреното оръжие и 90% от конвеционалното и сега с него води войната. Не сравнявай РФ(146мил.) със СССР+6 соц. държави(400млн.).

    Коментиран от #109

  • 108 50/50

    0 4 Отговор

    До коментар #102 от "разбирач":

    са в РФ, а в СССР са 1/3, дори по-малко са истинските защото колаборантите от републиките и автономните области се кръщават с руски имена (по-престижно е), например тувинецът Сергей Кужугетович Шойгу.

    Коментиран от #110, #111, #112, #113

  • 109 щурчо

    6 0 Отговор

    До коментар #107 от "Не е на":

    Краварите на кого разчитаха за космическата програма ? На германците ? Фон Вернер ? Ама от как умре , космическата им програма в канала !
    Сега на кого разчитат ? На Илон Мъск ? Той краварин ли е ? Май не !
  • 110 Разбирач

    3 2 Отговор

    До коментар #108 от "50/50":

    С какво Узбекистан ,Азербайджан ,Литва ,Латвия ,Естония ,Грузия ,Армения ,Чечения ..... допринесоха за космическата програма на СССР ?
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 истината

    4 0 Отговор

    До коментар #108 от "50/50":

    А в България българите се кръщават Мюмюн ,Ахмет ,Мустафа ,Айше .......
  • 113 какво да се каже

    4 0 Отговор

    До коментар #108 от "50/50":

    И всичките народности от Москва до Владивосток , с гордост казват че са Руснаци . И те са си такива , за разлика на Кмета на Лондон -Садик Хан , министърпредседателя Риши Сунак ...
  • 114 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #94 от "7676":

    Тях съм ги питал доста неща !
    Как с техниката преди половин век изпратиха и прибраха хора на
    ЧЕТИРИСТОТИН ХИЛЯДИ км,
    а сега не могат ❓
    Как и къде бяха всичките тези джаджи за Лунната разходка по време на полета ❓
    Как преминаха астронавтите и фотоматериалите през пръстените на Ван Алън ❓
    ..... и още доста въпроси , на които отговорите били в НАСА 😉

    Коментиран от #116

  • 115 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #91 от "А ако е така":

    Защо е хубав въпрос ❗
    Защо Русия крие истината за "Курск" ❓
    Защо ШАШт не кажат имаше ли две подводници станали причина за гибелта на "Курск" ❓
    Защо САШт мълчи кой изпрати МН-17
    над Украинска територия
    на уреченото място далеч от полетния план ❓
    Защо САШт мълчи кой заложи взривовете в двете кули и сграда 7, и какво се разби в Пентагона ❓

    Доста още ЗАЩО има които ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА упорито крие 🤔
  • 116 7676

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нищо, ама нищо не си питал.Поясите
    на Ван Алън въобще не са най големия
    проблем.Инженерите са го знаели и са
    намерили начин да го избегнат.Но
    типично за вярващ в конспирациите
    като всеки русофил , винаги трябва
    да казвате на бялото че е черно.