Отидете към основна версия

5 558 89

Зеленски отива в Турция след София

  • володимир зеленски-
  • българия-
  • турция-
  • украйна-
  • софия-
  • война-
  • русия

Днес по обяд украинският президент кацна в София

Снимка: БГНЕС

Според информация на турските медии, украинският президент се очаква да посети Турция в петък, ден след посещението му в България, предаде De Re Militari.

Няколко дни по-късно ще се проведе срещата на НАТО във Вилнюс, където Зеленски също ще присъства. С този дипломатичен тур Зеленски вероятно ще се опита да събере допълнителна военна и хуманитарна помощ в подкрепа на продължаващите тежки военни действия.

Украинският президент Володомир Зеленски кацна в България в 12:04 местно време. Самият той сподели повече информация за посещението си в Туитър. "Ще проведа съдържателни разговори с министър-председателя Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, държавни лица, депутати, политици и журналисти", написа Зеленски в социалната мрежа. Той посочи подкрепата в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция, срещата на върха на НАТО, гаранциите за сигурност и прилагането на мирната формула като основни приоритети.

Темите сигурност и отбрана бяха акцент на срещата между премиера Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и президента на Украйна Володимир Зеленски. Това написа в профила си във фейсбук Габриел.

Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ, добави външният министър. В 15:00 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 Зеленски, съобщиха по-рано от прессекретариата на държавния глава. Зеленски е на еднодневно посещение в България. Предстои той да се срещне с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: