Отидете към основна версия

2 451 71

Има ли руски бомби на покрива на Запорожката АЕЦ? MAAE иска пълен достъп до централата

  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • рафаел гроси-
  • русия-
  • украйна

Агенцията неколкократно предупреди за възможността от ядрена катастрофа като тази в Чернобил в Северна Украйна, където през 1986 г. избухва взрив в ядрен реактор

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви днес, че настоява за достъп до покривите на АЕЦ "Запорожие" след съобщения на украински представители, че руснаците са заложили експлозиви там, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Запорожката АЕЦ бе окупирана от Русия през март 2022 г., в първите седмици на войната в Украйна, което веднага породи опасност от ядрена авария. Достъпът, даден на представителите на МААЕ, бе ограничен, като руската страна се позова на мерки за сигурност.

Завършвайки четиридневното си посещение в Япония, генералният директор на МААЕ - Рафаел Гроси, заяви в Токио, че неговата агенция напредва по въпроса с достъпа до АЕЦ "Запорожие", но са налице "някои ограничения".

"Водим нещо като разговор и аз настоявам да получа колкото се може по-голям достъп", каза Роси в интервю за АП в Токио, като допълни, че има "незначително подобрение" на комуникацията.

"Оптимист съм, че ще успеем да се качим горе и да видим какво става", заяви Гроси по адрес на покривите на Запорожката АЕЦ.

МААЕ неколкократно предупреди за възможността от ядрена катастрофа като тази в Чернобил в Северна Украйна, където през 1986 г. избухва взрив в ядрен реактор.

Като се позовава на последните доклади на разузнаването, президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, че във вторник вечерта руските войници са заложили "предмети подобни на експлозиви" на покривите на няколко енергийни блока, за да "симулират" нападение в рамките на операция под фалшив флаг.

МААЕ има свои служители в окупираната от руската армия АЕЦ "Запорожие", където персоналът все още е съставен от украинци.

Гроси съобщи за АП, че в последно време МААЕ е получила достъп до още сектори като охладителната система и зоната за съхранение на гориво. Украински представители бяха заявили, че зоните са минирани от руснаците, но МААЕ успя да "потвърди, че те не са, което е важно", посочва още АП.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: