Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2023 17:01 4 158 155

Жертви на фронта! Два пъти повече загинали руснаци от началото на контраофанзивата

  • украйна-
  • русия-
  • вагнер-
  • войници-
  • бахмут-
  • донбас

Според докладите от фронта именно наборниците и доброволците сега са гръбнакът на предните части на Министерството на отбраната, които участват в отблъскването на украинската контраофанзива

Жертви на фронта! Два пъти повече загинали руснаци от началото на контраофанзивата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

27 423 - толкова са вече имената на загиналите във войната руски военни, които руската редакция на BBC, съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци, вече е потвърдила на основата на открити източници. В този списък, който агенцията води от началото на войната на Кремъл срещу Украйна, вече са добавени най-малко 240 души, включително няколко високопоставени офицери, които са загинали при отразяване на украинското контранастъпление. В периода 4 юни - 7 юли е потвърдена смъртта на 553 души, като сред тях има 313 военни, за които датата на смъртта не е изрично указана. Установеният от нас брой погинали военни при отблъскването на контраофанзивата - това е най-минималната оценка на руските загуби, пише редакцията, изрично уточнявайки, че в него влизат само тези имена, за чиято смърт са изрично указани обстоятелствата или датата.

Контраофанзивата

Още от началото на контранастъплението на Украйна се установява съществен ръст на загубите в руските части, особено на тези, които са отдавна на фронта. По състояние на статистиката към 7 юли най-много са загиналите военни от Свердловския край - 1021.

От 4 юни на територията на Украйна е загинал най-малко един генерал, два полковника и трима подполковници, както и още 12 офицери. В този брой не влизат 13-те летци, които загинаха при противопоставянето на бунта на ЧВК "Вагнер" на територията на Русия в края на юни месец

Толкова съществени загуби и то на старши офицери руската армия понасяше само в първите месеци на настъплението си в Украйна през 2022 г.

Новият скок на загубите сред командният състав показва, че руските въоръжени сили така и не са решили своите системни проблеми с ръководенето и удържаните на позиции в критично важните участъци на фронта. Ръчното управление и нуждата от лично присъствие на старшите офицери на първата линия на фронта води и до големи загуби сред ръководния състав, въпреки че с предоставянето на украинската армия на оръжия с голям обсег оперативните командни пунктова бяха преместени дълбоко в тила, на 70 и повече километра от фронтовата линия.

Но това сериозно се отразява на качеството на управлението на войските, когато ситуацията на бойното поле непрекъснато се променя. Командите и докладите идват по веригата и колкото по-дълга е тя, толкова по-лошо е положението. И ако един професионален войник, който е бил на фронтовата линия в продължение на много дни и е повече или по-малко наясно със ситуацията, може бързо да се ориентира и сам да вземе решение, не може да се очаква същото от довчерашните цивилни.

В резултат на това, за да се отблъсне ефективно украинската контраофанзива, на фронтовата линия отново са висши офицери. Те са принудени да командват войниците в боя като сержанти и лично да държат отбранителната линия заедно с тях, вместо да ръководят бойните действия чрез своите подчинени.

Данните за смъртните случаи на офицери, както и свидетелствата на оцелели, показват, че в руската армия - дори 16 месеца след началото на инвазията - проблемът с оперативната комуникация между съседните части на фронтовата линия и между фронтовата линия и командните пунктове все още не е решен.

Редовите военнослужещи на фронтовата линия - значителна част от които сега са мобилизанти - продължават да се оплакват от липсата на надеждна комуникация със съседните части в критични моменти и от острия недостиг на компетентни служители, които могат да се ориентират и да дават компетентни заповеди в бързо променяща се среда.

BBB е разговаряло с наборен войник, който разказва, че след атака на украинците и заповед за оттегляне на втора линия, частта му е била обстрелвана с приятелски огън - от самите руски войски на именно тази втора линия и половината взвод е паднал убит или ранен. Също така и въпросът за снабдяването на войниците със съвременни лични аптечки остава нерешен - на руските части се доставят или от доброволци или се купуват от самите военни. Седмица след този разговор самият войник е загубил живота си.

Освен това все още няма ефективна система за обучение на войниците, особено на редниците, за оказване на спешна медицинска помощ. Поради това и значителен брой ранени руски войници умират, въпреки че, както отбелязват лекари, с подходяща първа помощ те биха могли да бъдат спасени.

През юни беше съобщено, че специалните части на Росгвардия започват да получават от държавата нови комплекти за първа помощ с модерни турникети и средства за спиране на кръвта. Все още обаче не е започнало оборудването на армейските части, които са гръбнакът на фронта.

В същото време както руски източници, така и западни анализатори отбелязват, че някои руски части действат добре координирано и компетентно, но възпирането на контраатаката от страна на ВСУ - както и изпълнението на много други заповеди на руското командване - се постига с цената на големи човешки жертви.

Общите жертви

Общият брой на потвърдените руски жертви вече е 27 423. Този брой не включва тези, които са се сражавали на руска страна като част от "народните милиции" на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

През последните две седмици успяхме да установим имената на 1302 души, което е значително повече от средната стойност за миналата година. През цялата 2022 г. от руски източници се потвърждаваха около 250-300 загинали седмично, доколкото след началото на украинското контранастъпление броят им се удвоява на 600-700 загинали всяка седмица. Редакцията на BBC предполага, че техният списък трябва поне да се удвои, за да се постигне реална представа на дадените руски жертви.

Най-голям брой жертви продължават да се дават от средите на затворниците, изпратени на фронта срещу опрощаване на присъдата. Към днешна дата са потвърдени имената на 5211 загинали затворници. Вероятно някои от 2273-те загинали служители на ЧВК "Вагнер", чиято военна принадлежност не ни е известна, всъщност са били затворници, изпратени на фронта.

Повечето от загиналите осъдени са се сражавали за ЧВК Вагнер. Регистрираме обаче и увеличение на жертвите сред затворниците, наети в частите "Щурм Z" по инициатива на руското Министерство на отбраната. Те засега не са отделени в категория в наблюденията на BBC.

Тъй като потвържденията за загинали военни идват със закъснение, продължаваме да получаваме допълнителна информация за загубите на ЧВК "Вагнер" по време на нападенията през последните месеци. Само през последните две седмици беше потвърдена смъртта на още 514 членове на ЧВК "Вагнер", включително затворници.

Мобилизираните

Всеки трети, погинал по време на отразяването на контранастъплението на Украйна, е бил от средите на мобилизираните - 77 от 240 установени имена на загинали.

От открити източници е потвърдена смъртта на 2275 мобилизирани руснаци, като 60% от тях са загинали след 1 януари 2023 г. Нашите данни са най-консервативната оценка на мобилизираните жертви, тъй като вземаме предвид само случаите, в които смъртта е публично потвърдена и в които може да се установи статутът на боеца, посочва отново изрично BBC.

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като в много съобщения за загинали войници в Украйна от октомври насам не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на договор, доброволец или е било мобилизирано.

Според докладите от фронта именно наборниците и доброволците сега са гръбнакът на предните части на Министерството на отбраната, които участват в отблъскването на украинската контраофанзива.

Народните милиции на ДНР и ЛНР

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако се включат и тези, които се сражават срещу Украйна като част от "народните милиции" на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

От 22 декември 2022 г. властите на ДНР спряха да публикуват данни за своите загуби.

Въз основа на открити източници можем да говорим за смъртта на най-малко 11 000 членове на "народните милиции" на самопровъзгласилите се "републики" на Донбас.

В последните седмици обаче броят на военнослужещите от Донецките и Луганските формирования, които се издирват и не могат да бъдат открити от своите роднини, рязко се е увеличил. BBC е открила повече от 8000 съобщения и постове в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са в редиците на армиите на самопровъзгласилите се "републики" и отдавна нямат връзка с тях.

Дори ако се вземат предвид само публично достъпните данни, кумулативните загуби на сражаващите се на страната на Русия могат да надхвърлят 74 000 загинали.

Руското министерство на отбраната за последен път съобщи за общия брой на жертвите на 21 септември, като отчете 5937 загинали. Оттогава военното ведомство е съобщавало брой на загинали в отделни сблъсъци само още три пъти, като е потвърдило загубата на още 162 души.

През юни стана известно, че Министерството на отбраната е помолило властите на редица региони да не публикуват некролози на загиналите бойци. Известно е за такива искания към представители на Бурятия, Тува и Хакасия - регионите, в които има особено много жертви. Според редица съобщения в медиите това се прави с цел да се усложни преброяването ни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандо

    103 16 Отговор
    Добре де,съгласни сме,ама какво става сконтранаступа?А 11 е в други ден!

    Коментиран от #32

  • 3 Мда

    94 21 Отговор
    Лошо избиват се взаимно..а укрите минаха 200к жертви

    Коментиран от #8

  • 4 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    24 65 Отговор
    Глупости ако наистина бяха толкова рашистите нямаше да правят мобилизация пълни лъжи
  • 5 Сандо

    76 15 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    РФ няма съюзници в момента,това още ли не си го научил?Даже ще ти открия още една тайна - РФ не търси съюзници.

    Коментиран от #23, #68

  • 6 123

    49 12 Отговор
    Шойгу пак се е отчитал пред факти :)
  • 7 Тигър

    44 32 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ние вече сме във войната ,ама ти не го знаеш още.Имам познати военни ,които ги пратиха още март месец в Киев.

    Коментиран от #27, #30, #55

  • 8 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    19 66 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    А рашистите над 300000

    Коментиран от #15, #135, #148

  • 9 шъ умръ от смях

    91 11 Отговор
    Дойчи зелии цитира бибиси.Остава само да се споменат свободна европа и бесарабски фронт и циркът ще бъде пълен.Всички световни медии пишат и говорят за провала на украинската контра,само тук се опитват да ни убедят в обратното.Не става,козяшка измет,просто не става,откажете се.И тази огромна помия-кой ще си прави труда да я прочете
  • 10 12356

    14 25 Отговор
    Путин, Зеленски и Байдън вкараха светът в тази трагедия.

    Коментиран от #89

  • 11 козякнюз

    55 11 Отговор
    Най-сигурният източник е лиШчето от Козяк 16. Всяка ми$$$ирка ще го потвърди.
  • 12 Супер

    15 27 Отговор
    Като свърши войната, отново тръгвам на секс туризъм в Москва.

    Коментиран от #17, #18, #25, #41

  • 13 Зеленгейски

    42 7 Отговор
    А моите укри вече да колкото индийците.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    62 13 Отговор

    До коментар #8 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Укронацистите от преди един час вече са 2 000 000! Вече плачат и във Лвов :) А националното Краварско гробище „Арлингтън“ не може да побере чувалите от "доброволците" :)
  • 16 хаха

    60 8 Отговор
    Стигнах до наборен войник участвал в боевете и стана ясно, че статията е поредната лъжа изработена от Английските "джентълмени" част от които вече са опаковани в дървени пардесюта, след удара по Лвов, и пътуват към острова преди да са се разложили и вмирисали.
  • 17 Браво

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Супер":

    А по какви мъже си падаш?
  • 18 123

    30 9 Отговор

    До коментар #12 от "Супер":

    И защо трябва да чакаш!? Украйнките са във Варна и се пазарят за къшей лебец :)

    Коментиран от #74, #101

  • 19 Важно!!

    53 10 Отговор
    Оставете колко войници загинаха! Я кажете , защо една бедна България , е длъжна да ДАДЕ 2% от своя БВП за украйна?!?!

    Коментиран от #75

  • 20 Хахаха

    58 12 Отговор
    Защо давате статистика само са руснаците!А урките безсмъртни! Смешен феик! Цялото НАТО заедно с краварите не можаха да победят Талибаните!Как ще стане това с Русия не ми е ясно!Ядрена сила с дух ,който ние отдавна сме загубили!

    Коментиран от #28

  • 21 Чакайте

    5 16 Отговор
    Да се затвори котелът в Бахмут.
  • 22 Българка

    10 43 Отговор
    Най-големите русофоби са Путим и кремълските му орди. Те изпратиха на смърт за нищо десетки хиляди руснаци, почерниха стотици хиляди. Не е ли време руският народ да потърси сметка за тезижертви и да поиска от кремълските терористи да изтеглят от украинска земя всичките си нашественици?

    Коментиран от #73, #103

  • 23 КОТарАК

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    о , как търси , ако знаеш...но никой не се хваща с лузъри
  • 24 Редник

    46 5 Отговор
    Война е, без жертви не може. Жалко за младите хора. Иначе 75 000 руснаци и 250 000 украинци правят 325 000 славяни. Как ли доволно потриват ръце западняците...

    Коментиран от #76, #112

  • 25 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Супер":

    Не чакай , отивай още сега към слънчака ....цига...о!(
  • 26 мдааа Дааа

    34 4 Отговор
    А дано, ама надали...
    По логика, по неписани житейски закони нападащите за да успеят трябва да са най малко 3 пъти повече, а и очакваните(а в живота и реално) загуби в жива сила са също толкова, че и повече....
    Та тия ги разпровяйте на старата ми шапка, още повече, че пушечното месо на укрите е оскъдано, не достига... всичко боеспособно бяга в чужбина, а и жертвите са огромни, липсва авиация, недостиг на техника и най важното много добра и стабилна руска отбрана!!!

    Коментиран от #29, #31, #33

  • 27 КОТарАК

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "Тигър":

    ако е истина изобщо-най много да са ги пратили да ядат и пият/обмяна на военен опит му се вика официално

    Коментиран от #44

  • 28 На тая ядрена сила

    10 18 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Войната в Афганистан им се видя като разходка за гъби в сравнение с месомелачката в Украйна.
  • 29 Стабилна руска отбрана,викаш?

    7 23 Отговор

    До коментар #26 от "мдааа Дааа":

    А Киев за три дни?Кво викаш?

    Коментиран от #117

  • 30 1944

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Тигър":

    като интердевочки ли
  • 31 Не умувай,

    15 3 Отговор

    До коментар #26 от "мдааа Дааа":

    А честити юбилея на Валерий Феодорович Залужний!
  • 32 Разбирач

    9 28 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Ватенка, а защо не питаш какво стана с превземането на Киев за 3 дни?

    Коментиран от #65, #147

  • 33 Осъзнаваш, ли

    3 7 Отговор

    До коментар #26 от "мдааа Дааа":

    Колко си смешен?
  • 34 аз до проскубан котърак 1

    33 6 Отговор
    Абе,тиквеник,като толко харесваш зеления диктатор,заминавай за Киев.Нямаш никакъв проблем.Намираш украинското посолство в София,ул Боряна 29 и се записваш доброволец,Не се изскват военни умения,език,Само да те предупредя,че при смърт нямаш право на парично обезщетение,понеже си доброволец,Та кога заминаваш,драги,Можеш да поканиш и тази твоя колежка,която се подвизава с ник бълга.....

    Коментиран от #39, #152

  • 35 До котенцето

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ами май нямаше.Малко мисли преди да стартираш пръстите на клавиатурата.Русите имат съюзници- Казахстан, Беларус, Армения и така нататък,ама ония не са пратили войска до сега. Нали трябва да напишем някаква простотия и за едните ( Русия) и другите ( Запад,НАТО) .Но какво пишем, кой ти знае.

    Коментиран от #46

  • 36 покрайна губи

    30 5 Отговор
    Я да кажат и колко покраинци дадоха фира, а не да разправят, че информацията е засекретена. А ако наистина е засекретена, значи със сигурност са много повече от руснаците.
    Русия в момента нищо не печели, просто покрайна губи. Това е истината която прикриват.
  • 37 😂😂😂🇺🇦🇺🇸🇬🇧🇮🇱🏳️‍🌈🚾🚮

    24 3 Отговор
    (ВЯРНО) Е ! ... ОТ FACKТИ СА КОМАНДИРОВАЛИ НА ФРОНТА ВСИЧКИТЕ СИ МОДЕРАТОРИ КОИТО С МОЛИВ И ТЕФТЕРЧЕ СА ОБИКОЛИЛИ ФРОНТА И СА (БРОИЛИ)ЕДИН ПО ЕДИН ВСЕКИ (УБИТ) РУСНАК
  • 38 Калпазанин

    24 3 Отговор
    И сигурно нито един украинец, аман
  • 39 гого

    14 3 Отговор

    До коментар #34 от "аз до проскубан котърак 1":

    тихо тези двамата ще напълнят памперсите на секундата милите нпо соросчета на %
  • 40 Путин му дреме

    6 18 Отговор
    За неговото племе
    Затова да го спрат
    Дорде е време
    Че стана голямо бреме
    Дявол 😈 да го вземе

    Коментиран от #47

  • 41 Аха

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "Супер":

    Там еднополовия секс не се толерира евроатлантико от жълтите павета.
  • 42 Журналист

    31 4 Отговор
    На фона на днешните Дойче Веле и Ройтерс, Работническо Дело и Отечествен Фронт изглеждаха доста сериозни мас-медии
  • 43 Хаха

    3 5 Отговор
    Ааааа, нет потери нет.
  • 44 Последния Софиянец

    12 7 Отговор

    До коментар #27 от "КОТарАК":

    Тагарев каза че в Украйна се бият няколко хиляди българи.

    Коментиран от #53

  • 45 Никой който печели

    20 5 Отговор
    не проси оръжия и изпросено съжаление.
  • 46 КОТарАК

    6 10 Отговор

    До коментар #35 от "До котенцето":

    НИЕ специално щяхме да пратим-уверявам те...с този русоробски народ
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 НАТО не смее да даде на Украйна

    6 20 Отговор
    Каквото трябва, че ВСУ ще разнебити ушанките
    Та чак до Владивосток с отскок
    Даже ще играят казачок

    Коментиран от #60, #63, #123

  • 49 покрайна има

    28 6 Отговор
    проблем с Русия, не България. На зеленият му пари под краката, а на нас, не. Затова иска да запали чужди черги. Не на нас, тези. Да се бие с лопати до последния покраинец, докато победи лошите руснаци за 2-3 дни. Това е негов проблем, а не наш.
  • 50 нннн

    21 5 Отговор
    Загиват. И руснаци, и украинци загиват за кефа на англосаксите.
  • 51 Цензура

    28 5 Отговор
    Добре, да предположим, че е вярно - 27000 загинали руснаци.

    А аз да попитам - 800 000-ната армия на зеленски къде изчезна, че сега за широко рекламираното и напълно провалено контранастъпление, едвам събраха 50 000 резерви?

    КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ ОТ УКРАИНСКА СТРАНА, А - СУЛЮВЦИ?
  • 52 Ако продължава със същия темп..

    5 19 Отговор
    Жертвите на Русия ще достигнат тези
    от Втората Световна Война...
    Арес Залужни
  • 53 КОТарАК

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Последния Софиянец":

    доброволци , и за пари. и за ИДИЛ имаше луди глави бг

    Коментиран от #105

  • 54 Ами

    15 4 Отговор
    Мима да не е втоалетната за поредната й новита, та се е наложило да копирате нуз.бг?
  • 55 ХА ХА

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тигър":

    Как така карбовски не фана барем един, да направи едно предаване.
  • 56 Фашистката пропаганда

    15 3 Отговор
    Лъжи от Укрия
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Това

    11 4 Отговор

    До коментар #48 от "НАТО не смее да даде на Украйна":

    посмъртно не може да стане.РФ е в отбрана.Както е известно атакуващите понасят 3-ти повече загуби ! Като всички останали армии,освен ако са клонинги или киборги за да не ги четат!така,че вервайте им!

    Коментиран от #82

  • 61 КОТарАК

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ти и тогава си тролил в някой вестник из Влашко
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Оказва се,че пак,

    5 8 Отговор

    До коментар #48 от "НАТО не смее да даде на Украйна":

    Америте спасяват здника на Раша,като все още не им дават ф-16 и далекобойни АТАКАМС.
  • 64 Напук

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Кресна":

    Не им прави кефа. Стой си тука и им показвай действителни статии, не като тяхните смукани кравешки фъшкии
  • 65 Соросня

    18 4 Отговор

    До коментар #32 от "Разбирач":

    Какво стана с Крим за 3 дни

    Коментиран от #79, #108

  • 66 Реалист

    22 2 Отговор
    Чичо Сорос плаща за лъжи
  • 67 Професора

    24 1 Отговор
    Веднага лъжа. Руската армия не ползва наборници в СВО. Мн сте зле петата колона
  • 68 КОНТРАТА

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Руската Федерация има мн съюзници обаче не търси помощ от тях !
  • 69 Ветеран от Протеста

    5 22 Отговор
    Във Великата Отечествена Война на Украинския Народ ще умират още много Руски Окупатори....Ще умират като Нашественици,Агресори и Престъпници нахлули в свободна държава да грабят и убиват...
  • 70 Сатана Z

    29 2 Отговор
    Лъжливите новини от страна на фашистките медии се засилват,което означава,че Натовските войски в Украйна търпят поражения от 800 до 1000 трупа на ден.Вчера след атака с Калибър по военната академия в Лвов са изчезнали 250 НАТОвски инструктира ,а други 450 берат душа.

    Смърт на фашизма.Русия ще победи!

    Z
  • 71 Реалист

    13 2 Отговор
    Руска редакция на ВВС хахаха хахаха хахаха това все едно американска редакция на Fox News
  • 72 Запознат

    15 1 Отговор
    Захлебвате с лъжи оше малко ще захлебвате
  • 73 Сиганка

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Смени плочата, че захецна вече. Нормалния човек не си повтаря коментарите цяла год. всеки уикенд. Дай нещо ново. Коментирай статията. Опорките ти ги знаем до втръсване. Втръсваш вече.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Хм Хм

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "Важно!!":

    "Оставете колко войници загинаха! Я кажете , защо една бедна България , е длъжна да ДАДЕ 2% от своя БВП за украйна?!?!"

    Ето така се ражда пропагандата. Столтенберг призовава страните членки на НАТО да покрият договорените 2% от БВП за въоръжение на СОБСТВЕНИТЕ си армии.
    И ето - един Убавец се изтипосва и приписва 2-та процента на Украйна. Браво, Мурзи!
  • 76 Аман

    1 11 Отговор

    До коментар #24 от "Редник":

    "Иначе 75 000 руснаци и 250 000 украинци правят 325 000 славяни."

    Руснаците са викинги плюс азиатски племена. Чети Божидар Димитров, лека му пръст.

    Коментиран от #81

  • 77 Факти

    13 1 Отговор
    Стига сте лъгали!!!!!!!!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хм Хм

    2 12 Отговор

    До коментар #65 от "Соросня":

    "Какво стана с Крим за 3 дни"

    Такова нещо никой не е казвал. Имаше "Киев за 3 дни".

    Коментиран от #83, #86, #98

  • 80 Да, бе

    11 0 Отговор
    И всичките руснаци са загинали от смях, четейки "факти"... Боже, колко мъка по тоя свят, Боже!
  • 81 Дедо

    2 3 Отговор

    До коментар #76 от "Аман":

    Много си зле бе дедовото. И руснаци и българи и англосаксите и германите произхождат от полетата на Етиопия от едни африкански племена.
  • 82 Чеки Чеки

    2 10 Отговор

    До коментар #60 от "Това":

    "посмъртно не може да стане.РФ е в отбрана.Както е известно атакуващите понасят 3-ти повече загуби !"

    Виж сега. По принцип си прав, така пише в дебелите книги. Но тук говорим за руснаци, а те са известни с това, че дават 5-8 жертви за един противник. Така че можем да си стиснем ръцете, че руснаците в отбрана губят само 3 за 1 украинец.
    Скоро ще има "изненада" в Бахмут в стил СССР и ВСВ, когато пленяване на 300-600 000 армия е нещо съвсем нормално.
  • 83 Дай линк

    15 3 Отговор

    До коментар #79 от "Хм Хм":

    "Оригиналът е: "Киев може да бъде превзет от руската армия за три дни." каза генерал Марк Мили на 28.02.2022 пред сенатската комисия по външните работи.
    Останалите изказвания по въпроса са измислица американците, не на руснаците" каза Кенеди младши, кандидат президент на САЩ.
  • 84 Мишел

    8 1 Отговор
    Не се публикуват данни за украинските загуби, защото в Украйна вървят паралелно филмите на ужаса "Седмата последна безкрайна тотална мобилизация" и "Безкрайните украински военни гробища"
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Оо, казаха го многократно няколко човека

    9 1 Отговор

    До коментар #79 от "Хм Хм":

    ВСУ се нуждаят от поне 2-3 години и 3 контраофанзиви, за да върнат територии, Арестович шокира Украйна с нови прогнози (ВИДЕО)

    Арестович смята за нереалистично връщането на всички територии в едно контранастъпление. Той също така даде прогноза за времето на продължаване на войната. 

    „В зависимост от доставките… Две или три години, а не до м.
    май както мислихме", каза Арестович.

    „Това е страхотна новина“, отговори Гордън на такава прогноза.

    Тези клоуни доскоро обещаваха да завземат Крим и Донбас за няколко месеца...
    до м. май.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Демократ

    2 6 Отговор
    Руснаците знаят ли за какво загиват? За да бъде Путин президент. Те трябва да спасяват Русия от него, за да спасят и себе си и света.
  • 89 Ко рече?

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "12356":

    Не величай токова Байдън и Зеленски, заслугата за тази война си е изцяло на Путин и неговото обкръжение.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Руснаците-ясни!

    9 2 Отговор
    А нещо да кажете за колосалните загуби на ВСУ...?!
    Или гордо ще съобщите,че село Пятиховка го завземат вече за 16-ти път...

    Коментиран от #102

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Споко моме!

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Тагарев ще те изпрати на фронта в най-скоро време...🤣!
  • 94 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Прозззз........таци,,,,,Да ви мръднем по чешки...........
  • 95 Райна Княгиня

    4 2 Отговор

    До коментар #85 от "КОТарАК":

    Не се закле, с се двоумеше, писанке проскуб@на въшлива, мириz.лива.
  • 96 Статистик

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "ай стига бе само руснаци загиват ли?":

    Пишат, ама не нашите мисирки! В понеделник Вашингтон пост пишеше, че при отбраната на Бахмут има убити над 40000 бандери, а само за първата седмица на контранаступа - още над 60000! А ранените май никой не ги брои...
  • 97 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Че кого от съюзниците си е пратила Русия в Украйна? Лъжеш пак мръсна мачка. А и не бързай - не се знае как баш нашите съюзници по нАТО дали нема да ни набутат баш в Украйна.

    Коментиран от #109

  • 98 Крио

    6 2 Отговор

    До коментар #79 от "Хм Хм":

    И армията беше до Киев на 10 минути и влизаха. Спряха и чакаха, ако не си спомняш. Тогава на колене подписаха договор в Истанбул и армията се оттегли. Не ти харесва и пак ще повториш тъ.....си въпрос. Така сте дженитата.

    Коментиран от #100

  • 99 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    Загиналите руснаци са над 200000само вагнер при бахмут обяви 20000.загива и маса офицерски състав заради точните удари на хаймарс.днес загина началник щаба на подразделението спарта с позивна масажиат.тва бе подразделението на мияча на коли моторола ако някой го помни.

    Коментиран от #114

  • 100 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #98 от "Крио":

    Кое кое ...коя армия е спряла и чакала? Тая на о рк ите изгоря пред киев.изгоря буквално.заедно с танкове бронирани коли...цялата елитна професионална сухопътна армия

    Коментиран от #110, #111

  • 101 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    От тия украинки да ти се доповръща. То Европа и писна вече от Украйна. Виж плаката на спирака във Виена.

  • 102 Предиобед писах, че

    9 2 Отговор

    До коментар #91 от "Руснаците-ясни!":

    Пятиховка е руска и ме изтриха. Големи укрозагуби има и вече доброволно и тихомълком се изнесоха

    Коментиран от #107

  • 103 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Брех, как се па сети за руския народ, бе? Ти ако беше знаела кво ще ти отговори руския народ да не си се обаждала.
  • 104 Оправете си заглавието

    5 0 Отговор
    Жертви на фронта! Два пъти повече загинали руснаци от началото на контраофанзивата и шест пъти повече украинци
  • 105 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "КОТарАК":

    Време е и ти да отидеш там. Търсят спешно кадри. Плащането е добро.

  • 106 я сом

    2 1 Отговор
    500 срещу 6000 ако мога да смятам са за един руснак 12 украинци !
  • 107 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #102 от "Предиобед писах, че":

    Пак ли я превзехте бе другар? Сладков си пише през шапката.уж е превзета а украинците атакуват към жеребянка.та ако гледаш кво става в руските канали възможно ли е да атакуваш следващото село като си избягаш от предното?

    Коментиран от #116

  • 108 Хахаха!

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Соросня":

    Какво стана с Украйна в НАТО?

    Коментиран от #118

  • 109 КОТарАК

    2 7 Отговор

    До коментар #97 от "От страни":

    кви съюзници има тая кочина освен на хартия бе? за нас съм сигурен че щяха да ни пратят-с русофилски прост народ и политици
  • 110 я сом

    5 1 Отговор

    До коментар #100 от "стоян георгиев":

    Знаеш ли други вицове ?!

    Коментиран от #113

  • 111 А бре

    10 1 Отговор

    До коментар #100 от "стоян георгиев":

    Чувал ли си за Истанбулския мирен договор, бе стоене. Образовай се, че е срамота.Цвл свят го видя.

    Коментиран от #115, #142

  • 112 УЙКО- КАЛЕКО

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Редник":

    Много точен коментар.Над 325 000 СЛАВЯНИ са загубили живота си в тази братоубийствена война.СЛАВЯНСТВОТО В ЕВРОПА-територия над 3 000 000 кв.км без азиатските територии на РУСИЯ и население над 200 000 000 НЯМА ДРУГ ТОЛКОВА МНОГОБРОЕН ЕТНОС В ЕВРОПА ЗА ТЕРИТОРИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ.ОТ ВРЕМЕ ОНО СЛАВЯНИТЕ СЕ,,РЪБАТ ,, КАТО КУЧЕТА ПОМЕЖДУ СИ.В ДРЕВНАТА НИ ИСТОРИЯ ИМАМЕ ПРЕКРАСЕН ПРИМЕР В ТОВА ОТНОШЕНИЕ.ТРАКИТЕ СА БИЛИ ЕДИН ОТ НАИ МНОБРОЙНИТЕ НАРОДИ В ЕВРОПА ,НО СА СЕ ВОДИЛИ НА ОТДЕЛНИ ПЛЕМЕНА И КЪДЕ СА В МОМЕНТА КАТО НАРОД .ЗА ТЯХ САМО СЕ СПОМЕНАВА В ДРЕВНИТЕ ПИСАНИЯ , ГРОБНИЦИ И СЪКРОВИЩА
  • 113 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #110 от "я сом":

    Вицовете ги разправяш ти и то тъпи.спрели и чакали? Я пусни да гледаш кво им се случи в буча на гарата докато чакаха влака....ххааха
  • 114 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #99 от "стоян георгиев":

    Е,Стоянчо,някои неща от фронта ги научаваш преди Байдън,даже и преди Путин.Да не би ти и ЦРУ - дружки някакви,приятели,....За агент още няма да те вземат Много държат на правописа.

    Коментиран от #119

  • 115 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #111 от "А бре":

    Чувал съм за фантасмагориите на посредствените лъжливи путлерови фенове.

    Коментиран от #121, #122, #128

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Бай Дрън

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Хахаха!":

    След 117 год. като победи. Хохохи
  • 119 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #114 от "Моряка":

    Аз другар нямам рефлекса ти на доносник.я разкажи на младите как те пуснаха да пътуваш с кораба.разкажи за тъмната стаичка там и водещия ти офицер.как може след като си бил в онази стая после да си офицер а? Тва е все едно да те изнасилят и после да те обявят колко си достоен.та не на мен тия .
  • 120 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #116 от "Йихихи":

    Така е .за това от година и нещо заеквате като чуете за бандера.от година и нещо бандеровците ви изнасилват де ви хванат.преди това само ви избиваха.
  • 121 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #115 от "стоян георгиев":

    Баце Стояне, пак къртиш, голем си! Ама да не изтропаш! Предупреждавам те от доста време, ама пусто за два кренвирша не мое се стърпиш да не праскаш глупости! Ей пустиняк, ти кьорав ли си?

    Коментиран от #125

  • 122 Ердоган

    2 2 Отговор

    До коментар #115 от "стоян георгиев":

    Турция гаранта го публикува. И те явно са показват
    фантасмагориите и са посредствени лъжливи путлерови фенове. А бре смешникоооо, скрий се.

    Коментиран от #124

  • 123 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "НАТО не смее да даде на Украйна":

    Скок подскок,
    Мятам се на белото кат смок
    Смъркам яко до амок
    Знам, ще уча казачок
  • 124 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #122 от "Ердоган":

    Кое публикува Турция?хахахаха

    Коментиран от #127

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Абориген

    3 0 Отговор

    До коментар #124 от "стоян георгиев":

    Който не може да пише, той не може да чете и да намира информация.

    Коментиран от #132

  • 128 Чеп Норис

    9 0 Отговор

    До коментар #115 от "стоян георгиев":

    Стоенчо ,не забравяй че бананите узряха и са на дървото. Не по земята. Качвай се веднага.

    Коментиран от #129

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Кочо

    2 4 Отговор
    Силата на руската армия през вековете е била в даването на колкото може повече жертви.
    Например, западните войски оставиха Сталин да превземе Берлит с около 200 хил. жертви, а после му дадоха 1/4 от Берлин.
  • 131 Кого лъжете!

    7 2 Отговор
    Укрите търпят загуби 6:1 в жива сила при напъна за контраюруша! Дори не могат да пробият първата отбранителна линия. А прехвалени те леопарди и пейтриът и станаха на скрап... Няма да питаме за обединения уран на неадекватните политици на Острова на мъглата...!
  • 132 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #127 от "Абориген":

    Разкажи за договора хахахаха

    Коментиран от #136

  • 133 Щом има намеса

    3 0 Отговор
    ВВС, смятай колко е истина. Глеиййте де е слънцето ги четете пасквилите на ВВС.
  • 134 ами добре,

    5 1 Отговор
    при 74000 загинали руснаци, съгласно военната наука украинците трябва да са 222000-370000!
    така пише по дебелите военни книги, в тези на мисирките не знам кво пише, там може и да раждат настъпващи - на 1 убит руснак да раждат3-5 украинеца!
  • 135 Източна ромелия

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Не са ти верни данните РФ на фронта воюва с 150000 армия
  • 136 хихихи

    6 1 Отговор

    До коментар #132 от "стоян георгиев":

    Питай африканската комисия
    Тя го видяи се убеди, колко лъжливи да фащисаните.

    Коментиран от #141

  • 137 покрайна е на колене

    3 1 Отговор
    Няма войници, няма оръжие, няма самолети, няма танкове. Ако беше обратното зеленият нямаше да проси от бедна България и пропагандата нямаше да гърми.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Реалност

    2 0 Отговор
    Жертвите на орлите са над 200 000.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Озадачен

    0 3 Отговор

    До коментар #111 от "А бре":

    Я разкажи за този "Истанбулския мирен договор", какви са клаузите в него и за какво се отнася? Май обясняваш за нещо, кото въобще не знаеш какво е!

    Коментиран от #145

  • 143 Хан Ювиги

    0 3 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !

    Коментиран от #154

  • 144 "Според докладите от фронта",

    8 1 Отговор
    че какво друго очаквате от Бесарабският фронт? Лъжите им скоро ще лъснат!
  • 145 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #142 от "Озадачен":

    Абъзяни тва пише в договора.
  • 146 КовидманЯк

    4 0 Отговор
    Клоуни лъжливи,колкото и дълги пасквили да пишете,никой не ги чете докрая и не им вярва,а дължината им няма да промени Реалността.Шутове мисирски.🤣😂🤣💐🤡
  • 147 КовидманЯк

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Разбирач":

    Тез опорки вие си ги пускате и вие си питате , клоуни дървени.🤡🤣😂🤣
  • 148 КовидманЯк

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Вярвай си, алкохолик дрогиран
  • 149 Хи их хи

    5 1 Отговор
    Мдаааа, русите гинат с милиони а укрите се размножават в окопите!
  • 150 Деси

    0 0 Отговор
    Ох това дулце... право и кораво
  • 151 Войната, мака и 100-годишна ...

    7 1 Отговор
    ... свършва. Тогава си направете труда да прочетете това: "Украинските загуби по време на контраофанзивата са от 10:1 до 30:1 спрямо руските". Па сега си четете настоящата "словесна плява"
  • 152 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "аз до проскубан котърак 1":

    В окраината ника и ще стане "бълхарка".

    Коментиран от #153

  • 153 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #152 от "Сандо":

    Навсякъде по света си оставаш сандал.
  • 154 Дежурен санитар

    3 0 Отговор

    До коментар #143 от "Хан Ювиги":

    Аз ти казвам! Лягай си веднага, че пречиш на останалите пациенти.
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: