Отидете към основна версия

4 167 155

Жертви на фронта! Два пъти повече загинали руснаци от началото на контраофанзивата

  • украйна-
  • русия-
  • вагнер-
  • войници-
  • бахмут-
  • донбас

Според докладите от фронта именно наборниците и доброволците сега са гръбнакът на предните части на Министерството на отбраната, които участват в отблъскването на украинската контраофанзива

Снимка: БГНЕС/ЕРА

27 423 - толкова са вече имената на загиналите във войната руски военни, които руската редакция на BBC, съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци, вече е потвърдила на основата на открити източници. В този списък, който агенцията води от началото на войната на Кремъл срещу Украйна, вече са добавени най-малко 240 души, включително няколко високопоставени офицери, които са загинали при отразяване на украинското контранастъпление. В периода 4 юни - 7 юли е потвърдена смъртта на 553 души, като сред тях има 313 военни, за които датата на смъртта не е изрично указана. Установеният от нас брой погинали военни при отблъскването на контраофанзивата - това е най-минималната оценка на руските загуби, пише редакцията, изрично уточнявайки, че в него влизат само тези имена, за чиято смърт са изрично указани обстоятелствата или датата.

Контраофанзивата

Още от началото на контранастъплението на Украйна се установява съществен ръст на загубите в руските части, особено на тези, които са отдавна на фронта. По състояние на статистиката към 7 юли най-много са загиналите военни от Свердловския край - 1021.

От 4 юни на територията на Украйна е загинал най-малко един генерал, два полковника и трима подполковници, както и още 12 офицери. В този брой не влизат 13-те летци, които загинаха при противопоставянето на бунта на ЧВК "Вагнер" на територията на Русия в края на юни месец

Толкова съществени загуби и то на старши офицери руската армия понасяше само в първите месеци на настъплението си в Украйна през 2022 г.

Новият скок на загубите сред командният състав показва, че руските въоръжени сили така и не са решили своите системни проблеми с ръководенето и удържаните на позиции в критично важните участъци на фронта. Ръчното управление и нуждата от лично присъствие на старшите офицери на първата линия на фронта води и до големи загуби сред ръководния състав, въпреки че с предоставянето на украинската армия на оръжия с голям обсег оперативните командни пунктова бяха преместени дълбоко в тила, на 70 и повече километра от фронтовата линия.

Но това сериозно се отразява на качеството на управлението на войските, когато ситуацията на бойното поле непрекъснато се променя. Командите и докладите идват по веригата и колкото по-дълга е тя, толкова по-лошо е положението. И ако един професионален войник, който е бил на фронтовата линия в продължение на много дни и е повече или по-малко наясно със ситуацията, може бързо да се ориентира и сам да вземе решение, не може да се очаква същото от довчерашните цивилни.

В резултат на това, за да се отблъсне ефективно украинската контраофанзива, на фронтовата линия отново са висши офицери. Те са принудени да командват войниците в боя като сержанти и лично да държат отбранителната линия заедно с тях, вместо да ръководят бойните действия чрез своите подчинени.

Данните за смъртните случаи на офицери, както и свидетелствата на оцелели, показват, че в руската армия - дори 16 месеца след началото на инвазията - проблемът с оперативната комуникация между съседните части на фронтовата линия и между фронтовата линия и командните пунктове все още не е решен.

Редовите военнослужещи на фронтовата линия - значителна част от които сега са мобилизанти - продължават да се оплакват от липсата на надеждна комуникация със съседните части в критични моменти и от острия недостиг на компетентни служители, които могат да се ориентират и да дават компетентни заповеди в бързо променяща се среда.

BBB е разговаряло с наборен войник, който разказва, че след атака на украинците и заповед за оттегляне на втора линия, частта му е била обстрелвана с приятелски огън - от самите руски войски на именно тази втора линия и половината взвод е паднал убит или ранен. Също така и въпросът за снабдяването на войниците със съвременни лични аптечки остава нерешен - на руските части се доставят или от доброволци или се купуват от самите военни. Седмица след този разговор самият войник е загубил живота си.

Освен това все още няма ефективна система за обучение на войниците, особено на редниците, за оказване на спешна медицинска помощ. Поради това и значителен брой ранени руски войници умират, въпреки че, както отбелязват лекари, с подходяща първа помощ те биха могли да бъдат спасени.

През юни беше съобщено, че специалните части на Росгвардия започват да получават от държавата нови комплекти за първа помощ с модерни турникети и средства за спиране на кръвта. Все още обаче не е започнало оборудването на армейските части, които са гръбнакът на фронта.

В същото време както руски източници, така и западни анализатори отбелязват, че някои руски части действат добре координирано и компетентно, но възпирането на контраатаката от страна на ВСУ - както и изпълнението на много други заповеди на руското командване - се постига с цената на големи човешки жертви.

Общите жертви

Общият брой на потвърдените руски жертви вече е 27 423. Този брой не включва тези, които са се сражавали на руска страна като част от "народните милиции" на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

През последните две седмици успяхме да установим имената на 1302 души, което е значително повече от средната стойност за миналата година. През цялата 2022 г. от руски източници се потвърждаваха около 250-300 загинали седмично, доколкото след началото на украинското контранастъпление броят им се удвоява на 600-700 загинали всяка седмица. Редакцията на BBC предполага, че техният списък трябва поне да се удвои, за да се постигне реална представа на дадените руски жертви.

Най-голям брой жертви продължават да се дават от средите на затворниците, изпратени на фронта срещу опрощаване на присъдата. Към днешна дата са потвърдени имената на 5211 загинали затворници. Вероятно някои от 2273-те загинали служители на ЧВК "Вагнер", чиято военна принадлежност не ни е известна, всъщност са били затворници, изпратени на фронта.

Повечето от загиналите осъдени са се сражавали за ЧВК Вагнер. Регистрираме обаче и увеличение на жертвите сред затворниците, наети в частите "Щурм Z" по инициатива на руското Министерство на отбраната. Те засега не са отделени в категория в наблюденията на BBC.

Тъй като потвържденията за загинали военни идват със закъснение, продължаваме да получаваме допълнителна информация за загубите на ЧВК "Вагнер" по време на нападенията през последните месеци. Само през последните две седмици беше потвърдена смъртта на още 514 членове на ЧВК "Вагнер", включително затворници.

Мобилизираните

Всеки трети, погинал по време на отразяването на контранастъплението на Украйна, е бил от средите на мобилизираните - 77 от 240 установени имена на загинали.

От открити източници е потвърдена смъртта на 2275 мобилизирани руснаци, като 60% от тях са загинали след 1 януари 2023 г. Нашите данни са най-консервативната оценка на мобилизираните жертви, тъй като вземаме предвид само случаите, в които смъртта е публично потвърдена и в които може да се установи статутът на боеца, посочва отново изрично BBC.

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като в много съобщения за загинали войници в Украйна от октомври насам не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на договор, доброволец или е било мобилизирано.

Според докладите от фронта именно наборниците и доброволците сега са гръбнакът на предните части на Министерството на отбраната, които участват в отблъскването на украинската контраофанзива.

Народните милиции на ДНР и ЛНР

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако се включат и тези, които се сражават срещу Украйна като част от "народните милиции" на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

От 22 декември 2022 г. властите на ДНР спряха да публикуват данни за своите загуби.

Въз основа на открити източници можем да говорим за смъртта на най-малко 11 000 членове на "народните милиции" на самопровъзгласилите се "републики" на Донбас.

В последните седмици обаче броят на военнослужещите от Донецките и Луганските формирования, които се издирват и не могат да бъдат открити от своите роднини, рязко се е увеличил. BBC е открила повече от 8000 съобщения и постове в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са в редиците на армиите на самопровъзгласилите се "републики" и отдавна нямат връзка с тях.

Дори ако се вземат предвид само публично достъпните данни, кумулативните загуби на сражаващите се на страната на Русия могат да надхвърлят 74 000 загинали.

Руското министерство на отбраната за последен път съобщи за общия брой на жертвите на 21 септември, като отчете 5937 загинали. Оттогава военното ведомство е съобщавало брой на загинали в отделни сблъсъци само още три пъти, като е потвърдило загубата на още 162 души.

През юни стана известно, че Министерството на отбраната е помолило властите на редица региони да не публикуват некролози на загиналите бойци. Известно е за такива искания към представители на Бурятия, Тува и Хакасия - регионите, в които има особено много жертви. Според редица съобщения в медиите това се прави с цел да се усложни преброяването ни.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: