Отидете към основна версия

1 694 12

Франсоа Оланд: Благодарение на Брекзит Франция не иска да напуска ЕС

  • франсоа оланд-
  • франция-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • дейвид камерън

Оланд беше президент, когато бившият британски премиер Дейвид Камерън е търсел отстъпки от лидерите на ЕС, за да убеди Лондон да гласува за оставане в организацията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият френски президент Франсоа Оланд заяви в интервю за вестник „Таймс“, че благодарение на Брекзит Франция повече не иска да напусне ЕС, съобщава БНР.

В обширното интервю Франсоа Оланд говори по много теми, включително последните безредици във Франция. Той посочва, че насилието, на което ставаме свидетели, е дело на поколение, станало социално нефункционално от локдауните, заради Covid-19, и обедняло от инфлацията и смята, че подобно напрежение може да избухне и на други места, включително във Великобритания.

Запитан какво мисли за Брекзит, Оланд отговаря: „Какво загубиха британците? Те загубиха влияние, което беше голямо в ЕС, загубиха конкурентноспособност, която беше стимулирана от ЕС, загубиха политическа тежест в Европа. Какво спечелиха? Те имат повече бюрократични процедури, отколкото преди и повече ограничения върху придвижването си“.

Вестникът припомня, че Франсоа Оланд е бил президент, когато бившият британски премиер Дейвид Камерън е търсел отстъпки от лидерите на ЕС, за да убеди Великобритания да гласува за оставане в организацията. Оланд, който е заклет европеец, казва, че ако Камерън е последвал примера на Тачър и е поискал твърдо отстъпка, вероятно е щял да я получи. Но той смята, че бившият британски премиер е искал да сложи край на свободата на движение, за да ограничи имиграцията от ЕС, а това е атака срещу основни ценности.

Оланд допълва, че Брекзит е уредил дебата за Фрекзит.

"Ако днес се проведеше референдум във Франция, никой нямаше да води кампания в полза на напускането. Благодарение на британците, популистките партии, екстремистките партии, които преди казваха, че искат да напуснат ЕС, сега вече не то искат", заявява бившия френски президент.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: