Last news in Fakti

20 Юли, 2023 12:48 1 892 20

Проявите на омраза срещу мюсюлмани във Великобритания са се увеличили повече от два пъти за едно десетилетие

  • великобритания-
  • мюсюлмански братя-
  • мюсюлмани-
  • риши сунак-
  • расизъм-
  • коран

Омразата онлайн достигна своя пик през 2020 г., информира организацията, като излага предположението си, че пандемията се е отразила върху процеса по разпространение на негативните настроения в интернет

Проявите на омраза срещу мюсюлмани във Великобритания са се увеличили повече от два пъти за едно десетилетие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проявите на омраза срещу мюсюлмани във Великобритания са се увеличили повече от два пъти за едно десетилетие, става ясно от проучване на организацията за мониторинг "Тел мама" (Tell Mama), която твърди, че е направила едно от най-детайлните изследвания на подобни прояви в Обединеното кралство.

Според "Тел мама", чиято основна задача е да следи за антимюсюлмански настроения и за тормоз срещу мюсюлмани, съобщава, че потвърдените случаи на действия, продиктувани от омраза срещу мюсюлмани, на годишна база са се увеличили значително в периода от 2012 г. до 2021 година. През 2012 г. тези прояви са били 584, а през 2021 г. - 1212.

Организацията за мониторинг отбелязва, че увеличаването на броя на антимюсюлманските прояви може да се дължи отчасти на факта, че тя самата е станала по-популярна и че повече хора събират смелост да разкажат за подобни случаи. В същото време "Тел мама" изтъква, че увеличаването на броя може и да означава просто, че тези прояви са станали повече.

"Тел мама" съобщава, че от 2012 г. е оказала помощ в над 16 хиляди случая на омраза срещу мюсюлмани, като над 20 хиляди души са се обърнали към организацията, за съобщят за такива случаи.

Омразата онлайн достигна своя пик през 2020 г., информира организацията, като излага предположението си, че пандемията се е отразила върху процеса по разпространение на негативните настроения в интернет. "Тел мама" съобщава, че през същата година е имало значително увеличение на броя на споровете между съседи, които са се оказали продукт на антимюсюлмански настроения - според "Тел мама" над една четвърт от случаите на омраза срещу мюсюлмани офлайн (извън интернет пространството) са били именно от тази категория.

По данни на "Тел мама" през 2020 г. общият брой на потвърдените случаи на онлайн и офлайн омраза е бил 1318.

Организацията информира, че най-често е имало офлайн случаи на омраза в периода от 2016/2017 до 2019 г., по което време, припомня "Тел мама", бяха извършени терористични нападения в Обединеното кралство и атаката в Крайстчърч в Нова Зеландия, а също така и бе произведен референдумът за Брекзит.

Според "Тел мама" засилването на омразата срещу мюсюлманите се подхранва от дейността на крайната десница, от атаките срещу мюсюлмани по целия свят, от политическия дискурс, от резултата на референдума за Брекзит, от дейността на терористичната организация "Ислямска държава" и от проявите на тероризъм и екстремизъм.

Организацията разказва за кампания от 2018 г., наименувана "Накажи мюсюлманин" и предизвикала притеснение в някои мюсюлмански общности във Великобритания. Освен това "Тел мама" информира и за увеличаване на броя на проявите на омраза срещу мюсюлмани през 2021 г., които според нея са свързани с израелско-палестинския конфликт.

Други пикове "Тел мама" свърза с атаки срещу кандидати за убежище и срещу центрове, които им оказват помощ.

"Направихме едно от най-подробните проучвания в Обединеното кралство с действителния брой на случаите и с класификации на проявите на омраза срещу мюсюлмани за период от едно десетилетия - от 2012 до 2022 година. Събрахме данни за цяло десетилетие, ние помагаме и правим всичко възможно британските мюсюлмани да имат достъп до правосъдие. Надяваме се, че тези данни ще вдъхновят други хора да се фокусират върху тази сфера на дейност и да доведат до знанието на мнозина, че с омразата срещу мюсюлмани трябва да се борим мирно - трябва да я наблюдаваме и да ѝ противодействаме, когато се проявява. Ако целта ни е да изградим общество със силна социална сплотеност, то справянето с омразата срещу мюсюлмани е важна сфера на дейност, която трябва да е колективно дело", казва директорът на "Тел мама" Иман Ата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    10 4 Отговор
    Когато мъж преоблечен като жена, тръгне да тормози мюсюлманчета че пола им не бил истински ислямофобията не е проблем нали?
  • 2 странни работи

    21 2 Отговор
    като за едно обединено ислямско кралство, в лондона скоро трябва в 4 сутринта имама да вие от говорителите
  • 3 Гуньо Простиа

    12 1 Отговор
    Сетила се Мара да се побара !
  • 4 гост

    33 0 Отговор
    Когато отидеш да си изкарваш прехраната в друга държава ти си ГОСТ и трябва да се съобразяваш с нейните закони, порядки и традиции, А НЕ ДА НАЛАГАШ СВОИТЕ. Но либерастка Европа направи точно обратното и сега сърба попарата на пришълците от бившите колонии.

    Коментиран от #6

  • 5 ХАХАХА

    19 2 Отговор
    А омразата на мюсюлманите към колонизаторите им колко пъти? Да изключим подлогите министри ,избрани "демократично "

    Коментиран от #8

  • 6 ХАХАХА

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Никой не казва кои мюсюлмани, защото те си имат достатъчно от бившите колонии,дали само към пришълците?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ние като сме

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    били 500г. под мюсюлманско робство отиваме ли в Цариград да ни издържат на социал нашите бивши поробители? Или пък да се държим като мароканците във Франция? Това за вината на поробителите тръгна от САЩ, сега е в Европа и ние дори сме длъжни да обгрижваме нашите малцинства все едно, че са ни били роби.

    Коментиран от #9

  • 9 ХАХАХА

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ние като сме":

    Това е политика ,когато беше соца нямаше омраза към тези ,които бяха останали в България ,дори глупавите приказки, че ако отидеш в окръг населен предимно с мюсюлмани и те не говорят на български беше лъжа. Да отношението към Турция беше като към поробител . Ама каква да ти обяснявам ,промитите мозъци не подлежат на деакнивиране.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Ал Бунди..

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Ти може да не помниш, ама аз помня много добре..баща ми е от Добруджанския край..и винаги са ми правили впечатление надписите по гари и магазини, че Граждани с шалвари не се обслужват..помним ние, помним..

    Коментиран от #12

  • 11 Ти българин

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    ли си? По-толерантен народ от българския няма, не сме имали роби защото достатъчно време сме били такива и знаем какво е. При гоненията в Беломорска тракия не сме посегнали към турското население в кърджалийско и Делиормана да отмъщаваме хем сме били във война с Турция. Не мога да обичам турците, те също не ни харесват, но има едно взаимно негласно примирие да не се повдига този въпрос, имам доста приятели турци.

    Коментиран от #13

  • 12 ХАХАХА

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ал Бунди..":

    Ай ..... бе аз съм на 65 години, обиколил съм цяла България, що за глупости пишеш бе? Колко цента ще вземеш за лъжата? Че те дори в София си идваха с шалварите , аре бегай други да лъжеш.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 ХАХАХА

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти българин":

    Абе ти разбра ли какво съм написал или си функционално неграмотен та пишеш глугости. Това ,че за нас Турция беше поробител и такава ще си остане не значи ,че хората с такова самосъзнание ги мразехме ,те просто бяха наши сънародници, както и евреите, които сме спасили ,а сега храчат срещу нас.
  • 14 Ал Бунди..

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    Тия ги разправяй на шапката ми..на касите на автогара Нови пазар се мъдреше този бисер, също и на гара Каспичан..както и на автогара Шумен..е ..по-малък съм от тебе с 3 години и деменцията е още далече от мен,,което при теб явно не е така.. Я да видим дали има наши съграждани с турско самосъзнание от онези години, те да видим какво ще кажат..
  • 15 Рибарин по къси гащи...

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    А защо гърмяха бомби по онова време, а? Според тебе и възродителен не е имало, а?

    Коментиран от #16

  • 16 ХАХАХА

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рибарин по къси гащи...":

    Я кажи кога загърмяха бомбите спомняш ли си ,когато предателя Белязани определи перестройка и почна подкокоросването на турците. Аре бегайте всички дето пишете глупости за забрана на шалвари и забрадки, къде бяхте кога се връщаха имената им ноември месец 90 те години ,че и чай им носехме ,бяха пред НС ,за да се ....... на главите ни и те и евреите и ромите. Като сте дебили това заслужаваме.

    Коментиран от #19

  • 17 Христо

    5 1 Отговор
    Да си събират куфарите, и обратно в мизерните си държави, от който са допълзяли.
  • 18 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Немога да разбера разисма на англичаните при условие че те самите вече са малцинство заради самити тях а сега се оплакват, да проявиш разисъм при мнозинство да но ако си малцинство невиждам смисъл
  • 19 Рибарин по къси гащи...

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ХАХАХА":

    Когато гърмяха бонбите, белязания още не беше на власт, а Възродителния се случи по повелята на Масква... сега им викаме йес-мени, тогава им викахме таварищи..сЕ едни и същи подлоги...
  • 20 Анонимен

    0 0 Отговор
    Всичко беше ОК до 1984 и след смяната кон магаре става ли. Вярно е, че в съда през 70те години като влязат жените им с шалвари ги гонеха, излузаха от заседателната зала и отвътре роклята в шалварите отвън и влизаха и един съдия изпълнител ги гонеше само и 1989 си остави жена си и взе млада туркиня, такива сте бко дс кгб комунистите и уреди сина й в мвр в икономическа полиция, а нея в съда чиновничка в деливодството, на призовките, а що се отнася за тракийците от белиморието са ги заселвали 1923 в турски села християните и се разбираха перфектно, но когато от града отиваха да си видят селото след 1984 бяха се променили ми бе казала маман. Бъдете здрави и много добри хора. Без значение за нас е кой от кой етнос е. До човек е. Турчина е добър, а българите тукални са зли от селата, тракийците са дошли на тия земи, изстрадали и именно затова са добри към всички и са от българите подценявани и са гледали рушвети по соца и турци помаци бяха на най сладките служби, всичко друго е излишно. Кой даде има всичко, а кой има турци и помаци. Работливи са. И тракийците щом са раждали по 9 деца и те бяха работливи, но уви и някои живи не могат да отидат до Бяло море, да си видят родните места на родители родени в Беломорието, Гърция. Комунистите изгониха децата ни, за да крадат българите селяни от ДС
Новини по държави: