Отидете към основна версия

3 002 43

Разнобой в Бундестага! Политик от Зелените не иска касетъчни боеприпаси, а крилати ракети за Киев

  • германия-
  • борис писториус-
  • олаф шолц-
  • антон хофрайтер-
  • алтернатива за германия-
  • украйна

Важно е канцлерът Шолц да направи изявление на срещата на върха на НАТО по отношение на доставките на оръжие, особено предвид трудната ситуация на фронта, заяви Антон Хофрайтер

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси на Бундестага Антон Хофрайтер от "Зелените/Съюз 90" се обяви срещу доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна на фона на съобщенията за подобни планове на САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Отказвам да доставям касетъчни боеприпаси. Тя (доставката) с право е незаконна", заяви Хофрайтер.

Вместо това той призова за предоставяне на германски крилати ракети на Киев и за подкрепа на европейската коалиция, водена от Дания и Нидерландия, която координира обучението на украинските пилоти по отношение на логистиката.

В същото време Хофрайтер призова германския канцлер Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да направи ясни изявления по въпроса на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

"Важно е Шолц да направи изявление на срещата на върха на НАТО по отношение на доставките на оръжие, особено предвид трудната ситуация на фронта", заяви той.

"След като се колебахме толкова дълго и по този начин позволихме на руската армия да укрепи толкова много фронтовата линия, трябва да се поучим от това и да действаме по-бързо", допълни Хофрайтер.

Той подчерта, че ако Великобритания доставя крилати ракети на Украйна, той не вижда причина Германия да не може да направи същото.

"Бихме могли да се опитаме да преговаряме и с Швеция за доставка на Украйна на изтребители "Грипен", които могат да бъдат оборудвани с крилати ракети "Таурус", каза ръководителят на комисията в Бундестага.

Що се отнася до коалицията за доставка на изтребители Ф-16, които са американско производство, той призова Германия да предостави логистична подкрепа, летища и помощ за обучение, въпреки че германското правителство все още не участва в тази коалиция.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: