Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юли, 2023 13:55 1 880 57

Членство в НАТО! Киев настоява да получи ясно обещание

  • нато-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • йенс столтенберг

Във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс е насрочена среща на лидерите на членуващите в НАТО 31 държави, като една от точките, които ще бъдат обсъдени, е перспективата за членство на Украйна в Алианса

Членство в НАТО! Киев настоява да получи ясно обещание - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко преди срещата на върха на НАТО идната седмица във Вилнюс Украйна продължи да настоява за недвусмислен ангажимент, че ще бъде приета в западния отбранителен съюз, съобщи ДПА, като цитира украинския посланик в Германия Олексий Макеев, информира БТА.

"На срещата на върха във Вилнюс очакваме ясна и недвусмислена покана и насока за присъединяване към НАТО", заяви той. Дори и присъединяването да не стане за една нощ, Киев очаква НАТО да не допуска повече двусмислици, добави посланикът.

Във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс е насрочена среща на лидерите на членуващите в НАТО 31 държави, като една от точките, които ще бъдат обсъдени, е перспективата за членство на Украйна в Алианса.

Макеев предупреди, че грешките, допуснати на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., не трябва да се повтарят. Тогава Германия, по това време управлявана от тогавашната канцлерка Ангела Меркел, се противопостави на бързото приемане на Украйна в Алианса.

"Ако Украйна беше станала член на НАТО още през 2014 г., със сигурност нямаше да се стигне до анексирането на Крим, войната в Донбас, а сега и до широкомащабната руска агресивна война", подчерта посланикът.

Макеев изтъкна, че според неотдавнашно социологическо проучване повече от половината германци са за това Украйна рано или късно да се присъедини към НАТО. "Ако вече повече от половината от анкетираните в Германия са за присъединяване на Украйна към НАТО, то става очевидно, че нашето членство не означава ескалация, а път към мира", каза той. "Единственият начин да се сложи край на руската агресия срещу Европа е да се изпрати силен сигнал от срещата на върха на НАТО през 2023 г., която има всички възможности да влезе в историята на сплотеността."

В проучване на YouGov, публикувано в събота, 42% от анкетираните в Германия са заявили, че подкрепят присъединяването на Украйна към НАТО след края на руското нашествие, а 13% дори се застъпват за незабавно присъединяване. Само 29% са принципно против присъединяването на Украйна към отбранителния съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    63 9 Отговор
    Довечера в 18 часа Поход за мир и неутралитет.Ще ходим до апартамента на Тагарев.Такъв купон не е за изпускане.Елате!

    Коментиран от #9, #42

  • 2 Асан

    52 8 Отговор
    Украйна вече се разпадна
  • 3 Атлантида

    53 4 Отговор
    Когато войната свърши, нито ще има кого да приемат, нито къде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Осман

    52 9 Отговор
    Само Руската армия щени спаси
  • 6 Вирус

    41 3 Отговор
    Тоя пък тъпак и маска си е сложил хахаха

    Коментиран от #40

  • 7 Така де

    20 3 Отговор
    От обещание, дом се не разтуря!
  • 8 маймуни пъси (жълтото еврейчи)

    31 4 Отговор
    плачаа, мойту любиму терористичну нату...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зеленски съм - Мари игуаната

    39 5 Отговор
    Западът разиграва Окрайна за касетъчните боНби - ФАЩ дават, а Канада не дава.
    После ще "убедят" канадците, но пък други западни страни ще бъдат против, и така до безкрай...

    Същата работа и с мераците на бандерите за натю. Окрайна никога няма да я приемат в Алианса, докато е в конфликт с Русия. Никога.
  • 12 Укропат

    22 3 Отговор
    А за останалата част от 404 не е нужно. Само за Киев. Даже само един адрес на ул.Банкова и бункера му вземете в НАТО.
  • 13 Уаууу

    37 3 Отговор
    Нахални, безпардонни, просяци! Вървете по дяволите!
  • 14 КОТарАК

    4 35 Отговор
    бий руснака по главата /бой бой бой

    Коментиран от #20, #43, #45

  • 15 Дупничанин

    34 4 Отговор
    "...Киев очаква НАТО да не допуска повече двусмислици, добави посланикът."
    ----
    Демек, категорично да ви отрежат. С такива ултиматуми това са резултатите. Щото нещо много си повервахте.
  • 16 Герги

    20 4 Отговор
    ...НАТО ясно да заяви...свършва войната и ставате членове на Алианса..стига шикалкавене...
  • 17 Развеселен

    7 34 Отговор
    Не бързат, защото след разпада на Русия, в Сибир ще е пълно с бази на НАТО за сдържане на Китай.
    Вероятно с украински персонал - за контрол над местните пиянища!

    Коментиран от #18, #33, #37

  • 18 Развесели ли се

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "Развеселен":

    че укрите свършиха. Не е хубаво така, мадам:))
  • 19 Деций

    31 2 Отговор
    Що за наивници?Как ще стане това?Най лесно е да обещаеш на някой нещо който е на смъртният одър,и му остава броени часове!Много сте глупави,ако искате да има Украйна,то трябва да задраскате тези области,и след това да бъдете по ниски от тревата,в противен случай ще останете в историята като кратък и неуспешен опит за създаване на държава в държавата! Всякакви други желания са чиста утопия.Избиха ви младите мъже,не се ли усещате ,че сте поканени да играете само средство в чужди ръце,за постигане на глобалните цели на една рухнала всячески Държава и на нейният самозабравил се "елит"?Много лесно ви подхлъзнаха,време е да се осъзнаете,и да обърнете дулата към тези които ви вкараха в този капан.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КОТарАК

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "факуса":

    ти кажи защо султана направи така? пак номер някакъв?ааа сигурно да спрат зърнената сделка...
  • 22 Американска пропаганда

    29 2 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна.
  • 23 свинарчук

    12 1 Отговор
    окнрайна иска да се примъкне към нападателния съюз
  • 24 васИк атанасова

    21 1 Отговор
    какво НАТО И ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    УКРАЙНА Е РАЗБИТА
    ТЯ НЕ ОТГОВАРЯ НА КРИТЕРИИИТЕ
  • 25 Укро-свиня

    23 3 Отговор
    Няма украинско зверство или военно престъпление, което българските любители на Украйна да не обяснят, омаловажат или оправдаят. Дори близките им роднини и приятели да станат жертви на украински садисти, петата колона ще ги обвини, че са провокирали самите украинци. А най-важната мечта на българина ще зарадва господаря му, собственика от Вашингтон
  • 26 Американска пропаганда

    19 2 Отговор
    Без подкрепата на Вашингтон Киев ще загуби способността да води бойни действия, каза политологът Джон Миършаймър пред The ​​Spectator. В същото време, според него, американските лидери ще продължат да подкрепят Украйна в името на опитите да отслабят Русия.
  • 27 Малката муха

    9 6 Отговор
    Трябва да му се признае едно на Зеленски - упорит е и си отстоява каквото си иска. Да да имах и нашите политици такава воля и дори инат. Жалко само, че украинците са ги подвели и са тръгнали на заколение, в името на чужди интереси.
  • 28 Американска пропаганда

    20 2 Отговор
    В Сирия американските садисти избиха повече от 6000 сирийски жени и деца, техните цели, като правило, бяха жилищни райони, болници, училища, родилни домове, пазари. В Украйна целите са същите, американците по всяка вероятност надминаха сирийския рекорд и ще се опитат да го надминат многократно. Ето защо Украйна се нуждае от помощ, за да се отърве от нацистите, нацистите, водени от Зеленски
  • 29 Мишел

    18 3 Отговор
    Украйна всякак опитва да покаже, че става за член на НатО. Днес ВСУ опита да нанесе удар с крилата ракета по Кримския мост, където има много интензивно движение в двете посоки и опашки от чакащи да бъдат пропуснати. Руското ПВО е прехванало и унищожило ракетата над Азовско море.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Атлантист+

    12 2 Отговор
    Стига атлантически цинизъм и тормоз за Украйна. Или в НАТО сега за да продължи войната, или Украйна да спре войната и сключи мир с Русия, за да бъде приета в НАТО
  • 32 Атлантист+

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Лизач русовил":

    Тагарев е отявлен атлантист и ще ви отговори подобаващо. Атлантисти от всички страни, Съединявайте се в името на Световната Хегемония!
  • 33 Българските турци

    21 0 Отговор

    До коментар #17 от "Развеселен":

    Защо преувеличавате представата за мощта на НАТО ?!...Всички ги видяхме през август 2021 в Афганистан и продължаваме да ги наблюдаваме от 24 февруари 2022 до днес !?...Какво свръхестествено видяхте до този момент ?!...Някой ще се учуди ли ако във вторник и сряда във Вилнюс се скарат и се хванат гуша за гуша помежду си ??!...Светът живее в равновесието на ВЕРОЯТНОСТИТЕ и ако това равновесие се наруши какво ни чака освен АПОКАЛИПСИС ??!...

    Коментиран от #34

  • 34 Развеселен

    4 8 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    По принцип световната класация за сила е следната:
    1. Рамзан Кадиров (Козобаров)- Ахмат
    2. Дмитрий Медведев
    3. Путин
    4. Ердоган
    5. Русия
    6. Китай
    7. Северна Корея
    8. НАТО
    9. Рогозин
    10. Арнолд Шварценегер
    11. Обобщен български путинофил - клавиатурен "спецназ"

    Останалите са незначителни

    Коментиран от #48

  • 35 ЧУКЧА

    12 0 Отговор
    ЗА УКРИ НЕМА НАТО
  • 36 Ами споко... ще ви купим колело

    7 0 Отговор
    .... ама друг път!!!
  • 37 А бее

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Развеселен":

    Веселинке
    скоро руснаците и янките щяе се разберат по между си.
    А Зилената хлебарка и близкото му обкръжение ще ги изпратят на Заслужена почивка в карибите в ГуантанАмо
  • 38 Болгарин

    14 0 Отговор
    Противно на надеждите на САЩ и Европа, че руската икономика ще се срине, всичко се случва точно обратното: тя само се възстановява въпреки продължаващите военни действия в Украйна. Западните санкции не дадоха никакви резултати, така че Москва едва ли ще ограничи спецоперацията.
  • 39 Я питай

    10 0 Отговор
    Турците как ги приеха за членове на ЕС.

    Сега ред на усръинеца да влязне у натютю
  • 40 Не го ли

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вирус":

    Видиш, че се секне?
  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    УКРАИНСКАТА РЕПУБЛИКА ГАЛИЦИЯ СЪС СТОЛИЦА КРАКОВ ЩЕ ПОЛУЧИ АВТОМАТИЧНО
    ЧЛЕНСТВО В НАТО И ЕС :))
  • 42 Галфон

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Там съм
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Американска пропаганда

    11 0 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ало прованциалиста,

    1 2 Отговор
    знаем го вашият купон: 2 кебапчета в питка и сте щастливи, нема само банички да рупаш, шмешник.
  • 47 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Американска пропаганда":

    Вий дет сти от мойти,кат чиуйти за нату напрау съ пубърквати. Видяхти ли ма как си гласувахми сами срещу нашиа рифирендум ? Мноо сми умни от възраждането.
  • 48 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Развеселен":

    В 11 точка аз ли съм щот са припознах?
  • 49 В. В. Путин

    4 1 Отговор
    Той и Каспаров много приказваше, ама млъкна.
    Умен е човека-шахматист-вижда много ходове напред...

    Коментиран от #51

  • 50 Няква

    2 0 Отговор
    Военна организация с ясни правила и критерии... Не да ги спазва тез правила и критерии ами да обещава🤣😂👌 на зеления белото му е 101%
  • 51 Говори

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "В. В. Путин":

    Той, празни приказки... Не стана кмет, ся демократ..

    Коментиран от #53

  • 52 Отвратен

    10 0 Отговор
    На всеки, предполагам, му се е случвало през последната година да има досег до украинци.
    Лично аз не съм попадал на нормални, възпитани жени мъже, че и деца. Такава наглост, високомерие и неподплатено самочувствие не съм срещал никъде по света.
    Държат се сякаш света е техен и всички са им длъжници.
    Представете си тези хора да плъзнат свободно и легално из Европа!
    Малцинствата във Франция ще ни се сторят като девически хор.
    Да си ги превземат руснаците и да си ги държат при тях!!!
  • 53 В. В. Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Говори":

    Против мене приказваше, ама предвиди следващите ходове и спря сам.
  • 54 Да, получават твърдо

    1 0 Отговор
    Обещание за в ада. Какво искат тези цял свят да умре , заедно с тях? Тесмак са си виновни. Майдан, после тормозеха руснаците в ДНР и ЛНР, не искаха да изпълнят Минските договори, пък сега искат и цял свят да умре, заедно с тях! Ненавиждам ги, тези тъпанари нагли ..
  • 55 Ком

    1 0 Отговор
    В края на този конфликт украйнци и руснаци ще воюват срещу американци, бандеровци и поляци. Просто никой не "чува" сигналите. В последно време най-сериозните удари са по концентрирани части на чуждестрания контингент, предаването на свръх-секретно британско оръжие на Русия, украйнците отказва да управляват западна техника и като последно никой не споменава колко украйнци се предават без бой.
  • 56 Отан

    0 0 Отговор
    Като свършат уркоинците какво прайм?
  • 57 Родител -1

    0 0 Отговор
    Обещавам ясно : Ще му купя колело, ама друг път!

    "Киев настоява да получи ясно обещание"
Новини по държави: