Отидете към основна версия

4 905 138

Киев иска крайно решение: Няма да се съгласим на замразяване на конфликта

  • украйна-
  • русия-
  • михайло подоляк-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • донбас

Ако Русия настоява на този сценарий, тя след това ще продължи да милитаризира и модернизира армията си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, смята, че войната в Украйна не може да продължи с години и изключва варианта за замразяване на конфликта.

"Тази война не може да се проточи с години - на базата на ресурсите на страните това е невъзможно", заявява Подоляк в интервю за "Медуза".

Украйна има нарастващи ресурсни възможности, макар и тя да не получава някои компоненти за водене на война, но ще ги получава с все по-бързи темпове, защото военно-промишлените комплекси на Украйна и нейните партньори работят все по-интензивно.

Забавянето на темповете на доставка и производство е нормално, тъй като преди войната никой не е произвеждали десетки хиляди снаряди месечно, но сега вече както Украйна, така и нейните съюзници имат съвсем друга представа за нуждите на военнопромишления комплекс и сигурността. Сега обаче се подготвя необходимия обем въоръжение, обяснява Подоляк.

Успоредно с това ресурсите на Русия постепенно намаляват. Войната е много скъпа, а Русия е затруднена от санкционния режим да закупува консумативи и части, за да произвежда допълнителни високопрецизни оръжия.

Според Подоляк замразяването на конфликта е предпочитаният сценарий за Русия, тъй като днес тя не може да окупира изцяло украинската територия. "Но аз не виждам потенциал тази война да се превърне в замразен конфликт. Защото за Украйна това би означавало край на съществуването на държавата."

Ако Русия настоява на този сценарий, тя след това ще продължи да милитаризира и модернизира армията си.

"Ние сме наясно до какво може да доведе това. И със сигурност след 500 дни война не сме толкова глупави, че съзнателно да се съгласим", каза той.

В интервюто Подоляк обяснява, че и в момента протича първата фаза от украинското контранастъпление, което има за цел да сломи изградената сериозна руска отбрана, която е на различни ешелони.

"Да, нужни са ни ракети с голям обсег - за да ударим логистиката. Липсва ни въздушен компонент - изтребители за отразяване на руските балистични ракети (S-300 и S-400) и тактическа авиация. Липсват щурмови самолети, които сега са фундаментално необходими и ще позволят да се отреже своеобразна пролука в руската отбрана. И накрая, има хроничен недостиг на тежкокалибрени боеприпаси."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: