Отидете към основна версия

8 533 136

Байдън: "Путин може да приключи войната още утре"

  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • война-
  • украйна

От Киев пък потвърдиха, че американските касетъчни бомби са пристигнали

Снимка: БГНЕС/ EPA

Касетъчните бомби пристигнаха в Украйна. Това оръжие, срещу което са се обявили десетки държави по света, беше доставено от САЩ – включително и с аргумента, че Русия също използва касетъчни бомби. Нека да припомним, че Русия, САЩ и Украйна не са подписали международната конвенция от Осло за забрана на това оръжие, която е в сила от 2010 година.

"Получихме ги. Още не сме ги използвали, но те могат сериозно да променят баланса на силите", заяви по този повод високопоставеният украински военноначалник Олександър Тарнавский пред Си-Ен-Ен. Според него Русия също добре разбира, че касетъчните бомби дават на Украйна ново предимство.

След срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс руският президент Владимир Путин предупреди, че приемането на Украйна в Алианса би било опасна стъпка. "Сигурен съм, че това няма да увеличи сигурността на Украйна, но ще направи целия свят по-уязвим и ще доведе до допълнително международно напрежение", каза Путин в интервю за държавната телевизия.

На срещата на върха във Вилнюс Украйна получи подкрепа за желанието си да влезе в НАТО, но пътна карта за това все още няма. Нека да припомним, че Путин започна нападателната си война срещу Украйна включително и с аргумента, че така щял да предотврати евентуалното членство на Киев в отбранителния алианс. Получи се точно обратното: членството ще бъде ускорено.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е твърдо убеден, че Украйна ще влезе в НАТО след края на войната. Той уточни обаче, че дотогава трябва да се свършат още "доста неща".

Путин: "Западните танкове горят по-добре от руските"

В цитираното телевизионно интервю Путин по принцип признава на Украйна правото да се грижи за собствената си сигурност, но уточнява, че това не бивало да засяга сигурността на Русия. "Приемането на Украйна в НАТО създава заплаха за сигурността на Русия", казва Путин. Руският президент смята, че западните оръжия, които получава украинската армия, не играят решаваща роля във войната. По неговите думи Русия била унищожила 311 украински танка само от началото на контраофанзивата досега, като поне 1/3 от тях били западно производство – включително и германски "Леопарди". Путин предполага, че украинските войници вече не искат да се качват в западни танкове, защото руснаците първо унищожавали тъкмо тях. "Те горят както всички други, дори по-добре от другите, от известните съветски танкове Т-72", смята президентът на Руската федерация.

Според западни експерти обаче в началото на годината Русия все още е имала предимство при танковете в съотношение 2:3, но сега балансът вече е изравнен.

Байдън: "Путин вече загуби войната"

В същия контекст президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че кремълският лидер Владимир Путин вече бил изгубил нападателната си война срещу Украйна. "Путин вече загуби войната. Путин има сериозен проблем", каза 80-годишният политик на пресконференция в Хелзинки. Байдън смята, че руският президент може да приключи войната още утре: "Няма обаче вариант, при който той да спечели тази война", повтори президентът на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 75 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: