Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юли, 2023 09:56 5 282 59

Ердоган спешно ще разговаря с Путин

  • владимир путин-
  • реджеп ердоган-
  • русия-
  • турция-
  • украйна-
  • черно море-
  • война-
  • зърнена сделка-
  • оон

Вчера Путин заплаши, че Русия ще напусне зърнената сделка

Ердоган спешно ще разговаря с Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да разговаря с руския си колега Владимир Путин преди изтичането на срока на действие на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Това съобщи говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик пред телевизия Хабертюрк, предаде БТА.

Т. нар. „зърнена сделка“ изтича на 17 юли. Такъв разговор (между Ердоган и Путин) се очаква, каза късно снощи Челик, като добави, че не очаква криза в двустранните отношения, включително във връзка с решението на Анкара да ускори процеса на ратификация на протокола за приемането на Швеция в НАТО.

Още новини от Украйна

Няма да има криза в отношенията, не трябва да я очакваме. Двамата лидери винаги са намирали общ език по деликатни въпроси, заяви Челик. Путин разбира и отношението на Ердоган по въпроса за сделката за зърното, по въпроса за доставката на селскостопански продукти на нуждаещите се страни, добави той.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. Поредното удължаване на споразумението не е сигурно заради възражения на Русия.

Челик също така спомена снощи, че Путин може да посети Турция през август, както каза миналата седмица и президентът Ердоган. Говорителят на ПСР, който припомни посредническите усилия на Анкара за разрешаване на украинската криза, изрази надежда, че рано или късно те ще доведат до положителни резултати.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    47 6 Отговор
    Путин удари Змийския остров с оркраинцките комуникации там, явно и други кораби, носещи незърно към оркраина ще се бомбят.

    Коментиран от #36

  • 2 помака е

    43 8 Отговор
    супер нахално животно

    Коментиран от #15

  • 3 Прогноза

    47 7 Отговор
    Украинското зърно удари с дъмпинг българското . Догодина в нашите складове няма да има ни украинско , ни нашите производители ще посмеят да сеят . Тогава натовския ни партньор Турция ще залее складовете на България и Румъния . Затова бърза Ердоган . Далавера чака .
  • 4 Нагазиго Нахамака

    61 4 Отговор
    Абе, защо ви е да преговаряте с Путин. Нали Ердоган го е унижил, Байдън казал, че Путин загубил войната, Зеленски се изокъл, че няма да се съобразява и ще изнася зърно, направо се чудя. Още повече, че руснаците отдавна свършиха ракети, снаряди, бомби, сега се бият с лопати и стрелят с прашки. Какви смешници сте, направо цепите жегата!

    Коментиран от #7

  • 5 Кокошката🐔🐔🐔

    8 34 Отговор
    Големият въпрос е коя от двете страни ще фалира първа❓❓❓ Ердоганьова Туркия или Пусинова Рашка с чашка ❗❓
  • 6 Свърши Зърнената сделка, свърши споразум

    38 7 Отговор
    свърши споразумението за Зърнената сделка. Руснаците го обявиха преди два дни. Свърши споразумението и за турското население в Северна Сирия, за доставка на храна, Русия ще преразгледа всяка сделка с Турция, която я очакват сериозни икономически сътресения.
  • 7 1234

    36 3 Отговор

    До коментар #4 от "Нагазиго Нахамака":

    Ердоган не го унижи ,това е фалшива новина и е коментара на един американски журналист. Ердоган официално няма такова изказване.
  • 8 четящ

    40 10 Отговор
    време е Путин да отреже Ердо, и турция за нула време ще се срине напълно, защото нито газ ще имат, нито новата им АЕЦ ще заработи нормално, нито още много съвместни проекти ще видят бял свят! защо да го прави ли, ами защото Ердо играе двойна, тройна игра както на него му е изгодно... не е надежден партньор!

    Коментиран от #11, #14, #29

  • 9 Тази кочина ще се разпадне

    6 7 Отговор
    Представяте ли си арменците как хапват турския и азербайджанския. А в това време гледат как братушките им. Вместо да им помагат. Бият братовчеда си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зърнена та сделка зависи

    9 17 Отговор
    Изцяло от Ердоган. Всички знаят кой е старшият партньор. Путин ще се подърпа малко, от кумова срама, колкото да покаже, че и от него нещо зависи и пак ще я удължи с колкото му каже Ердоган.
  • 13 Последния Софиянец

    7 14 Отговор
    Агата ще му разтяга пеленгаторите
  • 14 21212132423

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "четящ":

    На тия са им създали паралелна реалност. И си ги отглеждат в нея. Тъжно е да гледаш хора толкова заблудени и загубени.А може би това е естественият подбор.
  • 15 Така е намерил.

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "помака е":

    Тебе и мене може да ни направят расисти за всяка казана дума,превъртяна през новия ред,а?Глей само как се самонарежда доминото в полза на анадолския ... .
  • 16 Новата реалност

    2 6 Отговор
    Можеш ли да си представиш как Ердоган и приятеля му Илхам Алиев. Гледат как простите харашойци сами се зануляват. Гледат смеят се пушат си наргелетата. Играят кючеци апват чам фъстък. После пак гледат. Превиват се и се крепят един друг от смях.
  • 17 Госあ

    14 9 Отговор
    Ердоган го крепи единствено Путин. На Поднебесната им е се таа изобщо съществуването на Турция, я ако Путин покаже къде им е мястото и зашлеви доганя, това автоматично развръзвра ръцете на запада да извиват ръцете на пуйките.

    Коментиран от #19

  • 18 Помоооооощ

    17 1 Отговор
    Днес Мара кървавата е на смяна!
    Очаквайте страшни новини от нас и света!
    Тя вече предава от Марс!
    Там я е позиционирал педерастичния червей от Киев!
    Жалко за добрите хора в Република Украйна!

    Коментиран от #57

  • 19 Къде ви копат такива охлювофрени

    7 14 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    В последните години Ердоган тогова шамара зашлеви на Путин, че свят му се вие, но не може да направи нищо.

    Коментиран от #22

  • 20 Гръч

    4 0 Отговор
    Отдавна минах на ориз не ви искам атомните зърна
  • 21 Факти се финансират

    10 1 Отговор
    От бесараПски фронД
    СЕМ и те са предаватели на чужд морал, етика и държавност! За това не са ги закрили тия разпространители на фашистка зараза
  • 22 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Къде ви копат такива охлювофрени":

    Глей са, западналите ще им дадат България и Гърция примерно, както преди време, но ще ползват пуйките като пушечно месо и ще им държат юздите. Както в по близката история. А това, че ще бъдем пак под турско, честно казано не ме грее вече. И без това сме поделен вилает между запада и Турция и като гледам кви си избират българите за управници (говоря във трето лице, щото аз не гласувам) и кви ценности имат, бъдеще така или иначе няма за България.

    Коментиран от #23, #37

  • 23 В този свят никой нищо не дава

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Каквото си вземеш сам, това е. Винаги е било така и винаги така ще бъде.

    Коментиран от #28

  • 24 Мишел

    6 7 Отговор
    На зор е онзи, който моли Путин за спешен разговор.
    Цялата икономика на Турция се крепи на търговията с Европа при посредничеството на турците, с руски газ, нефт, злато, полимери, горива, метали и др. Ако тази търговия спре, Турция фалира светкавично. Затова Ердоган слушка, та да папка.
    Когато Ердоган си позволи да се покаже юнак, който взима самостоятелни решения, след до десетина дни е на килимчето в Кремъл и моли за прошка. Само че прошките поскъпват.

    Коментиран от #25, #27, #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СащИсан

    3 0 Отговор
    Ердоган играе яко .
    Украина -Русия
    Европа - Русия.
    И в трите случая му мисли САЩ.
  • 27 Българските турци

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мишел":

    Турция е член на НАТО от 18 февруари 1952 година и никога в многовековната си история не е била военен партньор или съюзник на Русия ! Провели са 12 мащабни войни с Русия ! Турците никога не са играли и едва ли някога биха заиграли по руска свирка !...Това е така откак Катерина е въртяла опашка по османските шатри по време на Прутските войни до ден днешен ,до сваления им изтребител в Сирия и ужилванията с Байрактарите в Идлиб ! Турция и Русия не са братушки ... не се обичат , но не се и мразят !...Когато трябва се карат...когато трябва се разбират !...Така правят всички големи и силни народи !!!

    Коментиран от #33

  • 28 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "В този свят никой нищо не дава":

    Това е света на простолюдието. В другия свят, справедливостта, възпитанието и честта са на почит. Като започнеш от Марк Аврелий и свършиш с Конфуций.

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мишел

    5 6 Отговор
    От днес, прес секретарят на президента на Руската федерация: " В графика на президента Путин не се предвижда телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Триполи Ердоган. Когато възникне необходимост от такъв разговор, той ще бъде организиран."
    Нужен ли е превод?

    Коментиран от #32

  • 31 Българските турци

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мишел":

    Ердоган е от доста дълго време на сцената ! Изпроводи по срещите на НАТО Дж. W. Буш ,Обама,Тръмп и Байдън , Меркел , Жак Ширак, Саркози,Франсоа Оланд и Емануел Макрон и какви ли не други "знаменитости" !...Познава всичките чакалски трикове и номера на западната дипломация и от два дена си прави гаргара с всичките днешни политически на Североатлантическия регион !...
    Не знам кой как го подценява , кой как му се подиграва или му рисува смокините ,но той твърдо и гордо крачи по форумите и дрънка с железни топки вече повече от 20 години !!
    Много е явно че никой не е вечен и че и той ще залезе !...Но една от поговорките от които той най обича да повтаря е -"Магарето умира и му остава самара , а умре ли човекът му остават делата" !!
  • 32 Не се предвижда

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мишел":

    Но когато звънне началникът си длъжен да вдигнеш слушалката непредвидено. В случаят е важно какво е предвидил Ердоган като старши партньор във връзката
  • 33 Мишел

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българските турци":

    В историята на отношенията между Турция и Русия сте пропуснали много важния момент, в който Путин предупреди Ердоган за готвения срещу него от САЩ преврат и след това руския флот предотврати убийството на турския президент. Тогава Ердоган не само се извини за сваления самолет, и заплати го и плати кръвнината за загиналия летец, поръча плаща два полка С400, но и на практика координира политиката и действията си първо с Путин, а не с НатО.
    Сега за първи път Ердоган опитва да кривне от тази своя линия. Едва ли ще му се отдаде да го направи, защото само икономическите връзки на Турция с Русия крепят турската икономика и лирата.

    Коментиран от #35, #39, #42, #45

  • 34 Много грешиш

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    И по тяхно време светът е бил същият. Чест, справедливост и прочие са само елейна храна за простолюдието което споменаваш.

    Коментиран от #40

  • 35 Много си нафценил делът на русия

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    В турската икономика. Той не надхвърля 25%.

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Магелан

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Защо не гласуваш бе пич.Ама драскаш по форумите и чакаш някой друг който гласува да ти избере управляващите.Трябвало е да се родиш и са имаш право да гласуваш по соца ,тогава щеше да бъдеш по нисък от тревата.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българските турци

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    Ердоган изрита МВФ от Турция още преди 10 години и оттогава не им дава да припарят около Турция ! Сега някои сънуват отново зависима Турция , с илюзията че Ердоган уж е бил подкупен с плоските обещания на хора , които са само манекени от витрината на голямата игра! А забравят че членството на Швеция вече не е в ръцете на Ердоган , а вече зависи от народните представители в турския меджлис ...които явно ще заемат същата демократична позиция като сенатора "Боб Менендес и сие" !!! Ердоган през следващите години ще баламосва НАТО както Байдън и ЕС шикалкавят Турция и турците години наред !! Сега дойде време когато всички на запад вече няма да критикуват Ердоган ,че е султан и диктатор, а ще го насърчават да притиска меджлиса за да гласуват и приемат онова което им трябва на тях !
    Във Вилнюс не се хванаха гуша за гуша но скоро "пророчествата" на Медведев ще станат актуални събития ! Сега точно в деня на Берлинския конгрес,още веднъж Западна Европа е обединена срещу Русия и пак събитията се въртят около Крим, Проливите и Балканите ! Сега когато"богаташите от тежка категория" на Близкия изток започнаха един по един яко да инвестират петродоларите си в турската военнопромишленна индустрия, и което безпокои не само Израел но и техните създатели и собственици , Ердоган веднага след Вилнюс отива на арабско турне !,,,Не знам дали ще има "Танц със Саби", но сега вече очаквайте големите изненади които предстоят !?...
  • 40 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Много грешиш":

    Не, не греша. Виждал съм как функционира такъв ред максимално близък до споменатия (идеални системи има само в теоретичната физика). Демокрацията го разрушава. Демокрацията е като еврейските религии - именно тя е за простолюдието.
  • 41 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Магелан":

    Защото имам своите резерви към Възраждане, а крушовската ме отказа от социалистическата партия. Но наистина е по добре да се гласува.
  • 42 Българските турци

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    Путин ще посети Турция през август на път към ЮАР ! Ще се срещне с Ердоган и след туй ще продължат заедно за срещата на БРИКС в Кейптаун , където светът ще наблюдава как "богаташите от тежка категория" на Близкия изток групово се включват в стратегическия съюз под погледа на ошашавената Североатлантическа ловна шайка ,която е легнала на засада и чака руска мечка на заложен капан !?...

    Коментиран от #46

  • 43 Мишел

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Много си нафценил делът на русия":

    25% ли? Как ли стана така, че откриването и експлоатацията и рекордния износ на продукти от най големите в Европа нови турски находища на газ, нефт , горива, злато и платина, съвпадна със санкциите срещу износа от Русия на тези продукти?
  • 44 Българските турци

    4 0 Отговор
    Днес в Париж в деня на Бастилията Моди щракна искрата на FREXCIT и Макрон също даде заявка за БРИКС ! : )
  • 45 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    Защо Путин не реагира за сваления самолет както подобава тогава...а спря само вноса на домати от Турция и ограничи руските туристи ?...Сега всички ще скокнат че се уплаши не от Турция разбира се ...а от НАТО и член 5 ! Има логика, ама не е така ! Путин жертва един изтребител с екипажа и реагира така само за да докаже на Ердоган , че САЩ и НАТО няма да си мръднат и пръста заради Турция...и всичко това му беше известнo още от годините в КГБ на СССР...Така започна тяхната "дружба"...Сега Ердоган говори в своя си стил публично навсякаде,а Путин не го "чува" но на четири очи какво си говорят знаят те двамата , преводачът им и един Господ !!!
  • 46 Мишел

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Българските турци":

    Ердоган знае плановете за август, но търси разговор с Путин преди 17 юли. Той е наясно, че след като не си е сдържал на думата, плановете могат да си изменят и Турция да остане не само без зърно, но и без газ, нефт, злато.

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Дернев

    0 0 Отговор
    "Няма да има криза в отношенията, не трябва да я очакваме." Ако скоро Украйна не стане част от РФ, трюбвада я очакваме. И то със сигурност.
  • 48 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мишел":

    Турция некупува зърно от Украйна и Русия защото има нужда от тази пшеница ! "Знаете ли, че в Турция има 560 фабрики за брашно?
    Турция е внесла 8 милиона 100 хиляди тона пшеница миналата година. 65% от този внос е от Русия. (Русия продава общо 38,5 милиона тона пшеница на света.) Леле... Затънали сме... Хора гладни сме,гладни... Станали сме зависими дори и от житото на другите ...(реве опозицията)
    Но ние преработихме тази пшеница и изнесохме брашно, а парите, донесени от това, са 1 милиард 100 хиляди долара.
    Оказа се че Турция била първа в света по износ на брашно!
    По същия начин миналата година продадохме тестени изделия(юфка,макарони) за 766 милиона долара.
    Оказа се че сме втори в света в тази област.
    Продадохме и булгур за 120 милиона долара.
    Това казват дори и олозиционните медии!...
    Нали нашето селско стопанство беше фалирало?...Нали бяхме икономически съсипани и затънали до гуша?...
    Ахаа, значи трикът е бил да продаваш индустриални продукти, а не суровини!?..."

    Коментиран от #59

  • 49 Българските турци

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мишел":

    продължение
    "Така ни правеше Западът, купуваше памука от нас и ни продаваше потници и долни гащи...
    Когато се усетихме, станахме лидери в текстила.
    Сега купуваме пшеница и продаваме брашно.
    Обработен ,преработен продукт. Това е хранително-вкусова промишленост.
    При необходимост продаваме и дронове, БЛА(безпилотни летящи апарати) и Въоръжени БЛА (Байрактар,Анка и т.н..)
    Всеки, който казва, че не трябва да ги произвеждаме или продаваме, е предател и враг !...
    Огледайте се около себе си и ще видите.В тази страна има жалки и до такава степен облъчени хора, които могат да кажат: „Ердоган е причина за войната в Украйна“...
    че производството на БЛА и ВБЛА се увеличило значително през последната година, че целта била да ги продаде на Украйна за да спечели зетя му!"
    Нали хората тук са наивни и невежи, че ще гълтат всичко като гъски...Има да чакат много...
    От размера на интелекта и въображението на опозицията става ясно, че "Ердоган" отново ще спечели изборите!"
    .
  • 50 Българските турци

    6 0 Отговор
    Думите в кавички са на покойния Енгин Ардъч от в. Сабах - починал няколко дена преди изборната победа на Ердоган !
  • 51 Мишел

    2 0 Отговор
    Свалянето на руския бомбардировач в Сирия беше акция на САЩ с ползване на турски изпълнител. Отговорът на Путин бе доставка на С400 в Сирия, които засичаха всеки излетял в Турция военен самолет и го държаха на мушка, включително над кюрдски райони. Турските летци отказаха да летят под непрекъснатия писък на електрониката, която така предупреждава.че са под прицел. Турската армия не можеше да действа в района кюрдските райони без въздушна подкрепа, а кюрдите получиха големи количества противотанкови оръжия.
    Тогава за капак ЦРУ опита да направи преврат и да елиминира Ердоган. Путин спаси живота на Ердоган и така лиши НатО от най боеспособната негова армия в Европа.

    Коментиран от #52, #53

  • 52 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мишел":

    Повече от 10 години ЦРУ се мъчиха да дестабилизират Турция и да ги тикнат в конфликт с Русия...не успяха въпреки многобройните акции като Гези,свален изтребител, убит посланик и т.н. После биха Украинската карта...Путин се разбра с китайците...изчака ги да си довършат олимпиадата и би реста на Байдън.Всички по света си помислиха че с Турция не стана ама с Украйна Путин попадна в клопката на САЩ. Все още мислят че е така...но тепърва всички ще разберат че този път в клопката попадна Западния капитал и че Путин не е"Шаран" като Горбачов,че китайците и дори турците знаеха предварително какво ще се случи...От този момент на сетне се разбира че американският покер приключи, че вечният двубой " Спаски - Фишер" продължава и на дъската се играе "Украинският гамбит" на Путин !...Войната се води за ЕВРОПА...Под чие влияние ще са Европейците ?! Или ще бъдат Независим търговски и икономически партньор на "Пътя на коприната" или пак ще са важен партньор но като голяма Американска колония.Вторият вариант е почти постигнат...само дето Русия удължава войната и Турция туря прът в колелата на НАТО и най важното ЕВРОПА е под влияние на силна Американска манипулационна дрога".... Сега някои видяха че с Украйна не става,се мъчат отново да върнат събитията обратно пак към турския вариант ! Отчаянието и паниката са способни да взривят и много по фатални грешки !!
  • 53 Българските турци

    8 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мишел":

    Сега се върни назад , прочети пак какво съм писал и престани да се надпикаваш тук с неща които са направили "тия или ония" ?!...Кажете какво сте направили вие като "свободен и демократичен" народ от ноември 1989 до юли 2023 година ?!... Къде са "тия и ония" и къде сте вие в пушилката на този хаос ?!..

    Коментиран от #54, #55, #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Значи

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Българските турци":

    Браво....
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Криси

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българските турци":

    Кои сте тези Вие.Турчин ли си.Ако Турция ти е кумира айде друм натам,аркадаш.
Новини по държави: