Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юли, 2023 23:00 12 209 174

Невиждана подлост: призивите за примирие с Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • нато-
  • примирие-
  • украйна-
  • война-
  • наглост-
  • ссср-
  • евгений пригожин

Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат, компенсират нейната липса с лъжа. Това правят руснаците в момента.

Невиждана подлост: призивите за примирие с Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

По фланговете и в тила на демократичните общества се наблюдава рязко засилване на шумоленето по темата "Американците да натиснат украинците да преговарят за примирие, като отстъпят свои територии на руснаците". Тъй като руските ръководители са изключително елементарни като манталитет, веднага е очевидно, какво става. След като "походът" на Пригожин към Москва разкри тоталната безпомощност – и следователно обреченост – на путинския режим, сега е необходимо на Запада да бъде внушено, че няма такова нещо, че сегашната версия на Русия ще векува и че е по-добре с нея да се стигне до някакви договорки, отколкото да се чака тя да освободи терена от своето присъствие.

Още новини от Украйна

Да погледнем в дълбочина проблема.

Циници и преди, и сега. Но има разлика.

Едновремешните ръководители на СССР бяха циници с претенции да са идеалисти. Твърдяха, че предлагат на света един по-добър модел на общество. За да го пропагандират, пръскаха огромни пари за финансирането на "националноосвободителни движения" в Третия свят, както и на комунистически партии, профсъюзи и "движения за мир" в демократичните страни.

Днешните обитатели на Кремъл са откровени циници. Те знаят, че не предлагат нищо по-добро от вече измисленото. Затова тяхната пропаганда предлага не хвалене на някакъв техен "модел", а омраза към вече съществуващите из света демокрации. Те са циници и в това, че не финансират цели организации, а отделни индивиди. Още преди 20 години бяха разбрали: много по-евтино излиза да купиш водещи западни политици, чиновници и анализатори, отколкото цели партии и движения.

Не купуваш, например, Германската социалдемократическа партия, а само един неин Герхард Шрьодер. Не си пазаруваш цялата Австрийска народна партия, а само външната министърка Карин Кнайсел. Или: не плащаш на половината британска Консервативна партия, а само на един Найджъл Фараж (е, захранваш седем негови банкови сметки, ама Фараж-ът си остава един). Хем е евтино, хем върши желаното – да бъдат дестабилизирани и отслабени демократичните страни.

Натискът за примирие е чутовна подлост

В последните седмици чуваме отгласите от след-пригожинската мобилизация на руската агентура. Според МААЕ рискът за Запорожката АЕЦ не е, че руснаците сложиха взривни устройства върху реакторите, а че има украинско настъпление против руснаците. Според Генералния секретар на ООН е време поне една голяма руска банка да бъде върната в системата на световното банково общение.

Според различни публични изяви из САЩ и Европа, засега само "експертни" (политическите очевидно предстоят след надлежната обработка на терена), украинците никога няма да могат да изгонят руснаците от своята територия и затова, вместо да хленчат за повече самолети и оръдия, трябва да започнат преговори с Москва на принципа "даваме територия срещу прекратяване на огъня".

Този натиск е, разбира се, велика, чутовна подлост. Все едно през 1776 година някой французин да беше казал на американците, че не могат да победят англичаните и е по-добре да им подарят поне Пенсилвания и Охайо, за да договорят примирие. Или: някой американец да беше казал на англичаните през 1940 година, че е в техен интерес да оставят Хитлер да вилнее в Европа и Близкия изток, за да има мир.

Целта на Кремъл е очевидна: да бъде ликвидирано впечатлението, оставено от похода на Пригожин, че Русия е слаба държава, изложена всеки миг на риска от внезапен разпад. Задачата е на западните лидери и на техните избиратели да бъде внушено, че Русия е силна, вечна и с нея винаги трябва да се съобразяваме. А ако трябва – да жертваме този-онзи, като например украинците (молдовците, грузинците, арменците, казахстанците и т.н.).

Русия не е непреодолима военна сила

Ключ за разбиране на ситуацията ни дава една мъдра сентенция на Маргарет Тачър: "Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила". Това тя го знаеше, но повечето световни политици – не. Затова не я чуха и до момента на пълния икономически колапс бяха убедени, че икономиката на СССР е втората по мощ в света. А тя още тогава беше нещо като 32-рата.

Така или инак, след разкриването на икономическата си слабост, в последния четвърт век руснаците наистина замазваха положението с опора върху военна сила. Само че в Украйна демонстрираха, че и такава нямат. След няколко века страх "да не дойдат руснаците" се разбра: те не са непреодолима военна сила. Напротив, видимо преодолима са.

Стои въпросът: след като днес всички знаят, че руската икономика е смешно слаба; и след като, провалила се в украинската война, Русия не може да компенсира икономическата си слабост с военна сила – с какво може да компенсира военната си слабост?

Да надградим сентенцията на Тачър: Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат – компенсират нейната липса с лъжа.

Това правят руснаците в момента. Искат да наложат на света лъжата, че продължават да са мощна световна сила, с която ще се налага да се договаряме още поколения напред.

Обезкървена, обезлюдена и обезсърчена - Русия, ако не се разпадне

Няма такова нещо. Разпадът на мита за военната мощ на Русия води директно до нейния разпад като държава. Защото тя е конструирана, още от Петър Велики, като придатък на армията. Затова, когато извадим армията от уравнението виждаме, че властта в Русия е сглобена по съвършено идиотски начин – толкова идиотски, че няма как да може да издържи на сериозен натиск от негативни за нея събития. Бунтът на Пригожин и набезите на Руския доброволчески корпус вече демонстрираха това. А предстоят още вълнения в руската армия (дори в момента има такива) и още "походи" срещу властта в Кремъл.

След като изгуби окончателно войната в Украйна, Русия (ако не се разпадне на отделни територии) ще се окаже обезкървена, обезлюдена и обезсърчена страна, изцяло васална на големите си съседи Турция и Китай – нещо като днешна Сирия, доколкото такава държава съществува.

Това е перспективата и заради нея да натискаш отсега украинците да се подчинят на Кремъл – това не е "реалполитика". Даже не е никаква политика. Това е низост, зад която, ако бъде внимателно разкопана, ще лъснат финансови преводи от Москва към определени сметки на определени хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 176 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офффффф

    160 56 Отговор
    Тоя подложко стана като бесарабски фронт
    Живее в друго измерение

    Коментиран от #132

  • 2 Невиждана глупост

    175 56 Отговор
    И то написана от професор в университета, затова и студентите напоследък са толкова прости.

    Коментиран от #12, #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мда

    84 25 Отговор
    Фатмашка подлост!
  • 5 ЖЕКО

    95 29 Отговор

    До коментар #3 от "БАБА ЛЕНЧЕ КРАДЛАТА":

    А БИЛ КРАВАР В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ЯСНО
  • 6 генчо,

    115 37 Отговор
    оправи първо махмурлука, сетне се пробвай да родиш нешо! голям бъркоч си сътворил!
  • 7 ганев

    108 36 Отговор
    ПОДЛЕЦ ЗА ПАРИ..ПРЕДАТЕЛ ЗА ЗАТВОРА

    Коментиран от #109

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 😅😂😆.....

    35 7 Отговор

    До коментар #2 от "Невиждана глупост":

    Тъй де... добре че ти поне си умен😅🙉
  • 13 СЕЛЯНИНА ДАЙНОВ

    95 27 Отговор
    Лют поклонник на Битълс и застинал в ерата на хипитата от 60г на миналия век толкова си повярва, че е елита на България, че е направо за психиатър. Интересно защо такива особи с 0 , НУЛА, ЗИРО ама никакъв принос към обществото на България, нито с литература, нито с наука, нито с технически постижения се смятат за лидери , които да поучават другите кое е правилно, демократично и прогресивно. Нито едно от изброените не е започнало с нашите махленски самонарекли се демократи, защото другото име , което по би им прилягало е РЕНЕГАТИ. Все още има жълтопаветници, които расказват басни колко хубаво при Царя, а България по това време тънеше в бедност и масова неграмотност

    Коментиран от #33, #36

  • 14 За грант продавам майка си

    83 20 Отговор
    Абе, тоя Дай-нов грант защо престана да плюе по Борисов и ГЕРБ ?

    Коментиран от #162

  • 15 Браво

    46 103 Отговор
    Това е самата истина. Адмирации за автора на статията. Рядко се публикуват толкова стойностни анализи.
  • 16 Ами браво

    27 33 Отговор
    Дайнов е на пипал вътъка...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Айде сичкото русогнил

    32 46 Отговор
    На амбразурата 🤭🤭

    Коментиран от #104

  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    87 32 Отговор
    Чуя ли Евгений, един дол дренки окапали са. Евгений Дайнов, Евгений Михайлов, Евгений Минчев. Евгений Пригожин е нещо по-различно. Та, Украйна прахосва 240 000 снаряда на месец, колкото произвежда САЩ за 1 година! Тия професори не моат ли да смятат? Цяло едно НАТО не може да насмогне на Украйна за снаряди срещу Русия, пък Русия била слаба?! Вземи си професорската дисертация и си я скъсай на Миндя рок фест!

    Коментиран от #23, #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Последния Софиянец

    13 44 Отговор
    Хаха, Залужни беше казал унищожихме "професионалната" втарая, сега ще чувализираме и беззъбите готвачи и чмобиките!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нека да пиша

    20 31 Отговор

    До коментар #2 от "Невиждана глупост":

    Ти ли се визираш, копейко гладна !

    Коментиран от #55

  • 26 Е да де,

    40 5 Отговор
    Може да е низост, но изглежда е на път да се случи. Също както се случи с териториите с население с преобладаващо българско самосъзнание след Санстефанския мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г., както и след всеки следващ мирен договор до края на ВСВ, с който се отнемаха български територии и се предаваха на съседите. Затова сега България граничи във всички посоки със себе си, но съзнанието на наследниците на същото българско население е така манипулирано, че за тях България и българите са най големия враг на света.

    Коментиран от #167

  • 27 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 12 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Безспорен Факт!

    Коментиран от #56

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ех, Дайнов, Дайнов

    54 16 Отговор
    пак с протегната ръка пред ПОСОЛСТВОТО,Да се свети Името МУ
  • 30 Рассията е вече в унитаза

    23 32 Отговор
    Остава Зеленски да дръпне сиджимката и ще утече в канала на историята при сесесерето.
  • 31 Историк

    19 42 Отговор
    Отличен анализ.
  • 32 Дайнов пак препарира

    27 37 Отговор
    Русогнусните с правата лопата 🤭🤣😉

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Госあ

    10 27 Отговор

    До коментар #32 от "Дайнов пак препарира":

    Факт!
  • 35 Антипутлерист

    18 54 Отговор

    До коментар #19 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Артилерията изобщо, не е най-важната в една съвременна война. Тя е била най-важната през края на 19 век и през първата половина на 20 век, но вече не е. И точно затова в западните страни производството на муниции е с малак капацитет. Военния капацитет на демократичните страни подкрепящи Украйна изобщо не е засегнат чувствително от помощите, защото на Украйна релно от повечето видове важни оръжейни системи, който са гръбнака му не е предоставено почети нищо, а от няколкото предоставени количествата по-скоро са символични бройки. Да в момента в Украйна войната се води главно като артилерийска от началото на 20 век, защото реално само това са възможностите на Путлеристан вече.Идеята и интереса е обаче войната да продължава, а не да приключи бързо именно затова помощта към Украйна е доста ограничена, като типове оръжия и нй-вече количества от важните. Войната ще продължи още години.Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начи

    Коментиран от #38, #60

  • 36 Българин

    22 49 Отговор

    До коментар #13 от "СЕЛЯНИНА ДАЙНОВ":

    Дайнов млати с правата лопата на истината за рузките проваляци по главите на слугите им и те очаквано пищят..

    Естествения резултат е, че ще трябва да депутинизираме България

    Коментиран от #107

  • 37 Мишел

    16 30 Отговор

    До коментар #28 от "Боклук":

    Така го ядат, че ватниците не ги и събират вече по полята и канавките, Залужни ги могилизира с 200!

    Коментиран от #40

  • 38 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    22 34 Отговор

    До коментар #35 от "Антипутлерист":

    Съгласен съм с теб! Разпада се могучая!

    Коментиран от #57

  • 39 Патън

    24 38 Отговор
    Русия е пътник. Като военопрестъпника начело на това жалко подобие на държава.
  • 40 Боклук

    39 17 Отговор

    До коментар #37 от "Мишел":

    Пленен войник от въоръжените сили на Украйна: „Изпращат ни на клане“

    ▫️ Поредните войници от Въоръжените сили на Украйна се предадоха на руските военнослужещи. Те разказват как са били отведени по мобилизация направо от дома и изпратени на фронтовата линия. Малко оръжия бяха дадени. „Имаше един стар автомат, 1982 г., имах 4 рога патрони, дадоха ми една граната”, уточни затворникът.

    ▫️ Имаха и бойна машина на пехотата Брадли, която постоянно се повреждаше.

    ▫️ Когато се появиха военнослужещите от въоръжените сили на РФ, техният отряд дори не оказа съпротива - войниците веднага сложиха оръжие и вдигнаха ръце.

    ▫️ Затворниците призовават колегите си да не отиват на фронта и да избягват мобилизацията по всякакъв начин.

    Коментиран от #44, #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хохо Бохо

    20 42 Отговор
    Запомнете това!

    Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат, компенсират нейната липса с лъжа. Това правят руснаците в момента.
  • 43 РИТОРИЧНО🤔

    26 16 Отговор
    АВТОРА НА СТАТИЯТА
    ВИЗИРА РУ.ИЯ И ПУ ИН....
    А ЗАЩО ГАЙДАРИТЕ ДО
    ПИЛОНА НА РОЖЕНСКИТЕ ЛИВАДИ
    ТАКА ЛИЧНО СА ОБИДЕНИ,😁
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Всеки лъжец

    31 5 Отговор
    има трибуна днес в България. Няма нищо учудващо. Но, всекиму според делата.
  • 46 оня

    10 21 Отговор
    компенсират с лъжа

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Генерал-майор Иван Попов

    20 13 Отговор

    До коментар #40 от "Боклук":

    "Липсват ни средства за контрабатарейна борба, липсват ни артилерийски разведки, има масово изтребване (на руски войници) от артилерията на противника."

    Сега не разбрах, ти ли си наясно с картината на фронта, или генерал-майор Иван Попов?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анонимен

    33 10 Отговор
    Тази статия сравнява войните от много отдавна когато е нямало технологии и атомни оръжия. Много подценявате руснаците и ако си мислите че те са хвърлили всички сили по фронта това е много наивно. Украинците никога няма да ги изгонят от техните земи . Това е държавата с най много атомни оръжия и затова Нато и Сащ гледат отстрани . Ескалира ли войната всички си заминаваме от този свят

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Българин

    20 36 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    Русия е пътник. Свиквай.

    Коментиран от #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ами

    15 29 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    Сега ядрените оръжия за разлика от времето на тяхното първоначално създаване вече не са средства с които може да се спечели война в съвременния свят. Вече ядрените оръжия са само средство което гарантира възпиране. Унищоженото на Русия няма да е ядрено нито дори военно, а икономическо. Точно както се разпадна СССР поради икономическата загуба на студената война точно по същия начин ще се сучи с Русия сега.И СССР беше ядрена сила даже с повече оръжия от Русия, но това не го спаси от разпада и след този разпад света продължи да съществува и даже стана много по-добър. Има какво да се подобри още разбира се и поредния разпад ще е една голяма крачка в правилната посока.

    Коментиран от #58

  • 55 Лош мат'рял

    14 2 Отговор

    До коментар #25 от "Нека да пиша":

    Преди да пишеш, трябвало е да четеш като малък. Но очевидно, вече е късно.
  • 56 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 4 Отговор

    До коментар #27 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Приятел, избери си друго число за ник. Аз ползвам този ник 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ повече от 2 години! Защо точно това число? Не може да е съвпадение, нали?
  • 57 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Приятел, избери си друго число за ник. Аз ползвам този ник 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ повече от 2 години! Защо точно това число? Не може да е съвпадение, нали?
  • 58 Анонимен

    28 15 Отговор

    До коментар #54 от "Ами":

    Ти чуваш ли се какво говориш…. Русия има достатъчно ресурси на своя земя и Европа и Сащ заедно нямат толкова…Затова там е по евтино в пъти от Европа и Сащ … няма повече да влизсм в подробности по икономически въпроси … явно има много да четеш и учиш

    Коментиран от #63

  • 59 Павел

    24 13 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Свикнали сме, от векове Русия е пътник и пътува все на запад, за да пие кафе на Шамп Елизе или да развее знамената си над Берлин , нищо ново, сега същото!

    Коментиран от #72

  • 60 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 9 Отговор

    До коментар #35 от "Антипутлерист":

    Ще има много да чакаш, тогава! Приятно чакане! 😟😧😞
  • 61 Урюрвкос

    16 9 Отговор
    Путин е добър ученик и видя че да сложиш Европа на колене няма нужда да купуваш европейски партии а само един Барозу.
  • 62 Урюрвкос

    17 11 Отговор
    Русия не е непреодолима военна сила и това го каза Путин че не може да победи НАТО но Китай допълни че няма да позволи Русия да бъде победена и ще се намеси когато му дойде времето.

    Коментиран от #64

  • 63 Ами

    12 19 Отговор

    До коментар #58 от "Анонимен":

    СССР обхващаше още повече страни разполагаше и със сателитни държави в своята сфера на влияние и имаше дори и повече ресурси от Русия, а релно се срина икономически.Русия ще бъде там където беше СССР в края на студената война фалирал и потънал в бедност и разруха. Като си е само достатъчна Русия защо СССР загуби студената война точно на икономическия фронт? Защо този път ще е различно от тогава?

    Коментиран от #65, #81

  • 64 Ще се намеси,

    14 16 Отговор

    До коментар #62 от "Урюрвкос":

    Но важният въпрос е как точно би се намесил и какъв е неговия истински стратегически интерес.Интересното е само в кой момент Си ще информира своя “най-добър приятел” Путлер за своето виждане за съдбата на източната част от Сибир. Все пак това са си “изконно китайски територии” населени с китайци ще дойде времето да се анексират от Китай. С запада сделката е ясна Китай ще забрави за Тайван, а те няма да пречат за признаването на източен Сибир за китайски.

    Коментиран от #66

  • 65 Анонимен

    21 6 Отговор

    До коментар #63 от "Ами":

    Пак грешка… Писах по горе че миналото е било друго и не може да се сравнява с сега… Другото важно нещо което си пропуснал е че Русия не е сама сега…. Страните от Брикс включително където е и Китай…Това са факти които не са за пренебрегване… Говорим от Икономическа гледна точка Нали?..вие повдигнахте въпроса със сриването на Русия икономически

    Коментиран от #69

  • 66 Урюрвкос

    9 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ще се намеси,":

    коментирам само изказвания на официални лица а не мокри сънища
  • 67 Ооооо Гена

    13 11 Отговор
    Казват че си бил на шарения прайт. Е неюа лошо, прави се на мъж
  • 68 Импийчмънт

    13 24 Отговор
    Радев и позор! Импийчмънт и затвор!
  • 69 Ами

    13 22 Отговор

    До коментар #65 от "Анонимен":

    Да друго е, защото Русия е много по-слаба и немощна във всяко едно отношение от СССР и съответно разпада ще настъпи след само няколко години, а не след няколко десетки както се случи с СССР. Китай си има своите интереси и никога не е бил на страната на Русия и няма да бъде просто сега ще се възползват максимално от предстоящата икономическа агония на Русия. Вече започна голямото извиване на ръце и най-печелившите ще са не други а именно китайците. Не случайно сега те си траят и не вземат пряко страна просто си чакат своя момент и няма да оставят и глътка въздух на Русия. Тя ще стане техния почети напълно безплатен и напълно зависим и подчинен източник на ресурси от които се нуждаят. Основния пазара за произведеното в Китай е в ЕС и Северна Америка. Без този пазар икономиката в Китай изчезва моментално.Дали наистина Китай е готов да направи това и то за нищо едва ли. За останалите страни от така наречения ”БРИКС” коментара е напълно излишен те са без никакво практическо значение и роля.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Ясно е като бял ден

    14 16 Отговор
    Да, ще лъснат и дори сметчиците на фатмакааа, нинова, куция кон трифонов, копейкин и още поне 1000 други, а може и повече журналистчета, Андрей Раковчета и тям подобни червеи.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Сечко

    14 9 Отговор
    Женя, Ключ за разбиране на ситуацията ни дава една мъдра сентенция на Маргарет Тачър: "Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила". Това тя го знаеше, но повечето световни политици – не.

    Това не е вярно:
    Индекса на ЦРУ и Европейски Статистически Институт гледай какво казват:
    GDP in Russia averaged 1033.77 USD Billion from 1988 until 2022, reaching an all time high of 2292.47 USD Billion in 2013 and a record low of 195.91 USD Billion in 1999
    Те са 10 или 11 най-голяма икономика в света, за радост на едни или за нещастие на други.
    Но дори по времето на Тачър не са били на 32 място. Целта на тази война и санкции да бъдат разбити щото с мирните средства от разпадането на СССР до сега не се успя?
    Съмнявам се че ще се успее.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Политкомисар

    23 9 Отговор
    Дойче зеле и дайнов са две в едно - еднакво не ги чета и двете...

    Коментиран от #101

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Сечко

    4 5 Отговор
    The Gross Domestic Product (GDP) in Russia was worth 2240.42 billion US dollars in 2022, according to official data from the World Bank. The GDP value of Russia represents 0.96 percent of the world economy. source: World Bank
    Ако влезете в сайта на банката има и графика
  • 80 САТЪРА НА ХАНА

    13 9 Отговор
    ДОЙЧОВ,
    БАШИБОЗУКА КОЙТО Е ИЗБИЛ РОДОПСКАТА ЯКА
    ....
    Е БИЛ СЪСТАВЕН ОТ БЪЛГАРИ С АМЕРИКАНСКО СЪЗНАНИЕ ..
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Тия са

    13 2 Отговор
    Някаква душевно болна пасмина !
  • 85 ХА ХА

    11 8 Отговор

    До коментар #82 от "Сечко":

    108 милиона монголо-викинги. Какво е това руснаци, еле па славяни?
  • 86 Пърдензъл Уошингтън

    16 9 Отговор
    Атлантиците са жадни за кръв, както обикновено

    Коментиран от #91

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ХА ХА

    13 10 Отговор

    До коментар #81 от "Явно нямаш оборудване":

    Май на теб ти липсва оборудване у главата.
    Войната си е чисто и просто за заграбване на украйна и нейните богатства.
    В истрията няма война започнала заради някаква друга причина освен грабеж, и тази е такава. Кой каквото ще да си говори.

    Коментиран от #115

  • 89 Слепок

    19 10 Отговор
    Поредните лъжи на платената "медия" Дойче Зеле. За никакъв чеп не стават и не знам защо още не са забранени с лъжите си в БГ ? И на най-неграмотния му е ясно че всичко ще свърши с ПРИМИРИЕ - договор, на маса, с подписи. Но има разлика. Ако ЗеленияПарцал продължава така - няма да е нормален договор а условия за КАПИТУЛАЦИЯ. Има разлика... :)))

    Коментиран от #94

  • 90 ЕЕВГЕНИ МАЙНОВ Е ЗА ПОСМЕШИЩЕ ВИВАГИ!!

    16 7 Отговор
    НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ДА МУ ЧЕТЕТЕ ПАССВИЛИТИ.!!! ПРОЗВШКЕТО С КОЕТО Е ПОЗНАТ Е ЕВГЕНИ МАЙНОВ.

    Коментиран от #93

  • 91 Ташойго сапа

    8 7 Отговор

    До коментар #86 от "Пърдензъл Уошингтън":

    Блатенмерзавец

    Коментиран от #92

  • 92 Дух Хач Сити

    1 7 Отговор

    До коментар #91 от "Ташойго сапа":

    Е баща ти
  • 93 Олееее

    7 10 Отговор

    До коментар #90 от "ЕЕВГЕНИ МАЙНОВ Е ЗА ПОСМЕШИЩЕ ВИВАГИ!!":

    Спри самагона че вече фъфлиш и с пръстите!
  • 94 САЩ

    2 10 Отговор

    До коментар #89 от "Слепок":

    Може би, нооо преди това тряба още много вата да мине през дарака.

    Коментиран от #161, #164

  • 95 Гост

    11 5 Отговор
    Не го критикува. Първата му съпруга е рускиня и изглежда не е останал възхитен от нея, та оттам и ненавистта му към Русия. Сега от руска е преминал на украинска водка и уиски.

    Коментиран от #99

  • 96 Уса

    15 8 Отговор
    Не приписвайте на руснаците американската жестокост и грехове

    Коментиран от #98

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Нищо не приписваме

    9 13 Отговор

    До коментар #96 от "Уса":

    Новичок, полет от шести етаж, гулаг, гладомор, енкаведе, лъжа, под вола теле, и още много други руски черти.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Тапа Нар

    13 5 Отговор

    До коментар #97 от "Какво":

    Токът ти от американски аец ли идва бе сиуртук

    Коментиран от #103

  • 101 Политкалитко

    2 4 Отговор

    До коментар #76 от "Политкомисар":

    И двете ги четеш, личи си.
  • 102 Пха ха ха ха

    14 5 Отговор
    Че кой вярва на дв и Евгений продайнов 😜

    Коментиран от #105

  • 103 Какво

    6 9 Отговор

    До коментар #100 от "Тапа Нар":

    Аз съм с фотоволтаици, даже продавам на някой като теб цели 7KW
  • 104 Пха ха ха ха

    11 4 Отговор

    До коментар #18 от "Айде сичкото русогнил":

    Айде сичкото либераст на амбразурата

    Коментиран от #110

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Пха ха ха ха

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "Ерор 404":

    Пха ха ха ха
  • 107 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Аве либераст марш у прайда
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Чужденец

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "ганев":

    Кого е предал?!? Вие българите имате някакво погрешно чувство за принадлежност към Русия. Ако е така защо ви е тогава тази държава България? Съвсем безпристрастно погледнато от страни, хора като вас предават България защото това което демонстрирате е руско поклонничество.

    Коментиран от #111, #112

  • 110 Легай си

    6 3 Отговор

    До коментар #104 от "Пха ха ха ха":

    Сички припаднаха. Сори за бедната заработка.
  • 111 ХА ХА

    9 0 Отговор

    До коментар #109 от "Чужденец":

    Прочети "Бай Ганьо" и ще разбереш.
  • 112 ХА ХА

    10 2 Отговор

    До коментар #109 от "Чужденец":

    А може да прочетеш и "До Чикаго и назад" и всичко ще ти бъде ясно.
    Не пропускай :Алеко Контанстинов-укипедия.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Какво има толкова Украйна

    12 9 Отговор

    До коментар #88 от "ХА ХА":

    което Русия няма?
    Русия си има богатства. Няма хора да ги разработват.
    А войната е превантива.
    Без тая война Украйна щеше да е в НАТО и в предимно руско-говорящия град Харков щеше да има ракети, насочени към Москва, на около 300 километра.
    Така както сложиха ракети в Румъния.

    Коментиран от #116, #123, #128

  • 116 Глупости

    12 13 Отговор

    До коментар #115 от "Какво има толкова Украйна":

    И какво ако сложат ракети в Харков? Разстоянието между Москва и Харков е точно същото колкото е между например Рига и Москва.Тезата, че Русия нямала друг избор и защитавала руснаците живеещи в Украйна и затова нападнала е напълно несъстоятелна. А защо просто Русия не отвори границите си педи 9 години и не призова да се изселят всичките няколко милиона руснаци живеещи на украинска територия които се чувстват подтиснати или застрашени в Русия? Така те щяха да бъдат нъплно защитени без да пострада абсолютно никой. В Украйна да си правят каквото искат на своята територия . Просто това е едно скриване на имперските амбиции на режима в Кремъл зад лъжите, че защитавали на живота на руснаците живеещи в Украйна. Напротив в момента режима в Кремъл жертва живота на много руснаци само заради интересите си , които нямат нищо общо с интереса на обикновените руснаци. Другата пропаганда лъжа беше за НАТО. Украйна в НАТО не е и не може да бъде никаква военна заплаха за Русия, защото балтийските страни отдавна са в НАТО и реално НАТО отдавна е на руската граница. Просто Украйна в НАТО значи край за всички имперски амбиции на Русия и тя се стреми по всякак начин да ги запази, защото режима в Кремъл се нуждае от тези амбиции за да може да си запази властта.
  • 117 САТЪРА НА ХАНА

    16 9 Отговор
    КАК ЕДНО МАЛКО ПУДЕЛЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВА ДОБЕРМАН ?
    ....
    КАТО ОБЛАЕ ПУТИН :))

    Коментиран от #118

  • 118 ХА ХА

    7 6 Отговор

    До коментар #117 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ами малкото пуделче пред мишката си е цял доберман.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 мдаааа

    16 10 Отговор
    Решение за 0крайна има ...
    Според бай-дъню...
    Битка до последния 0крa.инец!!!
    Според Путин ...
    най реално и изпълнимо е... ykрите веднага да се изтеглят от НОВИТЕ руски територии в Донбас придобити чрез всенароден реф.ерендум и както в бъдеще да не участват в никакви агр.есивни блокове като НАТО!!!!
    И най важното… ясно е, че конфликта е между ФАЩ(+пy-дeли) и Русия и те трябва да седнат на масата и да го решат.
    И така света ще си заживее в мир и сговор дълги години напред!!!

    Или иначе казано решенията са две... или Путин и Русия печелят или ФАЩ и пy-дeли губят!!!

    Коментиран от #126

  • 122 Две решения

    14 9 Отговор
    1. Бързо ... Зеленчука вдига белия байряк и подписва безусловната капитулация.
    2. Бавно... варене на жива жаба на бавен огън т.е. изчакване и последния 0краинец да се яви при Спасителя бай Св Пешко.
    Или в най добрия случай когато реши Путин!!!

    Коментиран от #124

  • 123 ХА ХА

    10 15 Отговор

    До коментар #115 от "Какво има толкова Украйна":

    Не ми се спори с чугун, но все пак.
    Територията на украйна е на 100 процента полезна и на 100 процента усвоена.
    А русия е 90% блато и степи, от които само се точи, взима, сече, лови риба, и много други, само за да се продава. Русия само граби от собствената си земя, камоли от чуждата. Абе нищо не става от мужиците мизерни. При толкова богатства, толко много гладни мизерници, не е нормално.
    А можеше всяка деревня да е дубай.
  • 124 ХА ХА

    6 17 Отговор

    До коментар #122 от "Две решения":

    Удобно пропускаш третия вариант:руските вдовички и сираци разпъват пу побрутално и от дучето.
  • 125 Миндя... бегай на фронта, пример дай

    16 6 Отговор
    Брей, брей, ама па брей....
    Сичките титуловани и не чак толкова титуловани, но добре хонорувани абонати на Америка за България или така знайните проскубани ЯCTPЕБИ, дитирамбят от Тв в Тв и приканват за помощ и помпане на укрите с джепанета... абе аджеба що един, поне един за личен пример не грабна пушка и мешка и не отиде на фронта да брани бандери, азовци и сви неонацисти ... а те брате от кревата шляпат само по клавиатурата или дитирамбят от ТВ в ТВ!!!
  • 126 Да, ама не

    7 16 Отговор

    До коментар #121 от "мдаааа":

    Мир може да има само след като тумора на човечеството Путлериста спре да съществува. Битката ще бъде не само до последния украинец, но ако се наложи и до последния жив човек на земята, защото е напълно безсмислено да съществува свят в който Путлеристан го има.
  • 127 Мдааа Дааа

    15 9 Отговор
    И кво толкова неясно има... Президента просто каза истината... ЦАРЯ Е ГОЛ!!!
    За спиране на войната има две решения:
    1. Бързо ... Зеленчука вдига белия байряк и подписва безусловната капитулация.
    2. Бавно... варене на жива жаба на бавен огън т.е. наливане на масло в огъня(джепанета) и изчакване последния 0краинец да се яви при Спасителя бай Св Пешко.
    Или в най добрия случай когато реши Путин!!!

    Коментиран от #129

  • 128 Ясно

    6 15 Отговор

    До коментар #115 от "Какво има толкова Украйна":

    В Украйна има мъже и мислещи хора
  • 129 Ами

    4 17 Отговор

    До коментар #127 от "Мдааа Дааа":

    Вариантите наистина са два но са други:
    1.Путлер нарежда изтегляне на орките си от Украйна и достойно понася последствията като губи властта и го линчуват публично руснаците, но спасява страната си.
    2. Агонията продължава още години докато настъпи поредния разпад на остатъците от предишния разпад. Разбира се Путлер отново губи властта и го линчуват публично руснаците, но федерацията вече е минавало и на картата са се появили 40-80 нови държави.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ашколсун

    6 13 Отговор
    За автора!
  • 132 Ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Офффффф":

    Свали си розовите, джендърче

    Коментиран от #135

  • 133 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    ЗАКЪСАЛ Е ЗА ПАРИ ДАЙНОВ И
    ПАК СЕ ПРОДАВА КАТО ЕФТИНА ЖЕНА:)
  • 134 Дайнофф

    13 3 Отговор
    На теб кой ти плаща професоре?
  • 135 деййй и избоксувалия амбреаж

    0 7 Отговор

    До коментар #132 от "Ха ха":

    Ще ти сваля ама розовите кюлоти на баба ти де си навлякъл.

    Коментиран от #152

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 От къде ли

    3 3 Отговор

    До коментар #136 от "Клошар, с лъжа не може да ти се напълни":

    От нефт ,газ и всякакви ресърси дето копаят,сега разбра ли.

    Коментиран от #142

  • 138 Възхитен

    5 15 Отговор
    Дайнов - както винаги, убийствено точен!
  • 139 Съседа

    18 6 Отговор
    Дайнов , спирай с простотиите . Кокошките спряха да снасят.
  • 140 Ангеларий

    16 6 Отговор
    Аман от изклецаните платени соросоиди.
  • 141 мнение

    2 12 Отговор
    Когато се оценява икономическата мощ на Русия, трябва да се отбележи и това, че към 60 процента, от нейният БВП се реализират, в резултат от износа, на природни богатства, а в останалите 40 процента, фигурира и делът, от продукцията на чуждестранните фирми, работещи в Русия! Добре, ясно е, че Русия е слаба, и че ще загуби тая война, но после, какво? Няма ли да е по добре за мира в света, ако ролята на втори полюс, в следвоенният "Биполярен свят", бъде поверена пак на нея, а не на Китай?
  • 142 А арабите от какво са богати?

    17 5 Отговор

    До коментар #137 от "От къде ли":

    Да не би да продават пясък? Нали заради тези богатства на Русия, краварите джуркат Украйна. Но като свършат с Украйна, идва ред на краварите. Той и Хитлер затова отиде там, но знаем какво стана с него!
  • 143 Евгений Дайнов

    10 2 Отговор
    Невиждана подлост: призивите мир!
    П.П. Това го казвам от разстояние 1500 км от фронта, ако дойде време да ме мобилизират веднага ще си сменя мнението.

    Коментиран от #155

  • 144 Без коментар

    14 3 Отговор
    Дайнов в продължение на години всеки плюеше срещу ББ, а днес му е пръв приятел...типичен роб, без собствено мнение.
  • 145 Коментар

    12 3 Отговор
    Уффф какво му е на ДайНОВ?Изкарват така нещата,че едва ли не който е за мирно решение е повлиян от руснаците.Не е вярно!Всеки нормален иска мир,а не война.Ако продължавате с тези манипулации като в статията ще завъртите световна война.А защо?Там 8 г. са нарушавали Минските споразумения и са пращали крилати ракети по цивилни.С какво толкова са съгрешили тези от Донбас и Крим?Съжалете ги...стига им толкова мъка.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 УКРАЙНА НЯМА КАКВО ДА ОТСТЪПВА НА РУСИЯ

    11 6 Отговор
    СЛЕД КАТО ПРОДАДЕ ТЕРИТОРИЯТА СИ НА САЩ - СЕГА ПУТИН СИ ПРИБРА НЯКОЙ РАБОТИ И СКОРО ЩЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛИ И ОСТАНАЛОТО КАКТО РЕШИ ! УКРАЙНА НЯМА ДУМАТА И НЯМА ДА Я ИМА НИКОГА !
  • 148 Евгений Дайнов: ЕДНА ГЛАДНА ВЪШКА ,

    11 3 Отговор
    ОТГЛЕДАНА ОТ ДС ! ЕМАНАЦИЯТА НА БОКЛУКА В БЪЛГАРИЯ !
  • 149 ДОРИ И ДА ИСКА НЯКОЙ ДА ГОВОРИ С ПУТИН

    7 3 Отговор
    ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО - РУСИЯ НЯМА КАК ДА ПРЕГОВАРЯ С НИКОЙ ДОКАТО ТЕЧЕ ВОЙНА ! ТЯ ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШИ ПО ПРАВИЛАТА , ДА СЕ ПОДПИШЕ КАПИТУЛАЦИЯТА И ТОГАВА ПАК НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЕ ГОВОРИ ................ ТОВА Е ИСТИНАТА !
  • 150 Тома Неверни

    8 2 Отговор
    ДВ + ЕД = бълвоч на квадрат. Факти, предлагам да източникът и авторът да се описват още в препратката за да не си губим времето да проверяваме.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Хахаха!Май тъ идосаха много,а?

    2 9 Отговор

    До коментар #135 от "деййй и избоксувалия амбреаж":

    Хихихи!Глеам,че ни мож да съ сдържиш и си издъни нервите пак.Иначе статията на Дайнов уцелва точно!Кво казва там?Казва,че това "реалполитика" не е никаква политика и че ако бъде внимателно разкопана,ще се появат преводи от москва към сметки на определени хора.Хихи!На ИСТОРИЧЕСКАТА среща във Вилно Американскиат Президент Байдън говори по тия теми и на рус й вземаха мярата.А с новите членове-двете северноевропейски страни рус вааше залезе в Балтика.русий СЕ РАЗПАДА.Хахаха
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този глупак

    8 2 Отговор
    е от семейство на активни борци.
    Бедна държава може ли да развие най скъпата промишленост, военната.
    Военните заводи ги създаде Тодор Живков иначе щяхме да продаваме на Украйна турски домати.
    Бутнете ги ,нали са комунистически.
    Бутнете и НДК нали е построено от Людмила Живкова.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 катран

    6 0 Отговор
    Париж и Москва??В публичното пространство се твърди, че навремето имал “големи главоболия”, докато успял да сключи брак с рускиня. Тогавашният кремълски диктатор Леонид Брежнев забранил смесените бракове, както някога Сталин, и красивата съветска девойка Аня, макар и бременна, не можела да мине под венчило за “западен” човек.На всичко отгоре тя била дъщеря на член на ЦК на КПСС, което още повече усложнявало ситуацията. Въпреки това Аня нарушила заповедта на великия вожд и се омъжила за любимия младеж от България. В резултат на което баща й моментално изхвръкнал от Централния комитет.
    Самият той твърди, че четири пъти бил отказвал да стане член на БКП. Не съм склонна да му вярвам, но пък и не ме интересува.Това, което ме интересува е следващата част от автобиографията му е тя е свързана със събитията по време на т.н. “перестройка” , когато той се включва в Клуба “Екогласност”. Шефовете му, разбира се, веднага го привикали и му препоръчали да напусне за известно време София. Така младият научен сътрудник отива да копае дупки в Царева кория, където го заварва превратът на 10 ноември 1989 г. Напуска по собствено желание прословутата АОНСУ, изхвърлят го и от Философския факултет на Софийския университет, където 5 години е бил асистент.
    Кулминацията в развитието му е през 90-те години, когато работи за фондация ”Отворено общество” на Сорос, като през 1998 г. става шефче във фондацията.
    Сега изяснява ли ви се всичко, включително тъпите въпроси, които задава в
  • 159 А дали не е по-добре

    6 0 Отговор
    някои хора да си споделят мислите само с питието в чашата и да не се излагат пред останалите.
  • 160 Дайнов

    7 0 Отговор
    Замълчи бре човек, стига се резили!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Естествен Интелект

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "За грант продавам майка си":

    Сега го ротират....
  • 163 Тарикат

    6 0 Отговор
    Явно статията е дело на някой отявлен евроантлантидец,експерт по лъжи и фантасмагории и лъжливо величание на моща на нато и американците.Нито Русия може да бъде победена ,нито е толкова немощна...а примирието е единственият изход за Европа от продължаващо затъване и разорение
  • 164 Слепок

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "САЩ":

    Да, ще мине но не вата а хо-хо-хо-ли. Ония зеления парцал ги тика да минават през руската мясорубка непрестанно. Средно по 1000 на ден стават или космонаФти или на шишкебап. Та ако още ре репчат и отлагат хокато дойде времето за капитулация на Осрайна и ... няма да има кой да им оправя популацията. Ще трябва мъже от цял свят да се намесват. Не че до сега не беше така но в Осрайна беше основно с деца. Дълги години в Одеса беше най-известния пазар за млада окраинска плът - "Портите на Сион". Само заради това трябва да бъдат заличени от света и от картата. Не че до сега са съществували по друг начин освен като на заем от Русия/СССР.
  • 165 Илона Сталер

    3 0 Отговор
    Колега Дайнов, изяде ми хляба, бе...
  • 166 Моля не бъркай подлостите Дайнов

    3 1 Отговор
    Невиждана е подлостта на така наречения колективен запад, затова че изкара руската мечка от бърлогата и,и я принуди да нападне Украйна! Сега няма как вече да я върне в бърлогата и,и няма да може да се се отърве от нея, защото тя ще определя условията за мира в Украйна! Ясно??
  • 167 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Е да де,":

    Приятелю така наречения санстефански мириен договор е първия договор с който се отнемат български земи и се дават на съседите Нишко на Сърбия и Северна Добруджа на Румъния. А санстефанския пасквил дори не е официален договор
  • 168 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Когато един субект пише под флага на Дойче веле, .......за човек ли го имате ???
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Пенчо Пенчев

    0 0 Отговор
    Амън от болни мозъци
  • 173 Еее,Генчо,верно бе,що не се бяхме сетили

    0 0 Отговор
    че Русия е толкова слаба. Само 40 озверели държави хиени вият край нея,а тя слаба,слаба,чак им е жал да я разкъсат,а?
    А бе човече,преди не ти личеше,че ти има нещо.
    Или както казва Веспасиан Pecunia non olet
  • 174 Спас

    0 0 Отговор
    Путин ще направи това , което ще направи Тръмп ако руснаците бяха завзели Мексико и си бяха построили толкова военни бази колкото американците в Украйна . Толкова е логично че и най големите глупаци ще го кажат ...всичко останало са медийни предположения и измишльотини ...абе с една дума ..там да има нещо да се пише ...