Отидете към основна версия

31 267 109

Украйна е бясна на Полша заради решение, свързано и с България

  • украйна-
  • полша-
  • русия-
  • война-
  • зърно-
  • зърнена сделка-
  • българия-
  • износ-
  • ес

В този ключов момент Полша възнамерява да продължи да блокира износа на украинско зърно за ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският премиер Денис Шмигал заяви днес, че предложението на Полша за удължаване на забраната за износ на украинско зърно е "неприятелски и популистки ход", предаде Ройтерс.

"В този ключов момент Полша възнамерява да продължи да блокира износа на украинско зърно за ЕС. Това е неприятелски и популистки ход, който ще засегне сериозно световната хранителна сигурност и икономиката на Украйна", написа Шмигал в туит. Пет страни от Централна и Източна Европа, включително България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно поне до края на текущата година. В момента се предвижда забраната да действа до 15 септември.

Полша е сред петте граничещи с Украйна държави, които подписаха съвместна позиция за удължаване на забраната за внос на четири вида зърно от Украйна до края на 2023 г., съобщи полският министър на земеделието, цитиран от полската новинарска агенция ПАП, предаде БТА.

Роберт Телус заяви вчера, че петте държави - Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния, остават отворени за транзита на украинско зърно.

Тези държави са обезпокоени от наближаващото изтичане на забраната на ЕС за продажба на украинско зърно в държавите, намиращи се на предна линия, в непосредствена близост до бойните действия в Украйна. Преди въвеждането на забраната някои страни, включително Полша, наложиха едностранни ограничения върху украинската продукция в отговор на вълна от протести на земеделски производители, които се оплакаха, че украинските стоки са понижили местните цени и са затруднили продажбата на собствената им продукция.

След края на разговорите между министрите на земеделието на петте държави членки на ЕС Телус заяви: „На срещата изготвихме и подписахме съвместна позиция, на петте държави, намиращи се на предна линия, отнасяща се преди всичко до удължаване на забраната за внос в нашите страни на четири вида зърнени култури след 15 септември... Но споразумението съдържа и общата ни декларация, че сме категорично отворени за транзит“.

Той посочи, че на разговорите са били поканени и министрите на Украйна и Молдова. „Министрите не дойдоха поради други причини. Надяваме се да се срещнем с тях в бъдеще“, каза Телус и добави, че петимата министри искат да помогнат на Украйна при транзита на селскостопанската ѝ продукция.

На 5 юни 2023 г. Европейската комисия издаде регламент за въвеждане на превантивни мерки срещу вноса в ЕС на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Забраната на ЕС за внос на тези агропродукти в Полша беше удължена до 15 септември, въпреки че транзитът им през Полша все още е разрешен.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: