Отидете към основна версия

2 448 10

Сериозна повреда! Проблемът с двигателите на "Еърбъс" засяга около 1200 турбини

  • еърбъс-
  • турбина-
  • пътнически самолет-
  • гражданска авиация-
  • a320

Причина за проблема вероятно е рядко състояние на металния прах, използван при производството нa нови турбинни дискове от "Прат енд Уитни" за определен период от време

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 1200 турбини в двигателите на самолетите за средни разстояния на "Еърбъс" са проблемни, смята германският производител Ем Те У (MTU), цитиран от ДПА, пише БТА.

Около 200 от тях трябва да бъдат ремонтирани най-късно до средата на септември, а останалите - през 2024 и 2025 г., заяви пред журналисти шефът на Ем Те У Ларс Вагнер.

Корпорацията ДАКС (DAX), базирана в Мюнхен, заедно с по-големия си американски партньор "Прат енд Уитни" (Pratt & Whitney), произвеждат двигателите PW1100G-JM, вложени във всеки втори самолет "Еърбъс" от модела A320neo.

Компанията майка на "Прат енд Уитни" - "Рейтиън текнолоджис" (Raytheon Technologies), съобщи вчера за съществуващия проблем.

"Работим съвместно с "Прат енд Уитни", за да намалим въздействието на проблема", заяви Вагнер. Той призна, че е трудно да се каже колко самолета ще трябва да влязат в халетата за ремонт. Всеки самолет разполага с два двигателя, но те може да са от различни производствени цикли, което значи, че най-малкият възможен брой са 600, а най-големият - 1200.

Като причина за проблема той посочи рядко състояние на металния прах, използван при производството нa нови турбинни дискове от "Прат енд Уитни" за определен период от време.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: