Отидете към основна версия

2 858 58

"Москва се опитва да направи втората мобилизация по-сръчно"

  • украйна-
  • мобилизация-
  • владимир путин-
  • война-
  • войници-
  • русия-
  • екатерина шулман

Чрез затягането на законодателството руските власти се опитват да направят втората мобилизационна вълна по-сръчно, казва пред ДВ политоложката Екатерина Шулман

Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Държавната Дума прие Закон за повишаване на мобилизационната възраст и за забрана за заминаване от Русия на тези, които вече са получили повиквателна. Дали оттам следва, че според Кремъл войната ще е продължителна?

Екатерина Шулман: Очевидно властите са си взели поука от грешките и трудностите на предната мобилизационна вълна. Интересна е например появата на нови възможности за санкции на длъжностни и юридически лица за "неоказване на съдействие" в хода на мобилизацията. Става дума най-вече за държавни служители и за фирми, които вероятно по време на предишния мобилизационен пик миналата есен някак са саботирали набирането на хора. Известно е, че е имало директори на компании, които не са бързали да съкратят списъка на кадрите си, както и, че е имало учители по физкултура, които не са искали да изпращат децата си на сигурна смърт. За системата това е саботаж, на който тя сега реагира.

Затова не съм сигурна, че всичко това е свързано с продължителността на войната. По-скоро - ако се наложи пак да мобилизираме, да го направим по-сръчно. Не е задължително да има втора мобилизационна вълна, но подготовката за нея е в ход. А тази подготовка естествено увеличава вероятността тя да се случи.

ДВ: Как при новите обстоятелства тези, които не искат да отидат в армията, биха могли да го избегнат?

Екатерина Шулман: Обхватът на подлежащите на мобилизация е същият, само бе разширен нагоре до 30 години, а не до 27, както беше още от времената на Хрушчов. Това са доста древни рамки, които сега се променят и мъжете ще подлежат на мобилизация за по-дълго време.

Що се отнася до възможността да се замине, за да се избегне службата, по-рано имаше седемдневен срок след получаването на повиквателната, преди да бъдат наложени ограничения, особено за пресичане на границата. Сега вече срок няма - щом повиквателната е дошла, пределите на Русия не могат да се напускат. На мъжете в страната сега вече определено няма да им е лесно.

ДВ: Догодина в Русия формално трябва да се проведат президентски избори. Какъв е смисълът в сегашната ситуация да се дава вид, че има предизборна кампания или някакво гласуване?

Екатерина Шулман: Много важно е да се дава вид - системата ще държи до края на електоралната си легитимност. Провеждането на изборите е нужно по две причини. Първо, административната система трябва да покаже, че може да организира подобни мащабни фестивали на масова лоялност. Второ - това е нужно на гражданите, административно зависимият електорат е важно да дойде и да гласува правилно. Освен това изборите са необходими, за да се каже на външния свят: вижте, президентът си остава популярен, това е изборът на руснаците - те поддържат този президент и след две години война.

Наситеността на това репресивно законотворчество в края на парламентарната сесия се обяснява включително с това, че трябва да се приеме всичко необходимо преди следващата сесия, която ще бъде предизборна. Тогава вече на гражданите ще трябва да се раздават блага, а не проблеми.

Автор: Кирил Букетов

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания