Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2023 11:07 4 451 67

Путин: Не се случи нищо от това, което беше обсъдено и ни бе обещано

  • владимир путин-
  • африка-
  • украйна-
  • русия-
  • зърно-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • санкт петербург

Руският президент заяви на срещата в Санкт Петербург, че причина за нарушенията в световните доставки на храни е лицемерието на Запада

Путин: Не се случи нищо от това, което беше обсъдено и ни бе обещано - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първият ден от срещата на върха "Русия - Африка" в Санкт Петербург бе белязан от два ключови момента, които привлякоха вниманието на западната преса - обещанието на Владимир Путин, че страната му ще започне безплатно да изнася зърно за някои африкански страни, и появата в кулоарите на форума на Евгений Пригожин, пише БТА в преглед на западния печат.

Владимир Путин обеща безплатно зърно на поне шест държави в Африка през следващите четири месеца в опит да подобри имиджа на Москва на африканския континент след изтеглянето на Кремъл от зърнената сделка за износ на украинско зърно през Черно море, която гарантираше изхранването на милиони хора по света, пише в днешния си брой американският в. "Ню Йорк таймс".

Още новини от Украйна

Руският президент заяви на срещата в Санкт Петербург, че причина за нарушенията в световните доставки на храни е лицемерието на Запада, а не войната в Украйна, отбелязва изданието. "Не се случи нищо от това, което беше обсъдено и ни бе обещано", посочи Путин, като повтори твърдението си, че Западът не е изпълнил своята част от зърнената сделка и не е направил нищо, за да разчисти пътя за руския износ на храни и торове. По думите му онези, които смятат Русия за ненадежден доставчик на храни, "лъжат", което е "практика на някои западни държави от десетилетия, ако не и от векове".

Излизането на Русия от зърнената сделка предизвика протест от редица страни и постави Путин в отбранителна позиция на фона на дългогодишните му усилия да привлече африканските държави на страната на Москва в геополитическата ѝ конфронтация със САЩ, коментира "Ню Йорк таймс". Помпозността на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург - руската имперска столица, построена от Петър Велики, а също и роден град на Путин, изглежда имаше за цел да даде знак на африканските лидери, че Русия е техен истински приятел, пише още изданието.

Путин обеща на Буркина Фасо, Централноафриканската република (ЦАР), Еритрея, Мали, Сомалия и Зимбабве, че през следващите три-четири месеца Русия ще достави на всяка от тях от 25 000 до 50 000 тона безплатно зърно. В списъка на получателите на безплатно руско зърно имаше геополитически подтекст, отбелязва американският вестник. От тези шест страни само Сомалия гласува срещу Русия в ООН през февруари в подкрепа на резолюция, с която бе отправен призив за прекратяване на войната в Украйна. Освен това руската частна военна компания "Вагнер" си сътрудничи с авторитарните правителства в Мали и в ЦАР. Освен това Кремъл се опита да представи Русия като духовен съюзник на Африка, като бастион на консервативните ценности и алтернатива на "безбожния Запад", посочва "Ню Йорк таймс".

Тазгодишната среща на върха "Русия – Африка" е второто издание на форума, отбелязва германският в. "Берлинер цайтунг". В първото му издание в Сочи през 2019 г. взеха участие 45 държавни и правителствени ръководители на африкански страни. Тази година по данни на руските власти участие в срещата на върха са заявили представители на 49 страни, но само 17 държавни и правителствени ръководители са пристигнали в Санкт Петербург. В тази връзка Кремъл се оплака от "възмутителния" натиск от страна на САЩ, Франция и други страни върху африканските лидери, отбелязва германският вестник.

Очаква се днес Путин да произнесе голяма реч, в която ще говори за "нов световен ред", основан на "многополюсността и равенството" между всички държави. Опитите на Путин да настрои африканските държави срещу Запада са поразителни, коментира германският вестник.

Британският в. "Гардиън" се спира подробно върху интересен детайл от вчерашния форум – изненадващата поява на Евгений Пригожин в кулоарите на срещата на върха въпреки споразумението с Кремъл той да отиде в изгнание в Беларус. В сряда вечерта близък съюзник на Пригожин публикува снимка, на която се вижда как шефът на "Вагнер" се среща с Фреди Мапука - високопоставен представител на ЦАР, която през последните няколко години прие хиляди наемници от частната военна компания. Снимката бе публикувана за първи път във "Фейсбук" от Дмитрий Сити - руски гражданин, когото западни официални лица определят като важна фигура от структурите на "Вагнер" в ЦАР. Според руското издание "Фонтанка" снимката е направена в хотел "Трезини Палас" в Санкт Петербург, за който се твърди, че е собственост на Пригожин.

На отделна снимка се вижда как Пригожин се ръкува с ръководителя на камерунския канал на телевизия "Африк медия" (Afrique Média) - проруска медия, свързана с "Вагнер", която е ориентирана към френскоговорящите африкански страни. Това са първите снимки на Пригожин в Русия след бунта на "Вагнер" срещу Кремъл. Присъствието му в Русия е индикация, че властите не искат или не могат да го отстранят като ръководител на "Вагнер", коментира "Гардиън".

Миналата седмица в социалните мрежи се появи видеозапис, в който Пригожин се обръща към своите бойци в Беларус и нарича руските военни действия в Украйна "позор", припомня британският вестник. Преди началото на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург Пригожин даде интервю за "Африк медия", в което заяви: "Не е имало и няма да има съкращаване на програмите ни в Африка".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    31 53 Отговор
    Путин е пътник

    Коментиран от #7, #14, #34, #41, #56, #62

  • 2 Българин

    29 51 Отговор
    този е най-голямото зло в Света

    Коментиран от #28, #37, #63

  • 3 ...

    22 11 Отговор
    Нищо, нещо, всичко
    Кажи конкретно бе серсем лъжлив
  • 4 Българин

    23 44 Отговор
    последните дни на диктатора
  • 5 Българин

    23 47 Отговор
    Хага те чака....

    Коментиран от #12, #57

  • 6 Вашето мнение

    67 30 Отговор
    Путин ще достави безплатно зърно. Това е престъпление според англосаксонската измет, която още иска да управлява света.

    Коментиран от #13, #25, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    24 42 Отговор
    Само лъжи! Защо въобще трябва някой да му обещава нещо за да може Украйна да изнася собственото си зърно? Това ли е целта на СВО, да спре износа на Украйна?

    Коментиран от #15, #58

  • 11 Ааааа...

    18 33 Отговор
    Пирожката не му пука от путин. Ходи си където иска. Иначе жиже пак ще запали с 200 от москва😁

    Коментиран от #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Всички сме пътници рано или късно

    45 18 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Поне не се е опитал да смени националния празник на Русия заради собствени политически мераци!

    Коментиран от #21, #26, #29

  • 15 гого

    41 12 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    целта е съвсем друга но плиснат лиген като теб с спуснати опорки от нпо-то няма как да разбере

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Долен предател

    20 36 Отговор
    Зеления чорап РАДЕВ може ли да ми обясни ако имахме платформа в изключителната икономическа зона която трябва да се снабдява всяка седмица със храна и вода чрез хеликоптер каво щяхме да правим тогава..да звъним на кремълските ушанки за разрешение ли?

    Коментиран от #22, #59, #60

  • 20 Хаха

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "гого":

    Гуги, сам потвърждаваш това, което съм написал, ама от де акъл да асимилираш!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    18 30 Отговор

    До коментар #19 от "Долен предател":

    ватенките много обичат да се зъбят-но все си намират майстора -ще ходят Дръзки,Верни и Горди на лов

    Коментиран от #52, #61

  • 23 Мнение

    27 12 Отговор
    Има си хас да се случи! Лицемерието на запада е пословично!
  • 24 Прокопий

    13 24 Отговор

    До коментар #16 от "митко":

    Я, пак ли ти, бе голубчик!
    Ама все на джендър тема те избива, много сте латентни това русофилите, явно всички сте едни скрити Блондита, като синчето, така де, онова на Соловьов!
    Браво, и как знаеш кое какво се пие и прави, браво. Но все пак споделяй опита си по русофилските групи, тук нямаш публика, за грамотността ти няма и да говоря, така сте си открай време - ни руски, ни български. За Максуда е характерно, няма прроблем...

    Коментиран от #51

  • 25 Откъде да го взели това зърно

    4 16 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето мнение":

    и откъде ще минат корабите? Любопитно.

    Коментиран от #38

  • 26 Прокопий

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Всички сме пътници рано или късно":

    Нямам идея поради що бе изтрит коментарът, който казва, че лично Путин, през 2001 година, бидейки президент, смени името И ОБЯВИ ЗА НАСЦИОНАЛЕН празник 12.06!

    Което означава, че постът ти е очевидна неистина!
  • 27 Този дядко ?!

    7 14 Отговор
    Защо не е в ареста?!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руска им работа

    13 14 Отговор

    До коментар #14 от "Всички сме пътници рано или късно":

    Ти знаеш ли какво събитие честват руснаците с националният си празник? Празнуват, че са излезли от СССР, но искат никога да не се беше разпадал и се надяват да възобновят СССР!
  • 30 Би трявало

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ааааа...":

    да ти светне, че тоя преврат май не е бил преврат, щом Пригожин се разхожда необезпокояван в Санкт Петербург и то на тоя форум, но с тая кратуна куха на раменете няма как да стане.
  • 31 Абе Маро

    27 6 Отговор
    Я тогава обясни, защо това зърно се изнася в Полша, Словакия, Румъния, България и в др. страни от ЕС. Излиза че тия страни гладуват по вече от някои бедни страни от Африка и Азия. Стига сте се мъчили да ни промивате мозъците с лъжи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Факт е,

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Статията се появява в 11:07

    А "Българин" за 2 минути ЧЕТИРИ ПЪТИ
    коментира !!!

    Каква бързина !
    Какъв остър ум !
    Невероятно !

    А запада защо не изпрати на нуждаещи се държави зърно безплатно ?
    Алчността не позволява ?

    Коментиран от #39, #40

  • 35 !!!?

    8 20 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето мнение":

    Путин ще купи колело на африканците...ама друг път !!!?

    Коментиран от #50

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Старец

    23 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Провери си ценностната система. Злото по света е САЩ. Където са минали и трева не расте.
  • 38 Ами сега

    19 3 Отговор

    До коментар #25 от "Откъде да го взели това зърно":

    За твое сведение Русия има възможност
    ЧЕТИРИ пъти ПОВЕЧЕ зърно от Украйна за износ !!!
  • 39 Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "Факт е,":

    завистта е порок
  • 40 Не разбра ли

    8 4 Отговор

    До коментар #34 от "Факт е,":

    Че автора на статията използва името Българин.
  • 41 Така е

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Даже и името му казва същото. Въпросът е, накъде пътува? Блиндирал ли си си задния двор, защото, май нататък пътува?
  • 42 Даа!

    14 3 Отговор
    Поне добавете по още една нула към посочените количества - от елементарна коректност,към читателите.Услужливо пропускате ,че още преди месеци Путин в прав текст пое ангажимент,точно за най бедните държави в Африканския съюз,е подписал указ за безвъзмездна доставка на 500 000 тона тежки торове.Половин милион тона! Дори бяха фрахтовани специализираните кораби за превоз.Но същия " много загрижен Запад" за гладуваша Африка,забрани,блокира достъпа до всяко свое пристанище по целия маршрут,като заплаши фирмите- превозвачи със санкции, включително конфискация на кораба.Цялата олелия,е под диктата на три хамерички конгломерата изкупили милиони декари земя в Украйна.Сега са побеснели,че нямат достъп до пазара - предимно Европа,а новата реколта вече се жъне.Което означава да е държат под навес,защото силозите им преливат от миналогодишно зърно

    Коментиран от #43

  • 43 И трябва

    12 2 Отговор

    До коментар #42 от "Даа!":

    Че това зърно произведено в Украйна е генномодифицирано. А в Русия е забранено да се призвежда такова зърно.
  • 44 ГанЯ

    2 3 Отговор
    С чужда пита помен правя....... щото мога.......
  • 45 Вещерът от Пещера

    7 9 Отговор
    Страхливият Бункерен Плъх, доказа за пореден път, че е жалък бъзльо. Не посмя да отиде в РЮА и се примоли на негрите да дойдат при него. Целият Свят видя, че Жужето е един тресящ се от страх, паркинсон и деменция изкуфял дъртак.

    Коментиран от #49, #65

  • 46 Говедар

    13 3 Отговор
    Мария, най важното пропусна, дълбоката истина за лицемерието на запада и ралната помощ от Русия за Африка!
    Фактите са:
    1. Миналата година Русия е доставила над 10 милиона тона жито в Африка! От Украйна по малко от един милион тона са стигнали до бедните страни!
    2. Русия опрости на африканските държави 23 милиарда долара дълг!
    Май това боли на запада!
  • 47 Яшар

    4 6 Отговор
    По един кораб зърно ха ха, голямото обещание
  • 48 Ана Маляр

    7 1 Отговор
    Няма как със стари муурви нов бардак да правиш.Да чакаш муурва да ти изпълни обещание.
  • 49 Жреца на Ботунеца

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Вещерът от Пещера":

    Обичаш ли да се надяваш на негъррски патладжаании?
  • 50 Прокопий

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "!!!?":

    А не теб ще ти купя силиконова кукла да си я дъниш на воля.Или обърках,да не искаш силиконов чернокож,да му се нанизваш?

    Коментиран от #53

  • 51 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Прокопий":

    Да те дъни Леонсио кууррессттия от Максуда,докато се изпуснеш.

    Коментиран от #54

  • 52 Баро

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Смуучкашш ли гоо олигавен хохохолска масстиййоо?
  • 53 Прокопий

    3 7 Отговор

    До коментар #50 от "Прокопий":

    Че сте крадци русофилите, ясно - днес никчето ми, утре унитяза на съседа, ама неграмотността ти те издава! Слагай ги тия интервали след препинателните знаци, елементарна грамотност!

    Сега нали разбираш, защо и чеп за зеле не става от вас и величествения ви хомоеротичен лидер Путлер, любителят на детски коремчета - за Никита Конкин говоря, провери си...
  • 54 Прокопий

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Ясно, сега разбрахме всички кой ти е любовника и от къде си, голубчик!
    Хахахахахаха
  • 55 Пежо и Пенда

    9 1 Отговор
    Има сключен договор, Русия, ООН Турция, Европа, САЩ, Украйна за износ на зърно. Русия една година спазва договора и чака останалите да изпълнят своята част.
    Не мисля, че една година не може да не стигне да изпълнят своята част от договора.
    Украйна взриви тръбопровода за амоняк който беше част от договора.
    Е питам аз какво да се случи ако някоя страна по международен договор не изпълни своята част.
    - Договора спира да съществува , мисля.
    И този ред на мисли - пропагандата ( лъжата) публикувана тук ни убеждава как страна изпълнила своята част е виновна.
    И как да им повярваме на САЩ акко България сключи договор със САЩ ще го изпълни?

    Пример: договора доставка за Ф16 .


    А тази редакция тук редовно ни залива с лъжи.
  • 56 Да може би

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    но със сигурност след теб бълхарник.
  • 57 С кво предпочиташ да

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    дойда с Кинжал,Прометей,Армата,Ту 160,Солнцепьок,С 400 или може би 500,но те уверявам все ще сте с увиснали памперси и омазани до уши със съдържанието им.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Боримечката

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Мечтите са безплатни...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Българин

    1 0 Отговор
    е цензор.
    Крайно време е да го разберете.
  • 65 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Вещерът от Пещера":

    Тъпанаринът от Пещера
    Пфу у у у у
    Биовет те е отровил , ясно
  • 66 Тълкувател

    2 0 Отговор
    "Присъствието му в Русия е индикация, че властите не искат или не могат да го отстранят като ръководител на "Вагнер", коментира "Гардиън".
    Има и по- ясно обяснение -- "Врагът на моя враг е мой приятел"
  • 67 Гардеън

    0 0 Отговор
    Опитите на Путин да настрои африканските държави срещу запада са поразителни,коментира германският весник.
    Не повече,от опитите на запада да настрои африканските държави срещу Русия( в частност Путин).
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания