Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2023 08:45 3 844 36

Саудитска Арабия иска да помага на Украйна?

  • украйна-
  • джеда-
  • русия-
  • война-
  • саудитска арабия-
  • володимир зеленски

Саудитска Арабия се стреми да подобри имиджа си

Саудитска Арабия иска да помага на Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Саудитска Арабия току се появяват изненадващи гости: през май престолонаследникът Мохамед бин Салман имаше възможността да приветства украинския президент Зеленски, който дойде да говори пред участниците в срещата на Арабската лига. Тогава саудитският принц и фактически владетел на страната Мохамед бин Салман обяви: "Надявам се усилията ни да бъдат успешни".

Под "усилия" Мохамед бин Салман вероятно има предвид и собствения си интерес: успешната роля на посредник в глобалните конфликти, коментира АРД. Богатата на петрол страна от Персийския залив упорито се бори за повишаване на реномето си, за да бъде възприемана като важен регионален и международен играч.

Още новини от Украйна

Добри контакти във всички посоки

Политологът Мустафа Камал Сайед от университета в Кайро изтъква убедеността на Рияд, че разполага както с финансовата и икономическата сила, така и с политическото влияние, за да играе активна роля на международната сцена. "Саудитците имат добри отношения с много важни държави като САЩ, Русия и Китай, както и с Европа. Затова управляващите смятат, че са в подходяща позиция да посредничат в конфликти", обяснява анализаторът пред АРД.

В Персийския залив е прието да се поддържат добри контакти с всички страни. Самият Зеленски междувременно открои първите посреднически успехи на Саудитска Арабия във войната в Украйна. "Вече имахме добър опит със Саудитска Арабия, когато ставаше дума за освобождаването на наши хора, пленени от Русия. Можем да разширим този опит", заяви той.

Във форума за Украйна, който тече от днес в пристанищния град Джеда, участват почти 40 държави. Сред тях са представители на САЩ и ЕС, както и страни от т.нар. глобален Юг - Индия, Бразилия, Египет и Индонезия, които досега бяха до голяма степен неутрални спрямо войната в Украйна. Както изтъкна в навечерието на срещата украинският президент Зеленски: "Особено важно е сътрудничеството със страните от глобалния Юг, които Русия постоянно се опитва да манипулира". Киев иска да представи на тези държави своя мирен план, състоящ се от 10 точки. Китай също присъства на форума, но не и Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в Москва разглеждат консултациите в Саудитска Арабия като опит за създаването на антируска коалиция.

Печели ли Рияд от войната?

Все пак дали консервативната арабска петролна монархия може да изиграе ролята на миротворец, пита АРД. Отговорът е: "едва ли". Саудитците имат свои интереси, свързани с прекратяването на войната, тъй като затрудненията с доставките в световен план заплашват да дестабилизират Близкия и Среден Изток. Но Рияд поддържа и отлични отношения с Москва.

Като значим износител на петрол Саудитска Арабия дори печели от нарасналите заради войната в Украйна цени на горивата, посочва АРД. Освен това саудитците купуват евтин петрол от Русия, благодарение на който правят двойни печалби.

Трудните отношения с Вашингтон

Само в едно направление напоследък се стигна до влошаване на отношенията - ограничаването на добива на петрол от страна на Рияд разгневи Вашингтон. Освен това на Запад гледат със загриженост и на все по-независимата политика на саудитците, пише АРД. В тази нова линия влизат възобновяването на дипломатическите отношения с Иран, подобряването на връзките със сирийския диктатор Башар Асад и близките отношения с Русия.

Дали срещата на високо ниво за Украйна в Джеда сега представлява сигнал на саудитците към Запада и свидетелство, че те не са обърнали напълно гръб на САЩ? За политолога Мустафа Камал Сайед отговорът е "да". Той отбелязва, че страната преследва ясни интереси спрямо САЩ. "Саудитците искат да сключат споразумение за сигурност със САЩ, чрез което при нападение Саудитска Арабия да може да получи защита от Съединените щати като страна от НАТО. Освен това саудитците искат САЩ да подкрепят тяхната национална гражданска ядрена програма, която да бъде под наблюдението на американците", обяснява Сайед. "Саудитците имат интерес и към американските оръжейни системи", допълва анализаторът пред АРД.

Той отбелязва обаче, че "за да бъдат (саудитците - б. ред.) сериозна преговорна сила, те се нуждаят от добри отношения и с другата страна - с Русия и с Китай".

Голяма мирна конференция до края на годината?

Срещата на върха в Джеда този уикенд е поредната, след като през юни подобен форум се проведе в Дания. Целта е преди края на годината да се свика голяма мирна конференция, на която да бъде поканена и Русия, информира АРД. И макар да е малко вероятно срещата в Саудитска Арабия да доведе до мир в Украйна, тя ще има един сигурен резултат - Рияд ще привлече сериозно международно внимание.

Автор: Анна Осиус АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще осигуряват

    50 12 Отговор
    опиума за укронацистите ли?
  • 2 Ммм дааа

    57 4 Отговор
    DW каза, "фЪкти" - преписа и готово, взехме няколко цента.
  • 3 да де

    49 5 Отговор
    Нали знаете това е като сметката без кръчмаря
  • 4 КОТарАК

    11 49 Отговор
    всички присъстващи на тая среща вкл. Китай , са се съгласли за терит. цялост на Украина. Маша бърка малко нещата-тва не е антируска , а антиПу коалиця.

    Коментиран от #16, #21

  • 5 глоги

    33 0 Отговор
    ИСКА ЛИ Саудитска Арабия да помага на Украйна във войната?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    50 4 Отговор
    Петата колона на Сорос не спира да се фантазира
  • 8 Уточнение

    44 0 Отговор
    когато веднъж станеш за резил, връщане назад - няма. Отнася се за DW. Освен да се "еб.аваш" с тях, за друго не стават. ЧЕСТИТО им !!!
  • 9 Лост

    31 1 Отговор
    Нещо мушенгия ми се чини да е цялата работа.
  • 10 Професора

    41 3 Отговор
    Дойче Веле дезинформира това е черна станция в Европа на ЦРУ
  • 11 Професора

    36 1 Отговор
    Пропаганда от незаконния сайт DW

    Коментиран от #18

  • 12 БАЦЕ ЕООД

    35 2 Отговор
    Зеления изобщо дали знае как всички го будалкат ...
  • 13 Проверка на фактите

    34 3 Отговор
    Dw ги изгониха от Руската Федерация точно защото много лъжат
  • 14 Ами НЕ

    31 1 Отговор
    С Арабия направи този форум само защото искаше да си осигури неутралитета на САЩ за отношението им с Изрел и да сондира мнението на БДом за Сирия и Арабският Съюз.Въпреки настояването на САЩ ,Сирия беше върната в Арабската Лига-а Изрел обвини САрабия за новото напрежение с Палестина.Тоест-саудитите с този форум си изясниха позицията на БДом по интересуващите ги тях въпроси-а Украйна просто беше повод да се съберът...
  • 15 Окраин4ев

    30 4 Отговор
    Който публкува лъжите на Дойче Веле е на хранилка в Америка за България НПО на ЦРУ
  • 16 стоян георгиев

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    фантазирането е безплатно. Приятно прекарване, писанке...
  • 17 ма разбира се

    31 2 Отговор
    "участвали 40 държави - краварите и Ес......"
    То тия са все едни и същи .....

    Коментиран от #19

  • 18 Ами

    29 0 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    тя Мара ако не от DW, от Бесарапски Фронт преписва.
  • 19 А бе

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "ма разбира се":

    Микронезия къде забравяш.
  • 20 Мартин Петрушев

    26 1 Отговор
    Прекрасният нов либерал-тираничен свят.
    Днес либералната свобода става все по-тясна, а зад това стои инерционното падение на една поставена на изкуствено дишане система, която отчаяно се отбранява чрез тиранични разпоредби и постепенното премахване на личното човешко пространство.

    Дъгата се спусна над колективния Запад като последното обещание на човешката свобода, но нейните цветове дадоха пространство за самостоятелност само там, където свободата заработи за отмяната на човека. Зад маската на трансджендъризма и човешките права, трансхуманизмът започна да използва биотехнологиите, за да разпарчетоса хуманистичния морал, преди да се е зародила мащабна обществена контрареакция.

    Коментиран от #24

  • 21 Като се

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Наядат тиранозаврире ще вземат една слфетка и ще на рисуват карта на която ще има не една а няколко териториални цялости
    на усръйна
  • 22 Объркано Атлантиче

    22 1 Отговор
    Кой лъже?

    Украйна на преговорите в Саудитска Арабия се съгласи да обсъди мир с Русия без задължително изискване за изтегляне на войските от цялата територия - The Wall Street Journal.

    -- With China Attending, Ukraine Peace Discussions Inch Forward --
  • 23 Мартин Петрушев

    17 0 Отговор
    Прекрасният нов либерал-тираничен свят.
    "Чрез думите на Великия инквизитор бихме могли да кажем, че човек прие комфорта на земния хляб и върна дара на небесния. Консумацията разглези обществото с обещанието за несекващи материални блага и то се насочи към своята несвобода, която днес безликата дигитална бюрокрация употребява за набиране на власт. Така опиянените маси бяха забаламосани с нови обещания за сигурност. Прекият резултат е, че западната система продаде свободата си, за да получи източна система на надзор по китайски. Образно казано, човекът от либералната система позволи да му се сложат решетки, за да се чувства по-сигурен в собствената си клетка."
  • 24 Барби

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мартин Петрушев":

    От сутринта до 13:30ч се идентифицирам като бял мъж. Между 13:30ч и 14:30 се идентифицирам като черна жена снайперист. До края на деня винаги се изненадвам в какво ще се идентифицирам
  • 25 Иван

    8 0 Отговор
    Еленски (Кашоги).
  • 26 Баба Яга

    17 2 Отговор
    Ами за краварите войната в Окрайна е като в Лаос, американците не се интересуват много. Бай Дън има лични интереси там, но за сенаторите е много важно къде и как ще абортират военнослужещите и как нормалните цени ще се къпят с мъже, които се усещат като жени, но имат всички мъжки атрибути. Това са им проблемите. Само се чудя Путин защо още ги бави.
  • 27 Наблюдател

    19 1 Отговор
    На снимката ми изглежда че срещата не е минала добре защо лъжете
  • 28 Българин

    13 0 Отговор
    Как върви контранаступлението? Добре ли е? Скоро размяна на пленници не е имало щото само едната страна взема такива барабар с техниката западно производство.
  • 29 Механик

    15 2 Отговор
    Саудитска Арабия иска да помага на Зельо, ама няма желание.
    Бита карта сте и трябва да го приемете.
  • 30 дядо поп

    6 1 Отговор
    Искат , много искат да помагат арабите , но на украинките!
  • 31 прокажена росия

    2 7 Отговор
    Антитерористичната ,антируска коалиция се разраства!
  • 32 Пешо

    7 1 Отговор
    Разпъват само локуми окрайнците.
  • 33 Светът се променя

    5 1 Отговор
    За първи път еврпейски въпрос, какъвто е войната в аукраина се решава от араби и извън Еврпа. Така е старите идоли падат.Центровете на световната политика се увеличават, а играчите се променят.
  • 34 Хаха

    1 6 Отговор
    Аз пък имам друг анализ който ясно говори как до сега сдържащите се арабски държави, много скоро ще покажат червен картон на Путин. Ще бъде поставен пред това да избира дали да се изтегля сега и да се опита да запази евентуално някакви взаимоотношения с арабския свят и Китай или на по късен етап когато вече ще бъде късно и очевидно много вероятно тогава да последва разпад на РФ. На всички откровено им писна от Кремъл, защото искат да си въртят бизнеса а не да се занимават с имперските амбиции на старчока в Кремъл
  • 35 Нико

    0 4 Отговор
    Саудитска Арабия спомогна за разпада на СССР, сега ще се повтори същото. С путлер е свършено.
  • 36 ха ха ха

    2 0 Отговор
    щеее ли ви се - смешници. Новинки за тези с по 4 бустера