Отидете към основна версия

2 911 61

Премиерите на Украйна и Катар се обединиха в Киев: Светът има остра нужда от зърнената сделка

  • украйна-
  • катар-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • пшеница

Русия прекрати черноморската зърнена сделка на 17 юли, в последния ден от срока на споразумението, сключено през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция във връзка с инициативата "Зърно от Украйна"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският министър-председател Денис Шмигал и премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който изпълнява и длъжността на външен министър, се срещнаха днес в Киев и заедно изтъкнаха нуждата от продължаването на инициативата "Зърно от Украйна", предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Изявление в този смисъл бе направено от Шмигал по време на съвместна пресконференция с катарския му колега. Премиерът на Украйна подчерта, че оттеглянето на Русия от черноморската зърнена сделка, престъпленията ѝ срещу човечеството, военните престъпления и геноцидът над украинския народ изискват незабавен и решителен отговор от страна на световната общественост.

Според него излизането на Русия от зърненото споразумение е застрашило живота на милиони хора, не само в Украйна, но и навсякъде по света, най-вече в Африка, Азия и конкретно в Близкия изток.

"Заедно с премиера и министър на външните работи на държавата Катар изтъкнахме важността от възстановяването на черноморското зърнено споразумение на фона на нуждата от продължаването на инициативата "Зърно от Украйна", заяви Шмигал.

Укринформ напомня, че Русия прекрати черноморската зърнена сделка на 17 юли, в последния ден от срока на споразумението, сключено през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция във връзка с инициативата "Зърно от Украйна".

В същото време бе обявено, че Катар ще предостави хуманитарна помощ на стойност 100 милиона долара на Украйна, за да подпомогне здравеопазването, образованието и операциите на страната по разминиране на териториите ѝ. Това също бе обявено от украинския премиер Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: