Отидете към основна версия

3 736 81

Киев отрече! Нямаме специален план в случай, че ликвидират Володимир Зеленски

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • одеса

Според Конституцията следващите стъпки в такива случаи са ясни - когато президентът не може да изпълнява задълженията си, те се поемат от председателя на Върховната Рада на Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американското издание Politico написа, че Украйна има план в случай, че президентът Володимир Зеленски бъде убит по време на войната. Експертите смятат, че подобно събитие би било психологически шок, но няма да повлияе на защитата на Украйна.

В статията се отбелязва, че след като Володимир Зеленски отказа да се евакуира в началото на войната и вместо това поиска муниции, той изигра ключова роля в мобилизирането на международна подкрепа за борба с Русия.

Така че не е изненадващо, че руски депутати и ултранационалистически военни блогъри настояват той да бъде първата мишена. Politico напомня, че срещу Зеленски вече са били извършени редица опити за убийство, но всички те са били предотвратени.

Според Конституцията следващите стъпки в такива случаи са ясни - когато президентът не може да изпълнява задълженията си, неговите задължения се поемат от председателя на Върховната Рада на Украйна (украинския парламент). Именно за да се избегне вакуум във властта, в началото на войната политическото ръководство на Украйна беше разположено в различни части на страната.

Politico пише, че Руслан Стефанчук, председателят на Върховната рада, член на партията на Зеленски "Слуга на народа", няма особено висок рейтинг на доверие в социологическите проучвания.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов обаче напълно отхвърли информацията на Politico.

"Това е абсолютно невярна информация, нямаме такива планове. Имаме президент на страната, главнокомандващ, който изпълнява задълженията си. Трудно ми е да кажа защо уважаваното издание Politico направи това", каза той в ефира на ефира на телевизионния канал "Рада". Данилов допълни, че наличието на подобни слухове поражда въпроси към тези държавни служители, които общуват с чуждестранната преса и предоставят такава информация.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: