Отидете към основна версия

2 038 69

Володимир Зеленски: Износът на украински храни е важен за целия свят

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • зърнена сделка

Днес в Джеда, Саудитска Арабия, ще започне среща на съветниците на държавните глави и чуждестранни дипломатически служители относно украинската Формула за мир

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Износът на украински храни е ключов фактор за стабилността на хранителните пазари. Следователно, заедно с партньори, Украйна работи за гарантиране на продоволствената сигурност.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

"Украинският износ на храни е ключов фактор за стабилността на хранителните пазари. И работим с всички наши партньори както в региона, така и в света като цяло, за да гарантираме продоволствената сигурност", каза държавният глава.

На 5 август в Джеда, Саудитска Арабия, ще започне среща на съветниците на държавните глави и чуждестранни дипломатически служители относно украинската Формула за мир. Според Зеленски на тази среща ще бъдат представени много държави и различни континенти, включително Глобалният юг.

"Това е много важно, защото по въпроси като продоволствената сигурност съдбата на милиони хора в Африка, Азия и други части на света зависи пряко от това колко бързо ще бъде светът в прилагането на Формулата на мира", каза президентът на Украйна.

Президентът Зеленски изрази благодарност на Саудитска Арабия за тази платформа за преговори.

Украински и западни дипломати се надяват на срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други високопоставени служители от около 40 държави да постигнат съгласие по ключови принципи за бъдещо мирно споразумение за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Москва няма да присъства.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: