Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Август, 2023 13:35 8 719 38

Край Дунава: как се пренася украинското зърно

  • украйна-
  • дунав-
  • зърно-
  • пшеница-
  • царевица-
  • зърнена сделка

Царевицата поема към потребителите си от дунавското пристанище Орловка, откъдето украинска пшеница, ечемик и царевица потеглят за износ

Край Дунава: как се пренася украинското зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Откакто Русия се оттегли от споразумението за зърното, Украйна се опитва да изнася пшеница, ечемик и царевица през дунавските пристанища. Но прехвърлянето от камиони на кораби трае дълго. И никак не е безопасно.

Шофьорът Юри Дубушак отваря брезентовото покритие на своя 40-тонен камион и се спуска в контейнера. Краката му потъват в 25 тона златно царевично зърно от Полтава. Царевицата поема към потребителите си от дунавското пристанище Орловка, откъдето украинска пшеница, ечемик и царевица потеглят за износ, научаваме от репортаж на германската обществена медия АРД.

През май 2023 година през това пристанище минаха три милиона тона зърнени храни – това по принцип е нелош резултат, но много нисък в сравнение с количествата, които се транспортират през Черно море. В момента обаче дунавските пристанища са единствената алтернатива. Тъкмо поради това Юри Дубушак вече пет дни чака да разтовари царевицата от своя камион на доковете в Орловка.

Чака се безкрайно

„Пристанището е малко, тук не акостират толкова много кораби“, казва шофьорът пред кореспондентката на АРД Андреа Беер. И добавя, че пристанището в Рени има по-голям капацитет. „Но откакто руснаците обстрелват дунавските пристанища на Украйна, там също се чака дълго, докато разтовариш.“

В резултат се образуват огромни задръствания, гигантски пътни тапи в Одеския регион, които понякога се разпростират на повече от 100 километра. Безкрайната опашка от тирове със зърно не помръдва, а тази почти единствена пътна артерия е така задръстена, че леките коли изпреварват неподвижните камион в насрещното движение, а понякога дори през полето встрани от пътя.

От Одеса до Орловка са 300 километра, за които на Юри Дубушак му трябвали два дни в режим „спираш-тръгваш“, разказва авторката на репортажа. Той за пръв път разтоварва в Орловка, но картинката в Рени и Измаил била същата: няколко дни чакане, разказва 50-годишният съпруг и баща от Херсон. „Чака се дълго.“

„Опасно е. Преброих 16 взрива“

Дубушак държи в ръцете си документите, които са необходими за разтоварването в Орловка. Вече е преминал и през задължителния контрол за качеството на зърното. И чака заветното повикване от страна на пристанищния диспечер. Но докато го чака, той е принуден да се мотае из импровизирания паркинг за тирове сред оглушителния шум от движението по единственото шосе, водещо към дунавските пристанища. Палещите лъчи на слънцето са безпощадни, а тенекиените душове и тоалетни - повече от скромни.

Дубушак сочи към пушека, издигащ се над Исмаил, който добре се вижда откъм Орловка. Той самият усетил на гърба си поредната руска атака срещу това пристанище. „Опасно е, как да не е опасно“, казва шофьорът. Когато тези дни руснаците отново атакували Измаил, той избягал в полето и там изчакал: „Преброих 16 взрива“, разказва Дубушак пред AРД.

На няколко метра от неговия камион на приказка са се събрали други шофьори. Всички трябва някак да убиват времето, докато им дойде редът за разтоварване. Настроението е потискащо. Един голям зелен тир е заседнал в калта на неасфалтирания паркинг след последния порой. „Когато завали, вече съвсем не можем да мръднем оттук. Не можем да разтоварваме, а зърното си стои непревозено“, ругае един от шофьорите.

Ужасяващи битови условия

Той ни показва газово котлонче между два камиона, в пространството, където шофьорите готвят и се хранят. В Германия такова нещо не може да има, клатят мъжете в единомислие глави. На всички тях им се иска да имат по-добри паркинги и хигиенни условия. „Украйна иска на всяка цена да си изнася зърното, но никой не мисли за нас, шофьорите“, оплаква се друг шофьор.

За да си напазаруват, мъжете ходят по няколко километра пеша по шосето до едно малко магазинче, където се продават кафе, напитки, бисквити, салам, плодове и топъл хляб. Продавачката прибира парите в касата и смръщено гледа към опашката от камиони на шосето отвън. Жената изобщо не крие, че подкрепя Русия. „Кога най-после ще ни освободят?“ – провокативно пита тя, а един от клиентите ѝ кима с глава.

„Тук наоколо също има много жертви на дълголетната руска пропаганда“, казва Дубушак, но на него самия не му се влиза в спорове. Плащат му в зависимост от разстоянието и количеството. За сегашния си курс ще вземе около 190 евро, плюс надбавки заради дългото чакане.

Украинската жп-линия и един важен мост по пътя от Одеса към дунавските пристанища Рени, Исмаил и Орловка бяха разрушени от руснаците преди повече от година. Шосето, край което чакат тираджиите и Дубушак, е не само шумно и задръстено. То е и почти единствената връзка със света оттатък - то е артерия на живота, по който украинското зърно и други селскостопански стоки достигат до купувачите в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стоян георгиев

    68 13 Отговор
    реших да помогна с волскъта си къруца.ще бъде по бавно. по малки куличества и по скъпо. но за украйна трябва да се раздадем докрай другаре
  • 4 Путин

    87 10 Отговор
    Добре че ни казахте да бомбардираме и Орловка.Пропуснали сме я!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Курти

    67 5 Отговор
    Дааааа.... на час по лъжичка, на ден по паничка, на годинка по дамаджанка.
    А догодина- гладомор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тези житни и царевични култури

    98 13 Отговор
    досега се крадяха от западналите джебчии, които лъжеха света, че отиват за бедните африканци. Точно това направи Путин, спря долната практика на преялите заподношкембета, която храна после изхвърлят по контейнерите, след благо преяждане. А ние на Балканите се чудим, как да спираме потока на гладни африканци, които заради Испания и Италия, които имат топлинни и визуални скенери на километри разстояние, не смеят да минат през там и ползва маршрута Турци - България. После след всичко това, ония оядените нагляри не ни искат в Шенген, защото не сме спирали изгладнелите африкански тълпи. Само гладомор за западналите двуличници!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гошо

    51 5 Отговор
    А бе вие нещо , от злоба акъла сте си загубил То пристанището на Арчар по става, от това на тая Орловка А тоя ваш Юри от къде е минал точно за да стигне до тая Орловка То е като да кажете пък ни ще примем това на пристанище Долни Цибър
  • 13 Истона

    20 2 Отговор
    Каквото и да става за в бъдеще, аз няма как да се окажат от живота!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Реалиста

    72 6 Отговор
    Дойче пишете нещо за наглото поведение на тройната сглобка! Престанете с украинските фашисти и да заставате на страната на отиващият си Байдън деменцията! Пишете нещо за срещата на украинските подлоги в Саудитка Арабия! Май ще им мине котка път! Света иска да живее в МИР, а не във война, предизвиквана от сащ и западните агресори!
  • 16 А бе

    32 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бг Турист...":

    С българи била ли си на ол инклузив?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Още малко!

    46 2 Отговор
    Не бойте се. Всичко ще приключи. Както е казал Сталин, перефразирано: няма пристанища, няма зърно, няма проблем.
    А всичко можеше да бъде по-друго. Ама пуста лакомия. И колко убити. Малко наемници, повече поляци, после украинци и най-много бесарабски българи и най-вече руснаци. Какво сделка, какво зърно, когато всеки ден се убиват и осъкатяват хора. И в същото време не само в ЕС, а и в Киев животът върви: ресторанти, барове, бърдаци... Шантава работа

    Коментиран от #20

  • 19 ЦИЛЕ

    40 4 Отговор
    УКРЕ НЕ РАЗБРААЛИ ЧЕ НЕМА ДА Е НА ТЕХНОТО РУСНАЦИТЕ ША ГИ МЛАТЯТ КАТ БОКСОВА КРУША
  • 20 ДИДИ

    41 4 Отговор

    До коментар #18 от "Още малко!":

    БРАТ МИ ВОИНАТА Е РУСИЯ АМЕРИКА И ТОВА ЗЪРНО НЕ Е УКРАИНСКО А АМЕРИКАНСКО АМА ТИ ЗНАЕШ ,ЗАТОВА ПИЩЯТ ЕВРОГЕИЦИ И КРАВАРИ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Законни

    20 2 Отговор
    Кой каза това една незаконна държава т.е. подобие на държава
  • 23 Браво браво

    21 2 Отговор
    Една истинска женица го каза кога ще ни освободят да и ние в Бг чакаме братята да ни освободят за кои ли пьт
  • 24 Браво браво

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "РасПутин":

    Една истинска женица го каза кога ще ни освободят да и ние в Бг чакаме братята да ни освободят за кои ли пьт

    Коментиран от #38

  • 25 Българин

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "РасПутин":

    Трябва да се наложи забрана на окраинските граждани да пребивават в цивилизования свят.
    Все пак па са страхотни пияндурници и нацисти
  • 26 Аха!

    19 1 Отговор
    Един германски влекач с четири шлепа,пътува обратно за Германия
    празен!
    04.08.23

    Коментиран от #32

  • 27 ........

    22 4 Отговор
    Там гърмяха боеприпаси с уран...как е възможно да изнасят каквото и да било?Дано не идва насам.
  • 28 безплатно

    22 4 Отговор
    Украинското зърно е американска собственост,искайте по-високо заплащане.
  • 29 КАЛАШНИКОВ

    21 4 Отговор
    Никакъв износ укронещастници,айде сваляйте гащите,че и тук чакаме ОСВОБОЖДЕНИЕ от боклучави либерални ценности..ГАДОСТ,СМРАД ,КОРУПЦИЯ И Демократична мизерия
  • 30 Стига

    28 2 Отговор
    Стига вече с тази пропаганда, какво ни интересува украинското жито. Имам достатъчно производители в България които да ни нахранят. Друг е въпросът дали житото не е американско и затова толкова драпат. И българските сайтове и телевизии само преписват .
  • 31 Истина глаголят

    19 3 Отговор
    Хората от Одеса до Орловка чакат кога ще ги освободят руснаците. А и голяма част от тях са етнически българи.
  • 32 Това

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Аха!":

    Прилича на тикач, а не на влекач.
  • 33 Платена

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бг Турист...":

    Фашистка агитка от Украйна.
  • 34 Руский

    11 2 Отговор
    Укрофашисти , мноооого сте умни .
  • 35 БАНко

    9 1 Отговор
    РАЗКАЗИ ЗА НЕВМЕНЯЕМИ ЧИТАТЕЛИ !!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гошо

    7 1 Отговор
    Сами си го напрйвихте а сега олеле
  • 38 1886/1887г

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Браво браво":

    С помоща на медиите ,които не скрито ,чрез даване на гласност на Руската медиина пропаганда, ще бъдете освободени, разбира се,оставате безработни,много скоро и без имотни,нямате приходи да покриване главниците, банките ще фалират,вашите имоти ще бъдат закупени от руски,китайски и други олигарси,това е съдбата ви,която си пожелахте,разпространявана от про руските медии!?!
Новини по държави: