Отидете към основна версия

3 687 144

Киев: Русия изстреля 70 средства за въздушно нападение срещу Украйна през изминалата нощ

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • киев-
  • черно море-
  • дрон

Ройтерс отбелязва, че не може да провери информацията по независим начин и че засега няма коментар от страна на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия предприе през изминалата нощ няколко атаки срещу Украйна, като използва 70 въздушни средства, в това число крилати и хиперзвукови ракети и произведени в Иран безпилотни летателни апарати, съобщиха днес военновъздушните сили на Киев, цитирани от Ройтерс, предава БТА.

Руските войски атакуваха масирано през нощта територията на Украйна с ракети, изстрелвани от въздуха и морето и с дронове "Шахед-136/131", обявиха в "Телеграм" украинските ВВС, цитирани от агенция Укринформ. Те подчертаха, че са прехванали 30 вражески крилати ракети и 27 дрона "Шахед".

"При първата вълна от нападения снощи врагът използва 14 крилати ракети с морско базиране "Калибър" и три балистични ракети с въздушно базиране Х-47 "Кинжал". Подразделенията за противовъздушна отбрана унищожиха 12 от 14-те ракети "Калибър". Информацията за ракетите "Кинжал" не подлежи на разгласяване", се казва в съобщението на ВВС, които днес отбелязват празника си.

Руските нашественици продължават да атакуват територията на Украйна с дронове камикадзе "Шахед 136/131" от югоизточното направление, с крилати ракети "Калибър" от Черно море и крилати ракети Х-101/Х-555, изстрелвани от стратегически бомбардировачи Ту-95МС от Каспийско море, уточняват военните.

В сътрудничество с други подразделения на Силите за отбрана на Украйна частите за противовъздушна отбрана на ВВС унищожиха всички 27 дронове камикадзе, пет от шестте ракети "Калибър" и 13 от 20-те крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от въздуха, се казва още в съобщението.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери информацията по независим начин и че засега няма коментар от страна на Русия. Според агенцията за момента не е ясно дали има щети от нощната атака, нито какво станало с 10-те крилати ракети, които не са били свалени.

Говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат заяви пред украинската телевизия, че една от ключовите цели на руската атака през нощта е била Хмелницка област. "Сега мишена на врага е летището в Староконстантинов", каза той.

Русия взе на прицел военното летище в Староконстантинов в Хмелницка област и в края на юли, припомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: