Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Август, 2023 14:23 3 426 115

ISW: Ударите на Киев по руски кораби са част от по-мащабна кампания

  • украйна-
  • крим-
  • черно море-
  • русия

Украински официални лица издадоха известие до моряците, че Киев може да удари кораби близо до черноморските пристанища на Русия - премерен отговор на продължаващите руски удари срещу Одеса

ISW: Ударите на Киев по руски кораби са част от по-мащабна кампания  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили удариха руски петролен танкер на 4 август с военноморски дрон при втората атака срещу руски кораби в Черно море в два последователни дни. Moscow Times идентифицира танкера като химически танкер SIG, който в момента е под санкции на САЩ за доставка на реактивно гориво за руските сили в Сирия.

Източници от Украинската служба за сигурност (СБУ) потвърдиха пред украинското издание Suspilne, че СБУ и украинският флот са ударили кораба близо до моста на Керченския проток с помощта на военноморски дрон.

Руската федерална агенция за морски и вътрешен воден транспорт (Росморречфлот) съобщи, че ударът по SIG е настъпил на 27 километра южно от моста на Керченския пролив, а руски блогъри твърдят, че атаката е накарала руските власти да спрат движението по моста.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руското новинарско издание Baza съобщи, че военноморският дрон е пробил дупка с размери два на един метър в машинното отделение на SIG, а държавните руски медии твърдят, че инцидентът не е довел до петролен разлив.

Руски блогър твърди, че украинският военноморски дрон умишлено се е прицелил в машинното отделение на SIG, тъй като насочването към кърмата създава най-малка вероятност от нефтен разлив и там се намира най-скъпото и трудно за ремонт оборудване.

Характерът и местоположението на кораба на атаката предполагат, че украинските сили са възнамерявали да извадят кораба от строя, без да причинят значителни екологични последици. Украинските сили отдавна са насочени към моста на Керченския пролив, за да влошат руската военна логистика в Южна Украйна, а атаката срещу SIG вероятно е част от по-широки усилия за изваждане от строя на кораби, участващи в снабдяването на руските военни сили и местоположението на атаката близо до мост предполага, че това е част от по-големи усилия по ключова руска наземна комуникационна линия.

Украински официални лица издадоха известие до моряците, че Украйна може да удари кораби близо до черноморските пристанища на Русия - премерен отговор на продължаващите руски удари срещу Одеса - главното пристанище на Украйна - от 17 юли.

Украинската държавна хидрографска служба към Държавната служба за морски и речен транспорт публикува известие до моряците на 4 август, обявявайки "военна заплаха" в близост до вътрешните и външните рейдове на пристанищата Таман, Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе и Сочи, до второ нареждане.

Украинското министерство на отбраната също написа загадъчно в Туитър "Двама могат да играят тази игра", без допълнителен контекст на 5 август - вероятно препратка към продължаващите удари на руската армия срещу пристанищната инфраструктура на Одеса от 17 юли.

Това украинско предупреждение може да възпре търговската дейност и международното търговско корабоплаване до и от Русия в Черно море.

Ударите на украинските военноморски сили вероятно са част от умишлена кампания за блокиране, насочена към създаване на благоприятни условия за по-големи контранастъпателни операции. Украински военноморски дрон удари руския десантен кораб от клас "Оленегорский Горняк Ропуча" в нощта на 3 срещу 4 август.

Представителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов заяви на 5 август, че щетите на "Оленегорски Горняк" са много значителни и предположи, че корабът няма да бъде боен известно време.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че снимки на кораба показват, че той се накланя на 30-40 градуса, което предполага или че няколко водонепроницаеми отделения са били пробити от удара с дрона, или че усилията на екипажа да овладее щетите са били неефективни.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Olenegorsky Gornyak обикновено се приписва на Северния флот на Русия, но напоследък превозва военен и цивилен товар между Русия и окупирания Крим след прекъсвания на трафика към моста на Керченския проток, причинени от предишни украински удари.

Предишните украински усилия за блокиране бяха съсредоточени главно върху руски военни цели на сушата, но изглежда, че украинските сили сега разширяват усилията си, за да включат военноморски цели като част от тези усилия. Украински официални лица многократно са заявявали своя ангажимент за преднамерена кампания за блокиране на руски военни цели, за да влошат руската логистика и отбранителни способности, за да създадат благоприятни условия за бъдеща украинска контраофанзивна дейност.

По този начин украинските сили продължават да създават условия за бъдещи решителни операции чрез кампания за възбрана. Както направиха преди и по време на контранастъпателните операции в Харковска и Херсонска области през 2022 г. Сега нанасят удари много по-дълбоко в руските тилове и включват морски цели.

Украинските сили продължават да привличат руските сили в района на Бахмут и да ги фиксират там въпреки по-бавния темп на украинските операции там. Украинските настъпателни операции по южния и северния фланг на Бахмут се забавиха през последните дни, а руски и украински източници не съобщиха за украински наземни атаки в района на 5 август.

Скоростта на украинското настъпление в района на Бахмут също се забави през последните седмици. Украинските операции около Бахмут привлякоха допълнителни руски части и формирования в района на Бахмут и задържаха руските сили в района, което вероятно беше една от основните им цели. Руските сили са разположили елитни формирования и части за подкрепа на отбранителните операции около Бахмут.

ISW също забеляза спекулации, че елементи от 31-ва бригада VDV сега защитават южния фланг на Бахмут и неубедителни кадри, които предполагат, че елементи от 150-та мотострелкова дивизия (8-ма гвардейска комбинирана армия, Южен военен окръг) наскоро са пристигнали в посока Бахмут.

Пристигането на тези части и формирования в района на Бахмут представлява ангажирането на значително количество бойна мощ, която руските сили иначе биха могли да използват за подкрепа на настъпателни операции в Луганска и Харковска области или за укрепване на руските отбранителни операции в Южна Украйна.

Украинските контранастъпателни операции също изглежда успешно фиксират руските сили в тази област, тъй като ISW все още не е забелязала елементи от тези сили да се разполагат в други части на Украйна. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 4 август, че руските сили продължават да насочват голям брой сили в посока Бахмут с надеждата да си възвърнат наскоро загубената доминация северно от град Бахмут.

Украинските сили проведоха ограничени сухопътни атаки в Южна Украйна на 5 август, част от продължаващ модел на ограничени украински наземни атаки, придружаващи украинските усилия да възпрепятства руската логистика и щабове в тиловите райони. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели контранастъпателни операции в Бердянск (западна част на Донецка-източна Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожие) направления. Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили ограничени наземни атаки в двата района и напредват близо до Оригов.

Руски източници рутинно характеризират украинските атаки в Южна Украйна като големи до рота с минимална поддръжка на бронирани машини или танкове.

Тези малки украински наземни атаки показват, че украинските сили продължават да запазват свободни резерви за по-големи механизирани атаки. Ограничените украински наземни атаки могат да създадат условия за по-големи механизирани атаки, когато украинската кампания за дълбоко блокиране е генерирала ефекти на бойното поле и може също така да подпомогне украинските усилия за постигане на асиметричен градиент на изтощение. По-големите украински механизирани настъпателни операции са били спорадични от началото на контранастъплението в началото на юни и ISW не е забелязал визуални доказателства или други видими признаци, показващи голямо нападение близо до Оригов, за което руски източници твърдят, че е станало на 26 юли.

Руските източници може да са преувеличили украинската атака, за да представят украинските контранастъпателни операции като провал. Ню Йорк Таймс съобщи, че двама анонимни служители на Пентагона са казали на 26 юли, че "основният устрем" на контраофанзивата е започнал, въпреки че не е ясно дали тези служители са имали предвид атаката от 26 юли, а други неназовани американски служители впоследствие се отказаха от тези коментари обратно.

Украинските сили очевидно не се ангажират с големи механизирани контранастъпателни операции в посока Запорожие, докато кампанията им за блокиране продължава, въпреки че продължават да провеждат серия от различни по размер, но сравнително малки атаки през фронтовата линия, които имат ефекта на фиксиране на руската сили на място, уморявайки ги и изтощавайки ги, както ISW е наблюдавал по-рано.

Високопоставени служители от 40 държави, включително САЩ, Китай и Индия, започнаха разговори в Джеда, Саудитска Арабия на 5 август, насочени към изготвяне на набор от ключови принципи, които да ръководят бъдещото уреждане на войната в Украйна. Говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви на 3 август, че Белият дом не очаква никакви "осезаеми резултати" от преговорите в Саудитска Арабия и че преговорите са продължение на процеса за насърчаване на мирна формула, предложена от украинския президент Володимир Зеленски.

Помилваните осъдени бойци от групата Вагнер продължават да увеличават процента на рецидив в Русия. Радио Свободна Европа / Радио Свобода съобщи на 5 август, че руската полиция е арестувала двама бивши затворници, служили във "Вагнер" за убийството на шестима души в село в Република Карелия на 3 август.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    58 33 Отговор
    Който посегне на граждански флот се смята за пират

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Делю Хайдутин

    69 22 Отговор
    Танкера е ударен от САЩ и Англия.Украйна няма такива възможности.

    Коментиран от #15, #88

  • 7 Ами че

    60 15 Отговор
    Нека да опитат.
    После пак ще има усраински ревове и сополи
  • 8 Да питам...----

    27 60 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    аМИ КОЙ КАЗА, ЧЕ КАТО ИЗЛИЗА ОТ ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА ЩЕ СМЯТА ВСЕКИ КОРАБ ЗА ПОТЕНцИАЛНА ЗАПЛАХА..то не че попречиха на някой кораб да мине блокадата де..а за разлика от руските терористи, украинските сили са си в териториални води...
  • 9 патето Яки

    22 13 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    да му подариш спасителна жилетка и памперси

    Коментиран от #12

  • 10 реру

    47 16 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    "Който посегне на граждански флот се смята за пират"


    При положение обаче, че страните не са замесени в СВО, война и т.н....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    6 12 Отговор

    До коментар #9 от "патето Яки":

    Не е смешно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българка

    31 64 Отговор
    Чий го дирят руските нашественици на украинска земя? Чий го дирят руските кораби в териториалните види на Украйна?

    Коментиран от #39, #53, #98

  • 15 Да ти кажа ..

    20 30 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Айде сега, влизаш в подробности... това е най-малкото което може да се направи за братята украинци. То не е като да удариш една водка с лимон както го прави Димон Алкаголич, дето на второто стаканче почва да мета Сарми и Тополи..а на сутринта , като се събуди и половината му флот дал фира..
  • 16 Какъв

    41 6 Отговор
    Екологично човеколюбив фашистки режим.
  • 17 Месершмид

    42 11 Отговор
    Бабдерите ще отровят Черно море
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 паси

    53 17 Отговор
    Наивните и глупави Руснаци докoга ще търпите Англосаксонската сган която снабдява Украйна с все по мощни и далекобойни оръжия ракети до 300 км обхват както и морски дронове . Остава вече някоя Атомна бомба, ракета с ядрена боеголовка Англия да предостави на Украйна и да каже > " Нямаме нищо общо с тоя случай" Украйна има право на самоотбрана.

    Коментиран от #51

  • 20 Мимчят

    48 22 Отговор
    РУСИЯ,трябва да ги смаже жестоко тези бандити бандеровци и зелени и да забравят ,,дори какво са яли.Масирани атаки с повсеместно унищожение....

    Коментиран от #25

  • 21 Да ти кажа ..

    12 29 Отговор

    До коментар #13 от "Бг Турист...":

    Силно си се омешал. Когато дойде това време , нито Сибир, нито Далнем Вастоке ще са руски..понимаеш..
  • 22 Лъжите на краваритв

    33 13 Отговор
    Простите кравари мечтаят
  • 23 9005

    35 12 Отговор
    Окраинските терористи ще оставят България без петрол
  • 24 реру

    39 10 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    "... Украйна са терористична държава вече. Браво ФАЩ, бра-во!"


    Няма да се плашиш. Кремъл е предприел неочаквани и безпрецедентни мерки за борба с тероризма...

  • 25 Да ти кажа ..

    21 7 Отговор

    До коментар #20 от "Мимчят":

    Трябвало..не трябвало..нали сам разбираш , че не си ти този който да казва какво трябвало и какво не трябвало. Все ми се струва че ти и такива като тебе сте тук да избивате комплекси, щото тъщите ви маат с тиганя още като влезете през входната врата..хахахаха трябвало било..хахахах..
  • 26 Някой

    30 6 Отговор
    "ISW" Видя ли тази абревиатура знам, че в най - добрия случай следва дълго и напоително нищоказване.
  • 27 червеногушка

    5 18 Отговор
    Затворниците от Вагнер са нашите братя. Чакаме да дойдат да ни ашладисат.
  • 28 Да ти кажа ..

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ти що":

    Нали прочете ком№11... пак да ти кажа - харесва ми да се излежавам на Черноморието, а будалите да ме хранят..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХАН ЮВИГИ

    14 19 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах

    Коментиран от #38

  • 32 Захари

    15 12 Отговор
    Аз съм против войната. Виновен е винаги , който я е започнал.
  • 33 стоян георгиев

    12 16 Отговор
    Украйна увеличава обсега на своите атаки.вече.свобидно атакува москва крим и руското черноморско крайбрежие...явно много ги е страх украинците и скоро ще се предават.....хахахаха хохихи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ще бъде

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "ХАН ЮВИГИ":

    Но не се знае коги
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Някой

    14 1 Отговор
    Факти, много ли е нередно да се пише срещу този измислен институт, че ми изтрихте коментара. Разбира се не очаквам отговор.
  • 43 Р.К.И.

    8 17 Отговор
    По шосета, по морета и по жепета, снабдителните линии на врага се прекъсват. Така е на война. Руснаците когато започнаха войната, какво очакваха?

    Коментиран от #46, #50

  • 44 Санди

    8 16 Отговор
    Скоро ще разрушат моста и Крим пада.
  • 45 поручик Галицин

    8 18 Отговор

    До коментар #30 от "Рибарин по къси гащи...":

    Права е жената.Тази война е един от многото предсмъртни гърчове на Русия,които не трогват никого.
  • 46 ДИД

    15 4 Отговор

    До коментар #43 от "Р.К.И.":

    Очакваха да има здрав разум. Обаче, уви. Нама как фашисти, на които им помпат военна помощ да имат здрав разум.

    Коментиран от #48

  • 47 реру

    18 7 Отговор

    До коментар #40 от "Да ти кажа ..":

    "... я седни и помисли какво си изпльокал.."


    Щом казваш...

    Коментиран от #49, #52

  • 48 Даме

    7 7 Отговор

    До коментар #46 от "ДИД":

    Мда, Северна Корея и Иран им продават оръжие.
  • 49 Никой

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "реру":

    Човек като се напие не знае какви ги говори!
  • 50 Да ти кажа ..

    7 15 Отговор

    До коментар #43 от "Р.К.И.":

    Е как какво ..за три дня- парад в Киев..а за седмица- Лисабон..ама нещо не се отвори парашюта...хахахаха..помня, как някакъв шаран от тия бе влязъл в един полицейски участък и се опитал да задейства украинските полицаи да му донесат туба с горива..каква е била изненадата му от последвалите събития... а вчера, за деня на некви измислени руски деснтни войски, да вземат , че да отровят пържолите на над двайсе парчета офицери..двама се гътнали на момента, другите са на системи по хоспиталите...абе.. да Умра от смех с тия...аналогов нети..
  • 51 Р.К.И.

    9 16 Отговор

    До коментар #19 от "паси":

    Колко атомни електроцентрали има в руско? Дали са мишена? Дали не са върху картата на стената в Украйнския ГЩ. Ако Москва направи някоя глупост с атома, ще бъде превърната в радиоактивна пустиня от собствените си ядрени съоръжения ( АЕЦ; атомни силози с ракети; атомни арсенали; научни лаборатории; атомни кораби и подводници; ледоразбивачи; мобилни централи ).

    Коментиран от #57, #114

  • 52 Ха ха ха...

    17 8 Отговор

    До коментар #47 от "реру":

    Тая пак е близала ягодките на Лавров в състояние на опиянение..
  • 53 Гого

    16 12 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    И откога Новорусийск, Крим, Одеса са украинска земя. От кога изобщо има Украйна? Тези територии от векове са покрайнините на Руската империя. Запорожие озанчава За порога. Т.е. След праговете на Днепър, Прагове, които Русия рзрушава за да направи Днепър плавателен.

    Коментиран от #56, #65, #108

  • 54 Мишел

    17 11 Отговор
    Морските дронове на Украйна се управляват от американски дронове над Черно море. Можеха да се управляват и от спътник, но руснаците заглушаватслабия джипиес сигнал и спътниковия контрол вече е невъзможен.
    Вчера руски изтребител Су30 прогони американски дрон ЕМКУ 9 от зоната пред Крим и нямаше атака с морски дронове. Изглежда руснаците решиха и този проблем.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Да ти кажа ..

    11 11 Отговор

    До коментар #53 от "Гого":

    От кога няма руска империя..а и няма вече да има, колкото и да му се иска на ВАЛОДКА ПЕРВИЙ И ПАСЛЕДНИЙ.. И КУХАТА ТИ ОПОРКА ЗА ПОРОГИТЕ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. УКРАЙНА Е ПРИЗНАТА ОТ РУСИЯ ОЩЕ ПРЕЗ 1994 ГОДИНА, и е факт, че са имали разменени посолства и установени дипломатически отношения.... между другото..знаеш ли, че по твоята логика имаме право да си искаме Волжка България..когато я е имало нея.. русия дори не е била в сънищата на някой безпросветен кипчак, акащ в някое блато, където сега е Москва..

    Коментиран от #59, #78

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Тагарев

    5 13 Отговор
    Защо се занимавате с глупости "Украйна е У Н И Щ О Ж Е Н А"....??
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Българка

    6 16 Отговор

    До коментар #53 от "Гого":

    Икрайна я е имало отдавна. Ако имаш предвид, че Украйна е била част от Съветския съюз, то това е факт. Но е била член на съюза КАТО ДЪРЖАВАТА УКРАЙНА. Все едно сега България като е член на ЕС да твърдиш , че няма вече държава България.

    Коментиран от #69, #91, #95, #97, #105

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 поручик Галицин

    4 5 Отговор
    Послание към всички русофили:

    Докога във родината ни бащина,
    ще вилнее тази пълна простащина?!

    Коментиран от #79

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Да ти кажа ..

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Да ти кажа":

    Може, ма засега си оставаш само с надеждите..на този етап предпочитам да се плажирам на Слънчака, а абдалите да ме хранят..па като дойде момента за памперсите , тогава ше го мислим.. засега си ЧАО!!!
  • 74 да добавя

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Да ти кажа":

    Нали см разбираш, че и да се напиняш, не си в положение да казваш кой какво кога и как.. тук си само за да избиеш комлексите, а след малко като ревне тъщАта и се забавиш с реакцията има да те дзидзка с тиганя у главата...
  • 75 Читател

    2 1 Отговор
    Повече тук не са ходили войници даже,не са виждали и разговаряли с чужденци,повярвайте никой не желае война.

    Коментиран от #82

  • 76 Историк

    4 1 Отговор
    "че по твоята логика имаме право да си искаме Волжка България"

    Волжка България е от друг син на Кубрат (Котраг) и няма нищо общо с Аспаруховата България или Дунавска България. Батбаян пък наследява "Велика България". Четвъртия брат прави държава в Панония която не просъществува а петия брат стига до Италия но не успява да направи държава.

    Учете история че ръсите глупости.

    Коментиран от #84

  • 77 Да кажа все пак..

    4 5 Отговор
    И да доведа до знанието на гнусофилите думите на Скабеева..Нас не любят в мире...нас ненавижут!!!!!за знаещите руски съм сигурен че разбират какво е казала...са останалите..копи-пейст, преводачката на гооглето
    и ще се срещнете челно с реалността. От мен толкова, че влизам в морето да поплувам ......в Средиземното море..айде, ЧАО!!!

    Коментиран от #81, #104

  • 78 А защо

    10 10 Отговор

    До коментар #56 от "Да ти кажа ..":

    след като ги призна Русия 1994, след 2014 години украинците принудиха руския етнос в Донбас да живее е землянките?

    Коментиран от #83

  • 79 Отговор

    4 9 Отговор

    До коментар #67 от "поручик Галицин":

    до като не изгоним соросоидите и козяшките подлоги
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Да ти кажа ..

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Читател":

    Че ти ходил ли си..аз да ..като воин от БНА, Полкът на Българо-съветската дружба дори съм участвал в ТУБС заедно с войските на ВД на полигона ШирокийнЛан, северозападно от днешен НИКОЛАЕВ.. И до сега мога да ти разглобя за норматив КПВТ, ПКТ И АК... толкова оружие ми беха зачислили по онова време, че даже се чудех ко да го праа в даден момент..

    Коментиран от #85

  • 83 Бг Турист...

    2 3 Отговор

    До коментар #78 от "А защо":

    Като не му е харесвало на руския етнос, да си бе събрал багажа и обратно в матушката...Ако идеш сега и сравниш Донецк или Луганск с който и да е украински град..дали ще намериш разликата..

    Коментиран от #86, #100

  • 84 Не Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    Че какво общо имат русите от Киевска Русь с кипчаците и угро-фините от Масковская Русь..учи я тая история бе , таварищ, че ставаш за смех в даден момент.. А какво общо имаме с Волжка България..хич няма да си правя труда да те просвещавам Толкова си историк, колкото аз съм диригент на хор Бодра смяна..

    Коментиран от #90

  • 85 Читател

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Да ти кажа ..":

    Да ходил съм колега аз съм водач на мтлб и също съм участвал в учения и знам каква сила е това но пишещите тук си мислят че това е Ел. Игри

    Коментиран от #89

  • 86 А разбрах, затова ги обстрелваха 8 г

    6 7 Отговор

    До коментар #83 от "Бг Турист...":

    Сега като не им харесва на украинците, партскешите и в Лвов!
  • 87 нпо агент

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Толкова тъпо...изкарахте укроинци екоактивисти..специално удариха руския танкер в двигателя..за да не се замърси море..Трябва да им се връчи нобел за мир..А когато ударили Каховската ВЕЦ .хич не мислили за природата..
  • 88 стоян

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    До 6 ком - украинците имат или нямат възможности ама тая лодка с 450 кг тротил дето гръмна сигурно изпадаха на руските моряци пломбите от зъбите щом са викали за помощ медицински хеликоптери за евакуация
  • 89 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Читател":

    Че откъде да знаят, за тях казармата е отживелица и простотия, оръжия са виждали само по компютърните игри, евентуално Paintball или Airsoft при по-върлите войнолюбци. Смятат, че войната е забавна игра.... Като отиде някой с истинска военна подготовка и ги надупи за броени минути е Airsoft целия отбор и гледат като пукъли... Абе въобще.... Не могат да разберат, че е задължение на всеки мъж да може да опита да опази поне себе си и семейството си, след това останалите съграждани. Да не говорим, че нямат нито концепция, нито усет за опасност. Особено след намесата на интернет въобще им е изчезнал усета за опасност... Въобще не ми се мисли какво би станало, ако примерно другата седмица някой реши да нахлуе в България. Всеки смята, че НАТО ще дойде до 15 минути и ще прогони врага... А ако врагът е също член да речем, ще чакат на арменския поп....
  • 90 Историк

    13 2 Отговор

    До коментар #84 от "Не Историк":

    Ами една династия царе ги управлява в Новгород и в Киев и в Москва - това им е общото. Династията се нарича Рюриковите по името на викинга Рюрик който е основал Русия. Та кой е основателя на Украйна че не се сещам нещо - а сетих се казва се Ленин.

    Значи много сте против комунистите но не сте против творенията им - комуниста Ленин създава Украйна, Комуниста Сталин им дава Галиция а комуниста Хрусчов им дава Крим и Донбас. Украйна е измислена държава колкото е измислена и Македония.

    Коментиран от #101

  • 91 И колко от отдавна ?

    10 2 Отговор

    До коментар #65 от "Българка":

    Можеш ли да кажеш? Май си скарана с историята.
    А примера който даваш показва колко олекваш като анализатор.
    Едното и другото са коренно различни.неща. Но ти си ги обясняваш първосигнално.
    Между другото търся стара украинска монета преди 21 в. НЯМА. Давам цена колвато ми поискат, но няма. Защото е нямало такава дъжава. Как да има монетарна система като е нямало такава държава. Хахаха.

    Коментиран от #94

  • 92 Да целиш цивилен кораб

    7 4 Отговор
    Да застрашаваш живота на хората на борда, да рискуваш да направиш екологична катастрофа, си е чиста проба тероризъм! САЩ отново създаде и спонсорира терорист!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Аре бе

    3 6 Отговор

    До коментар #91 от "И колко от отдавна ?":

    КАК ДА НЯМА БЕ КОПЕЙКА СРЯЗАНА НА ДВЕ И СЕ КАЗВА ЕДИН КОПЕЙЧУК С ТАКИВА ПАРИ ХАЗАРИТЕ СА ДАВАЛИ ЗАЕМИ ПОЛУЧАВАШ ПОЛОВИНКА ВРЪЩАШ ЦЯЛА

    Коментиран от #99, #102

  • 95 Запознат

    6 4 Отговор

    До коментар #65 от "Българка":

    Ами то и Добруджа я има отдавна но това е само географско понятие а не държава. Мизия я има още по римско време но това е римска провинция а не държава. За пръв път държава Украйна създава Ленин която да е буфер между Русия и Австро-Унгария за да може той да си прави революция.

    Та колко "отдавна" според теб я има Украйна като държава.

    Коментиран от #106

  • 96 Глей сига

    1 1 Отговор
    МАЩАБНА КАМПАНИЯ АБЕ КОЛКО МАЩАБНА ДА НЕ Е КАТО КОНТРАОФАНЗИВА ЩОТО ПОСЛЕ ДАН СТАНЕ ТЪЙ ЧЕ ОТРЯД МИРНИ РУСКИ ТАНКЕРИ СА ОБСТРЕЛЯНИ ПРЕД ОДЕСА СЪЩИТЕ ОТГОВОРИЛИ С БРЪЗ РАКЕТЕН ОГЪН И ПОВДИГАЙКИ СЕ НА ПОДВОДНИТЕ СИ КРИЛА СЕ ОТДАЛЕЧИЛИ КЪМ СЕВАСТОПОЛ
  • 97 Бачо Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Българка":

    Дрън, дрън ... Била влязла като държавата Украйна... Друг път... След февруарската революция създават за кратко Народна република Украйна от 1917 до 1921, частично призната... От 1921 си е УССР като част от СССР. Къде е тая самостоятелна държава Украйна, дето я е имало? Казашкото хетманство? Галицко-Волинското княжество? Обичате да си измисляте....

    Коментиран от #107

  • 98 Чий го дирят!

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Американски дронове,над Черно море,че и над Руски териториални води...?!
  • 99 Копейчук няма бе хохохохол

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "Аре бе":

    Но няма и гривничук.


    Гри́вня или гри́вна (на украински: гривня; МФА: ˈɦrɪu̯nʲɑ) е националната парична единица в Украйна, ВЪВЕДЕНА през 1996г. представляваща отливка от сребро. 1 гривня се равнява на 100 копийки (копейки). Буквен код – UAH. Цифров код – 980. Cъкращение – грн, официален знак – ₴.
    Преди товс, всички райони и местности в Русия са търгували с руската копейка, майката на Киевска РУС.
  • 100 Бачо Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #83 от "Бг Турист...":

    Хааааа, ма ти си от тези, дето веднага ще плюят по Бай Тошо, че прати турците на пътешествие едно време, ама сега онея от Донецк да бягали в Русия, щом им забранявали основни човешки права,а? Много избирателно менте-демократе, не става така. Косово трябвало да се отдели, Югославия да се нареже, че не можело заедно, а Донецк да го бомбардираме? В Каталуния да бием бабите по улиците, че искат символично да гласуват? Значи едно време Бай Тошо според твоята демократична личност е трябвало да бомбардира Кърджали и околностите, че по-експедитивно да се пръждосват? Много ви играят стойностите на вас, псевдо-демократите ....
  • 101 точно така

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Историк":

    даже великият им княз Владимир, който прави могъща Киевската Рус, идва от Новгород ( в качеството си на княз на Новгород), за да спре размириците и спора за трона. Самият Владимир е син на княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Въобще в този период има твърде много междуособни войни между синовете на Светослав I, но това не е нещо, което историята на други държави да не познава.
    Важното е, че винаги територията на Украйна е била част от земите, формирали след това Руската империя.
    Както си отбелязал, статут на република придобиват едва при Ленин (който, не е мислел, че им дава държавност, защото са били част от СССР). Следователно, дори основателите на Украйна не са мислили да я делят от Русия. Това се случи едва през 1992. Така, че държава на 30 години няма какво да говори за история. Все едно, отделни етнографски региони на Франция или България (или на която и да е друга държава) да претендират за държавност
  • 102 А ребе...

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "Аре бе":

    И колко струва тоз измислен твой копейчук. Цена?
    Имам стари монети от цял свят, вкл. 1/2 бълг стотинка.
    Ще се радвам да я заснемеш и пусниш тук да я видим тази твоя монета.Хихихи. Номизматиците ще те позлатят, че у вас под полата на ж....а си, си я открил. Голям смях.
  • 103 Пожара

    0 0 Отговор
    Сашт одавна чекаха таков глъм да оглави Ромсиа, та да преключат завинаги с тюрмата на матреалите! Три века осилиа да се признае за свръхдержава отидоха при Кобзона за три дена миналото зиме!
  • 104 като знаеш

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Да кажа все пак..":

    добре руски, то сигурно си усетил основния подтекст на подобен израз.
    Понеже се съмнявам, че разбираш нюансите в езика им, ти правя лека услуга - обикновено така се хвалят, така се изтъква и подчертава, че толкова са силни и мощни, че на останалият свят от злоба не му остава друго освен да ги мрази. За съжаление, виждаш само думите, но пропускаш смисъла.
    Ако искаш да правиш реклама на руснаците - продължавай да я цитираш
  • 105 много

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "Българка":

    ти куца историята. Първо чети, просвети се и после пиши

    Коментиран от #110

  • 106 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #95 от "Запознат":

    "... За пръв път държава Украйна създава Ленин..."


    Всички са запознати с този прочит на историята...

  • 107 Елементарна

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Бачо Киро":

    Тя не си измисля, тя не знае и повтаря това с което и пълнят коффффата, тези на които лъска баст...ня. Обичат да ги държат не,...вежи, за да ги ползват като ръце и разходен материал. А те не си мърдат пипето, за да научат истината.
  • 108 Малий

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "Гого":

    Ей ама това московската пропоганда съвсем ви изпи мозъчетета . Първото споменаване в писмени източници на името Украйна е още в домонголските времена, преди да е създадено селището Москва. Противно на твърдението на московците разпространявано така лековто от тяхната агентура етимологията на термина У крайна не означава покрайнина а означава– В нашата страна. До 16–17 век за земите на днешна Украйна е използвано бивалентно означение или Рус или Украйна. След като доста късно чак по времето на Петър I , московците присвояват името на Кивска Рус и започват да обозначават с него макар и във видоизменен вид държавата с предишно найменовани Московско княжество (царство) то за земите на древната Киевска Рус окончателно остава самонайменованието Украйна. Самото найменование на Московците произходжа от името на угрофинското племе Мокша, където е началото на истинския етногенезис на народа на днешната Россия.

    Коментиран от #112, #115

  • 109 Наблюдател

    5 4 Отговор
    Укрите се правят на терористи -партизани , но края е близо. За съжаление нито Байдан нито Зелански ще върнат загиналите невинни обратно.

    Коментиран от #111

  • 110 Късно е за такива да четат

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "много":

    Кога трябвало да чете, не чела. Сега е късно. Те са я разбрали че е к@.,ха и сега те и четат
    "правилната", за тях история, както направиха с зомбираните хохохоли. И такива ще затрият държавата.
  • 111 Въх

    3 2 Отговор

    До коментар #109 от "Наблюдател":

    И колко близо е края, след ТРИ дни ли. В момент в който сме свидетели на рязка промя на стратегията най–малко на морската война , която може да доведе до сериозни ограничения на търговията с нефт и нефтени деривати от Черноморския басейн на Рашка, вещанията , че остава малко на Украйна са меко казано блян....
  • 112 Измит буркан

    4 3 Отговор

    До коментар #108 от "Малий":

    Туй е американския учебник ли го пише? Където и за Япония пише, че е бомбандирана от Русия. Не ща да споря с п.ъ.н.

    Коментиран от #113

  • 113 М да

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Измит буркан":

    Ми за неграмотните може и там....на американски....за справка "Очищение" – Виктор Суворов
  • 114 Бая

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Р.К.И.":

    Тъъъъ.... Пи..... Чък
    Си.
    Нали?
  • 115 веселяк

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Малий":

    "Първото споменаване в писмени източници на името Украйна е още в домонголските времена...", айдееее подмина македонците! Ам тогава на кво са викали "до монголските времена" Киевска Рус?
Новини по държави: