Отидете към основна версия

4 733 186

Промиване на мозъци! Нови учебници по история за гимназистите в Русия от септември

  • русия-
  • война-
  • кремъл-
  • владимир путин

Министърът на образованието неотдавна заяви пред руския президент Владимир Путин, че е в ход една истинска война срещу историята и обвини враговете, че си служат по един циничен начин с доверчивостта на децата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски натиск, конфронтация със Запада, военна операция в Украйна, безпрецедентни санкции - цялата нова история на Русия се самопоканва в учебниците от 1 септември, за да обясни на руските деца гледната точка на държавата относно този конфликт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За рекордно кратко време - около 5 месеца - за учениците от последните години в гимназията има нов учебник по история за периода 1945 г. - началото на 21 век. Той бе представен днес в Москва от руския министър на образованието Сергей Кравцов.

"Важно е да се обясни на учениците и да бъдат накарани те да разберат целите на руската военна операция в Украйна, започнала през февруари 2022 г.", разказа Кравцов на пресконференция. Официално целите на операцията са демилитаризация и денацификация на Украйна, припомня Франс прес.

Министърът на образованието неотдавна заяви пред руския президент Владимир Путин, че е в ход една истинска война срещу историята и обвини враговете на Русия, че си служат по един циничен начин с доверчивостта на децата, за да разделят народите и да посеят раздор.

"Учебникът разпространява гледната точка на държавата, но по един по-прост, по-човечен начин в сравнение с предходните учебници", разказа пред медиите Владимир Медински, съветник на руския президент.

Със синя корица, върху която се вижда Керченският мост, свързващ анексирания от Москва полуостров Крим с Русия, този учебник ще бъде на разположение във всички училища в страната от 1 септември, подчерта Кравцов.

В него по-специално са хвалени руските военни, които, както се казва в учебника, са спасили мира през 2014 г. на Крим, присъединен към Русия след референдум, непризнат от Киев и от международната общност.

В учебника се критикуват санкциите, наложени на Русия, в това число и замразяване на руски активи зад граница от страна на Запада, като тези санкции са дефинирани като най-лошите от ерата на Наполеон досега.

Руската операция в Украйна пък е представена като консолидирала обществото в Русия, а важно място е отделено и на подвизите на руските герои в Украйна.

"След края на руската военна операция, след нашата победа, ние ще допълним този учебник", заяви Кравцов.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания