Отидете към основна версия

2 126 41

Киев отхвърли руските твърдения: Не сме атакували Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • украйна-
  • запорожка аец

Дейността на най-голямата АЕЦ в Европа, която е в Запорожка област, близо до фронтовата линия, към момента е замразена, като комплексът се намира под руски контрол

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски отхвърли днес руските твърдения, че Киев е опитал атака с дрон на Запорожката атомна електроцентрала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дейността на най-голямата АЕЦ в Европа, която е в Запорожка област, близо до фронтовата линия, към момента е замразена, като комплексът се намира под руски контрол.

Руската държавна агенция РИА Новости се позовава на руските сили за сигурност, без да назовава конкретен източник, за информацията, че Украйна се е опитала да атакува хранилище за отработено ядрено гориво с щурмови дрон, който е бил свален.

"Украйна не е осъществявала никаква атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, не е планирала нещо подобно и не би го направила дори и на теория", заяви съветникът на Зеленски - Михайло Подоляк.

РИА Новости разпространи снимка на предполагаемо сваления четирироторен дрон (квадрокоптер) и съобщи, че силите за сигурност са дошли до заключението за опита за украинска атака, като са изчислили траекторията му.

По-късно обаче друга държавна агенция на Русия - ТАСС, цитира Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", според когото очевидната цел на дрона е била извън територията на ядрения комплекс.

"Според информацията, с която разполагаме, целта на дрона е била друг важен обект, разположен извън територията на Запорожката АЕЦ", казва Карчаа.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: