Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Август, 2023 21:09 3 274 64

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта

  • русия-
  • украйна-
  • днепър-
  • война-
  • бахмут

Руски блогъри съобщиха, че украинските сили са пристигнали със седем лодки, всяка превозваща около шест до седем души близо до селището Козачи Лахери на източния бряг на Днепър и са пробили руските отбранителни линии

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили изглежда са извършили ограничен удар през река Днепър и са на източния (левия) бряг на Херсонска област. Остава неясно дали са установили трайно присъствие.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта на Института за изследване на войната (ISW).

Няколко руски блогъри съобщиха на 8 август, че украинските сили са пристигнали със седем лодки, всяка превозваща около шест до седем души близо до селището Козачи Лахери на източния бряг на Днепър и са пробили руските отбранителни линии. Руски блогър отбеляза, че руското командване наскоро е преместило "подготвена групировка" от руски десантчици от района на Козачи Лопан в Запорожка област и ги е заменило с мобилизирани бойци от неуточнена част. По този начин е отслабила руската отбранителна мощ в този район.

Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо омаловажи съобщенията за украинския десант и заяви, че руският артилерийски огън е отблъснал украинските лодки и че няма украински войски близо до Козачи Лопан.

Повечето видни руски блогъри обаче твърдят, че Салдо вероятно целенасочено се е опитвал да опровергае твърденията за украинско присъствие в тази зона, за да избегне създаването паника в и без това деликатното руско информационно пространство.

ISW поддържа сдържана оценка на ситуацията на източния бряг на Херсонска област, ако не види потвърждение за трайно украинско присъствие близо до Козачи Лопан или други селища на източния бряг. Украински официални лица не са коментирали операциите в тази зона към момента на писане на тази статия.

На 8 август украинските сили продължиха контранастъпателните операции в най-малко два сектора на фронта. Украинският генерален щаб съобщи, че са провели настъпателни операции в направленията Бердянск (западна Донецка - източна Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област).

Руското министерство на отбраната (MO) и други руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските атаки около Бахмут.

New York Times съобщи на 7 август, че командир на украински батальон, действащ в Южна Украйна, описва контранастъпателните операции като "маратон", а "не спринт".

Разговорите между руския външен министър Сергей Лавров и директора на Службата на Централната комисия за външни работи на Китайската комунистическа партия Ван И след участието на Китай в мирните преговори в Саудитска Арабия предполагат, че Китай все повече се разминава с Русия относно предложените споразумения за прекратяване на войната. Руското и китайското външно министерство представиха по различен начин разговора между Лавров и Ван. Руското външно министерство съобщи, че Лавров и Ван "засегнаха поредица от "горещи" регионални теми, включително украинската криза", докато китайското външно министерство съобщи, че руската и китайската страна са "разменили позиции" относно войната.

Описанието на разговорите от китайското външно министерство може да подсказва, че Кремъл не е доволен от продължаващите опити на Китай да популяризира своя мирен план на международни форуми, което е в съответствие с предишните оценки на ISW, че Китай не се интересува от "партньорство без ограничения" с Русия, каквато желае Кремъл.

Финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин използва неотдавнашния преврат в Нигер и продължаващото присъствие на силите си в Африка, за да поддържа релевантност в руското информационно пространство. Няколко свързани с групата руски блогъри публикуваха аудиофайл на 8 август, в който Пригожин обсъжда пътуването на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд до Нигер на 7 август.

Пригожин твърди, че се гордее с действията на "Вагнер" в Африка и предполага, че заплахата от бъдещо участие е предизвикала пътуването на Нюланд.

Пригожин вероятно се опитва да кооптира пътуването на Нюланд до Нигер, за да се противопостави на една от малкото заплахи, които все още има силата да изпълни, след като осъзна, че последиците от въоръжения бунт на "Вагнер" на 24 юни го правят все по-неуместен в руското информационно пространство.

Русия продължава да черпи от своите запаси от оборудване от съветската ера, за да компенсира загубите на оборудване в Украйна. Руското опозиционно издание The Moscow Times съобщи на 7 август, че руските сили са взели около 40 процента от старите съветски танкове, главно танкове Т-62, произведени между 1962 и 1975 г., от военната база за съхранение Вагжанов близо до Улан-Уде, Република Бурятия. Има 3840 бронирани машини, видими във Вагжанов към септември 2021 г. и че броят им е спаднал до 2270 до май 2023 г.

Сателитните изображения допълнително разкриха, че руските сили са премахнали 32 процента от видимите бронирани машини от Вагжанов след обявяването на частична мобилизация през септември 2022 г.

Чеченските власти изглежда изпращат семействата на видни опозиционни активисти да се бият в Украйна като наказание. Чеченският правозащитник и бивш адвокат на руската опозиционна група "Комитет срещу изтезанията" Абубакар Янгулбаев съобщи на 7 август, че няколко негови роднини сега се бият с чеченските сили в Донецка област, след като са били насилствено мобилизирани от чеченските власти.

Янгулбаев отбеляза, че на кадри, публикувани от ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на 6 август, се вижда как негови роднини са изпратени в зоната на бойните действия в Украйна.

Руските окупационни власти продължават да депортират украински деца в Русия под прикритието на схеми за рехабилитация. Канал в Telegram, свързан с окупационната администрация на Херсонска област, съобщи на 7 август, че 40 деца от Скадовския район на Херсонска област преминават 21-дневен "рехабилитационен курс" в центъра за социална рехабилитация "Радуга" в Налчик, Кабардино-Балкарска република.

Дори ако децата се върнат в Херсонска област след пътуването, обстоятелствата на извеждането им от активна военна зона вероятно са били достатъчно принудителни, за да означават, че те или техните настойници не са могли да дадат пълно съгласие.

Руските окупационни власти се готвят за регионални избори в окупираните райони. Ръководителят на окупационната избирателна комисия на Херсонска област Марина Захарова заяви в интервю за руския вестник Известия на 7 август, че очаква избирателната активност в окупирания Херсон да надхвърли 60 процента и че настоящите избирателни списъци включват около 600 000 предварителни гласоподаватели.

Захарова също подчерта, че окупационната администрация на Херсон работи в тясно сътрудничество с Росгвардия (Руската национална гвардия), руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Министерството на вътрешните работи за осигуряване на охрана на избирателните секции.

Руските окупационни служители вероятно ще ескалират усилията си за консолидиране на контрола върху окупираните райони с наближаването на руския единен изборен ден на 10 септември, вероятно включително репресии от страна на правоприлагащите органи, за да всят страх и да принудят жителите на окупираните райони да гласуват на фиктивни избори.

Руски вътрешен източник твърди, че силите на "Вагнер" се изтеглят от Беларус и или се разполагат в Либия, или отиват на почивка в Русия. Източникът твърди, че първият етап от изтеглянето е завършен и че втората вълна ще започне в средата на август. Персоналът не планира да се връща в Беларус. ISW не е забелязал доказателства за изтегляне.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    22 74 Отговор
    Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта - не само, а и лъже,
    че тя постига големи успехи.

    Коментиран от #44, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факти

    55 9 Отговор
    "Противникът говори от месец, че са превзели селището. Но Клещеевка е под наш контрол. Да, има някои височини, които врагът временно заема. Но това не означава нищо. Фактът е, че не могат да се приближат (до Клещеевка) и да се задържат“, заяви командирът на "кадировците“. Според него новата западна тактика на водене на война "силно ни учудва - оборудването гори добре". "Дори съветско оборудване, което все още е на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, не гори така. Ако си спомним времето, когато бяха обявени доставките на това оборудване за Украйна и рекламираните му "велики“ възможности, тогава трябваше отдавна да оставим всичко и да избягаме. Въпреки това, както доказваме, в него няма нищо свръхестествено. Нашите оръжия се показват много по-добре във всички направления. Блокът НАТО ще трябва да се опитва да ни догони дълго време. И във въоръжението, и в обучението на военни специалисти“, заключи той.
  • 4 Украйна има

    55 10 Отговор
    невероятни успехи в пълненето на чувалите! Бай Дрън не сколасва да им праща!
  • 5 Не го четох

    63 6 Отговор
    Много мъка има в Света на Мисирките. Толкова простотия трябва да изпишат, за насъщния.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    43 9 Отговор
    Нищо де...
    То съвсем скоро ще видим колко и накъде са напреднали укрите...
    В намаляването на числеността си, сателитни снимки показват изключително напредване в гробищните паркове като територия
  • 8 Месершмид

    58 13 Отговор
    Щом Русия ги прикрива покажете ги вие пропагандисти амерски лъжци такива!

    Коментиран от #52

  • 9 Проверка на фактите

    52 8 Отговор
    Никъде не намерих руски блогари да съобщават такива новини каквито твърдят пропагандистите на Соросите
  • 10 Да, бе

    52 8 Отговор
    Украинските успехи препълниха гробищата...
  • 11 Само питам

    31 7 Отговор
    Кой лъжете за руските блогари баба и дядо които гледат само Канал 1 ли?
  • 12 Билкара

    38 3 Отговор
    Няма как да скриеш нещо от Света което не съществува!
  • 13 свинарчук

    35 8 Отговор
    Успехи има само в дрогираните им тикви
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Как няма да крият !

    13 45 Отговор
    ВСУ ги мачка, като куцо пиле домати 🍅 !
    И скоро Джуджака в Хага ще изпрати !
    А ушанките в тайгата ще запрати !
  • 16 Ало, ало

    34 5 Отговор
    Тук вече заприличахме на сценаристи, на култовия сериал за френската съпротива.
  • 17 украинците

    33 4 Отговор
    досега с контранаступа взели 180 кв.км, а руснаците докато се отбранявали взели около 230 кв.км
  • 18 Окраин4ев

    28 5 Отговор
    Толкова напреднаха бандерите, че никой не разбра.
  • 19 Русофил

    8 21 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Лодкарят не превеждал руснаците - имали копейки, а той вземал само пари.

    Коментиран от #24

  • 20 Тед

    22 4 Отговор
    Новозавзетите територии от украинците са наистина много, но не в посока Русия, а в гробищата - на два метра под земята.
  • 21 хихихихи

    30 3 Отговор
    Абе незнам кой прикрива едно видео с полковник от 1288 поделение на руските части заловили трима украинци. При разпита им командира на пленените, след като го питат за име и звание отговаря и за поставената им задача-да създадат предмостие в близост да Казашкое лагер. Ама и те, като нашите джурналя нещо объркали ляв, десен и среден бряг! Не разбирате ли, че хората имат достъп и до други източници?

    Коментиран от #35

  • 22 Бачо Киро

    26 3 Отговор
    Значи щом идват седем лодки, значи край.... Спукана е работата на руснаците. Ние с цели две лодки кво прайм, дет братята американци ни ги подариха (е, малко спукани, ма с черен изолирбанд не личи)....Със седем лодки реално все едно самолетоносач и поне 20-30 бойни кораби си закарал. Плюс 5000 танка и 500 самолета...
  • 23 Магарев

    35 4 Отговор
    Ти да видиш! Руската дезинформация намали рязко желаещите за армията ни. Рязко е намалял броят на желаещите да стават част от българската армия и това се дължи на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес", коментира военният министър Tодор Магарев
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НАТО :

    9 25 Отговор
    Защо да се включваме ?!
    ВСУ си върши работата чудесно !
    Лечка полечка гази руската мечка 🐻 !
    Направи я на дребна буболечка !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Живанши

    31 5 Отговор
    Гледах видео как укрите бягат обратно към лодките. 2 лодки се готвеха да избягат, само 1 потегли. Починаха другите оптимисти. Заливаха ги с огън из ведро. Това са самоубийствени мисии за да може Зелето да е по-уверен като е на бело.
  • 28 Винкело

    27 4 Отговор
    Ето како следва от тази безценна информация: 42-50 украинеца са "пробили" руските отбранителни линии. По-нататъшната им съдба е неизвестна. Себе си залъгвате. Че си го и знаете.
  • 29 мери попинз

    27 5 Отговор
    Съгласно пасквила - 7 лодки по 7 души = 49 души, хайде нека са 50! Руските отбранителни линии са 3 (ТРИ!)!!!
    Журналята, разбирам, че се нуждаете от пари, ама ги заслужете поне мъничко!
  • 30 Наште путинофили са откачили !

    6 21 Отговор
    Вече нямат сили !
    Свършват и копейки !
    И пак ще станат кухи лейки !
    Му ха, ха, ха, ха, ха, ха
    Смех, направо си умрех !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Русофил

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Лодкарят си знае работата. Май някои си загубиха големите лодки, ама нейсе.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Боклук

    18 4 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    Вероятно ще е министър на отбраната на Украйна. Твърди се, че планират да премахнат Резников и да поставят Буданов на негово място. Поне преди седмица започнаха да се носят подобни слухове.
    Затова Украинското псе е в България
  • 35 Някой

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "хихихихи":

    Разбират, ама трябва да се изкарват money
  • 36 Фактите Говорят!!!

    5 25 Отговор
    Каквото и да крият за "3 дневните успехи" на пуси,то е ясно!
    Киевска,Харков, Херсон,Умска област... ОСВОБОДЕНИ! 60% от ДОНБАС ..тоже!
    СЕЛОТО е в Чувал! ВСУ са на 2км. От ДОНЕЦК! ФРОНТА е на 80км. от МАРИУПОЛ и 90км до Мелитопол!!
    До месец КРИМ е тотално откъснат! До 2 седмици Мостовете в Крим ще са окончателно закрити!
    Севастопол и всички руски пристанища са в обсега и контрола на ТАУРУСИТЕ, Шедоу и СКАЛПЕЛИТЕ!
    МАСКАЛ е на КОЛЕНЕ
    Мостовете

    Коментиран от #61

  • 37 Голям смях

    20 6 Отговор
    Въобще никой не ви чете измислиците. Но все пак вие си ги пишете и си вярвайте
  • 38 нннн

    26 3 Отговор
    За Русия не знам, но във Факти чета само за грандиозни украински успехи. По- католици от папата сме. Западните медии са по- обективни.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 7 лодки с по 7 човека

    9 7 Отговор
    всяват паника в руската армия?

    Коментиран от #45

  • 42 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 14 Отговор
    Важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни вагони и газки към блатото и всичко ще е наред, на ботокса му се вижда края

    Коментиран от #54

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ти трасформира ли се👈

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    А ти защо прикриваш, че си сменяш пола?
  • 45 Тц!

    10 3 Отговор

    До коментар #41 от "7 лодки с по 7 човека":

    Това иска да ти внуши мозъчния тръст на Нюланд!:)
    Великия контранаступ:) Жертвали са 36 жертвени агнеца, за шоуто!

    Но въпросът е, върнали ли са се живи?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    4 11 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    Интересно, защо не мога да открия това видео?
    Би ли дал линк, та да видя с очите си гръмовните успехи на ватенките?

    Коментиран от #50, #55

  • 50 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Телеграм intelslavaz . Също така можеш да видиш украинску подводен танк. Просто се потопиха в реката без много да му мислят.
  • 51 Заглавието изобщо не кореспондира

    11 2 Отговор
    със същината на текста, който изобилства с "вероятно" и "изглежда". Въпросният институт, ръководен от снахата на Виктория Нюланд, е фабрика за пропаганда ширпотреба, предназначена за дебили, които явно не са малко. Излиза, че Русия умишлено прикрива вероятното закрепване на украински сили / забележете, осем лодки с по 7-8 души, тоест максимум 64 души/ на другия бряг на Днепър. Лошата Русия умишлено прикрива нечии непотвърдени теории. Безумието е пълно.
  • 52 Сталин

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "Месершмид":

    От рашистите по-големи пропагандисти няма.Те на това разчитат.Знам го от опит.
  • 53 Коко

    9 4 Отговор
    Да на левия бряг има много Украински трупове. Ако тях ги броите за успял десант може и да ви е вярна сметката!
  • 54 Коко

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не! Друго е по важно! Какво ще правим с такива като теб като всичко в Украйна свърши.

    Коментиран от #58

  • 55 Хамсал

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Индонизийски ТВ канал го пусна вчера в Ю туб, а и го има вече в някои български сайтове!
  • 56 Божидар Тодоров

    4 6 Отговор
    Повече убити окупатори по-весело лято!!!

    Коментиран от #64

  • 57 Мишел

    5 1 Отговор
    Не разбирам дали и ИСВ също крие украинските успехи или просто не може да ги намери😃😃😃😃😃.
  • 58 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Коко":

    За теб коко има въженце намазано със зехтин!
  • 59 Верно е!

    3 0 Отговор
    ВСУ превзели минните полета пред тройната защитна фортификация. По Конфуций - В страната, където има ред, бъди смел и в действията, и в речите си. В страната, където няма ред, бъди смел в действията си, но внимателен в речите си.
    Три неща никога не се връщат обратно – времето, думата и възможността. Затова не губи времето си, подбирай думите си и не изпускай възможността.
  • 60 Белорус

    1 0 Отговор
    Америка не е разбойник. Америка е страна на убийства и трябва да бъде съдена от световната общност. Всички санкции, които тя наложи срещу други страни, трябва да бъдат наложени срещу Америка, включително забрана за участие в международни състезания на американски спортисти и деца в различни състезания, тъй като сега е забранено да участват на беларуски и руски деца. Америка е пионерът на световния тероризъм
  • 61 Мухаа,хаа!

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Фактите Говорят!!!":

    Добър последовател си на Гъоринг! Точно неговия маниер на зомбиране..Негов патент е знаменитото определение..." Еластична отбрана"! Толкова беше еластична,че ластика се скъса на Райхстага - когато сержант Кантария ,му нахлузи руския флаг!
  • 62 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Цял чаршаф простотии.
    Блогери били писали?
    Вие нормални ли сте !
    Украинските военни не се произнасят а на 140000 км.кравите знаят?
  • 63 Само в Днепропетровск по данни на медици

    1 0 Отговор
    ран ните са 24000.
    Убитите ги горят в камери за животни.
    Зеленски заради щурмуването трябва да го съди военен съд.
    Как ще щурмуваш минни полета наркомане?
    Изби хората
  • 64 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Божидар Тодоров":

    На 10 укрофашисти убити има по 1 убит руснак жълтопаветен безказарменико
Новини по държави: