Last news in Fakti

11 Август, 2023 16:25 1 938 31

ISW: Статутът на "Вагнер" в Русия остава неясен

  • вагнер-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • евгений пригожин-
  • русия

Няма контраиндикатори, които да опровергаят неотдавнашните спекулации от 8 август, че "Вагнер" е транспортирал с автобуси 500-600 души от Беларус до Краснодарския край и Воронежка и Ростовска област

ISW: Статутът на "Вагнер" в Русия остава неясен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Групата "Вагнер" продължава да присъства в обекти в Беларус и статусът на слуховете за изтеглянето ѝ в Русия остава неясен. Сателитни изображения, събрани на 9 август, показват значителен брой превозни средства в лагера на Вагнер в Цел, Асипович, Беларус, и дори може да показват, че между 1 и 9 август в базата са пристигнали още превозни средства.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински източници продължават да съобщават за разширяване на дейността на "Вагнер" в Брестка област, а на 10 август източник, свързан с "Вагнер", публикува кадри, показващи, че инструктори на "Вагнер" продължават да обучават беларуски военни.

Свързаният с "Вагнер" източник подсили опровержение от предполагаем боец на "Вагнер", в което боецът заяви, че спекулациите са "фантазии", макар да призна, че много от самите бойци на "Вагнер" често не научават за изпращането си до последния момент.

ISW обаче не е забелязала контраиндикатори, които да опровергаят неотдавнашните спекулации от 8 август, че "Вагнер" е транспортирал с автобуси 500-600 души от Беларус до Краснодарския край и Воронежка и Ростовска област.

Руски източници изказват предположение, че силите на "Вагнер" планират да проведат втория етап от предполагаемото си изтегляне от Беларус на 13 август, но че малка група инструктори на "Вагнер" ще остане в Беларус, за да обучава беларуските сили.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин все още не е коментирал тези спекулации нито директно, нито чрез посредници, както е правил и преди, което предполага, че Пригожин може би не е напълно свободен да коментира бъдещето на "Вагнер".

За последен път Пригожин е бил видян публично в кулоарите на Руско-африканския икономически хуманитарен форум в Санкт Петербург на 27 юли, а за последен път коментира бъдещето на "Вагнер" в аудиозапис, публикуван на 30 юли, по време на който твърди, че бойците на "Вагнер", които не са подписали договори с руското Министерство на отбраната (МО), ще пристигнат в Беларус до 5 август.

По-рано ISW прецени, че спекулациите относно изтеглянето на Вагнер от Беларус предполагат, че Кремъл може да се откаже от елементи от споразумението, сключено с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, което сложи край на бунта на Вагнер от 24 юни.

Свързани с Кремъл източници подновиха атаките срещу Пригожин в началото на август, а самите спекулации може да са част от информационна операция, насочена към влошаване на позициите на Пригожин сред бойците на "Вагнер" или към някаква друга цел.

На 10 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции на поне три сектора на фронта и напреднаха в граничната зона на Донецко-Запоризката област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в направленията Бахмут, Бердянск (граничната зона на Донецко-Запорожката област) и Мелитопол (западната част на Запорожката област).

Публикуваните на 10 август геолокационни кадри сочат, че украинските сили са преминали река Мокри Яли и са напреднали на изток в югозападните покрайнини на Урожайне (на 9 км южно от Велика Новосилка) в граничната зона на Донецко-Запоризката област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частични успехи по посока на Урожайне и южно и югоизточно от Старомайроске (9 км южно от Велика Новосилка).

Руски военен блогър обвини руски военнослужещи, че измислят или разкрасяват твърдения за това, че руските сили са унищожили украински превозни средства в Украйна. На 7 август военният блогър заяви, че "съветската система на военна служба" насърчава руските военнослужещи да съобщават за фалшиви успехи в мисиите си, за да се харесат на командирите си, и заяви, че командирите и колегите им активно обезкуражават руските военнослужещи да пишат честни, но "скучни" и негативни доклади.

Военният блогър предполага, че руските войници са заснели как руски хеликоптери и артилерия обстрелват една и съща, предварително повредена бронирана бойна машина, предоставена от Запада, от различни ъгли и в различни дни и са ги докладвали като отделни попадения поне три пъти.

Военният блогър твърди, че всички в руската армия знаят, че военнослужещите правят това и че руското военно ръководство няма намерение да спира военнослужещите да правят фалшиви или украсени доклади.

Руски военни блогъри и преди са обвинявали руските бойни хеликоптери, че нанасят удари по вече унищожена украинска военна техника, и са предполагали, че руското МО може да използва тези повтарящи се попадения, за да завишава украинските загуби.

Кремъл и преди е използвал силно завишени загуби на украински бронирани машини, за да представи руските отбранителни операции като изключително ефективни.

През нощта на 9 срещу 10 август руските сили нанесоха още една серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски и представители на Запорожка област съобщиха, че руските сили са нанесли ракетен удар с ракета "Искандер" по жилищен район в град Запорожие, при което са ранени 16 цивилни.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са атакували Украйна с 10 безпилотни самолета Shahed 131 и 136, седем от които украинските сили са свалили.

Ръководителят на областната администрация на Ровненска област Виталий Ковал съобщи, че руски дрон е нанесъл удар по петролна база в Дубнорайон, Ровненска област.

Кремъл вероятно се опитва да криптонационализира руския интернет гигант "Яндекс", за да засили контрола върху руското информационно пространство в подготовка за президентските избори в Русия през 2024 г. "Яндекс" вероятно се е опитвала да балансира между Кремъл и чуждестранните управляващи органи, но сега изглежда, че губи битката с Кремъл. Изглежда, че Кремъл принуждава "Яндекс" да продаде или да се дистанцира от международните си дъщерни дружества, включително услугата за споделено пътуване Yango Israel, за да спази строгите руски закони за разкриване на данни, които изискват "Яндекс" да предоставя на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) всички потребителски данни - а не само данните на потребителите в Русия.

Руското правителство вече е налагало глоби на "Яндекс" за неспазване на този закон, въпреки изявленията на технологичния гигант, че не може да предостави исканите данни.

Руското правителство също така по-рано глоби главния изпълнителен директор на "Яндекс" Артьом Савиновски за неспазване от страна на "Яндекс" на руските закони за цензура, като вероятно се опитва да принуди "Яндекс" да спазва руските закони за цензура не само в Русия, но и в световен мащаб, за да подкопае глобалните си операции и потребителска база.

Представители на "Яндекс" вече са заявявали, че "Яндекс" се стреми да спазва законите във всяка държава, в която оперира, и са отхвърляли руските усилия за събиране на данни, като са твърдели, че предоставят потребителски данни само на правителствата на потребителите в конкретната държава.

Някои руски вътрешни източници предполагат, че съветникът по корпоративното развитие на "Яндекс" Алексей Кудрин се е опитал и не е успял да превърне "Яндекс" в национална частна компания, която да бъде контролирана от личния банкер на Путин Юрий Ковалчук.

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на "Яндекс" Аркадий Волож публично осъди нахлуването в Украйна на 10 август и някои руски вътрешни източници предположиха, че изявлението на Волож е "бял флаг", показващ, че той е приел, че Кремъл вероятно ще продължи с предполагаемите си усилия за официална национализация.

Агенция "Ройтерс" съобщи, че нейни източници в "Яндекс" се опасяват от "изтичане на мозъци", ако Кремъл национализира "Яндекс", тъй като много служители на "Яндекс" са напуснали Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Кремъл вероятно е наясно с това опасение, тъй като инвеститори, свързани с представители на Кремъл, а не с руски държавни структури, наскоро направиха предложения за закупуване на "Яндекс".

Възможното прехвърляне на "Яндекс" към свързани лица на първия заместник-началник на президентския щаб на Русия Сергей Кириенко предполага, че Путин се стреми да възнагради Кириенко за личната му лоялност, особено след бунта на групата "Вагнер" от 24 юни.

Руският опозиционен вестник "Медуза" по-рано изказа предположение, че Ковалчук, Кудрин и Кириенко са си сътрудничили, за да предложат сделка на инвеститори, които да закупят "Яндекс" от името на Ковалчук.

Кириенко и Ковалчук преди това са подкрепяли финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин; въпреки че настоящата им връзка с Пригожин е неясна, Кириенко продължава публично да се изявява като твърд лоялист на Путин след бунта от 24 юни.

Възможно е Путин да възнаграждава Кириенко, за да си осигури още повече неговата лоялност по време на президентските избори през 2024 г., особено след като Кириенко е служил на Кремъл като лице, отговарящо за делата и изборите в окупирана Украйна.

Свързаните с арестувания бивш офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и пламенен ултранационалист Игор Гиркин продължават да атакуват открито Кремъл на 10 август. Лидерът на движението "Гражданска солидарност" и член на Клуба на гневните патриоти Георгий Фьодоров, подсилен от Клуба на гневните патриоти на Гиркин, предложи платформа за радикални реформи в социалната и икономическата политика, насочени към намаляване на икономическото неравенство и властта на елита в Русия.

Предложените политически промени включват намаляване на финансирането на целия държавен апарат, "като се започне от президента", провеждане на честни, конкурентни избори на всички нива и формиране на "истински независима съдебна система".

Федоров призовава за оставка на сегашното руско правителство и за сформиране на ново коалиционно правителство на негово място.

Федоров твърди, че тези реформи ще доведат до "демократичен социализъм" в Русия и ще премахнат олигарсите и "влиянието на парите върху политиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 5 Отговор
    Шубето е голЕм страх музикантите ги направиха сами да си говорят от страх къде може да отидат на турне.
  • 2 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Снощи с жената която събира доброволци за Вагнер бяхме в една палатка и тя каза да се готвя за 19 август.
  • 3 Рошав таралеж

    13 2 Отговор
    Къв е тоя измислен институт с некви пишман експерти, дето страдат от логорея? Нещо, като нашия БХК?
  • 4 Тед

    11 1 Отговор
    Явно нито Ми6 нито цру нищо не знаят и по-добре. Нека се чудят в Русия ли са, в Беларус ли са ф Африка ли са :)
  • 5 Помощта на САЩ за Русия

    4 15 Отговор
    СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ 1945 Г. СССР Е ПОЛУЧИЛ САМО ОТ САЩ:

    Самолети – 14 795; Радарни установки – 2 626; Танкове – 7 056; Оръдия – 8 218; Картечници – 131 633; Подводници – 105; Кораби за борба с подводници - 140; Фрегати – 28; Торпедни катери – 197 ; Взривни вещества – 345 633 тона;

    Джипове – 51 503; Камиони – 375 883; Мотоциклети – 35 170; Трактори – 8 071; Строително оборудване - на стойност 10 910 000 $; Железопътни вагони – 11 155; Локомотиви - 1981; Товарни кораби - 90; Корабни двигатели – 7 784; Продоволствия ( консерви ) – 4 478 000 тона;

    Машиностроително оборудване – на стойност 1 078 965 000 $;

    Стомана – 2,3 милиона тона ( ТОВА КОЛИЧЕСТВО СТОМАНА Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА 70 000 ТАНКА Т-34 ); Цветни метали – 802 000 тона; Нефтопродукти – 2 670 000 тона; Химически вещества – 842 000 тона; Памучно-хартиени изделия – 106 893 000 кв. ярда. Кожи – 49 860 тона; Автомобилни шини (джанти) – 3 786 000; Полеви телефони – 245 000 ( телефони всичко - 423 000 ); Армейски ботуши – 15 417 000 чифта; войнишки копчета с петолъчка - 257 723 498 бройки.

    СССР получи от ленд-лиза 622,1 хиляди тона железопътни релси ( 56 % от собственото си производство ) 1900 локомотива ( 2,4 пъти повече, отколкото СССР е произвел през годините на войната ) и 11075 вагона ( ПОВЕЧЕ ОТ 10,2 ПЪТИ ).

    Именно ленд-лиза станал основата на цялата логистика на Червената Армия.

    АКО САЩ ДАДЕ НА УКРАЙНА СЪЩАТА ПОМОЩ, РУСИЯ РУХВА ВЕДНАГА .

    Коментиран от #8, #10, #11, #16, #17

  • 6 Тед

    9 2 Отговор
    До помощта, ако САШ дадат тази помощ, с която не разполагат следва Пролив САЩ - понимаеш?
  • 7 ЖЕКО

    14 1 Отговор
    ЕХ ТОЯ ВАГНЕР СЪН НЕ ГИ ХВАЩА ФАШИСТИТЕ
  • 8 ЕВРОНЮЗ

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Помощта на САЩ за Русия":

    Ами вместо да си скубите кълките и лакирвате маникюра, давайте я тая помощ и да преключваме с тая Раша.

    Коментиран от #20

  • 9 Само натовските

    11 3 Отговор
    евро джендъри не могат да разберат/така и трябва/!Ще разберете, всичко ще разберете като му дойде времето!
  • 10 БРАВО

    2 13 Отговор

    До коментар #5 от "Помощта на САЩ за Русия":

    МНОГО ТОЧНО но някой русофили ще кажат. ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА ,ФАЛШ ПРОПАГАНДА , ХОЛИВУД , и.тн. Но това си е ЦЯЛАТА ИСТИНА.👍👍👍👍👍

    Коментиран от #22, #27

  • 11 ЖЕКО

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Помощта на САЩ за Русия":

    ТРОПЧО АКО ХИТЛЕР БЕШЕ ПОБЕДИЛ РУСНАЦИТЕ, НИЩО ХУБАВО НЕ ОЧАКВАШЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ТАКА ЧЕ ПО ДОБРЕ МЪЛЧИ

    Коментиран от #31

  • 12 Само натовските

    10 1 Отговор
    евро джендъри не могат да разберат/така и трябва/!Ще разберете, всичко ще разберете като му дойде времето!
  • 13 Биби

    11 3 Отговор
    Вместо да пишете пасквили със съмнително съдържание, дайте информация за бомбардировките нс Франция над Нигер! Франция агресор ли е или не, русофобите ще си сложат ли на профилите си нигерското знаме или не?

    Коментиран от #15

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    7 3 Отговор
    Вагнер ще си остане щурмовият юмрук при конвенционална война.

    Драги ми евро и кравароджендъри !
  • 15 МАРА

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Биби":

    ЗАБРАНЕНО НИ Е
  • 16 да де

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Помощта на САЩ за Русия":

    Не се прави на интересен всичко това е платено със злато иначе краварите никога нямаше и пръста да си мръднат, ако нямаха нужда руснаците да задържат 80% от войските на фюрера на източния фронт за да могат да дебаркират в Нормандия.

    Коментиран от #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Значи,много е лесно":

    това е самата истина-неудобна за копейките-но истина-САЩ спасява СССР през ВСВ

    Коментиран от #29

  • 19 измекяр соросоиден

    6 2 Отговор
    Не мисля че "Вагнер " трябва да се отчитат пред някого още повече пред украински или български медии .
  • 20 храна за наивници , намалете я

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕВРОНЮЗ":

    Май с друг ще се приключи по скоро от колкото с Раша ! Както казва един известен американски полковник Колкото и да даваме крайния резултат ще е един .
  • 21 МАХМУД

    3 0 Отговор
    НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕИМА НЕЩО НЕЯСНО ЗА ДОЙЧИ ВЕЛИ ОБИКНОВЕНО СИИИЧКО ЗНАЯТ И КАЗВЬТ ИСТИНЪТЪ..
  • 22 Не русофил

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "БРАВО":

    Верно че американците, с колкото и малко, помогнаха - и руснаците зор щяха да видят да се справят сами.

    Но американците го направиха с цел да участват в разпределението на баницата- Европа.
    А после прибраха всички учени, инженери и лекари фашисти и ги направиха американски граждани.
  • 23 Механик

    3 0 Отговор
    Какъв дълг текст сте изписали само и само да кажете че ви е шубе от Вагнер и че Пригожката ви лъзна на динена кора с "бунта".
    И сега си ви лъзга и ви се смее от страни какви сте шиленца. А Путин пък направо не може да ви се нарадва.
    Ако трябва да измисля девиз за Пригожин, то той би бил :" Очаквай неочакваното, ама недей много да очакваш това, което очакваш, защото няма да го дочакаш" подпис: Пригожин- Черпака
  • 24 Уса

    3 0 Отговор
    Всичко свързано с Русия,балканите,православието е неясно за американците.Това не е заради слабото им разузнаване,защото имат посолства в тези държави.Незнанието идва от начина на мислене.Американците не са лоши хора,но системата ги е направила генетично ограничени и страхливи.В началото е била създадена да ограничи само населението,но след цял век триене на мозъци се е прехвърлила основно върху политиците и народа страда без да може да промени нищо,защото няма мозъчни гънки.Така се раждат отдавна без гънките и чакат на имигрантите да им правят науката,културата и всичко останало а те горките идват в сащ само заради парите мразят я тая държава и го признават на четири очи
  • 25 Герак Митко

    1 0 Отговор
    Поляците първи ще разберат какво прави "Вагнер" в Беларус. Подсилиха си западната границата с Нато.
  • 26 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    Сателитни изображения показват че вагнеровците бързали и нямали време да се обръснат а в същото време тези сателитни изображения не показаха че Русия заминирала десетки квадратни километра и леопардите си заминаха без бой
  • 27 Помощта на САЩ за Русия

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "БРАВО":

    Абе, как лъжа бе, човек, тази статистика за помощта на САЩ за СеСеСеРе я има на редица руски официални сайтове .

    А освен огромна помощ в оръжия, храни и всякакви суровини също така Германия хаби доста сили и ресурси и срещу морската й война с САЩ , които можеха да са срещу СССР-то .

    Ако англо-американците не воюваха срещу Тройната ос, СССР нямаше да спечели войната. Победиха Италия( там също воюваха с германците), победиха Япония, воюваха с Германия в Африка, надводния и подводен флот на Вермахта в Атлантика, помагаха с конвои СССР и накрая - Втори фронт.
    Така, че СССР е победил половин Германия с англоамериканска помощ.

    Съща така Сталинчо се моли на САЩ да влезнат във войната и в Европа . Също така САЩ влезнаха и разрушиха много германски заводи .

    Да се твърди, че без помощта на САЩ СССР-то е щяло да се справи с Германия е просто проста руска пропаганда . Ами защо не се справи ?
  • 28 Стига лъжи

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    Стига де, стига с руските лъжи . Рашистите не са платили и 10 % от американската помощ за нея . И откъде да имат пари за това ? Влачат плащанията и на тези десет процента до края 80-те години .
  • 29 Помощта на САЩ за Русия

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Не само през ВСВ, САЩ спасяват неблагодарната Русия, спасяват я и през ПСВ

    През Първата Световна Война, Русия пак се дръвчи на цивилизования свят , защитавайки виновника за избухването й Сърбия и напада Австро-Унгария . Германия пък сe притичва на помощ на Австро-Унгария и Русията яде здрав пердах, здраво го закъсва , и капитулира позорно, сключвайки на 3 март 1918 г. сепаративен мир с победителите - Австро-Унгария , Германия и България .

    И проси от САЩ да се намесят и помогнат . Чак след намесата на САЩ Германия е победена в Първата световна война .

    После през 30- те години, Русията проси от САЩ помощ за индустриализацията си и тя е направена от хиляди американски инженери и американски фирми, защото Русия преди това си е избила интелигенцията .

    Същото става и през Втората Световна война . Русия и Германия сключват пакт и нападат Полша и така започва ВСВ. Дръвчи се Русия на Германия и пак яде здрав бой . И пак търчи да проси от САЩ храни и оръжия , САЩ пак помагат с всичко – храни, оръжия, метали, гориво , като пак влизат на страната на Русия във войната .

    И после Русия започва да хапе ръката, която я спасявала три пъти . И сега пищят , че САЩ помага на Украйна ! Ами защо не пищеше като САЩ помагаше на Русия ?
  • 30 Пръц

    0 0 Отговор
    Бе не знам.Спътникови снимки,локации,предвижвания Сичко се снима.А Руските и украинскитте войски никви ги нема на радари.Геополитика,Ко да правиш.Фактите да продължават да ни инфурмирот
  • 31 Помощта на САЩ за Русия

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЖЕКО":

    Ами същото е и сега . Ако Русия победи Украйна нищо добро не ги очаква не само САЩ, ами и нас, та затова по-добри ти мълчи !
Новини по държави: