Отидете към основна версия

11 019 169

Украйна: В НАТО са парализирани от страх от Русия

  • украйна-
  • михайло подоляк-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • пво-
  • страх-
  • владимир путин

Украйна не е успяла да убеди Запада, че спирането на Русия на украинска територия е най-добрият начин за защита на останалата част от Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Западните страни са парализирани от страх от Русия, въпреки че и те вече знаят, че руската армия не е „втората в света“. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, предаде агенция УНИАН.

Само 6-7% от ракетните удари, които Русия нанася, са насочени срещу военни обекти, а останалите са гражданска инфраструктура. Ето защо Украйна моли западните партньори да продължат доставките на системи за противовъздушна отбрана. Но има определени проблеми с това, каза Подоляк.

Той отбеляза, че на първо място Украйна се интересува от американските системи „Пейтриът“ и френско-италианските системи SAMP-T, тъй като те са способни да прехващат по-специално балистични хиперзвукови ракети, които Русия използва активно напоследък. „В същото време със сигурност би било хубаво да получим F-16, тъй като те ефективно отработват балистични и въздушно управляеми бомби, използвани по линията на фронта или в граничните райони. Обясняваме всичко това на нашите партньори, има разбирателство там “, каза Подоляк.

Страните от Запада, според Подоляк, все още са обхванати от "парализиращ страх" от заплахата от пълномащабна война, въпреки че разбират, че Русия вече няма "втората армия на света". Ето защо страните партньори на Украйна са въоръжени с противовъздушна отбрана, страхувайки се от заплахата от удари, вместо да дадат тези системи на Украйна, която ще може да унищожи непосредствения източник на заплахата.

Досега Украйна не е успяла да убеди Запада, че спирането на Русия на украинска територия е най-добрият начин за защита на останалата част от Европа, каза Подоляк. Според него един от ефектите на ракетните удари срещу Украйна е да се поддържа този необоснован страх.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: