Отидете към основна версия

2 612 44

Дипломатът Лукашенко! Беларуският президент настоява да участва в преговорите за Украйна

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • нато-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Александър Лукашенко заяви, че в случай на агресия срещу Беларус отговорът ще бъде мигновен и Минск може да нанесе неприемливи щети на западните държави

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Беларус определено трябва да участва в преговорите за Украйна.

"Ние граничим с Украйна, всъщност сме "съагресори", както е прието да казвате вие и Западът. Естествено, нашите интереси са там и нашата позиция трябва да бъде чута", заяви Лукашенко в интервю за украинската журналистка Диана Панченко. Думите му бяха цитирани от държавната агенция БелТА в четвъртък.

"Затова не изключвам, че Беларус (на какво ниво - това не се обсъжда днес) е длъжна, трябва да участва в преговорния процес", подчерта той.

Междувременно Лукашенко отбеляза, че Беларус няма намерение да се присъединява към конфликта в Украйна, но винаги ще помага на Руската федерация.

"55 държави ви помагат (на Украйна - ИФ), но на Русия, така открито, само Беларус", каза той.

Държавният глава подчерта, че ако украинската армия не пресече границата на Беларус, Минск "никога няма да участва в тази война".

Освен това Лукашенко заяви, че в случай на агресия срещу Беларус отговорът ще бъде мигновен и републиката може да нанесе "неприемливи щети" на западните държави.

"Може да има само една заплаха - агресия срещу нашата страна. Ако агресията срещу нашата страна започне от страна на Полша, Литва, Латвия, ние ще отговорим незабавно с всичко, което имаме. Вие разбирате, че ние имаме нещо. И ударът ще бъде неприемлив", каза той в интервю за украински журналист.

"Ние не се състезаваме с тях. Полша, Литва, Латвия - НАТО е зад тях.

Ние, разбира се, разбираме: силите са несъизмерими. Но ние ще им нанесем неприемлив удар и те ще получат неприемливи щети, щети.

Именно на това се основава нашата концепция за сигурност", подчерта беларуският президент.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: