Last news in Fakti

18 Август, 2023 21:52 3 455 57

Александър Лукашенко заплаши: Ще отговоря с ядрени оръжия, ако някой нападне Беларус

  • беларус-
  • ядрено оръжие-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • нато-
  • полша

Нарушения на полското въздушно пространство от Беларус и многократни опити за пресичане на границата накараха Варшава да обяви разполагането на около 10 000 войници на тяхната обща граница

Александър Лукашенко заплаши: Ще отговоря с ядрени оръжия, ако някой нападне Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус ще отговори на "агресията" с ядрени оръжия, предупреди президентът Александър Лукашенко в интервю за държавни медии, тъй като нейните съседи от НАТО са разположили хиляди войници на общата си граница на фона на нарастващо напрежение, съобщават CNN и UPI.

Лошите отношения между демокрациите и последният диктатор на Европа се влошиха още повече, тъй като Беларус изигра централна роля във войната на Русия в Украйна, включително действайки като стартова площадка за руските войски по време на началото на инвазията на 24 февруари 2022 г.

Съединените щати и техните съюзници многократно са издавали наказателни мерки срещу Беларус заради участието ѝ, докато Минск и Москва изглежда са се сближили, като през юни руският президент Владимир Путин достави тактически ядрени оръжия на своя съюзник.

Съвсем наскоро предполагаеми нарушения на полското въздушно пространство от Беларус и многократни опити за пресичане на границата накараха Варшава миналата седмица да обяви разполагането на около 10 000 войници на тяхната обща граница.

В интервю за държавната БелТА Лукашенко добави, че няма да се използват ядрени оръжия, освен ако не бъде атакуван първи, но ако бъде атакувана първа, Беларус няма да се поколебае да ги изстреля.

"Няма да се бавим, да чакаме и останалото. Ще използваме целия арсенал от нашите оръжия за възпиране", каза той, като обясни, че те са малка държава, която може да бъде "превзета за един месец".

"Ние не донесохме ядрени оръжия тук, за да изплашим някого", каза той. "Да, ядрените оръжия представляват силен възпиращ фактор. Но това са тактически ядрени оръжия, а не стратегически. Ето защо ние ще ги използваме незабавно, щом започне агресия срещу нас."

Ако Украйна извърши така наречената агресия срещу Беларус, той предупреди, че те ще разположат друго неуточнено оръжие в допълнение към ядрените оръжия срещу Киев. "Няма да ви предупреждаваме, че ще нанесем удар върху центровете за вземане на решения, щом пресечете червените линии", каза той.

Не е известно колко ядрени оръжия е получила Беларус от Русия, въпреки че и Лукашенко, и Путин в средата на юни казаха, че първите тактически оръжия са пристигнали и ще последват още.

Междувременно беларуският министър на отбраната Виктор Хренин отбеляза в петък, че страната му "защитава" Русия от това, което той описа като "удар в гръб" на НАТО.

"Днес нашата братска Русия, която провежда специалната военна операция в Украйна, е в челните редици на борбата срещу неонацизма. Беларус я защитава от ударите в гръб на НАТО. Този курс е от съществено значение за нас днес", каза Хренин в своя реч в Минск.

Лукашенко обвини САЩ и техните партньори, че се опитват да запазят своята "хегемонна позиция и да забавят развитието на страни, които виждат като свои съперници".

Ситуацията със сигурността в Европа става все по-нестабилна, като северните съседи на Беларус са изнервени от присъствието на руската наемническа група Вагнер - която е разположена в Беларус след краткотрайния си бунт в Русия по-рано това лято.

През последните седмици имаше съобщения за войски на Вагнер, които се придвижват към тънка ивица земя между Полша и Литва, в явен опит да увеличат натиска върху членовете на НАТО и Европейския съюз.

Литва заяви в сряда, че временно ще спре операциите на два от шестте си гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус поради опасения относно силите на Вагнер, като вътрешният министър цитира "възникващи заплахи за националната сигурност и възможни провокации на границата".

В отговор Беларус разкритикува Литва за предприемането на "неконструктивна и неприятелска стъпка", като нарече мотивите на Вагнер "пресилени".

По време на интервюто Лукашенко отрече Путин да е отслабен от неуспешния бунт на Вагнер, наричайки подобни твърдения "пълни глупости".

"Сега Путин е по-мобилизиран, по-хитър и по-мъдър. Нашите противници трябва да го знаят", каза Лукашенко и добави: "Днес никой няма да свали Путин".

Той също така повтори, че идеята за разполагане на Вагнер в Беларус е била негова. "За да потушим този бунт, да потушим този пожар, беше необходимо да приемем всякакви условия, защото бунтът можеше да бъде опустошителен за всички", каза той.

Лукашенко също изрази мнение за продължаващата война, като предупреди, че Москва никога няма да се откаже от територията на Крим, която незаконно анексира от Украйна преди повече от седем години.

Докато Русия е отворена за преговори за Украйна, тя "никога няма да върне Крим", каза той, според Белта.

"Няма да стане. Засега се съмнявам, че тук, на изток, може да се постигне някакво споразумение. Но Русия е готова да обсъжда всякакви теми. Знам го със сигурност", каза Лукашенко.

Той обаче твърди, че украинците "са притиснати от американците" и не искат да преговарят в момента, добавяйки, че преговорите "трябва да започнат без предварителни условия".

Крим беше насилствено превзет от Русия през 2014 г. - скоро след като украински протестиращи помогнаха за свалянето на проруския президент Виктор Янукович - когато хиляди руски войници за специални операции, облечени в немаркирани униформи, се разположиха около полуострова.

Две седмици по-късно Русия завърши анексирането на Крим с референдум, критикуван от Украйна и по-голямата част от света като нелегитимен и по това време считан за най-голямото заграбване на земя в Европа след Втората световна война.

След анексирането наблюдателите на правата на човека описват превръщането на Крим в полицейска държава, като местните власти и руските служби за сигурност преследват и арестуват онези, които се смятат за лоялни към Украйна, включително членове на общността на кримските татари.

Доклад на Държавния департамент на САЩ от 2020 г. описва модел на нарушения на правата на човека в Крим от Русия или ръководените от Русия власти, включително незаконни или произволни убийства и насилствени изчезвания.

Оттогава окупираната територия се превърна в ключова част от войната в Украйна с Кримския мост - свързващ полуострова с континентална Русия - жизненоважна връзка за доставки за руските сили и цел за контранастъплението на Украйна.

По-рано под съветски контрол до обявяването на своя суверенитет през 1990 г., Беларус също е автократична държава, която е ефективно управлявана от Лукашенко след независимостта.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    7 2 Отговор
    Ще има риби който ще психясат...
  • 2 Ей тва е приказка

    16 13 Отговор
    А да ги видя канарите.
  • 3 Демократ англофил

    5 15 Отговор
    Българите искаме мир
  • 4 Пак не си е пил хаповете

    30 23 Отговор
    другаря Лукчо.........
  • 5 Стига евтини приказки!

    12 18 Отговор
    Излагате се! Кажете какво казва деленият шмъркач???? Че търси подходи за МИР???
    Не минават вече номерата ви, не са интересни.
  • 6 точно така

    15 4 Отговор
    Наздраве. И добро настроение.
  • 7 Цар Долар

    31 23 Отговор
    Вчера пак е забравил да си пие кофата с лексотан. 12 руски ядрени ракети са с кухи глави, като неговата, отдавна пропити за домашен самагон, а още повече ,че копчето е в Крамъл, Целият Свят е тръгнал да напада Беларуското текезесе. лечение требе в Сибирски санаториум далеко от хората.

    Коментиран от #20

  • 8 Гаглей

    22 19 Отговор
    То не нормален диктатор друго може ли да каже

    Коментиран от #29

  • 9 НЕ ГО ДРАЗНЕТЕ

    15 16 Отговор
    ...ПРИ ТОЯ ,.......НЕМА ЛАБАВО.....!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Къв беше тоя ?!

    21 15 Отговор
    А ! Да бе ! Тракторист !
  • 11 Историк

    25 15 Отговор
    Независима държава Беларус вече не съществува. Този я върна в ръцете на Кремъл.
  • 12 Историк

    13 13 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ ГО ДРАЗНЕТЕ":

    Тоя никой не го пита. Той е никой.
  • 13 КОЙ ГО Е

    18 13 Отговор
    ГРИЖА ЗА БЕЛАРУС..ЕГАТИ НЕЩАСТНИКА...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КуКу

    12 2 Отговор
    Малийй Страх...😱😱😱
  • 16 Журналята прости пак са ни на гости

    15 7 Отговор
    Този не е заплашил, а предупредил!

    Коментиран от #18

  • 17 Този се взема за фактор!

    12 10 Отговор
    По добре да си кара трактор!

    Бате Борисов.
  • 18 аха

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Журналята прости пак са ни на гости":

    а някой плашил ли го е?
  • 19 А бе

    14 9 Отговор
    Комунистически боклуци!
  • 20 КовидманЯк

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Цар Долар":

    Кво шмъркаш, пич?

    Коментиран от #39

  • 21 1300 години беге

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Соросоидни смотаняци.":

    1300 години безмислено съществувание целото беге е обор и блато
  • 22 Буревесник

    11 11 Отговор
    Пробвайте се срещу Беларус фализоиди и ще усетите вкуса на атома
  • 23 Лукашенков

    11 7 Отговор
    Да не си роднина с Медведев?
  • 24 Последния Софиянец

    5 8 Отговор
    Откаченко е време да унищожи НАТО
  • 25 Така така

    10 7 Отговор
    Браво Лукашенко само така осъзна се, че с тия от Запад диалог и бизнес не може да има
  • 26 никой не го пита

    8 3 Отговор
    ама той да си каже рецитацията.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Исторически парк

    4 10 Отговор
    Варшава скоро няма да я има 😏

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Ядрени силози на Беларус са Под РУСКО КОМАДВАНЕ. Друго е станало бре.
  • 31 Тов. Членин

    10 6 Отговор
    Таваришчи , вече не върви опорката - " Никой не ни търсеше , но ние се криехме " ... 🤭😁 Какъв фактор е Беларус ?!
  • 32 007

    7 7 Отговор
    Какво да очакваме от п0бъ рканите фашисти диктатори освен шантаж и нарушения н всички писани и не писани правила!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 33 оня с коня

    10 11 Отговор
    Лукашенко е същият Жалък Лаладжия като Кадиров,и двамата гледащи в Очите господаря си Путин защото са на власт само и единствено с Негова подкрепа.И само за Инфо:Руската База в Сирия е според Двустранен договор със срок на Пребиваване 49 години с опция за Удължаване,като Сирийските Закони НЕ ВАЖАТ на Територията й.Е СЪЩОТО е и с Руската база с Ядрени оръжия в Беларус- та е под ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РУСКИ КОНТРОЛ и НИКОЙ освен Персонала няма право да припари вътре,ВКЛ. И ЛУКАШЕНКО.Та КАК ще "отговаря" Лукашенко с Ядрени оръжия след като Беларус НЕ Е Ядрена държава и Кой ще му ги даде в ръцете?Смешен Държавник,който директно заминава в Небитието ако Путин бъде свален...
  • 34 Историк

    6 5 Отговор
    Беларуския фашист дали си мисли, че ще надживее Путлер? Защото историята казва, че не.
  • 35 мдаа

    7 3 Отговор
    Май и Лукашенко се е пропил...
  • 36 Румен

    6 5 Отговор
    Луд с картечница е тоя. Ама се озъби някой ден кат Садам.
  • 37 първо

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Исторически парк":

    Първо ще издумкаме руския исторически парк.

    Коментиран от #38

  • 38 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "първо":

    То той се издумкан по дизайн. Пълен фейк и бутафория за неграмотници.
  • 39 Цар Долар

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "КовидманЯк":

    Питаймайкати.
  • 40 Ихаааа

    8 6 Отговор
    Голям смях! Тоя се мисли за Медведев. Не разбра ли, че продаде Беларус на Путин, само и само да е на власт. Пълен идиот!
  • 41 Мазню

    6 3 Отговор
    Лукашенко мирише на луканка
  • 42 да питам

    3 3 Отговор
    Помните ли - " Жабата видяла , че "подковават коня " ...🤭😁
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лукашенко прави всичко

    5 5 Отговор
    правилно! Тези дървени глави не разбират от нищо друго.
    Седиш мирно и ако ти нападнат страната, така ги "святкаш", че и до десето поколение още да си спомнят в бъдещето, че не трябва да се заяждат със съседите. Да се правят на "правилни" и "умни", че "имат право" за всичко!

    Коментиран от #49

  • 45 браво

    3 2 Отговор
    и Беларус говорят , като в укрята, старобългарски! те използват две II,латински, а укрите едно i
  • 46 Светльо

    7 4 Отговор
    Браво Лукашенко, всички българи те подкрепяме с две ръце!
    Само така!
  • 47 Развеселен

    4 5 Отговор
    Милият изкуфял картоф!
    И той иска да бъде приеман като някакъв фактор!
    Не само да цепи дърва, ами и да го играе политик!
  • 48 Бай Иван

    5 3 Отговор
    "Александър Лукашенко заплаши: Ще отговоря с ядрени оръжия, ако някой нападне Беларус"

    Хубаво е да не четете такива бомбастични заглавия и да си правите изводите по тях, а ако има възможност да изгледате и чуете в оригинал, това което казва и показва Лукашенко.Последно го гледах в едно интервю с украинка, която му задаваше въпросите. Много е поучително, за тези които имат уши да го чуят и мозък да го разберат. И не мога да не се съглася ,че е абсолютно прав. Преди имах много по отрицателно мнение за този човек/ от такива неща дето са ми минали покрай ушите в разни статии/, но откакто започна войната му слушам интервютата и не мога да не се съглася с това което казва. Може да е остър , но не бяга от въпроси и отговаря на всички. Има доста видеа на какво прави хората от правителството си за допуснати грешки или неща за които го лъжат,че са направили . От заседението направо вън и нещата приключват за провинилия се министър.
  • 49 Така е

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Лукашенко прави всичко":

    Зеленски прави всичко
    правилно! Тези дървени глави не разбират от нищо друго.
    Седиш мирно и ако ти нападнат страната, така ги "святкаш", че и до десето поколение още да си спомнят в бъдещето, че не трябва да се заяждат със съседите. Да се правят на "правилни" и "умни", че "имат право" за всичко!
  • 50 Петър

    4 3 Отговор
    Фашистките агресоро Сащ, искат и тука войни да разпалва, но май няма да мине тоя път номерът!
  • 51 И ти ще вриш за вечни времена

    3 2 Отговор
    В казана, чичак.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Професор

    4 5 Отговор
    Параноика Лудашенко все някой го "напада". Никой няма да го напада освен Русия ако не слушка. Ако Лудашенко не слуша или падне от власт и се установи демократично правителство в Беларус веднага ще последва "специална операция по денацификация и демилитаризация"..
  • 54 Путин

    2 2 Отговор
    Дай на лудия власт , пък после му гледай сеира ! ! !
  • 55 Българин

    1 2 Отговор
    Полските помяри ще бъдат пометени вашингтонските наркомани заличени голям кеф
  • 56 Българин

    2 3 Отговор
    Полските помяри ще бъдат пометени вашингтонските наркомани заличени голям кеф
  • 57 Казуар

    2 2 Отговор
    Другарю Лукашенко, никой няма намерение да те напада, а ти се оправдаваш с това защото стана слуга на Путин.
Новини по държави: