Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Август, 2023 10:01 3 407 107

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бахмут-
  • крим-
  • донбас

След началото на инвазията западните партньори на Киев се опитаха да прехвърлят оръжейни системи от съветски тип - в този случай нямаше нужда да отделят време за обучение на екипажи, които бяха добре запознати с такова оборудване

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарите в западната преса на последните събития от фронта в Украйна са изпълнени с разочарование. Настъплението, за което така много се говореше в продължение на месеци, не донесе бърза победа на украинската армия. Вместо очакван пробив, въоръжените сили на Украйна отвоюват всеки километър от своята земя в Запорожка и Донецка област и се отбраняват в Луганск, където руската армия се опитва да настъпи. И там, впрочем без особен успех. Защо така се получава, се опитва да отговори в обзорна статия руската редакция на BBC, която проследява детайлно всеки ден в Украйна.

За последните дни ВСУ успяха да постигнат няколко успеха, например в понеделник стана известно за освобождението на още едно село - Урожайно, което бе потвърдено и от руски източници включително и от руските военни кореспонденти. Но това придвижване напред съвсем не прилича на стремителното пробиване, което се очакваше от украинските сили - от журналисти, експерти и най-вече от поддръжници в много страни.

За западната преса в последната седмица се публикуват много аналитични материали, чийто автори се опитват да осмислят случващото се на фронта, да откроят причините и възможните последствия. Сред причините за положението на фронта експертите посочват добре подготвената в продължение на месеци отбранителна линия на руската армия, недостатъчната подготовка на украинските сили, недостига на определен тип въоръжение, а също така и продължаващото числено превъзходство на руската армия. При това, както отбелязват мнозинството аналитици, украинската армия все още разполага с възможности да постигне успех, доколкото тя е съхранила своите резерви. И те могат да бъдат задействани, след като бъде пробита руската отбранителна линия.

Трети етап

Военните експерти наричан настоящото състояние на фронта "трети етап" на украинското настъпление на юг в Запорожието и на изток в Донецка област.

В първия етап украинската армия се опита широко да използва бронирана техника, с която да пробие отбранителната полоса на руската армия, но се сблъска със сериозно съпротивление, което допълнително бе усложнено от широки минни полета, използване на вертолети и артилерия от страна на руската армия. Затова и светкавичен пробив на руската отбрана не се получи.

По време на втория етап Украйна смени тактиката, като се съсредоточи върху собствената артилерия, която започна да изтощава руските части в отбрана и да участва в контрабатарейна битка. Тази тактика стана възможна благодарение на по-голямата далекобойност на украинските оръдия и по-голямото количество и качество на артилерийските радари, както и на добре организираната работа на всички компоненти на тази борба.

Експертите понякога наричат ​​подобни действия "оформяне на бойното поле". Този термин от западната военна наука означава комплекс от мерки, които подготвят успешно настъпление. Например атаки срещу вражески складове, прекъсване на комуникациите, потискане на артилерийски позиции и противовъздушна отбрана. Общата цел на такава подготовка е да се създадат условия, при които врагът ще бъде принуден да се защитава по начин, който е по-изгоден за нападателя.

В тази концепция се вписват и ударите с дронове по Кримския мост и обстрела на Чонгарския и Геническия мост с високопрецизни ракети - руската групировка в южната част на украинския фронт се снабдява през анексирания Крим по железопътен и автомобилен път.

В третата част, която се обсъжда от края на юли месец, украинците отново засилиха настъпателните си действия.

Засега тази активизация не прилича ни най-малко на пробив на фронта и решителна офанзива, както бе предсказвано през зимата и пролетта както от привърженици на Украйна, така и дори от нейни противници.

Въпреки засиления натиск, въвеждането на украински резерви, подвижните бойни действия, на фронта не се забелязва настъпление с решителни цели. Освен това руската армия вече се опитва да настъпи в района на Луганск, макар и също бавно и неуспешно.

Победата като цел

При това на Украйна ѝ е нужна победа на фронта по много причини.

На първо място, освобождаването на всички територии, окупирани от 2014 г. насам, е целта на войната, официално обявена от Киев. Второ, а и много се говори за това преди началото на офанзивата, успехът на лятната кампания ще определи отношението на Запада към Украйна, а подкрепата, политическа и материална, може да зависи именно от този успех.

"Както по политически, така и по стратегически причини се очакват значителни пробиви на бойното поле от контранастъплението. Засега обаче напредъкът е труден и това увеличава вероятността войната да продължи поне до края на следващата година. Ако това се случи, сложното уравнение в основата на целия конфликт, включително способността на Украйна да се съпротивлява, желанието на Америка да предоставя пакети с многомилиардна помощ и приемането на Путин с огромни жертви, ще стане още по-сложно", пише полското издание Rzeczpospolita.

Малко е вероятно украинското командване да не е видяло тези недостатъци на своята армия - това се доказва поне от факта, че началото на настъплението бе отлагано многократно.

Според израелския военен експерт Дейвид Генделман Украйна е в положение, в което удължаването на войната работи срещу нея. "За Украйна това е изключително неизгодно: милиони бежанци, ракетни и въздушни удари по цялата територия, разрушаване на икономиката и неясни перспективи за държавата като цяло. Единственият начин да се прекъсне тази тенденция е офанзива, която, ако е успешна, може да промени стратегическата ситуация на фронта, това е необходимо както за продължаването на войната, така и за подобряване на позицията при евентуални преговори", обясни той в интервю за Би Би Си.

А каква е причината въоръжените сили на Украйна все още да не са успели да постигнат значителни успехи?

Очевидното

Основната причина, за която пишат както украинските, руските, така и западните коментатори, е добре подготвената отбрана, която се състои от няколко линии, на преден план, включваща минни полета, крепости, окопи, бункери и други елементи на полевата фортификация.

Всичко това Русия построи за няколко месеца, през които Украйна се готвеше за настъпление. Посоката на удара на украинската армия беше твърде очевидна.

Фактът, че офанзивата най-вероятно ще се проведе в района на Запорожие към брега на Азовско море, беше обсъден още през зимата. Тази цел беше толкова ясна, че мнозина смятаха, че в резултат на това ударът ще бъде нанесен на друго място, неочаквано за Русия.

При успех в тази област въоръжените сили на Украйна ще могат да разделят групировката на Руската федерация на две части, усложнявайки ситуацията на руските войски на левия бряг на Днепър в района на Херсон и това вероятно би ги принудило ги да се оттеглят в Крим. Но в Москва това беше добре разбрано. През декември 2022 г. вече Русия вече активно строи укрепления в района на Запорожие, доставяйки там бетонни канали.

Отбрана и настъпление

Сами по себе си укрепленията и бариерите, включително минните полета, не могат да спрат настъпващите войски. Те само забавят нападателите. За преодоляване на препятствия и разминиране има различни инженерни превозни средства, специални части, които се занимават с инженерно разузнаване на района преди офанзивата, а след това и по време на нея помагат на войските да ги преодолеят. Следователно всякакви инженерни прегради са ефективни само когато зад тях има войски - пехота, бронирана техника, артилерия, авиация, както и собствени инженерни подразделения - минните полета могат да бъдат поставени предварително или могат да бъдат поставени буквално пред настъпващите сили, включително дистанционно.

Освен това отбраната обикновено е организирана в няколко линии, между които може да има разстояния от няколко километра. Следователно, дори след като пробият една линия, настъпващите части ще трябва да пробият следващата по същия начин.

Именно с такава защита се сблъскаха украинските части в района на Запорожие.

След като стана ясно, че ще е трудно да се пробие руската отбрана, украинците, както казват много коментатори, преминаха към тактиката за поражение на руските сили с помощта на артилерия. Смисълът на промяната на тактиката е, че тъй като войските са основната сила, която осигурява стабилността на отбраната, тогава е необходимо първо да ги отслабите и тогава ще бъде по-лесно да се справите и с бариерите.

В хода на подобно настъпление всяка от страните използва широк набор от сили и средства.

Например инженерната техника и сапьорите, които се занимават с разчистване на подходите към позициите на защитниците, са изложени на артилерийски огън. С него от своя страна най-добре се справя авиацията на настъпващите войски.

Срещу хеликоптери и самолети се използват армейски системи за противовъздушна отбрана на близко разстояние и собствена авиация. Противовъздушната отбрана от своя страна може да се справи ефективно с ракетна и оръдейна артилерия на атакуващите, а срещу тях - с авиация и батареи на отбраняващата се страна, която също има свои инженери, които се опитват да установят нови минни полета.

Дори на ниво поддръжка това са много сложни комбинации. А в боевете участват и основните сили - пехота и бронирана техника.

Общо взето всичко това се нарича битка с комбинирани оръжия.

Ефективността на всяка от страните в него се определя не само от набора от сили и средства, но и от подготовката на войските, като се започне от всеки военнослужещ и се стигне до големи формирования. Тази подготовка, способността да се действа в тясна връзка с другите участници в битката, се нарича бойна координация.

Западните военни експерти, които анализират действията на украинските сили, смятат, че по няколко причини ударните части на Въоръжените сили на Украйна имат проблеми с тази координация.

Защо не работи американската тактика

В началото на август месец американският вестник New York Times публикува аналитична статия, в която се посочва, че подготвените за настъпление украински войски са тренирали бойни техники на западни полигони под ръководството на западни инструктори, но не са имали достатъчно време да се научат да действат гладко в рамките на бой с комбинирани оръжия.

"Служители от администрацията на Байдън се надяваха, че девет обучени от Запада бригади, общо около 36 000 войници, ще покажат, че американският начин на водене на война е по-добър от руския. Докато руснаците имат тясно централизирана командна структура, американците научиха украинците как да дадат на старшите редови войници способността да вземат бързи решения на бойното поле и да използват тактика на комбинираните оръжия - синхронизирани атаки на пехота, танкове и артилерия", казва материалът.

Това се признава и от американската армия. Говорителят на военновъздушните сили на Пентагона бригаден генерал Пат Рейдър каза на брифинг на 10 август, че въоръжените сили просто не са имали време да овладеят "американската" тактика.

"Украйна някак си се връща към стил на война, който те познават от дълго време... И дори продължават сега... В който имат много опит, това е такъв акцент върху използването на тежка артилерия от съветски стил. И искам да попитам, в ретроспекция, бихте ли могли наистина да очаквате от тях да овладеят умението за маневрена война, което в Съединените щати е усъвършенствано от десетилетия, като се има предвид колко малко време имаха за подготовка", попита реторично Рейдър.

Американската тактика на бой с комбинирани оръжия, за която говорят експерти и военни, всъщност не се различава фундаментално от съветската. Съвременната война на сухопътния театър е свързана предимно с маневри.

Но ако говорим за някакви обобщени принципи, тогава предимствата на съветската школа за война с комбинирани оръжия ще бъдат маневриране, настъпление, концентрация на сили в ключов район, масивна артилерийска подкрепа, тайна на разполагане и голяма дълбочина на действие.

Американската тактика може да се опише с термини като: координация на всички участници в битката, ситуационна осведоменост и свобода на решение на всички нива на командване, както и въздушна подкрепа и изолация на бойното поле.

Бойната координация всъщност е от съществено значение за всяка комбинирана тактика, тъй като "синхронизираните атаки на танкове, пехота и артилерия", посочени в материала на NYT, са в основата на сухопътните сили на повечето страни, включително Украйна, Съединените щати и Русия.

Времето изтича

Въпросът тук по-скоро не е в качественото оборудване на армията, а в нивото на подготовка.

Както пишат военните експерти Франц Стефан Гади и Майкъл Кофман в статия, публикувана в списание Economist, украинските войски усвоиха тактиката на маневрена война на по-ниски нива, но започнаха да възникват проблеми на ниво батальон.

Майкъл Кофман, който посети Украйна, основава заключенията си на наблюдения, направени на място. "Докато Украйна може да провежда щурмови операции с комбинирани оръжия на ниво взвод, тази тактика започва да се разпада, когато се опитва да достигне ниво рота или батальон", пише той. Мнението му като предупреждение го има изложени още през февруари месец 2023 г. в статия, публикувана в американското военно онлайн издание Defensenews. В този материал се разказваше как американски инструктори обучават украинските военни в този момент на полигон в Германия.

"Приблизително 635 украинци завършиха приблизително пет седмици обучение, което включваше основни бойни мисии като стрелба, медицинско обучение, обучение на ниво отряд, взвод и рота, както и бойни учения на батальона", генерал Пат Рейдър, говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

В статия от юли Майкъл Кофман направи заключение, което също следва от тези предпоставки: бойната координация работи на максимално ниво на батальона и обучението продължи само пет седмици, включително индивидуално обучение, което очевидно не беше достатъчно за пълна офанзивна готовност.

Фактът, че въоръжените сили на Украйна на някакъв етап преминаха към потискане на руската отбрана с артилерия, свидетелства по-скоро за невъзможността да се действа по различен начин поради липса на сили и средства, отколкото за предпочитане на някаква специална тактика.

Бог е на страната на големите батальони

Успехът на руската армия в отбраната, който всъщност се измерва с факта, че тя не е пробита в голяма дълбочина, до голяма степен се определя от факта, че руската армия успя да увеличи плътността на бойните формации при фронта и да създаде резерви.

Съществува поверието, че настъпващата страна трябва да превъзхожда противника три пъти по численост в жива сила и техника. Това съотношение е доста условно, взето е като основа, тъй като се смята, че атакуващата страна претърпява три пъти повече загуби от защитаващата се. Всъщност е различно.

Както каза Дейвид Генделман в интервю за BBC, "въпреки революцията във военното дело и така нататък, Бог все още е на страната на големите батальони", и командването на руската армия се убеди в това след украинската офанзива близо до Изюм през есента на 2022 г. Тогава основната причина за успешния пробив на руската отбрана бе липсата на личен състав на фронта.

"Руската армия исторически не е свикнала да се бие в условията на числено превъзходство на противника и тази ситуация трябваше да бъде коригирана. Поради това беше извършена частична мобилизация на резерва, а руската групировка се удвои - от 200 на 400 хиляди души. Все още не е перфектно съотношение, но е голям скок. И това сега е и основната разлика от миналогодишната ситуация", каза той.

Според Генделман, ако издигнатите укрепления не са били защитавани от толкова много хора, тогава отбраната вече е щяла да бъде пробита. "Фактът, че въоръжените сили на Руската федерация сега се представят много по-добре, отколкото по време на Харковския пробив, по отношение на два ключови фактора - устойчивостта на войските при обстрел и стабилността на бойния контрол, също, в допълнение към натрупването на бойни действия опит и умения, се основава на количеството: благодарение на броя е възможно да се спрат загубите и да се подкрепи защитата с резерви ", смята Генделман.

Средствата на войната

Някои компоненти на "американската тактика", например ситуационна осведоменост, тоест най-пълната информация за състоянието на вражеските войски и собствените им сили, както и свободата за вземане на решения на по-ниските нива на командване, според експерти, са силните страни на въоръжените сили на Украйна от самото начало на инвазията през февруари 2022 г. и остават такива до днес.

Това беше улеснено от обучението на украинската армия, която се подготвя от западни инструктори от 2014 г., и оборудването на съвременните комуникации - както отбелязват много проруски военни блогъри и експерти, въоръжените сили на Украйна са много по-добре оборудвани с цифрови радиостанции и други системи, които повишават информираността и значително ускоряват процеса на вземане на решения.

Друго техническо предимство на въоръжените сили на Украйна са артилерийските радари, които позволяват на украинците по-успешно да водят контрабатарейна борба.

Армията обаче не е набор от компоненти, а система, в която взаимодействието и координацията между компонентите означава много повече от високата производителност на отделните звена.

Следователно предимствата, които има украинската армия, не могат да компенсират дисбаланса, произтичащ от слабите звена.

На първо място, това е остърият недостиг на авиация. Въпреки факта, че Украйна все още разполага с бойни самолети, наличните е трудно да се нарекат широкомащабна авиационна поддръжка. Отчасти поради липсата на хеликоптери и самолети във въоръжените сили на Украйна, руските войски успяха успешно да използват ударни хеликоптери, които могат да поразяват украинска бронирана техника от разстояние, което надвишава обсега на украинските преносими ракетно-зенитни комплекси.

Освен това самолет, чиято бойна натовареност е по-голяма от залп на артилерийска батарея и който е способен да използва оръжие по-бързо, е много ефективно средство за борба с артилерията.

Украйна обаче едва ли ще успее да компенсира този недостатък в близко бъдеще - обучението на пилоти на западни изтребители едва започва, а и решение за доставката на тези бойни машини все още не е взето. А фактът, че въоръжените сили на въоръжените сили на Украйна се нуждаят от изтребители F-16, беше казано в Киев преди година.

Във всеки случай преобучението на пилотите на американски F-16 ще отнеме няколко месеца.

Второ, настъплението показа недостатъчно количество инженерна техника, която винаги понася големи загуби при преодоляване на инженерни препятствия - минни полета и препятствия.

Инженерното оборудване, включително бариерни превозни средства, превозни средства за ремонт и възстановяване и специално оборудване за разминиране, присъства в западните доставки през последните месеци, но тези средства вероятно все още не са достатъчни.

Тъй като армията е система, в която всички звена са еднакво важни и още по-важно е взаимодействието между всички компоненти, то всички тези недостатъци не могат да бъдат компенсирани с други предимства.

Западната техника

Едно от предимствата на въоръжените сили на Украйна, за което много се говори през последните месеци, е западното оръжие и военна техника. Това предимство обаче в известен смисъл се превърна в недостатък.

От една страна, много от системите, които бяха доставени и се доставят в Украйна, бяха или разработени сравнително наскоро, или модернизирани до напълно съвременно ниво, и те превъзхождат тези, които са били на въоръжение във въоръжените сили на Украйна преди руската инвазия.

Например Украйна получи британски танкове Challenger II, които бяха пуснати на въоръжение в края на 90-те години. Германските танкове Leopard 2A6 са модернизирана версия на превозното средство, която отговаря на всички съвременни изисквания. Други съвременни средства включват шведската бойна машина на пехотата CV90, американските бронирани машини Stryker и Bradley и много други.

Много от тези системи превъзхождат по тактико-технически характеристики подобни руски, но предимствата им се превръщат в недостатък.

Факт е, че разработването на технологии от екипажа изисква време. Всяко бойно превозно средство се използва в битка, където понякога всичко се решава не дори от секунди, а от части от секунди и следователно екипажът трябва да може да го контролира на ниво рефлекси.

След началото на инвазията западните партньори на Украйна се опитаха да прехвърлят в нея оръжейни системи от съветски тип - в този случай нямаше нужда да отделят време за обучение на екипажи, които бяха добре запознати с такова оборудване. С течение на времето обаче запасите от налични Т-72, ​​бойни превозни средства на пехотата и други превозни средства започнаха да се изчерпват.

Танкове от друга война

В допълнение към факта, че украинските екипажи трябваше да овладеят непознати бойни машини, други военни, като пехотинци, артилеристи и инженери, трябваше да се научат да работят с тях. Тоест да се отработи самата бойна координация.

Фактът, че западните танкове, бронетранспортьори и бойни превозни средства на пехотата са създадени за други тактики, не може да не повлияе на качеството на тази координация.

Както Андрий Тарасенко, украински експерт, каза пред BBC, бронираните машини от съветски тип (и много съвременни руски системи, като Т-90 и БМП-3) са създадени за напълно различна тактика от западните системи. Според него съветската бронетехника е създадена в рамките на технологична идеология, която датира от 50-60-те години на миналия век, когато Съветският съюз се е подготвял да участва в ядрена война - пълномащабна или с използване на тактическо ядрено оръжие.

Всичко, което използваме в момента, са машини, създадени в идеологията на 60-те години, създадени според визията за бъдеща война - акцент върху антирадиационната защита, превозни средства, чийто екипаж е защитен от светлинна радиация по време на ядрена експлозия, дори в ущърб на видимостта, те имат малко прорези."

Руски експерт, който пожела да остане анонимен, каза, че съветските и западните бронирани машини са предназначени да се противопоставят една на друга и затова техните характеристики често са директно противоположни. Според него западните бронирани машини са създадени повече за отбранителна война и следователно превозните средства са по-защитени, по-тежки, дизайнът им е по-подходящ за позиционни битки (и двамата експерти обърнаха внимание на ъгъла на наклона на оръдията на западните танкове, което им позволява да стрелят от прикритие от задната част на хълмовете и висока задна скорост).

В същото време, както отбеляза руският експерт, по време на разработката съветската (руската) техника беше подложена на "повишени изисквания за преодоляване на прелези и препятствия, и това беше взето предвид според изисквания за стратегическо модернизация на танкове".

Като цяло съветските бронирани превозни средства (и по-нататъшното им развитие) се отличаваха с лекота и мобилност, докато западните модели бяха създадени с по-голям акцент върху сигурността. Това са доста различни понятия и те не биха могли да не повлияят на естеството на оборудването и неговото бойно използване.

Вярно, както отбеляза израелският експерт Давид Генделман, този проблем във всеки случай не е толкова остър, колкото общото ниво на подготовка на военните.

"Всъщност за голяма част от личния състав съветските тактики и оборудване не са по-известни от западните, те не познаваха нито едното, нито другото. Те просто не са имали време да завършат обучението си като цяло, а не конкретно за "западните", не са имали достатъчно месеци бойна координация. Западното оборудване, което получиха, е достатъчно универсално, за да работи в различни видове бойни приложения, а не само за някаква "западна" тактика", казва той.

Друг проблем, съдейки по публикациите и коментарите в пресата и социалните мрежи, беше разнообразието от системи, които Западът доставяше и продължава да доставя на Украйна. Според проекта Oryx въоръжените сили на Украйна са въоръжени с най-малко девет различни бронетранспортьора, повече от дузина бойни машини на пехотата и около 10 вида танкове.

Всъщност това може да усложни планирането и провеждането на операции, при които всеки компонент трябва да бъде свързан с останалите и всички, включително командването, трябва да вземат предвид характеристиките и свойствата на бойците. Например, няма да е възможно бързо да се прехвърлят верижни превозни средства на няколко десетки километра, а колесните бронирани превозни средства могат да заседнат в кално поле.

Но всички експерти, интервюирани от BBC, отбелязаха, че най-големият проблем в това разнообразие от системи е, че за всеки тип е необходимо да се организира доставката на резервни части, компоненти, а често и боеприпаси.

Според Дейвид Генделман "във всеки случай на този етап това е неразрешим проблем, трябва да работим с това, което имаме".

Какво следва?

Въпреки песимизма на коментаторите при оценката на резултатите от подготовката на украинските войски преди настъплението, почти всички отбелязват, че въоръжените сили на Украйна все още запазват способностите си, ако не да постигнат решителен успех, то да преместят фронтовата линия на дълго разстояние.

В интервю за канала на Александър Плюшев Майкъл Кофман каза, че недостатъчно обучените бригади на Въоръжените сили на Украйна придобиват боен опит в битките и тяхната боеспособност нараства. А и освен нови формирования, които нямат съгласуваност, на фронта действат и опитни части.

Според Дейвид Генделман действията на украинската армия на юг и изток приличат по-скоро не на бързия пробив в района на Харков, а по-скоро на "изтласкването" на войски от десния бряг на Днепър в района на Херсон.

"В известен смисъл можем да кажем, че това беше "Харков не се получи, да опитаме Херсон": постоянен натиск от фронта с бавно гризане и периодично редуване на тактиката на малка пехота и по-големи механизирани части, едновременно с постоянни атаки на отзад, логистика, с контрабатарейна борба и игра за натрупване на загуби и привличане на резерви", каза той.

В същото време украинските ракетни удари по комуникациите, по-специално по мостовете, които свързват Крим с континента, просто се вписват в американската тактика за изолиране на театъра на военните действия.

"Благодарение на увеличаването на групировката Въоръжените сили на Руската федерация разполагат с много сили на юг, но по-голямата част от резервите вече са вкарани в бой или са дислоцирани в отбранителната зона, а Въоръжените сили на Украйна все още не са вкарали в действие значителна част от резервите. Следователно, въпреки всички недостатъци в подготовката и материалната база и понесените загуби, Въоръжените сили на Украйна все още имат теоретичен шанс да пробият стената на руската отбрана рано или по-късно", смята израелският експерт.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    19 91 Отговор
    без въздушно превъзходство никой не атакува. украинците го правят и успяват ,/ макар и бавно но напредват

    Коментиран от #5, #7, #59

  • 2 Ако им дадат толкова ракети, самолети,

    13 79 Отговор
    вертолети, танкове, кораби, артилерия и амуниции, от Нато. колкото използваха ватенките в Украйна, вече русначетата чак до литай щяха да учат украински.

    Коментиран от #3, #4, #6, #24, #27, #83

  • 3 А ако не си бяха предали ядреното

    15 74 Отговор

    До коментар #2 от "Ако им дадат толкова ракети, самолети,":

    оръжие на подлите кремълски caтpanu, Путин дали щеше да си развява коня така?

    Коментиран от #85, #88, #98

  • 4 да де

    76 12 Отговор

    До коментар #2 от "Ако им дадат толкова ракети, самолети,":

    НАТО дадоха каквото имаха резултата е нулев.
  • 5 Напредват бе

    64 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Всеки ден със два метра по вертикала..
  • 6 Руската военна операция

    9 63 Отговор

    До коментар #2 от "Ако им дадат толкова ракети, самолети,":

    се оказа и по зле от офанзивата !Две години рушляците а вече се и пазят от украинската армия!
  • 7 Хаха

    56 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Накъде напредват ? Към Киев.

    Коментиран от #21

  • 8 А50

    60 10 Отговор
    При всичките загуби Зеления не се отказва да хвърля в месомелачката насила мобилизирани и дрогирани мъже. В момента се смиля и стратегическия резерв на Киев след което тотална мобилизация или по скоро рухване на киевския режим. Руснаците силно дръпнаха с оръжеините си системи и водене на боини деиствия при всякакви условия, нека се опитат поляците тогава ще бъде истинска резня без жалост. По добре да дават Сувалския коридор в замяна на Галиция

    Коментиран от #37

  • 9 само питам

    76 8 Отговор
    Това цял роман простотии бе , кой ще го прочете целия ? Може би младите и красивите / ако знаят да четат / ?

    Коментиран от #97

  • 10 нннн

    41 5 Отговор
    Правили са сметки без кръчмаря.

    Коментиран от #14

  • 11 Българка

    9 59 Отговор
    Европа и страните,които подкрепят Украйна, забавиха много предоставянето на тежка военна техника и боеприпаси. Това осигури на руските агресори достатъчно време ,за да изградят три укрепени отбранителни линии и да минират фронтовата линия. Това е една, дори основна причина за бавнаата контраофанзива на украинците

    Коментиран от #78, #80

  • 12 лоша работа

    49 12 Отговор
    Украйна, подкрепяна изключително щедро от целия западен свят има още огромен ресурс. Разбира се, той е неизмерим с този на Русия. Нещата ще свършат един ден- въпросът е защо по толкова мъчителен начин. Проблемът на Русия е, че опитвайки се да дефашизира Украйна, взе та фашизира цяла Европа. Лидерите и-воглаве със Столтенберг и Урсула поеха и поведоха по пътя на фашизма всички страни, с изключение на Унгария. Дълбоката държава наложи стандарти невиждани от времето на Гьобелс, истерии невиждани от времето на Маккарти. Това няма да свърши добре...
  • 13 потника за това обикаля

    43 7 Отговор
    и проси оръжие. Все пак лично русия английски клоун Джонсън ден след преговорите в Турция през март 2022 развали примирието като обеща на наркомана всичко което поиска и колкото поиска. Зеленият затова се държи така и иска - беше му обещано а сега разбира, че е поредният излъган от англосаксонците. Както и да е. Украйна е само брънка от войната между англсаксонците и Русия. Не случайно руснаците толкова бавно пипат в Украйна. Въпреки цялата пропаганда и помощ на англосаксонците укрорайха е към своят край. Следващите ще са Полша и прибалтийските джуджета. На нас България също са ни отредили роля в тази война - няма да ни се размине особено с това продажно марионетно правителство. Жителите по черноморието да внимават и за всеки случай да имат варинат Б за живеене. Следващият фронт ще е Румъния, Молдова, Приднестровието и Грузия. Изкуфелият памперс не случайно другата седмица събира Узбекистан, Татарстан, Казахстан и др във Вашингтон за да им обещава амерокански лъжи. Вчера мина срещата между ФАЩ, Япония и Юж. Корея при която беше създадено източното НАТО срещу Китай и Русия. Има още няколко очевидно факта, които не могат да бъдат скрити за ФАЩ и поради които на всяка цена (100%) ще се опитат да изнесат проблема на вън, чрез голяма световна война (както винаги са го правили). 1. ФАЩ са фалирали - нямат пари за нищо. Не случайно инфраструктурата им се руши с бясни темпове, не случйано отебаха изгорелият Хавай, не случайно са отебали населението и са го ост
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Демократ англофил

    47 7 Отговор
    Целия свят знае е че е провал само тука шепа български нео-нацисти и фашисти от пп и дб крещят победа
  • 16 Каквото таквоз

    5 18 Отговор
    Които разбира не е изненадан какво се случва...обаче украинците са пред Токмак и следва обсада..може да бъде един месец може да продължи години..естествено че артилерията е приоритет
  • 17 войната ще стане световна

    41 5 Отговор
    1. ФАЩ са фалирали - нямат пари за нищо. Не случайно инфраструктурата им се руши с бясни темпове, не случйано отебаха изгорелият Хавай, не случайно са отебали населението и са го оставили да се друса с фентанил. При всяко свое изкаване пред американците, памперса обяснява как всичко е наред, като призова американците да харчат пари които НЯМАТ 2. 20% или 1 трлн.$ са задълженията по кредитни карти - това е абсолютен рекорд на всички рекорди до сега. 3. населението масово тегли спестяванията си от банките 3. ФЕД вече НЕ ПЕЧАТАТ пари - защото НЕ МОГАТ! Събират всичко което намерят под душеците. 4. Останали са само 5% държави, които все още купуват американски ценни книжа. Всичко останало разпродава. 5. Нивото на армията на ФАЩ е на границата на съществуване. Желаещи да служат НЯМА! 6. Рейтингът на населението в ФАЩ е вече в сила. Ако до вчера кредитният рейтинг се гледаше и проверяваше само от банки и кредитни институции, днес се гледа и провеярва от всички. Дори глоба за неравилно шофиране се отразява веднага на кредитният ви рейтинг. 7. Калифорния и особено Сан Франциско е пред колапс. Масово изселване на хора и разпордаване на имоти там поради наркомани, престъпност и ЛГТБ. Дори онази дърта стара чанта Пелоси не ходи вече на раобта, тъй като има съобщение, че сенатската сграда е обграена от наркомани. 8. Разделението във ФАЩ е все по-голямо и по отчетливо. Заради ЛГТБ олигофренията, Америка все по осезаемо се разделя на 2 - нова Америка (на демократите,

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    35 4 Отговор
    . Войната в Украйна доказва, че ФАЩ не са в състояние да възстановят промишленото си производство - нямат нито капацитет вече, нито хора с умения. 10. Аналогиите с 1920 са грешни. Ако през 1920 година, Америка беше силно индустриализирана страна, то днес през 2023 та, Амерка е силно ДЕиндустриалазирана страна. Освен ЛГТБ и пробитият си $ нищо друго не изнасят и прозивеждат. Поради всички изборени точки, съм на 1000000000%, че ФАЩ/Англия (две страни на една и съща монета) ще направят всичко възможно да разпалят голяма война в Света, НО ще се опитат да воюват през васали.

    Коментиран от #31

  • 19 112 спешно

    4 31 Отговор

    До коментар #17 от "войната ще стане световна":

    Бухаха..мой ти имаш спешна нужда от помощ..БВП на Калифорния е колкото 10 Русии

    Коментиран от #23, #96

  • 20 Хахахаха

    6 26 Отговор
    Нищо не е спряло. Контраофанзивата върви, просто се забавя от минните полета. На някои места вече са преминати и ще върви по-бързо. Всичко е за заблуда на врага, че офанзивата се е провалила! Мнее не е.
  • 21 КОТарАК

    2 16 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    към Киев напредват алкашите/ след 3 дена са там
  • 22 Вирус

    24 2 Отговор
    Голям чаршаф това нещо като оправдание ли е на отанците
  • 23 уточнение

    30 4 Отговор

    До коментар #19 от "112 спешно":

    По Калифорния е колкото 10 Русии ? По дългове ли ?
  • 24 Бибитко

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ако им дадат толкова ракети, самолети,":

    Мокри сънища...
  • 25 ТаУмВзе

    21 4 Отговор
    Окраинската офанзива към Оня свет е успешна Да! Бухахахах Z
  • 26 да не са ръчкали мечока

    30 6 Отговор
    Медведев: "Ще сринем Украйна до основи, дори пепел няма да остане.Ако се наложи ще воюваме десетилетия!" Колко пъти вече да ви се казва, че нема такъв филм мечката да бъде върната в леговището си
  • 27 интересно

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ако им дадат толкова ракети, самолети,":

    И от къде ще ги вземат ?

    Коментиран от #41, #42

  • 28 Редник

    31 3 Отговор
    Едно безсмислено писание. Русия участва с около 25 % от армията си. Дори и да стане някъде пробив, със сигурност ще вкарат свежи сили и ще си възстановят отбраната. А Украйна бавно и полека си отива.
  • 29 Мишел

    28 3 Отговор
    Накратко: Пълен провал на американската тактика на атака срещу руската тактика на отбрана. Виновни за провала са украинците.

    По интересен ще е следващ материал за резултатите от американската тактика на украинската отбрана срещу руската атака.
  • 30 Петрова нива

    30 4 Отговор
    У Краина , та У Краина. –болната ви тема 😁
    А да бяхте споменали, че вчера ПРЕЗИДЕНТЪТ НИ присъства на събора на Петрова нива по случай 120 години от Илинденско преобръженсщото въстание, където имаше събрани и хиляди БЪЛГАРИ.
    Събитието беше отразенои от чужди медии – БъТъВъ и НовА а представители на ППр@сти и Гербер@сти липсваха, защо ли ?!
  • 31 Вирус

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Прав си е сега спретнаха Африка наред е тайван и може и една пландемия
  • 32 Дън Бай

    19 3 Отговор
    Четвърти етап - хвърляне на пушките и кой накъдето може да бяга, че в Сибир още стоят лагерите от германците.
  • 33 сало уронили

    25 4 Отговор
    Колко много писане, за да кажат това, което си беше ясно че ще стане, още преди да е започнало.
    Аналллизаторите и западните архистратези, можеха да прочетат 10 коментара в някой подобен сайт и да си спестят няколко сторин милиарда във вид на техника и боеприпаси . Или май целта им беше някой да прибере няколко стотин милиарда за "помощта" дадена на Укрия. А че умрели още 50-100 хиляди урковци, голяма работа. Те за запада и без това нищо не струват.
  • 34 Укропат

    18 2 Отговор
    Шефчето каза : Тревата им пречи ,да я изпушим и продължаваме!
  • 35 Курс Брада

    17 2 Отговор
    Стига глупости, питайте нашите козеци, те ще ви кажат, че Украйна е на път да завладее света...скоро
  • 36 Неочаквана

    22 3 Отговор
    Най-добрият начин да скриеш замисъла си е като го обявиш открито - руснаците обявиха демилитаризация и денацификация. Западът така и не повялва за година и половина,а реално руснаците вече унищожават втора украинска армия - първо кадровата и съветското въоръжение,а сега запасняшката и западното въоръжение. Малко по-бавно им стават нещата с нацистите защото тия избутват напред пушучно месо от армията,нооо мине не мине думнат някое сборище от наемници в лагер или сграда. Укранй я чака имплозия и то неочаквана.

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 казват русия била велика

    2 12 Отговор
    с какво?
  • 39 Българин

    0 3 Отговор
    И двете!!!
  • 40 Геостратег

    10 19 Отговор
    Запада вари Рузия на бавен огън. Ако обърнете внимание, всеки нов етап в доставянето на допълнителен клас оръжия за Украйна е съпроводен от "неуспехи", след което на Украйна се дават все повече и по-мощни оръжия. По една "случайност" Украйна има и НУЖДА от време, за да усвои тези оръжия. Най-бързо пристигнаха оръжията, които бяха ефективни срещу бронетанковата техника За седмица се изучават и могат да се използват - Джавелинчета, шведски "юмрук" персонална екипировка за нощно виждане. После дойдоха нещата, за които трябва месец, за да се изучат - оръдията М777, дроновете и леките радарни установки. После дойдоха нещата, за които трябват 5-6 месеца да се изучат - Хаймарс и Байрактар. После дойдоха нещата, които имат нужда от година да се изучат - леки и средни танкове, Пейтриъти. После запонаха да идват нещата за които е необходимо година и половина, да се изучат и приспособят - далекобойни ракети запускани от самолети. После ще дойдат нещата за които е необходима над година и половина - тежки танкове - Ейбръмс и пр. След това ще дойдат западни самолети и така нататък. И през цялото време украинската армия се учи да използва новите оръжия и ги вкарва в употреба.

    Коментиран от #44, #60, #100

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Смех в блатото

    7 10 Отговор

    До коментар #36 от "Неочаквана":

    До колко време ще се случи "имплозията" на Украйна? Дай конкретен срок, защото и предшествениците ти така прогнозираха "имплозия на гнилия Запад" пък най-накрая взе че имплодира ..... СССР.
  • 44 до сега

    6 11 Отговор

    До коментар #40 от "Геостратег":

    На Украйна се дават основно излезли от употреба натовски оръжия от времето на Студената война. Включително танковете, за които трябваха месеце да ги приведат в някакъв що годе вид за нова употреба. Постепенно украинците ще започнат да получават и по-модерни оръжия.

    Коментиран от #45, #48

  • 45 Укропат

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "до сега":

    Чакаме Теслата на Кличко. Сега и слагат 120мм оръдие. По модерно от това ,здраве му кажи. Ще струва само още 250 милиона ама в долари.
  • 46 Ха ха

    17 3 Отговор
    Чл.5 от договора за НАТО гласи,че всяка членка на съюза ще бъде защитена.Украйна не е член на нато.Покой член се защитава,въоръжава и всячески се подпомага.Ако не беше САЩ да ги насъсква и обещава какво ли не,Зеленски щеше да се съобрази с тази огромна страна Русия и щеше да спазва минските споразумения.

    Коментиран от #50, #55

  • 47 Контролирано разбиване

    4 10 Отговор
    Войната се води на няколко нива..на запад военното най-вероятно даже не е приоритет..хората могат да смятат..имат разузнаване на място..освен жертвите на клането в окопите..когато масата руснаци обеднее значително настроенията много ще се променят в Руското царство

    Коментиран от #52, #57

  • 48 Геостратег

    4 14 Отговор

    До коментар #44 от "до сега":

    Естествено, но НАТО не бърза с даването на по-съвпременни оръжия по няколко причини - 1) украинците трябва първо да се научат как да използват такъв тип оръжия правилно и 2) все още голяма част от украинските тактики са базирани на съвсем друга концепция на водене на война. Например НАТОвската такава е със подкрепа от въздуха а в момента Украйна не може да осигури адекватна такава. Едва след появата на Ф-16 в достатъчни количества, ще има смисъл от нещо друго на бойното поле. Важното е, че Украйна с ударни темпове усвоява западната техника, и бързо се превръща в държава с опитна и много мощна армия. Следващото лято Рузия ще е останала с приблизително половината от цялата си техника, а Украйна ще е по-добре екипирана за война от всякога.
  • 49 А бе

    14 5 Отговор
    Предимството на Нато - по-дългобойнана артилерия и сателитната поддръжка.
    Предимството на Русия - авиация, флот, дронове камикадзе, РЕБ, ПВО. Затова украинците нямат самолети - досега изгубиха над 450 прекрасни екземпляра хохлите.
    Като прибавите бойния апит на руснаците, става ясна ситуацията.

    Коментиран от #51

  • 50 Геостратег

    7 14 Отговор

    До коментар #46 от "Ха ха":

    Защитава се по желанието на Запада да подкрепи силна и независима Украйна, която възпира и унищожава рузкия фашистки режим и възможностите му. И руските фашисти нищо не могат да направят по въпроса.
  • 51 Смех в блатото

    3 8 Отговор

    До коментар #49 от "А бе":

    Дори ти не си вярваш на фейковете, затова и лъжеш колко самолета има Украйна.
  • 52 Щирлц

    15 4 Отговор

    До коментар #47 от "Контролирано разбиване":

    Ще има много да чакаш байо руснаците да клекнат . То такава голяма империя не се прави току така .

    Коментиран от #56

  • 53 реди

    8 3 Отговор
    Тази статия е писана от неосведомен и неразумен коментатор. Няма смисъл да бъде четена.
  • 54 Много дълга

    13 3 Отговор
    и манипулативна статия.
    И кратък коментар.
    Разочарованието е най-силно тогава когато няма никакви успех....
  • 55 Украйна се защитава

    7 11 Отговор

    До коментар #46 от "Ха ха":

    по силата на Будапещенското споразумение, в което западния свят е гарант на териториалната цялост на Украйна. Същото споразумение, което русия скъса.

    Коментиран от #66, #86

  • 56 така е

    5 11 Отговор

    До коментар #52 от "Щирлц":

    СССР бе значително по-голяма и по-богата Империя. С голям сателит от "съюзници" плюс икономически и военен блок. РФ какво има?

    Коментиран от #63

  • 57 мдаа

    12 2 Отговор

    До коментар #47 от "Контролирано разбиване":

    Но това се отнася и за Запада, в който средната класа на практика е пред изчезване, хората, които разчитат на социалните кухни за безплатна храна са стотици хиляди, банките прибират ипотекирани домове, бездомниците се увеличават не с дни, а с часове. На този етап в Русия такъв проблем няма, защото дори да има бедни, те са в количество, което не може да повлияе на масовото съзнание.
  • 58 шааа

    12 1 Отговор
    TL;DR.

    Когато материал се облива с толкова много думи, това е или от гузна съвет, или е опит на извинение.
  • 59 А50

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Западняците си намериха луд подизпълнител и на силни хапчета. Дори касапницата на укри им идва в повече на руските войници
  • 60 Мишел

    12 2 Отговор

    До коментар #40 от "Геостратег":

    Затова от анализа крещи с пълна сила ужасът на САЩ НатО, които са разбрали чрез войната в Украйна, че нямат никакви военни шансове срещу Русия.
    А НатО САЩ нямат други лостове за въздействие срещу Русия (12000 санции - мижави резултати)

    Коментиран от #61, #62, #64

  • 61 бхаха

    4 12 Отговор

    До коментар #60 от "Мишел":

    Разбрали са дръжки. Разбрали са, че оръжието на НАТО е било значително по-добро от съветските оръжия по времето на Студената война. Някой ден ще докарат и по-модерни оръжия, ако все още е необходимо. А руската армия си е на нивото от 1980 година. И като оборудване и като тактика.

    Коментиран от #67

  • 62 Пръц

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "Мишел":

    Требва да се каже на натюто.Не става сами с есенен.Трева и акъл
  • 63 Мишел

    9 4 Отговор

    До коментар #56 от "така е":

    Основното за разпадането беше, че СССР се напъна да подкрепя революциите в целия свят и икономиката му не издържа .
    Сега Русия не се нанъва да изнася революция, решава собствените проблеми и има стабилно развитие.
    Ускоряващият се темп на печатането на пари без покритие, за да осигурят евтини кредити (Рейгъномиката)вкара САЩ в дългове пропаст и осигури колапс с разпад на САЩ.

    Коментиран от #65

  • 64 Геостратег

    3 8 Отговор

    До коментар #60 от "Мишел":

    Рублата мина 100 парчета за долар, и скоро ще продължи нагоре, след като се износи ефекта от пожрните мерки на РЦБ. Иначе нека няма ефект от санкциите, не пречите на никого, нито пък драсканиците ви помагат на Набиулина. За останалото, така пишеха и предшествениците ви - че няма начин СССР да се разпадне.

    Коментиран от #72, #101

  • 65 хич не изнася революции

    2 7 Отговор

    До коментар #63 от "Мишел":

    Скорошния военен преврат в Нигер и развяването на руски знамена по улиците в последствие, изобщо не са износ на революции. Не сме си и помисляли подобно нещо.
  • 66 Статистик

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Украйна се защитава":

    Да, но в това споразумение (по-точно - меморандум) пише, че Украйна няма да се присъединява към никакви военни блокове. Нещо по въпроса?

    Коментиран от #74

  • 67 Мишел

    7 4 Отговор

    До коментар #61 от "бхаха":

    След като изчезна СССР, САЩ НатО решиха, че ще воюват само със слаби противници и не само не създадоха сериозни нови оръжия, но разрушиха своя военнопромишлен комплекс и загубиха кадрите му ( инженерите станаха брокери). Затова сега се връщат към оръжия на 50+ години в напразен опит да ги модернизират .

    Коментиран от #71

  • 68 просто

    5 3 Отговор
    свръхочакванията си бяха медиен кьорфиешк.

    Постепенно ситуацията отива към разрешението, което беше предречено от Президента превди година и нещо - мир с цената на признаване на някой фактически териториални реалности.

    Дали ни харесва или не ни харесва - не се вида друг вариант, а времето с итече и жертвите се увеличават...
  • 69 няма логика

    3 5 Отговор
    Ако беше американски провал, то офанзивата щеше да е американска.
    Не търсете пшод вола теле.
  • 70 казват русия била велика

    3 6 Отговор
    ама срамежливо не казват в какво

    Коментиран от #77

  • 71 ама как така

    3 6 Отговор

    До коментар #67 от "Мишел":

    изчезнал СССР? Нали беше нерушим бе Михаиле?
  • 72 А50

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Геостратег":

    Тогава въобще не се е писало за разпад на СССР, а родителите ви комсомолци вярваха безрезервно в него, както вие нагаждачески вярвате сега в новия ви господар, но пак се молите в грешната църква

    Коментиран от #75

  • 73 9689

    1 0 Отговор
    На кратко-недостик на акъл......
  • 74 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "Статистик":

    Това е най-обикновена руска лъжа. Посочи частта от текста, който твърди това (цитат с член и алинея).
  • 75 Геостратег

    4 3 Отговор

    До коментар #72 от "А50":

    О, напротив. Когато наближи времето много от онези, които "прогнозираха" разпада на Запада се напъваха да обясняват как "нямало начин" СССР да се разпадне. Явно си малък и не помниш.
  • 76 ЛУНА ТИК🌛

    2 6 Отговор
    МОСКОВЦИТЕ СЕ РАЗБИХА НА...ЛУНАТА
  • 77 Русия

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "казват русия била велика":

    Е винаги победил в това е велика фащ и колективният запад този път си намериха майстора

    Коментиран от #81

  • 78 Смотло,

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Направи ли манджата ,че ръсиш това което нямаш?
  • 79 Пха ха ха ха

    8 2 Отговор
    Либерасчета гледайте и се радвайте на разпада на фащ и колективният запад 🤪
  • 80 Пха ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Сус ма сороска подлога никой не мое да победи Русия
  • 81 Историк

    2 8 Отговор

    До коментар #77 от "Русия":

    "Е винаги победил" Това е най-обикновена рузка лъжа. Доказателства за това, че Рузия е губила множество войни - бол. Всъщност, коя война е спечелила Рузия в последните 100 години?

    Коментиран от #84, #91, #95

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Пха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "Историк":

    Важното е че ви треска как си иска либерасчета
  • 85 Ако,ако,ако!

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "А ако не си бяха предали ядреното":

    Ако баба беше мъжка,щеше да има дръжка!К ре.Тен и! Американците вече вденаха,че укритее заминават,само нашите соросоидчета не могат!
  • 86 Мишел

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Украйна се защитава":

    За да не се озове незапно в ядрена война, никой няма да се съгласи да ти гарантира, че ще те пази от нападение на ядрена държава. Затова няма споразумение за защита на Украйна, а има само меморандум, бележка, която не задължава никого с нищо, но може да послужи за тоалетна .хартия.
    Украйна никога не е била ядрена държава, защото не е имала достъп до кодовете, които задействат разположените на нейна територия ядрени оръжия.
  • 87 Мишел

    1 0 Отговор
    😀Грешиш. Няма нарушими неща. Атомът и САЩ също не са неделими.
  • 88 факт

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "А ако не си бяха предали ядреното":

    Ядреното оръжие на територията на Украйна беше собственост на СССР. Правоприемник на СССР е Русия, а не Украйна, което означава, че ядреното оръжие е руско и Украйна нямаше никакъв шанс да не го предаде на собственика му. Ако е искала да има ядрено оръжие да си е стояла в състава на Руската федерация. Интересно е как толкова простички неща не се проумяват.

    Коментиран от #92

  • 89 Мисля

    2 0 Отговор
    ,,може би","теоретично","все още има шанс"!Работата е ясна.....теоретично и практично.
  • 90 Касапин

    7 1 Отговор
    АБЕ ДРЪН ДРЪН ДРЪН ТОЗ ТАКЪВ ОНЗИ ОНАКЪВ УКРАИНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ СВЪРШИ СЛЕДВА РУСКОТО ПОНЯЛ
  • 91 може

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "Историк":

    Ами тя и тази война ще загуби Русия , ако гледаме и слушаме вашата пропаганда , но за сметка на това ще си увеличи площа ! Сигурно за това е толкова голяма Русия , защото е губила много войни ? Де и България да беше губила по този начин войните ?

    Коментиран от #94

  • 92 Тук западът

    1 3 Отговор

    До коментар #88 от "факт":

    сгреши много, но не искаше ЯО на СССР да се разпредели пропорционално между 15-те съюзни републики, да се появят още 14 ядрени държави, а и вярваха на Елцин и Путин. Ето между Армения и Азърбейджан колко войни имаше, със сигурност щяха да го използват ако го имаха.
  • 93 Киро Брейка

    3 6 Отговор
    Украинците се опитват да прилагат модерните тенденции във военното дело, но им липсва достатъчно количество подходящо въоръжение- стотината модерни танка и липсата на модерни бойни самолети са причината за буксуването на офанзивата. Руснаците имат огромно превъзходство в количество на въоръжението , а в авиацията и качествено превъзходство, както и в далекобойните оръжия. Но са изпаднали в стратегическа импотентност на върховно командно ниво. Независимо от преимуществото което имат, включително и огромният военно-промишлен комплекс, не са научили нищо от последният един век, а са останали на нивото от времето на тачанките. "Втората в света" стана за смях пред целият Свят.

    Коментиран от #104

  • 94 Голяма е само

    3 7 Отговор

    До коментар #91 от "може":

    на картата, в централен Сибир има 3-4мил. кв. км. вечна замръзналост и блата и никой не живее там, а зад Урал живеят по 2 души на кв. км.,общо около 8мил. повечето неруснаци. Ефектът на северните ширини (в географските карти) прави така също да изглежда голяма, трябва да се види на глобус. Икономика 2% от световния БВП и население 1,8% от световното.
  • 95 някой

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "Историк":

    Всъщност , ако Русия беше загубила толкова много войни , през последните 100 години , то територията и щеше да е колкото на Турция , Германия , или Велика Британия . Да не споменавам двете империи победителки , какви проценти територии са загубили . Някоя неуспешна битка по периферията , като Кримската , или Руско-Японската 1905 г. не е загубена война , защото не е свързана със смяна на управлението ръчно в самата столица , чужда окупация , и големи териториални загуби , КОИТО ПОСЛЕ ДА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ С ЛИХВИТЕ.
  • 96 Квича Хваналцелия

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "112 спешно":

    Калифорния фалира на 11.5.2023!
    Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати дълга си към федералното правителство.
    Размерът на дълга възлиза на 18,6 млрд.долара.
    Освен това държавните власти отказват да плащат данъци в хазната на страната.
  • 97 Опитах...

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "само питам":

    ...да прочета целият този роман...,но нЕам нерви и се отказах...!

    Коментиран от #103

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ненормални кравари и прости фашисти от

    5 1 Отговор
    Укрия мечтаят! Белия потник един прът и това е Урки ненормални!
  • 100 инфо

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Геостратег":

    И какво от това бе, стратег?
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Асенчо

    4 0 Отговор
    аз само питам: някой изчете ли какво пише, щото аз само заглавието и коментарите ...
    Тва от дойчу зеле ли иде?
  • 103 да да

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "Опитах...":

    Космите и пречат!Да папат бахура..На зеното скато ще го изближе таковата.....Без мерси требиен....
  • 104 Ам чи

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Киро Брейка":

    ТЕ ТАНКОВЕТЕ ГИ ИМАХА МА МАЙКА ХИЛЯДИ И САМОЛЕТЧЕТА ИМАХА БЕ И ОТ 2014 ТРЕНИРАХА БЕ И ОКОПЧЕТА КОПАХА ОКОЛО ДОНЕЦК И ЧИСЛЕНО ПРЕВЪЗХОДСТВО ИМАХА ДВЕ КЪМ ЕДНО В ОТБРАНА И КВО СТАНА ДА ВЯРНО Е ЧЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ЖАЛЯТ В НАЧАЛОТО АМА РУСКИТЕ ЛЬОХМАНИ МИСЛЕХА ЧЕ УКРАИНЕЦА ИМА МОЗЪК
  • 105 ЛИПСАТА Е

    2 0 Отговор
    НА НЕЩО МЕЖДУ УШИТЕ
  • 106 Долу

    0 0 Отговор
    Руските диваци!
  • 107 Русия

    0 0 Отговор
    Е Муса