Отидете към основна версия

3 138 47

БРИКС - колко успешен е този съюз?

  • инфлация-
  • брикс-
  • пари-
  • икономика-
  • китай-
  • русия-
  • съюз-
  • южна африка

Страните от БРИКС се срещат в Южна Африка. На срещата ще присъства една негласна тема - Русия.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Страните от БРИКС ще се срещнат от 22 до 24 август в Йоханесбург, Южна Африка. Разширяването на групата е една от основните теми. Списъкът на заинтересованите е дълъг: 23 държави, сред които Саудитска Арабия, Индонезия, Иран, Аржентина и Етиопия, искат да се присъединят към клуба.

В началото на август посланикът на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал заяви, че на срещата лидерите на държавите от БРИКС ще направят изявление за разширяването на групата. То, по думите му, ще доведе до решителна промяна в глобалния световен ред.

Войната в Украйна, санкциите, критиките към долара и глобалното съотношение на силите са другите теми на форума. Срещата в ЮАР определено ще демонстрира не само отдръпването от Запада на много от развиващите се страни, но и тяхното нарастващо самочувствие.

С БРИКС Китай и Русия преследват конкретни цели

"Китай се възползва от антиамериканизма на страните от БРИКС, което води до сближаване на много страни от глобалния Юг с Китай", обяснява експертът по Китай Феликс Лий в интервю за ДВ. "Това е целта, която Китай преследва с БРИКС." По думите му БРИКС далеч не е функциониращ съюз, който да се ползва с доверие, както е при държавите от Г-7, но основната намерение на Пекин е да се противопостави на американците, допълва Лий. Русия също преследва стратегически интереси. Според политолога Гюнтер Майхолд от Свободния университет в Берлин "Москва иска да използва импулса, за да привлече в клуба свои съюзници, например Беларус или Венецуела". Майхолд добавя, че за Путин разширяването на страните от БРИКС е възможност за излизане от международната изолация.

Ще има ли разширяване?

Тази изолация ще се прояви и на срещата на върха в Йоханесбург. Защото Путин няма физически да присъства на форума, а само онлайн. Причината е, че той е издирван от Международния наказателен съд, за да отговаря за военни престъпления в Украйна.

Планираното разширяване обаче не е безспорно дори сред страните от БРИКС. Според Майхолд Индия, Бразилия и Южна Африка нямат интерес от това да губят от сегашното си влияние в групата и да имат проблеми с нови страни членки. "Ако всеки се опитва да привлече в клуба приятелите си, разнородността и напрежението в БРИКС ще се увеличат", казва Майхолд. Още през април външният министър на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че първо трябва да се обсъдят критериите за приемане на нови членове. "Вероятно ще имаме нов формат - БРИКС плюс, участниците в който няма да имат същите права и тежест, както сегашните страни членки", предполага Гюнтер Майхолд.

БРИКС все пак е влиятелна група

Въпреки вътрешните конфликти, БРИКС се счита за успешен проект. По данни на ООН делът на страните от групата в световната икономика е нараснал от 18% на 26% между 2010 и 2021 г.

Два други показателя говорят красноречиво за потенциала им: темпът на растеж на вътрешния износ между страните от БРИКС и обемът на преките чуждестранни инвестиции в тях са над средното за света. Растежът на петте държави от БРИКС е доминиран от развитието на Китай, както и търговията между тях: Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, Русия и Южна Африка. Изключение прави само Индия, за която Китай е на второ място след САЩ.

Слонът в стаята - Русия

Страните от БРИКС не участват в санкциите срещу Москва. Поради това понастоящем Китай, Бразилия и Индия са сред най-големите купувачи на евтин петрол от Русия. Но освен от евтината енергия, развиващите се и бързоразвиващите се страни са особено силно засегнати от последиците от войната в Украйна."Има недвусмислен интерес Русия да не бойкотира и да не подкопава доставките на храни и торове", допълва Майхолд. Следователно в дневния ред на срещата в Йоханесбург ще има и една негласна тема - Русия. "От една страна БРИКС ще търсят правила, които да смекчат ситуацията в страните от групата, страдащи от последиците от санкциите. От друга обаче те не искат да вземат страна и да се замесват още повече в конфликта. Точно това ще е трудното", посочва още Гюнтер Майхолд.

Автор: Астрид Пранге

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.

Свързани новини