Last news in Fakti

9 Август, 2023 10:01 2 543 23

Удивителен подем: как Гърция се изправи на крака

  • инфлация-
  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • икономика-
  • ес-
  • атина-
  • подем-
  • дълг-
  • фалит-
  • финансова криза

Гърция отново стъпи на краката си. А само преди 8 години трябваше да бъде спасявана от държавен фалит.

Удивителен подем: как Гърция се изправи на крака - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на гръцката дългова криза борсовият индекс на Атина се срина до такава степен, че държавните облигации бяха наречени на шега узо-облигации заради това, че доходността им от 40 процента бе сравнима с алкохолното съдържание на традиционната гръцка напитка. В момента обаче курсовете на борсата в Атина вървят само нагоре, посочва "Ханделсблат".

Гърция, която само преди осем години бе спасена от държавен фалит благодарение на възлизащите на милиарди креди от партньорите в еврозоната, отново е на крака. Растежът ѝ е сред най-високите в Общността, бюджетът е консолидиран, а дълговете се изплащат по-бързо от очакваното. Новият министър на икономиката и на финансите Костис Хацидакис заяви по този повод, че Гърция вече не е "черната овца на Европа". И действително - както отбелязва германското издание - в икономически план в Гърция цари истинска еуфория, а това привлича вниманието на все повече инвеститори.

Политическа стабилизация и ръст на доверието

По данни на финансовата агенция "Блумбърг" в първите четири месеца на тази година 3,4 милиарда евро от чужбина са били вложени в гръцки акции и облигации, а до края на годината се очаква тази сума да надхвърли десет милиарда. Същевременно с ясната изборна победа на консервативната "Нова демокрация" в края на юни страната се стабилизира и политически, а от това печелят и гръцките държавни облигации. Нарастващото търсене кара курсовете да растат, а печалбите намаляват съответно: в момента при десетгодишните облигации те възлизат на 3,87 процента. Съответно расте и доверието на инвеститорите, а премиерът Кириакос Мицотакис ще може да продължи след изборите своя икономически реформаторски курс за най-малко още четири години, опирайки се на абсолютното мнозинство в парламента.

"Ханделсблат" прогнозира, че Мицотакис може да спечели и трети мандат - при положение, че икономиката процъфтява, а хроничната безработица намалява. От идването на сегашния премиер на власт през 2019 година тя е спаднала от 17,6 процента на малко над 11 на сто.

ЕЦБ прогнозира за тази година растеж в Гърция от 2,4 процента, което би било двойно повече от средното за Еврозоната. Очакванията са ръстът на БВП да е 5,9 на сто, а инвестициите са се увеличили с 44 процента от идването на Мицотакис на власт. На фона на всичко това се разчита кредитният рейтинг на Гърция да бъде повишен и тя отново да бъде класифицирана като "достойна за инвестиции".

Война на сенчестата икономика

Междувременно гръцкото правителство предприе още една важна стъпка - обяви война на сенчестата икономика, пише германската медийна мрежа RND. Тя привежда оценки, според които към една четвърт от транзакциите се осъществяват встрани от данъчната отчетност. По данни на университета в Тюбинген обемът на сенчестата икономика в Гърция е 21,7 процента от официалния БВП, а експерти от гръцката Евробанк го изчисляват дори на 30 на сто.

Непосредствено след преизбирането си през юни премиерът Мицотакис обаче предупреди, че няма да допусне повече укриване на доходи. "Казвам ви съвсем ясно, че това правителство разполага както с политическата легитимация, така и с волята и със съответните технически възможности да ви идентифицира и да ви принуди да направите очевидното, а именно - да плащате данъци, които отговарят на реалните ви доходи." Икономическият министър Хацидакис на свой ред обяви борбата с укриването на данъци за "своя лична мисия".

Наред с другите предвидени мерки, се разчита много на плащанията с карти, към които гърците все още не са преминали масово. Занаятчиите, лекарите и адвокатите ще бъдат задължени да приемат плащания с карти. А терминалите ще бъдат свързани през мобилната мрежа с фиска, за да могат всички транзакции да се регистрират в реално време.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 15 Отговор
    Продадоха няколко острова и вързаха бюджета.

    Коментиран от #7

  • 2 Сомалийския пират

    23 15 Отговор
    Причината е проста,при тях няма продажни русофили.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 е какво?

    16 6 Отговор
    Гърция притежава най-големия търговски флот в света. Всичко в страната се движи от корабособствениците.
  • 5 Няма Варуфакис, няма Сириза

    19 3 Отговор
    И всичко си върви по вода.
  • 6 Банкер

    25 14 Отговор
    Данните са за миналата 2022 г.
    КАКВО ГОВОРЯТ ЧИСЛАТА? "През първата четвърт на 2010, когато държавният дълг на Гърция бе окачествен от европейските партньори като катастрофално висок, той се равняваше на 147.5% от националния Брутен вътрешен продукт (данни на Eurostat). Дванайсет години по-късно, след "успешно проведените реформи", той е... 189.3% от БВП. Независимо, че междувременно методиката за измерване на брутния продукт бе променена и той е вече значително по-висок. Излиза, че наложените от европейските партньори сурови мерки на практика са увеличили "катастрофално високия" гръцки дълг с още над 50% от БВП (само за сравнение, целият държавен дълг на България към април 2022 е едва 22.9 % от БВП).
    В абсолютна стойност гръцкият дълг в началото на 2010 е бил 311 милиарда евро, а в началото на 2022 е вече почти 358 милиарда евро. Отново за сравнение, дългът на България е 16.2 милиарда евро. Eто ви и още две любопитни числа: през 2000 година, точно преди Гърция да влезе в еврозоната, дългът й е бил 139.5 милиарда евро (105% от БВП). Пет години след влизането в еврозоната вече е 214 милиарда."
    ,,,
    Това е реалността, а преспивните приказки за еврозоната са за плебса.

    Коментиран от #8, #23

  • 7 Къро

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вързаха бюджета след като разкараха популистите с примитивно мислене като твоето.
  • 8 Реалността

    14 11 Отговор

    До коментар #6 от "Банкер":

    Реалността е, че доверието в Гърция се е възстановило и банките и дават кредити. Гърция има възможност да превърти тези пари през икономиката си с голяма печалба и да не се притеснява от лихвите.

    Коментиран от #17

  • 9 Пенчо

    7 12 Отговор
    Тия етиопски циг@ни винаги са живели на гърба на другите! Нямат нищо свое.....даже и история. Това което не са откраднали са го измислили, тоест излъгали!
  • 10 Хубаво

    8 6 Отговор
    Интересно, че пишете за гръцкия растеж, а нито дума за това, че напоследък България е първа по ръст на БВП в света!

    Коментиран от #15

  • 11 QR Виза

    10 11 Отговор
    Краката са глинени! Господарите назначиха подственото лице Мицотака и ограбването започна! Кой ще колонизира скоро гръцки островчета с войничета, кой.... Америкаааа! Подем друг път по-скоро Поем(ане)!
  • 12 Голям зор

    11 3 Отговор
    Нали ни втълпяваха колко по зле са от нас.Ми вземете вместо да мрънкате и да се чудите какво и как отидете и питайте не се срамувайте че не разбирате.
  • 13 да ве да

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сомалийския пират":

    Има, продажни американофили хаха... Като ги приключат гърците няма да знаят, къде са хаха!
  • 14 Иво

    17 6 Отговор
    Имат възход, преди 8г. Дълга беше 150% , сега вече е 190% от БВП. Просто измислени статии.
  • 15 Реално

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хубаво":

    При тази висока световна инфлация това не е точно за хвалба. Базата от предната година е много ниска.
  • 16 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    фантастика
  • 17 Банкер

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "Реалността":

    Това е реалността за плебса, нея всеки я знае. Има и друга реалност:
    АКО РАЗДЕЛИМ ДНЕШНИЯ ПУБЛИЧЕН ДЪЛГ на България на нейното население - икономистите не обичат такова представяне, но всъщност то дава доста по-ясна представа от повечето други - тогава на всеки българин днес се пада дълг от 2 485 евро. Ако разделим гръцкия дълг на гръцкото население според преброяването от 2021, на всеки мъж, жена и дете в страната се пада да дължи по 34 283 евро.
    Да си чул нещо за "споделен дълг "?
    От Италия имаше вече призив за т. нар. споделен дълг на еврозоната.
  • 18 Развеселен

    6 13 Отговор
    Браво на гърците!
    Оправили са се, защото нямат злобни путинофили като нас, които умишлено да саботират просперитета на държавата!
  • 19 Павел пенев

    9 8 Отговор
    Гръцкия удивителен подем е с подарени от ЕС 320 милиарда евро. Тук влизат и нашите средства,които даваме на този идиотски съюз.

    Коментиран от #21

  • 20 Поредната пропаганда

    9 8 Отговор
    за еврото! Не съм съгласна да плащам чужди дългове, аз съм против приемането на еврото, поне не в следващите десет години!
  • 21 Сартапе

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    Тогава, какво правиш тук, а не си в матюшка Россия!?
  • 22 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Доста забавна статия за "подема" в Гърция. А подема в България , първа по ръст на заплатите в ЕС за 2022 и единствена с положителен ръст на покупателната способност ( ръст на заплати по голям от инфлация) нещо !?
  • 23 Бате Ачо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Банкер":

    Източник има ли тази информация?
    Че нещо нещо цифрите са малко ... Както са дадени процентите на дълга и числата излиза, че икономиката за 12 години се е свила с 30%, отделно има и инфлация която ще обезцени дълговете.
    Гърците ще се оправят, ама ние ...