Last news in Fakti

10 Септември, 2023 09:47 17 133 32

Замразяват цените на 5000 основни продукта

  • инфлация-
  • франция-
  • продукти-
  • магазини-
  • потребление-
  • цени-
  • пари

Търговци алармират, че френските потребители купуват все по-малко стоки от първа необходимост

Замразяват цените на 5000 основни продукта - 1
Снимка: Shutterstock

В Англия се грижат за децата, а във Франция фокусът днес е върху джоба. В отговор на инфлацията, страната блокира цените на 5000 основни продукта, използвани в ежедневието, предаде NOVA.

Търговци алармират, че френските потребители купуват все по-малко стоки от първа необходимост заради високите разходи за живот. Във Франция вече се наблюдава нов вид инфлация, която “маскира” реалното увеличение на цената на даден продукт (или която заблуждава клиента). През седмицата френският финансов министър обяви, че е постигнал договорка с търговци на дребно и производители на храни да намалят или замразят цените на 5000 продукта от януари 2024 г.

Оказва се обаче, че международни гиганти в хранително-вкусовата промишленост са отказали да участват в споразумението. Същите се хвалят, че са понижили или запазили цените, докато, всъщност се оказва, че просто са намалили теглото на определени продукти, за да няма видима промяна в крайната цена. Това специалисти наричат свиваща се инфлация, а финансовият министър определи като “измамна практика”, която трябва да спре.

Продуктите, чиито цени се понижават, съставляват една четвърт от артикулите в супермаркет. Търговците, които не прехвърлят намаленията от доставчиците на своите клиенти ще бъдат санкционирани. „Удвояваме броя на продуктите, чиито цени няма да се повишават или чиито цени ще намаляват. Става дума за общо 5000 продукта“, съобщи финансовият министър. Льо Мер разкритикува международни компании за това, че не полагат усилия, за да помагат на френските потребители.

Често, покачването на цената се “маскира” с редуциране на грамажа, което клиентът не забелязва. Редуцирането на теглото понякога се свежда само до няколко грама. Като примерът с тази опаковка от четири сладоледа на популярна марка, която до сега е била 328 грама, а вече ще е 300 грама, показва проверка на водеща френска медия. Цената на килограм се увеличава с 23 процента. Практиката е добре позната в света на потреблението като свиваща се инфлация.

Повишенията на цената на килограм понякога надхвърлят 100%, без потребителят да го осъзнава. Въпреки, че скритото увеличение не е незаконно, ако новото тегло е посочено на опаковката, потребителски огранизации обвиняват търговци, че подвеждат клиента, който не винаги проверява теглото на това, което купува. Данните от август показват, че инфлацията при храните в страната намалява, но все още е два пъти по-висока от общата инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жица

    110 19 Отговор
    Ама нали всичко е ТОП на запад, що така

    Коментиран от #9, #28

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    102 10 Отговор
    Санкциите действат ❗
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    92 8 Отговор
    Следващия пакет , моля ❗
  • 4 кукОрча

    87 10 Отговор
    аз да ви направя нафтата 4 кинта пък вий дръжте инфлацията... ха-ха-ха
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 4 Отговор
    " .... да намалят или замразят цените на 5000 продукта

    ОТ ЯНУАРИ 2024 г...." ❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 5 Отговор
    " Тати обеща ......
    ама догодина ❗"
  • 7 фен

    88 8 Отговор
    Абе важното е санкциите срещу Русия да вървят! Европейците, кучета ги яли!

    Коментиран от #22

  • 8 да де

    85 10 Отговор
    Егати пазарната икономика тия си вървят към соца по техен си път.

    Коментиран от #11

  • 9 Мммда

    72 9 Отговор

    До коментар #1 от "Жица":

    Щом швабите вече официално от октомври, ще дебнат всяка една банкова сметка в страната и всяка една друга държава в ЕС на която пратиш кинти, а работиш или взимаш пенсия от Германия-всеки един трансфер, ще се проверява, на кого е и при кого отива. Минава се основно на дигитално разплащане и ще се следи всяко едно препродадено нещо за данък- автомобил, компютър, телефон, имот и т.н.. Новият комнизм с който тотално удрят дъното швабсйите мушангии. Това се прави понеже цъфтят и не са я закъсали.
  • 10 Още в заглавието

    67 0 Отговор
    трябва да пишете - "във Франция", иначе ни стряскате само. Веднъж прочетох за рязко повишаване на пенсиите, друг път за намаляване цените на имотите, но все се оказва някъде в чужбина.
  • 11 ПП=ГЕРБ=БСП=ДПС

    41 3 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Не към соца, а към най-чистата форма на комнизм. Всичко минава на дигитално разплащане и се оказа, че трябва да плащаш данък и на всичко, което вече си купил(платил си ДДС) и искаш да го препродадеш.
  • 12 aма миче що не пишеш за къде

    31 0 Отговор
    в заглавието става дума да не отваряме мислейки че тук революция ставеаче Замразяват цените на 5000 основни продукта че преизбраните си от поклонниците почват да мислят рационално

    Коментиран от #13

  • 13 Мммда

    43 7 Отговор

    До коментар #12 от "aма миче що не пишеш за къде":

    Франция гори. Защо никой от демократите не коментира какво става там- АНАРХИЯ.
  • 14 Българин

    47 6 Отговор
    ЕС яко я закъса!!!
  • 15 комунистче

    70 0 Отговор
    в България такова нещо, никога няма да се случи, веднага ще наизлязат по телевизията, едни анализатори, едни икономисти, ще се разкрещят как това е пагубно, как пазара трябва да е тотално свободен и неконтролируем, е да обаче, тоя уж свободен пазар, със скритите монополи и лошата правна среда, праща България на последно място по доходи и стандарт в ЕС, затова Франция си е Франция, а България си остава на дъното, най бедна от всички
  • 16 Кух фашизоиден жендер

    13 34 Отговор
    У Франция е комунизъм, я затова гласувам за ппдб да не стане и тука като там.
  • 17 ватник

    13 36 Отговор
    глупавите колхозници коментират Франция... боже, прибери ги.
  • 18 Симо

    36 6 Отговор
    Пазарна икономика и свободен пазар!!! Ха,ха,ха. И накрая няма да има кой да произвежда и ще ядем на дядо цървулите. В БГ отдавна нищо не се произвежда, точно по тази причина. Сега ядем турско, ама скоро и комшиите като кажа,ай си гледайте работата, ще има празни щандове като 1989.

    Коментиран от #24

  • 19 бармалей

    26 6 Отговор
    5000 основни продукта ??? Че във френските маркети , като общо , няма толкова продукти , като имам впредвид само храни , без течности и препарати .

    Коментиран от #20

  • 20 знаещ

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "бармалей":

    Е, за французите и помадата за коса е продукт от първа необходимост!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истинолюб

    33 4 Отговор

    До коментар #7 от "фен":

    Не е важну Европа да е добре. Важну е у Русия да е зле.
    Санкционното изтощение е взаимно -- на Европа и Русия. Големия келепир е за САЩ
    Резултат зад който не стои цел не съществува. Печелившия резултат посочва кой е заложил целите на печелившата случка...
  • 23 Тези мошенници

    34 0 Отговор
    Гледайте колко е в опаковката. Вече се появиха, грозде в кутийка - 400 грама, други продукти - 900 грама, 380 грама, 450 гр. и тн. За това е по-добре да знаете цената на кг, литър и т.н. Търговците са мошенници. Бият в кантара, а си мислиш че си взел повече.

    Коментиран от #29

  • 24 Истинолюб

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Симо":

    Нищо не разбираш, Симо, от планиране.
    , от дълго и дълбоко проник...опс.. планиране Сичко е планирано стратегически на дълбоко и за далеко. Планът Ран-Ът предвижда Българското землище да се обитава от 5 милиона електорат, народността е без значение. И производството е планирано, а разпределението на финансите и либерастките ценности за разввала на семейството са мероприятия от дълбокия и дълговременен план...

    Коментиран от #25

  • 25 Еми щом хората са с

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Истинолюб":

    Мозък на кокошки, така и ще измрат, като кокошки. Ако са умни, няма да си действат такива планове на чужденци, за тях. Но уви! Чалгата да върви на Титаник, докато студената вода не го вземе.
  • 26 дедя

    10 2 Отговор
    французи и германци - за бога братя не купувайте,че идва зима и газ няма
  • 27 любител

    10 2 Отговор
    браво на франсетата а нашите боклуци замразяват цените в обратна посока може само нагоре и не може надолу че ще им падне печалбата. хахаха.
  • 28 катран

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жица":

    😒веригите намалили теглото на определени продукти, за да няма видима промяна в крайната цена...това го знае дори бай шиле...след като росенец стана държавен..дизела от 2.28 към 3лв....ще има още изненади..от ПП и ДБ и сглобката с гроб и дупъсъ..Понякога се моля да не случва нищо, ей така без новини...но уви в нашите балкански ширини от 33 години няма добри новини, последно от 1994..световното в сащ..след това господ ни остави в ръцете на сащ и запада..затова сме в трета глуха..
  • 29 Франко Френски

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Тези мошенници":

    Такова нещо като замразяване на цени на 5000 продукта не може да се случи дори в Северна Корея! Най-малкото защото там няма и 50... И веднага след "замразяването" те ще изчезнат от пазара и ще се появят на черния такъв. Справка - България, както при комунизма, така и след това.
    А това с боя в кантара е измислено от българи и широко внедрено в повечето "магазини", дори в немските вериги в БГ! И не говорим за това, че са ти опаковали 400 грама кисело мляко, вместо 500! Проблемът е, че на него са написали 400, а е 360, примерно, заедно с кофичката. Какво има вътре е друга тема!
    Или чувалче картофи, уж 5 кг, а на кантара в същия магазин е 4.750, заедно с чувалчето и калта... Ама малко сме тези, които спазваме заветите на другаря Ленин - "Съмнявай се във всичко!" и "Проверката е висша форма на доверие!"
    Вече тотално се прекалява с "ТЕЛЕШКИ" продукти, луканки, суджуци, салами,пастърми, саздърми..., в които, съгласно етикета няма и грам телешко! В най-добрия случай - малък процент на телето от баба му...
    Както и с "ДОМАШНИТЕ" продукти - то не бяха майонези, лютеници, луканки, суджуци и каквото се сетиш!
    Това е НАГЛА заблуда за потребителя и трябва НЕЗАБАВНО да се забрани! Все едно на етикета да пише агнешко, а да ти продават кучешко...
    И да се въведе ЗАКОНОВО изискване на етикета да пише и цена за килограм/ литър от стоката!
  • 30 БАЙ

    4 9 Отговор
    Все още Ви се живее в миризливия комунизъм а като го закъсате за кинти бягате в "лошия" Евросъюз. Децата Ви учат там, на екскурзия отивате там обаче плюете ли плюете. Нещастници.

    Коментиран от #32

  • 31 Перо

    2 0 Отговор
    А в БГ кога?
  • 32 Перо

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ":

    Личи си, че от село не си мърдал!
Новини по държави: