Отидете към основна версия

5 263 115

Да живееш в Москва: "Постепенно става неприятно"

  • война-
  • московчани-
  • москва-
  • русия-
  • дронове-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • санкции

На московчани им става все по-трудно: всичко поскъпва, а атаките с дронове зачестяват

Снимка: БГНЕС/ EPA

Поредната експлозия разтърсва утринната тишина в центъра на руската столица. Московското сити - престижният бизнес квартал, в който се намират и някои от министерствата, отново е уцелен от дрон. И този път щетите са само материални и бързо ще бъдат отстранени. Властите правят всичко възможно нападенията на безпилотниците бързо да потънат в забрава. От държавните медии се изисква да се въздържат от статии по въпроса, пише германската обществено-правна медия АРД.

Въпреки това: нощните удари и предизвикваните от тях временни затваряния на летищата в Москва вече карат хората да се замислят. "Това е много тревожно", казва пред АРД млада жена. "Всичко изглеждаше много далеч, а сега е тук - в Москва." "Преди това разказвах на всички, че това е най-сигурният град. Но вече постепенно става неприятно", споделя пред германската медия млад мъж.

Западните продукти постепенно изчезнаха

И в столицата хората вече не могат да се преструват, че всичко е наред: рублата се срива, инфлацията расте, животът поскъпва осезаемо. Малцина се безпокоят от обстоятелството, че западните продукти в супермаркетите постепенно изчезват и на тяхно място идват подобни руски стоки. Проблем обаче им създава фактът, че все по-трудно се намират резервни части за западните уреди, машини и автомобили, посочва АРД. Санкциите спрямо технологичния сектор се отразяват и на инфраструктурата: на транспортните фирми, в авиацията и космонавтиката, в добива на нефт и газ. Държавата обещава помощи под формата на големи инвестиции. Според президента Владимир Путин, финансовото състояние го позволява. "Актуалната бюджетна ситуация е солидна и не поражда никакви рискове за макроикономическата стабилност", казва той, цитиран от АРД.

Оръжейната индустрия процъфтява

Макар и много неща в Русия да вървят по-добре, отколкото е очаквал Западът, бившият заместник-министър на енергетиката Владимир Милов предупреждава в своя канал в YouTube, че малкото публично достъпни числа не бива да се надценяват. Брутният вътрешен продукт в мирно време не е сравним със същите показатели във времена на война, казва той. "В нормална ситуация печалбите се влагат в нови проекти. Заплатите се стичат в джобовете на гражданите, които след това пазаруват в магазините и така поддържат търсенето на стоки и услуги." Във военно време обаче парите се влагат в оръжейната индустрия. А огнестрелните оръжия и ракетите, след като изпълнят разрушителната си цел, "не носят никаква друга икономическа полза", обяснява Милов.

Опозицията говори за тоталитаризъм

Отражение дава и почти пълното откъсване на Русия от международната система за разплащания SWIFT, пише АРД. Именно поради това Путин настоява пред партньорите си за край на търговията в щатски долари - включително на срещата на държавите от БРИКС в Южна Африка, в която той участва чрез видеовръзка.

Международният наказателен съд издаде заповед за задържането му за военни престъпления, припомня АРД. А в самата Русия правозащитниците, опозиционерите и критиците на режима го упрекват в произвол. Русия се е превърнала в тоталитарна държава, казват те. Държава, която краде бъдещето на своя народ, както каза опозиционерът Иля Яшин. Той се обърна директно към Путин, преди да бъде осъден на многогодишен затвор: "Обръщам се към човека, който е отговорен за това зверство, който подписа закона за "военната цензура" и по чиято воля съм в затвора: Владимир Владимирович!". АРД цитира и още от неговите думи: "Когато видите последствията от тази чудовищна война, вероятно и самият вие ще разберете каква огромна грешка допуснахте на 24-и февруари".

Автор: Кристина Нагел ард

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания